content design

Content design: amikor (vĂ©gre) fordĂ­tva ĂŒlĂŒnk a lovon

PublikĂĄlva:
2024-04-29
Olvasási idƑ:
8
perc

Hogyan hasznĂĄld a design-gondolkodĂĄst a tartalomstratĂ©gia kialakĂ­tĂĄsĂĄban – Ă©s fƑleg: miĂ©rt? 

‍EmlĂ©kszem, ĂĄlltunk az erkĂ©lyen, nevetgĂ©ltĂŒnk, a service design kurzus tanulsĂĄgaibĂłl kiindulva idĂ©tlenkedtĂŒnk szakmailag, Ă©s a sok hĂŒlyesĂ©g utĂĄn egyszer csak bemondtam:

content design.

Tartalom-tervezĂ©sre ĂĄthĂșzni az ĂŒzleti gondolkodĂĄsra tanultakat? NanĂĄ! Ha egy szolgĂĄltatĂĄst tudunk a design-gondolkodĂĄs alapjĂĄn Ășjratervezni (service design), akkor pl. egy testvĂ©ri kapcsolatot is (sister design), egy közössĂ©get is (community design), sƑt, egy tartalmi ökoszisztĂ©mĂĄt is simĂĄn tudnĂĄnk!

Ugyanis a tartalommarketing maga is szolgĂĄltatĂĄs (a valĂłdi, beĂĄrazott Ă©s megvĂĄsĂĄrolhatĂł szolgĂĄltatĂĄs elƑtt ĂĄtadott ingyenes Ă­zelĂ­tƑ). Ha tudjuk, mire is vĂĄgyik a közönsĂ©gĂŒnk, mielƑtt ĂŒzleti kapcsolatba lĂ©p velĂŒnk Ă©s vĂĄsĂĄrlĂłvĂĄ vĂĄlik, ott, ahol mĂ©g csak a tartalmainkkal ismerkedik, simĂĄn hasznĂĄlhatjuk ebben a fĂĄzisban is a service design alapelveit.

Service design Ă©s tartalommarketing

A design-szemlĂ©let ugyanis elsƑ körben kimegy megkĂ©rdezni a leendƑ hasznĂĄlĂłt: ugyan mĂĄr, mi van a fejedben a tĂ©mĂĄmmal kapcsolatban, milyen fĂ©lelmek Ă©s vĂĄgyak dolgoznak benned, milyen mozgatĂłrugĂłk formĂĄljĂĄk a hozzĂĄĂĄllĂĄsodat, jĂłval mielƑtt vĂĄsĂĄrolnĂĄl tƑlem?

Ha ezt alaposan megismertĂŒk, magĂĄt a termĂ©ket vagy szolgĂĄltatĂĄst is mĂĄskĂ©pp fogjuk tĂĄlalni a szĂĄmĂĄra. De mĂĄr a kontent is, amivel elƑször talĂĄlkozik, ugyanĂ­gy adhat vĂĄlaszokat ezekre az elƑzetes, nagyon korai kĂ©rdĂ©seire. Vagy Ă©pĂ­thetĂŒnk benne mĂ©g korĂĄbbrĂłl problĂ©matudatot a tartalmi ökoszisztĂ©ma elemeivel. Vagy formĂĄlhatjuk a fejĂ©ben az Ă©nmĂĄrkĂĄnkat. Vagy pozicionĂĄlhatjuk a brandĂŒnket a kategĂłria legbarĂĄtsĂĄgosabb kĂ©pviselƑjekĂ©nt. Vagy akĂĄr legundokabb. Vagy leggyorsabb, vagy leglassabb. Amire szĂŒksĂ©g van. LĂ©nyegĂ©ben varĂĄzspĂĄlcĂĄt fogunk a kezĂŒnkben.

---------------

Ha Ă©rdekelnek a service design alapvetĂ©sei, olvasd el a meet agency – Ágoston LĂĄszlĂł Ă©s GurĂĄly SĂĄra – cikksorozatĂĄt a SzĂĄmlĂĄzz.hu PARK-ban, itt, itt Ă©s itt!

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnål nekem, jelölj be Linkedin-en!

---------------

Fordítva a lovon? 

Biztos beszĂ©lgettĂ©l mĂĄr cukrĂĄsszal, aki csak azĂ©rt viszi a bizniszt, mert mĂĄr a nagyapja is fagyit fƑzött a helyi gyerekseregnek, ĂĄtvette a csalĂĄdi stafĂ©tĂĄt, de mĂĄr rĂ©g mĂĄssal foglalkozna, legszĂ­vesebben egy irodĂĄban punnyadna ahelyett, hogy a 25-szörös konkurenciĂĄval, szabĂĄlyozĂĄsokkal, adĂłkkal kĂŒszködik, Ă©s a francba kĂ­vĂĄnnĂĄ a “legdivatosabb” Ă©telallergiĂĄkat. 

Miközben olyan cukrĂĄsszal is talĂĄlkozhattĂĄl mĂĄr, aki “specialty sĂŒtemĂ©nyeket” kĂ­nĂĄl a pult alĂłl, hogy törzsvevƑkĂ©nt az elsƑk között kĂłstolhasd a vadiĂșj, kĂ­sĂ©rleti habcsĂłkot, mert ƑrĂŒlet, milyen jĂłl sikerĂŒlt
 MegtalĂĄlod a kĂŒlönbsĂ©get? Nem, nemcsak a hangulatuk. EgyikĂŒk hĂĄtrafelĂ© nyilazva, fordĂ­tva ĂŒl a lovon – mĂ©ghozzĂĄ az, amelyik mĂșltba rĂ©vedve ĂĄbrĂĄndozik a rĂ©gi szĂ©p idƑkrƑl, amikor a vevƑ azt kapta, ami volt (nem pedig azt, amire vĂĄgyott), Ă©s amikor a szolgĂĄltatĂł mĂ©g szĂ­vessĂ©get tett, nem pedig szolgĂĄlatot.

Mi vĂ©gre megfordulhatunk a lovon, Ă©s tekinthetĂŒnk elƑre is akĂĄr: meghallgathatjuk, hogy aki bejön hozzĂĄnk, mit kĂ©r, sƑt, azt is kitalĂĄljuk, hogy aki majd holnap betĂ©r, Ƒ mire fog vĂĄgyni. Hogyan talĂĄljuk ki? Na, erre valĂł design mĂłdszertan, az empĂĄtia alapĂș megközelĂ­tĂ©s Ă©s a szĂĄmtalan kutatĂĄsi lehetƑsĂ©g. BeszĂ©lgess a vevƑddel, a leendƑ megrendelƑddel, Ă©s azt is megtudod tƑlĂŒk, hogy a helyi ĂșjsĂĄgban milyen egyszerƱ kiflireceptet tegyĂ©l közzĂ©, csak azĂ©rt, hogy a következƑ pisztĂĄciĂĄs croissant-jukat mĂĄr nĂĄlad fogyasszĂĄk el!

PerszĂłnakutatĂĄs a content design-ban

Mindez egy kis kutakodåst igényel. Låssuk a legfontosabb lépéseket!

  1. Célcsoport (pontos!) kijelölése
    ElƑször is meg kell hatĂĄroznunk, hogy valĂłjĂĄban ki tartozik a cĂ©lcsoportunkba. Ha helyi cukrĂĄszdĂĄt ĂŒzemeltetĂŒnk, a mĂĄsik-helyi ĂșjsĂĄgban nem kell egĂ©sz oldalt vĂĄsĂĄrolnunk a kiflireceptĂŒnknek, csak a közeliben. Ha a “divatos” glutĂ©nĂ©rzĂ©kenyeket is kiszolgĂĄljuk, mĂłdosĂ­tott elkĂ©szĂ­tĂ©si javaslatot is Ă©rdemes mellĂ©kelnĂŒnk. 
  1. Mire vágynak a mi leendƑ vevƑink?
    ‍
    AztĂĄn tudnunk kell, hogy valĂłjĂĄban sĂŒtnek-e otthon a kedves helyi nĂ©pek, vagy kizĂĄrĂłlag a boltban szerzik be a szĂ©nhidrĂĄtot: ha nincs ilyen ambĂ­ciĂłjuk, viszont gyakran fogyĂłznak, inkĂĄbb az egĂ©szsĂ©ges alapanyagokrĂłl cikkezz nekik! 
  1. Hol Ă©red el Ƒket?
    ‍
    Helyi lap, vagy Insta legyen inkĂĄbb? Ezt is megmondja a perszĂłnakutatĂĄs. Tedd fel közönsĂ©ged tagjainak a megfelelƑ kĂ©rdĂ©seket, Ă©s halld is meg a vĂĄlaszokat! InnentƑl szĂ©p lassan mĂĄr content design, amit mƱvelsz: nem vaktĂĄban dumĂĄlsz a (tĂ©vesen kivĂĄlasztott) mindenfĂ©le social csatornĂĄn, hanem a közönsĂ©ged Ă©rdeklƑdĂ©sĂ©re Ă©pĂ­tett tartalmi ökoszisztĂ©mĂĄt hozol lĂ©tre, lĂ©pĂ©srƑl lĂ©pĂ©sre, tĂŒrelmes hetek-hĂłnapok alatt. Persze alapos Ă©s gondos mĂ©rĂ©ssel, finom-(sic!)-hangolĂĄssal, bĂĄtor kĂ­sĂ©rletezĂ©ssel. Mert ehhez kitartĂĄs is fog kelleni, Ă©s sok-sok, mĂ©ghozzĂĄ nagyon sok idƑ. Napi, heti, havi, Ă©ves szinten. 

És hogy megĂ©ri-e?

Igen. És nĂ©zzĂŒnk rĂĄ egy gyakorlati pĂ©ldĂĄt!

Kedvenc pĂ©ldĂĄm a SzĂĄmlĂĄzz.hu tartalommarketing-aktivitĂĄsa, amit öt Ă©vig terveztem Ă©s vĂ©geztem, termĂ©szetesen szuper kĂŒlsƑs-belsƑs csapat közremƱködĂ©sĂ©vel. 

  • YouTube-videĂłkban elƑször is sikeres vĂĄllalkozĂłkat mutattunk, akik mĂĄr ezt az online szĂĄmlĂĄzĂłt vĂĄlasztottĂĄk – de nem a cucc funkcionalitĂĄsĂĄrĂłl mesĂ©ltek nekĂŒnk, hanem a sajĂĄt vĂĄllalkozĂĄsukrĂłl. Így mindenkinek sokkal Ă©rdekesebb volt a tartalom: könnyebben azonosult a nĂ©zƑ a beszĂ©lƑvel, a beszĂ©lƑ a mĂĄrkĂĄnkkal.

  • Facebook-on, InstĂĄn csapat-aktivitĂĄsokat mutattunk meg, pĂ©ldĂĄul a közös reggeliket, vagy a sikereink megĂŒnneplĂ©sĂ©t, amibƑl egy szerethetƑ cĂ©g kĂ©pe Ă©pĂŒlt. Így Ășj munkatĂĄrsakat talĂĄlni is egyre könnyebb lett, de az ĂŒgyfelek is könnyebben azonosultak “kedvenc” szolgĂĄltatĂłjukkal.

  • ÉlƑben, szemĂ©lyesen is lehetett velĂŒnk talĂĄlkozni, ahol szintĂ©n forgattunk Ă©s fotĂłztunk bƑven. A tematikus – pl. vendĂ©glĂĄtĂłs, alkotĂłmƱvĂ©sz vagy akĂĄr fenntarthatĂłsĂĄgrĂłl szĂłlĂł – mƱhelyeken pedig beszĂ©lgettĂŒnk vĂĄllalkozĂłi kihĂ­vĂĄsokrĂłl, Ă©s persze a sikeres megoldĂĄsokrĂłl.

A tartalmi ökoszisztĂ©ma aprĂł, de fontos elemekbƑl hatalmas rendszer ĂĄllt össze – Ășgyhogy mĂĄra, amikor csak Ășgy spontĂĄn “online szĂĄmlĂĄzĂłt” mondok, azonnal jön a vĂĄlasz, “ja, hogy a SzĂĄmlĂĄzz.hu”!

Sok vĂ­z lefolyt azĂłta a DunĂĄn. Ma mĂĄr kisebb cĂ©geknek is ĂĄt tudjuk adni a tudĂĄst, amivel Ă©rtĂ©kes tartalmakat hozhatnak lĂ©tre Ă©s tehetnek elĂ©rhetƑvĂ© a közönsĂ©gĂŒk szĂĄmĂĄra. És hogy miĂ©rt Ă©rdemes ezt tenniĂŒk? Mert ha ebbe az Ă©pĂ­tkezĂ©sbe invesztĂĄlnak, stabil, megbĂ­zhatĂł, szerethetƑ mĂĄrkĂĄt Ă©pĂ­thetnek maguk körĂ©: ez fĂ©mjelzi a termĂ©kĂŒk, szolgĂĄltatĂĄsuk Ă©rtĂ©kĂ©t, Ă©s ez a munka sokszorosan visszahozza az ĂĄrĂĄt. Ha mĂĄs nem is bizonyĂ­tja ezt, akkor nĂ©zzĂŒk csak akĂĄr az elƑbb emlĂ­tett online szĂĄmlĂĄzĂłt: ma mĂĄr 700 ezer (!) hazai vĂĄllalkozĂĄst szolgĂĄl ki, az akkori hĂ©t-, majd hetvenezerhez kĂ©pest. TermĂ©szetesen nincs mindez digitĂĄlis marketingstratĂ©gia nĂ©lkĂŒl, mert hirdetni a mĂ©goly szuper tartalmakat is muszĂĄj, de ha van mit hirdetni: lĂ©nyegesen könnyebb a kollĂ©gĂĄk dolga is
 🙂

Összefoglalás

Tervezd okosan a tartalmi ökoszisztĂ©mĂĄd a leendƑ vĂĄsĂĄrlĂłid fejĂ©ben keringƑ kĂ©rdĂ©sek körĂ©: kĂ©rdezd meg tƑlĂŒk, mi foglalkoztatja Ƒket a tĂ©mĂĄddal kapcsolatban! Amit elĂĄrulnak egy jĂłl összerakott kutatĂĄs sorĂĄn, az a te legĂ©rtĂ©kesebb kontent-kincsed, a következƑ nĂ©hĂĄny Ă©vben is akĂĄr. Kell elĂ© marketingstratĂ©gia, kell utĂĄna hirdetĂ©s, Ă©s persze kell nulladik körben a szuper termĂ©k vagy szolgĂĄltatĂĄs, amirƑl mindez szĂłl, de a lovon helyesen ĂŒlƑ lovas messzebbre lĂĄt, Ă©s tovĂĄbb is Ă©r, mint a szamara mellett kutyagolĂł vĂĄndor... VĂĄlassz, Ă©s persze beszĂ©lgessĂŒnk, ha tĂ©rkĂ©pre lenne szĂŒksĂ©ged az utazĂĄshoz! 🙂

Gyakori kérdések

Mi az a Content Design?

A content design az angolszĂĄsz nyelvhasznĂĄlatban a UX/UI tervezĂ©s sorĂĄn a felhasznĂĄlĂłi felĂŒleten megjelenƑ tartalmak kialakĂ­tĂĄsĂĄt jelenti. “ProblĂ©mĂĄk megoldĂĄsĂĄnak ĂŒgyfĂ©lközpontĂș megközelĂ­tĂ©se Ășgy, hogy a közönsĂ©gĂ©nek a szĂŒksĂ©ges informĂĄciĂłt akkor Ă©s Ășgy nyĂșjtja, amikor szĂŒksĂ©ge van rĂĄ. A kifejezĂ©st Sarah (Richards) Winters a Content Design London alapĂ­tĂłja Ă©s a tartalomtervezĂ©s szakterĂŒlet vezetƑje alkotta meg az EgyesĂŒlt KirĂĄlysĂĄgban.

Szeszlér Vera (aki Budapesten alkotta meg a contentdesign.hu-n részletesen tårgyalt tartalomdesign fogalmåt) a tartalommarketing startégiai módszertanåt, a service design elvei szerinti tartalomstratégia-tervezést érti alatta.

Mi az a tartalommarketing?

A tartalommarketing stratĂ©giai kommunikĂĄciĂłs gondolkodĂĄsmĂłd, amelyben annak megfelelƑen kĂ©szĂ­tĂŒnk (fƑleg digitĂĄlis) tartalmakat, hogy tudjuk: a közönsĂ©gĂŒnk (köztĂŒk a leendƑ vĂĄsĂĄrlĂłink) Ă©rzĂ©kelĂ©se velĂŒnk kapcsolatban nagyban fĂŒgg a szĂĄmukra hitelesen, megfelelƑ formĂĄban, helyen Ă©s idƑben ĂĄtadott megfelelƑ informĂĄciĂłktĂłl. 

Hogyan hasznåld a perszónakutatåst a marketingstratégiådban?

Ha szeretnĂ©d, hogy a megfelelƑ emberek a megfelelƑ helyen Ă©s idƑben (a megfelelƑ mennyisĂ©gben) jussanak el a weboldaladra, vagy a boltodba, oda kell Ƒket juttatnod. Honnan Ă©rkeznek? Mire kĂ­vĂĄncsiak a tĂ©mĂĄddal kapcsolatban, mielƑtt megĂ©rkeztek volna? Mi van a fejĂŒkben, mielƑtt egyĂĄltalĂĄn tĂĄjĂ©kozĂłdni kezdenĂ©nek rĂłlad? Erre vĂĄlaszol a perszĂłnakutatĂĄs, melynek elsƑ lĂ©pĂ©se a kommunikĂĄciĂłs perszĂłnĂĄid meghatĂĄrozĂĄsa, a többi pedig a minĂ©l alaposabb megismerĂ©sĂŒk


‍

Tovåbbi alapfogalmakról olvass többet a content design blogon!

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Szeszlér Vera

Szeszlér Vera

Tartalomdesigner

Tartalommarketinges, kommunikĂĄciĂłs tanĂĄcsadĂł, design-fĂłkuszĂș kontent stratĂ©ga, a content design alapĂ­tĂłja. JellemzƑen SaaS-cĂ©gekkel dolgozik, Ă©s meggyƑzƑdĂ©se, hogy az Ă©rtĂ©kes tartalom a közönsĂ©gĂŒnk, az ĂŒzleti cĂ©ljaink Ă©s a közös inspirĂĄciĂł metszetĂ©ben keletkezik.

Amikor Ă©pp nem gondolat-magokat ĂŒltet, szĂ­vesen kertĂ©szkedik, bringĂĄzik, Ă©s Ă­gy tovĂĄbb.

Olvass mĂ©g tƑle a content design blogon, vagy a SzĂĄmlĂĄzz.hu felĂŒletein!

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmåt! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Juttassuk Ășj szintre a podcastedet, csatornĂĄdat!
Juttassuk Ășj szintre a podcastedet, csatornĂĄdat!

Juttassuk Ășj szintre a podcastedet, csatornĂĄdat!

A kurzus segítségével megértheted, hogy juttathatod el még több emberhez a podcast vagy YouTube csatornådat!
Érdekel / Letöltöm