Youtube menedzsment és tanácsadás
Neked melyikre lenne szükséged?
Sikeres youtube csatorna indítása 2022-ben

Youtube menedzsment és tanácsadás

Publikálva:
2022.10.15.
Szerző:
Török Balázs
Olvasási idő:
14 perc
Fejezetek:

🤔Miért fontos közösségi média platform a Youtube a többi mellett?

Míg a 2010-es évek közösségi média csatornái között a Facebook volt a legmeghatározóbb. Addig az utóbbi években a TikTok vált egyre fontosabb szereplővé, és itthon is több millió emberhez juthat el a márkád, tartalmad, ha ezt a platformot választod. Ezt mutatja be az alábbi ábra is.

A legnépszerűbb közösségi média felületek 2022-ben a Hootsuite adatai alapján.
A legnépszerűbb közösségi média felületek 2022-ben a Hootsuite adatai alapján.

Bár a TikTok egyre fontosabb, még mindig megelőzi a Facebook, és a Youtube is. Azonban a Youtube nem csak mint közösségi média platform lényeges, hanem mint kereső is. 

A Youtube ugyanis a második legnépszerűbb kereső platform a Google-t követően. Így pontosan ugyan olyan előnyökkel jár, ha megfelelő tartalmad van a Youtube-on, és az megfelelően van feltöltve és SEO-zva, mint a web esetében. 

Emellett fontos az is, hogy mennyi időt töltenek a vásárlók, fogyasztók az egyes platformokon is, hiszen az idejük tulajdonképpen véges, ezért ez korlátot szab az egyes közösségi média platformok növekedésének. Az alábbi ábrán látszik, hogy a TikTokon töltik a legtöbb időt a platformok közül, de a Youtube a második, megelőzve a Facebookot is.

A TikTokot követően a Youtube-on töltik a legtöbb időt az internetezők 2022-ben
A TikTokot követően a Youtube-on töltik a legtöbb időt az internetezők 2022-ben

🚀Youtube csatorna indítása

Fontos, hogy már a csatorna indításánál tisztában legyünk azzal, mi a célunk azzal. Ezért érdemes meghatároznunk a célközönségünket, azt, hogy milyen gyakran szeretnénk feltölteni tartalmakat, mi a célunk ezekkel a tartalmakkal - edukáció, vlog, szórakoztatás, brand építés?

Jellemzően ilyen csatornákkal találkozhatunk a Youtube-on:

 • Média csatorna, hírszolgáltatás
 • Márkához kapcsolódó csatorna
 • Vlog, személyes csatorna
 • Gameplay csatorna
 • Zenei csatorna, klippek
 • Szórakoztató, ismeretterjesztő csatornák

A fenti csatornatípusok közül mindegyiknél kiemelkedő szerepet kap a Youtube SEO, kivéve a Vlog és a zenei csatornák - azonban ezeknél is fontos növekedési faktort jelenthet a megfelelő SEO.

Figyelem! Ez a beosztás nem megfeleltethető a Youtube saját kategóriáival, sokkal inkább az egyes csatornák céljainak megfelelően csoportosítottam be a csatornákat.

📺Média csatornák

Médiacsatornák esetében különösen fontos a gyorsaság, a hírverseny, hogy egy-egy témáról milyen gyorsan tudnak beszámolni. Azonban náluk is fontos a Youtube SEO, hiszen, ha az érdeklődők rákeresnek egy-egy friss történésre, könnyen alul maradhatnak a versenytársakhoz képest a találatok között, így a néző a konkurens csatornák tartalmait fogja fogyasztani.

Csatornák jó Youtube SEO-val:

Változó:

Csatornák nem megfelelő Youtube SEO-val:

🧲Márkához kapcsolódó csatornák

Egy-egy cég videós tartalmai nagyon különbözőek lehetnek. Egy megfelelő stratégia figyelembe veszi a cég célközönségét is, és a tartalmakat - ahogy a blogok, webes SEO esetében is - már úgy készülnek el, hogy azok segítség a potenciális vásárlókat. A videók elmagyarázhatják a termék, szolgáltatást, bemutathatják a problémát, amire a cég megoldást nyújt, erősíthetik a márka jelenlétet a weben stb.

Csatornák jó Youtube SEO-val:

Csatornák nem megfelelő Youtube SEO-val:

📸Vlog, személyes csatornák

Ezek a csatornák jellemzően egy-egy karakter köré épülnek fel, sokszor a formátumuk is meghatározó és egyedi. Általában organikusan növekednek, azonban ezek növekedésében is sokat tud segíteni a Youtube SEO, különösen podcastok, vagy meghívott vendégek esetében. Hiszen ilyenkor a megfelelő beállításokkal a meghívott vendégre kereső potenciális nézők számára is előrébb tud megjelenni a saját anyagunk. 

Csatornák nem megfelelő Youtube SEO-val:

Let's Leaf légtisztító növények
Let's Leaf légtisztító növények

🎮Gameplay csatornák

Ahogy a vlogok esetében, úgy a gameplay videóknál is nagyon meghatározó tud lenni a caster, az aki játszik, az ő személysége köré épül sokszor a tartalom. De emellett természetesen fontos az adott játék is, aminek eltérő méretű követőtábora van. Itt is, a meghívott vendégekhez hasonlóan segítheti a növekedést, ha a Youtube SEO-ban megadjuk a Youtube számára azokat az információkat, amik alapján könnyebben megismerheti azt, hogy milyen tartalmat töltöttünk fel a platformra. Gameplay videók esetében, ezt külön meg is lehet adni, hogy milyen játékot “cast”-elünk.

🎵Zenei csatornák, klippek

Zenei csatornáknál is jellemző, hogy a nézők az előadó(k) miatt keresik fel a klipet, tartalmat. Azonban a colab-ok, együttműködések esetében különösen fontos lehet az, hogy a társelőadókat ne csak a címben tüntessük fel, hanem a leírásban is, emellett megfelelően töltsük fel a videót, hiszen a megfelelő Youtube SEO-s beállításokkal könnyebben megtalálják majd a társelőadó rajongói is a tartalmunkat. 

Csatornák nem megfelelő Youtube SEO-val:

🥳Szórakoztató, ismeretterjesztő csatornák

Ismeretterjesztő csatornákat sokan követnek, vannak akik alváshoz, vannak akik evés közben, vagy csak kikapcsolódáshoz néznek ilyen tartalmakat, de jobb anyagokat, amelyeket tudományos igénnyel készítenek el, akár a szakmai közönség is követhet. Ezeknél - az adott altípusnak megfelelően - is hatalmas növekedést lehet elérni, amennyiben tisztában vagyunk a célközönségünkkel és a Youtube SEO beállítási lehetőségekkel.

Csatornák jó Youtube SEO-val:

Csatornák nem megfelelő Youtube SEO-val:

🔥Youtube csatorna kezelése

☑️Általános Youtube stratégia - Youtube stratégia alapok

Attól függően, hogy milyen célból szeretnénk elindítani a csatornánkat, érdemes végig gondolnunk a stratégiánkat. Kihez szeretnénk szólni? Ha egy cég vagyunk, akkor milyen típusú tartalmakat szeretnénk előállítani? Milyen célból? Az a fontos, hogy a meglévő ügyfeleket tartsuk meg, segítsük, edukáljuk, vagy inkább az a cél, hogy új ügyfeleket hozzunk be a Youtube-ra feltöltött tartalmainkkal? Megint más a helyzet akkor, ha média tulajdonosként osztjuk meg a tartalmainkat a Youtube-on. A monetizációs bevételek növelése a cél, vagy a hírversenyben való jobb eredmények? 

Török Balázs Youtube
Várakról szóló videóm felvétele

⚠️Youtube csatorna név választása

Már itt is fontos, hogy átgondoljuk, hogy kinek és milyen taralmat szeretnénk készíteni. Persze amennyiben brand, márka vagyunk limitáltak a lehetőségek, de mindig lehet értelme tagline beszúrására az adott céges név mögé. 

Sajnos Youtube-on handle-t, csak bizonyos eredmények elérése után lehet választani (ez az, amikor saját URL-t választunk a márkánk, csatornánk nevével, például: youtube.com/channel/markanev

👉Tippek mielőtt belevágsz egy Youtube-csatorna készítésbe…

Érdemes végiggondolni, hogy milyen rendszerességgel szeretnénk tartalmat készíteni, illetve ehhez tartani magunkat is. A videók gyártása időigényes folyamat, főleg akkor, amikor nincs benne gyakorlatunk, de megfelelő tapasztalattal ezen könnyen tudunk spórolni, időt megtakarítani.

Ehhez fontos, hogy kialakítsunk egy Youtube stratégiát, összegezzük az első 10-20 tartalom témáit, érdemes végiggondolni, hogy a tartalomgyártást hogyan tudjuk gyorsítani, hogyan tudjuk összeszervezni a felvételi időpontokat, milyen animációs elemeket szeretnénk használni a videóban, akár olyan elemeket is érdemes már az elején figyelembe venni, amik akár csak később merülnek fel.

Az olyan állandó elemeket meg érdemes megfelelő formátumban és tartalmi rendszerbe, mappába rendezni, mint amilyenek az intrók, a feliratok, mert később gyártás során egy jó rendszerben sokkal könnyebben tudunk dolgozni a videók utómunkálatai során.

🤖Hogyan indítsd el a Youtube-csatornádat?

Ha a fentiek megvannak, tehát tisztában vagy azzal, hogy:

 • Kihez szól a csatornád
 • Milyen tartalmakat szeretnél csinálni
 • Milyen célból szeretnéd ezeknek az embereknek, adott tartalmat készíteni
 • Milyen rendszerességgel szeretnél tartalmat publikálni
 • Hogyan vennéd fel, vágnád a videókat

Akkor már csak bele kell vágni! Érdemes azonban ilyenkor is azért csinálni 1-2 teszt felvételt, mert sok minden van, amire jellemzően nem gondol az ember. Például:

 • Egy vagy két kamerával rögzíted a felvételt?
 • Ha két külön eszköz, azok mennyire vannak összehangolva (típus, FPS, felbontás, színhőmérséklet, fehéregyensúly, stb.)
 • Mivel rögzíted a hangot? 

💸Hogyan futtasd fel a Youtube-csatornádat?

Ahhoz, hogy a Youtube-on megfelelően fussanak a videód több mindenre is szükség van, maga a videók publikálása nem elég. Fontos lehet az, hogy minél jobban le tudd rövidíteni a Youtube algoritmusának a tanulási idejét, hogy kiderüljön a rendszer számára is, kik azok, akiket a Youtube platformján érdekelnek a tartalmaid.

Fontos emellett, hogy organikusan is vigyél forgalmat más platformokról a videódra, hiszen így tudod “etetni” az algoritmust, hogy milyen embereket érdekel a videód. Ha pedig gyorsan tanul az algoritmus, akkor az megkönnyíti az új videónézők bevonzását, hiszen olyanoknak fogja megmutatni az algoritmus, akik jó eséllyel megnézik.

🌍Így juthat el többekhez a videód Youtube-on: Youtube SEO

Emellett fontos, hogy megfelelő Youtube SEO-val is ellásd a videóidat, hiszen ezek azok az információk, amelyek alapján a Google (és vele együtt a Youtube) értelmezi a videódat, hogy mi található benne.

A megfelelő Youtube SEO-hoz, fontos, hogy megfelelően add meg a következő paramétereket:

 • A feltölteni kívánt videó neve
 • Videó címe
 • Videó leírása
 • Tag-ek, vagyis címkék

Fontos még, hogy megfelelő thumbnailt, azaz borítóképet használj a videókhoz. Az is lehet rossz, ha túl feltűnő és az is, ha nem emelkedik ki a tömeg közül. Ezt leginkább az adott csatornához lehet igazítani, de függ a tartalomtól, a csatorna nézőitől is.

🔎Hogyan kerülhetsz be videókkal a Google keresési találatai közé?

Itt jön a képbe a Youtube, amely a Google után a második legnagyobb kereső platform. Rengetegen keresnek válaszokat a kérdéseikre a Youtube-on is a Google mellett. Illetve sok Google-ös keresésnél is feljönnek már videós, Youtube-os tartalmak, ezért ez továbbra is egy nagyon fontos platform, csatorna lehet a te vállalkozásod számára is. Főleg akkor, ha adott érdeklődőket szeretnél bevonzani.

Hogyan kerülhetsz előre egy-egy Google keresésben videóval
Hogyan kerülhetsz előre egy-egy Google keresésben videóval

Amennyiben megfelelő stratégiát követve, megfelelő Youtube SEO-val készítesz  videókat, azokkal ki tudod terjeszteni a márkád jelenlétét nem csak a Youtube-ra, hanem a Google-re is. Sőt a Youtube-os tartalmaidat nem csak a platformon tudod felhasználni, hanem beágyazhatod blogposztokba is, vagy feltöltheted Facebookra is. Ami ezeken a platformokon is építhetik a márkádat, javíthatják a statisztikáidat!

🎯Miért nem nézik a feltöltött videóinkat többen?

Sok oka lehet annak, hogy miért nem nézik a videóidat a Youtube-on. Sok magyar csatorna, de még vállalat sem rendelkezik megfelelő Youtube stratégiával, hogy videóikat a lehető legoptimálisabban a lehető legtöbb ember nézhesse meg. Sokszor már alapok nincsenek rendben. A tartalmakat csupán céges szempontok szerint készítik el, és nem veszik figyelembe, hogy milyen a potenciális nézők érdeklődése, milyen információkra kíváncsiak. 

Sokan nem választanak megfelelő borítóképet a csatornákhoz, a videó feltöltés során nem elég körültekintőek. Nem veszik figyelembe, vagy egyszerűen kihagyják a videók megfelelő elnevezését, feliratkozását, tagekkel való ellátását. 

További előnyt jelenthet a videókhoz magyar vagy más nyelvű felirat készítése. Sőt ma már kiemelt fontosságú lehet az is, hogy a videókhoz különböző nyelvű narrációk is készüljenek - külön-külön videókhoz, ami elsősorban a cégeknek adhat nemzetközi növekedési lehetőségeket, tartalmakat. 

Kisebb csatornák, főképp céges csatornák esetében okoz gondot az, hogy rendszertelenül töltenek fel tartalmakat a csatornájukra. Vagy éppen túl kicsi a videók látogatottsága, ezért egyszerűen a Youtube algoritmusa nem mutatja meg a videókat további potenciális nézők számára.

📈Hogyan tudok növelni a csatorna videóinak a nézettségén?

Ahogy az előző fejezetben is említettem nagyon fontos az, hogy milyen témák nyújtanak lehetőséget a cégednek, márkádnak, hogy a potenciális vásárlók kereséseire megjelenhess. Ehhez fel kell térképezni, hogy milyen témákra kereshetnek rá a vásárlóid, majd ennek a figyelembevételével kell tartalmat készítened a számukra, ezt nevezik SEO fókuszú tartalom készítésnek.

Ahhoz, hogy a videóid is megjelenjenek egy-egy keresés esetében fontos, hogy a Google és a Youtube SEO-s szempontjainak megfelelően készítsd el a videókat. Ahogy a blogok esetében is, úgy a videóknál is fontos az, hogy milyen minőségű maga a tartalom, meddig nézik a nézők a videót. 

Ugyan ilyen fontos az, hogy a feltöltött videót hogyan nevezed el, milyen címet adsz a feltöltött videónak, vagy hogy mit írsz a leírásba. Emellett természetesen fontos az is, hogy milyen nyelven, felirattal, lokációval és hashtagekkel látod el a feltöltött videót. Ezek mind hozzájárulnak a videód sikeréhez is. 

A videóid mellett külön fontos az, hogy milyen tartalmak és milyen időközönként kerülnek fel a csatornádra. Fontos az, hogy más platformokról is próbálj meg nézőket küldeni a csatornádra, ez különösen az első időszakban fontos, amíg el nem éred az első kb. 1000 feliratkozót és 4000 óra megtekintést. Ez a lépcső nem csak a monetizáció miatt fontos, hanem így tudod segíteni a Youtube algoritmusát is, hogy megtalálja azokat a nézőket, akiket érdekelnek a tartalmaid. 

📍További Youtube optimalizálási lehetőségek

Ha fentiek már szuperül mennek akkor érdemes lehet energiát fektetni abba is, hogy a feltöltött videókat megfelelően rendszerezd listákba, állíts be csatorna bemutatkozó videót, hogy feliratokat készíts, generálj a videóidhoz, vagy akár további nyelveken tedd ezt, vagy esetleg a meglévő videókhoz készíts idegen nyelvű narrációkat és így is feltöltsd a videóidat - természetesen új listába rendezve ezeket a videókat. 

✅Hasznos eszközök Youtube csatorna tulajdonosoknak

answerthepublic.com

Ezen az oldalon meg tudod nézni, hogy milyen témák pörögnek a neten, de akár a Google Trendset is használhatod erre. Természetesen mind a két oldalnak van limitációja, a magyar piac, nyelvi tartalom arányai miatt ezek sokszor kevéssé működnek itthon.

canva.com

Itt előre generált vagy akár saját thumbnaileket is tudsz készíteni a videóidhoz. De akár más közösségi médiás tartalmak készítéséhez is remek. Sokak által használt képszerkesztő eszköz itthon is. 

Jogtiszta, ingyenes képek

A Canva-n is találhatsz szerkesztés közben megfelelő ingyenes és fizetős képeket, azonban a Pexels.com is remek felület még erre, de használhatsz más platformokat is, mint amilyen a Pixabay.

Jogtiszta, ingyenes videók

A Canva-n is találhatsz szerkesztés közben megfelelő ingyenes és fizetős videókat, azonban a videvo.com is remek platform, ha éppen illusztrációhoz keresel valamit. Fizetős oldalak közül a Storyblock.com-ot vagy 

Jogtiszta, ingyenes zenék

A Youtube saját könyvtárából is tudsz zenéket választani, ennél elegánsabb megoldás, ha az epidemicsounds.com-ot használod, de ahogy a képek és a videók esetében, úgy itt is megannyi szolgáltató közül választhatsz!

🧲Csekklista Youtube csatornádhoz

Ha szeretnéd az alábbi linkre kattintva letöltheted azt a listát, amivel már most jobbá tudod tenni a saját Youtube csatornádat, legyen szó vlogról vagy éppen céges csatornáról. 

Youtube menedzsment és tanácsadás
Neked melyikre lenne szükséged?