Mi az a negatív SEO támadás?

Címkék:
Publikálva:
2024-05-14
Olvasási idő:
3
perc

A negatív SEO egy olyan rosszindulatú gyakorlat, amelynek célja, hogy szándékosan rontsa egy versenytárs weboldalának keresőmotoros rangsorolását. A negatív SEO különböző technikákat használhat, amelyek sértik a keresőmotorok irányelveit és etikai normáit. Az ilyen módszerek alkalmazása komoly károkat okozhat a célpont weboldalának láthatóságában és forgalmában.

A negatív SEO főbb formái és technikái:

 1. Spammy backlinkek létrehozása: Egyik leggyakoribb negatív SEO technika az, hogy alacsony minőségű vagy spammy weboldalakról nagyszámú visszamutató linket hoznak létre a célzott weboldalra. Ezek a linkek rossz minőségűek és a keresőmotorok büntethetik a célzott weboldalt a spam linkek miatt.
 2. Tartalom duplikálása: A versenytárs weboldalának tartalmát másolják és újra publikálják más webhelyeken, hogy a keresőmotorok duplikált tartalom büntetést alkalmazzanak a célzott weboldalra. Ez a technika a keresőmotorok algoritmusait megtévesztve rontja a célpont rangsorolását.
 3. Hamis jelentések készítése: A negatív SEO egyik módja az is, amikor hamis jelentéseket küldenek a keresőmotoroknak, például DMCA (Digital Millennium Copyright Act) panaszokat, hogy eltávolíttassanak bizonyos oldalakat a találatok közül.
 4. Oldalbetörések és hackelés: A rosszindulatú hackerek betörhetnek a versenytárs weboldalára, és rosszindulatú kódokat helyezhetnek el, amelyek lassítják az oldalt, vagy kártékony programokat juttatnak a látogatók eszközeire. Az ilyen tevékenységek súlyosan károsíthatják a weboldal hírnevét és rangsorolását.
 5. Negatív vélemények generálása: Hamis negatív vélemények és értékelések készítése a célzott vállalkozás számára különböző értékelő platformokon, hogy rontsák a márka hírnevét és elriasszák a potenciális ügyfeleket.
 6. Weboldal teljesítményének csökkentése: Különféle technikákkal, például DDoS (Distributed Denial of Service) támadásokkal lassítják vagy elérhetetlenné teszik a weboldalt, ami negatívan befolyásolja a felhasználói élményt és a keresőmotorok rangsorolását.

A negatív SEO elleni védekezés:

 1. Rendszeres linkprofil ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a weboldalunkra mutató linkeket, hogy időben észleljük és eltávolíthassuk a spammy vagy káros linkeket a Google Disavow Tool segítségével.
 2. Tartalomvédelem: Használjunk eszközöket a tartalom másolásának megakadályozására, és ha mégis duplikált tartalmat találunk, tegyünk panaszt a keresőmotoroknál.
 3. Weboldal biztonságának növelése: Használjunk erős jelszavakat, kétfaktoros hitelesítést és rendszeres biztonsági ellenőrzéseket, hogy megvédjük a weboldalunkat a hackertámadások ellen.
 4. Figyelmeztető rendszerek beállítása: Állítsunk be értesítéseket a Google Search Console-ban és más SEO eszközökben, hogy azonnal értesüljünk a weboldalunkkal kapcsolatos bármilyen rendellenes tevékenységről.
 5. Hírnévkezelés: Rendszeresen figyeljük és kezeljük a márkánkkal kapcsolatos véleményeket és értékeléseket, hogy időben reagálhassunk a hamis negatív értékelésekre.

Összefoglalva, a negatív SEO egy rosszindulatú gyakorlat, amely komoly károkat okozhat egy weboldal rangsorolásában és hírnevében. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a veszélyekkel, és aktívan védekezzünk ellenük a megfelelő eszközök és stratégiák alkalmazásával.

Forrás: https://neilpatel.com/blog/spammers-and-negative-seo/

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
No items found.
No items found.