Hatékony tartalommarketing stratégia a Youtube-on 2023-ban is

Bár a TikTok jelentősége vitathatlan 2023-ban, még mindig kevés magyar márka használja ki a Youtube-ban rejlő lehetőségeket, amely a Google-t követően a második legnagyobb kereső platform. Ennek köszönhetően, ha a te közönséged számára is vannak releváns témák, amikre rendszeresen keresnek választ, megoldást a Google-n vagy a Youtube-on, akkor érdemes lehet megfelelő tartalomstratgéia mellett a meglévő tartalmaidat Youtube-on is elérhetővé tenned.

A Let’s Leaf csatorna története

2020-ban kezdtem el foglalkozni Youtube stratégiával és Youtube SEO-val. Ehhez készítettem is egy saját csatornát, az akkoriban épp trendi szobanövények témakörét kiválasztva építettem fel egy csatornát, ahol a szobanövényekkel kapcsolatos tippeket és gondolatokat osztottam meg oly módon, ahogy akkoriban senki Magyarországon. 

Az első pár videót követően meg is kerestem az Oázis Kertészetet, hogy szeretnék-e szponzorálni a videóimat. Akik nagy örömömre pozitívan fogadták a megkeresésemet, és fizetős szponzorációs megállapodást kötöttünk. Ekkor még mindössze 300 feliratkozója volt a csatornámnak.

A folyamatos növekedés kulcsa egy Youtube csatorna esetében

A szponzorációs együttműködés miatt még inkább nagy hangsúlyt fektettem a csatornára. Már a kezdetektől fogva kiemelt hangsúlyt fektettem a Youtube SEO-ra. Ez alapvető fontosságú, ha azt szeretnénk, hogy a különböző problémákra választ keresők könnyen megtalálhassák a videóinkat.

A Youtube SEO három legfontosabb eleme a következő:

  • A videó címe
  • A videó leírása
  • A videóhoz kapcsolódó címkék, vagyis TAG-ek

Ha ezek összhangban vannak, és olyan tartalmunk van, amely választ ad a Google-be és Youtube-ra beírt kérdésekre, akkor jó úton járunk, hogy a tartalmainkat könnyen megtalálják az érdeklődők, hogy azokra folyamatosan érkezzenek új nézők.

Youtube csatorna statisztikák
Youtube csatorna statisztikák

A külső források fontossága

Mivel a TikTok-kal szemben a Youtube-on alapvetően hosszabbak a videók, ezért kevesebb videóindítás történik, így az algoritmusok lassabban tanulnak a videóinkkal kapcsolatban. Ezt azonban tudjuk segíteni, ha - és ez leginkább a kezdeti fázisban kritikus fontosságú - külső forrásból terelünk forgalmat a csatornánkra, videóinkra. Ez lehet Facebook, blog, hirdetés vagy bármilyen más forrás is. Ilyen lehet az is, amikor a nézők tovább küldik egymásnak a videóinkat. 

Így ugyanis a Youtube érzékelni fogja, hogy a tartalmaink érdeklik az embereket, hogy milyen típusú embereket érdekelnek a videóink, és milyen hosszan nézik azokat. Ez utóbbi a legfontosabb metrikája a Youtube-nak, hiszen minél tovább minél több időt töltenek a nézők a videóinkkal, azokat annál hasznosabbnak tartja a Youtube, ezért aztán minél több hozzájuk hasonló embernek mutatja meg azokat. 

Külső forrásból érkező Youtube videó megtekintések
Külső forrásból érkező Youtube videó megtekintések

A hatékony tartalom disztribúció

Annak érdekében, hogy minél gyorsabban tudjam tanítani a Youtube algoritmusát, Facebook csoportokból, oldalakról tereltem forgalmat a videóimra. Emelltt természetesen fontosak voltak azok a tartalmi együttműködések is, amelyekre szintén már az elejétől ogva nagy hangsúlyt fektettem. Felkerestem olyan média cégeket, akik számára releváns lehet a tartalmam.

A Dívány.hu, a Greendex.hu és a Citygreen.hu voltak azok az oldalak, akikkel sikerült tartalmi együttműködést elindítanom. Ezeken a felületeken sikerült megjelennem cikkekkel, amelyekbe szintén be voltak ágyazva a videóim. Az ezekről az oldalakról érkező forgalomnak köszönhetően a Youtube algoritmusa gyorsabban tanulta meg, hogy milyen típusú embereket érdekelhetnek a tartalmaim, milyen témákban, kérdésekre adhatnak választ a videóim.