sötét desin, gonosz weboldalak

Mi az a dark patterns és büntetnek-e érte, ha használod?

Címkék:
Publikálva:
2024-04-28
Olvasási idő:
4
perc

A Dark pattern-ek:

Az online felhasználói élmény tervezése során a felhasználók manipulálására és befolyásolására irányuló gyakorlatok egyre inkább figyelmet kapnak. Ezeket a tervezési elemeket Dark pattern-eknek nevezzük, amelyek gyakran ellentétesek az etikus és felhasználóbarát tervezés alapelveivel. Ebben a blogbejegyzésben áttekintjük, mi is pontosan a Dark pattern, milyen példákat találhatunk rájuk a való életben, és hogyan érintik ezek a felhasználók online élményét.

Mi is az a Dark pattern?

A Dark pattern-ek olyan tervezési elemek vagy technikák, amelyeket az online felületeken használnak a felhasználók manipulálására és befolyásolására. Ezek a tervezési elemek általában azért vannak jelen, hogy elősegítsék egy adott cselekvés végrehajtását, legyen az vásárlás, feliratkozás vagy adatmegosztás. Gyakran azonban ezek a technikák nem tükrözik a felhasználó valódi szándékait vagy igényeit, és az üzleti érdekek előnyére szolgálnak.

Példák a Dark pattern-ekre:

  • Kényszerítő választások: Egyik gyakori Dark pattern a kényszerítő választások alkalmazása. Például egy weboldalon a vásárlási folyamatban az "Elutasítás" gomb apróbetűs szöveggel való elrejtése, vagy egy hosszú feliratkozási folyamatban a "Nem, köszönöm" opció nehezen észrevehetővé tétele.
  • Trükkös beállítások: Másik példa a trükkös beállítások használata, amikor egy felhasználói beállítás elrejtése vagy nehezen megérthetővé tétele segíti az olyan szolgáltatások vagy funkciók előtérbe helyezését, amelyek az üzleti érdekeket szolgálják. Például egy előfizetési szolgáltatásnál a hosszú távú fizetési terv automatikus beállítása az alapértelmezettnek, anélkül hogy erre egyértelműen felhívnák a figyelmet.
  • Felhasználói adatok manipulálása: A Dark pattern-ök közé tartozik még a felhasználói adatok manipulálása is, amikor a felhasználói adatokat vagy preferenciákat úgy kezelik, hogy az az üzleti érdekeknek megfelelően előnyös legyen. Például egy online áruházban a kedvezmények látszólagos korlátozottságának megjelenítése a termékoldalakon, hogy serkentsék a vásárlást.

Hogyan érintik ezek a felhasználók online élményét?

A Dark pattern-öknek a felhasználók online élményére gyakran negatív hatása van. Az ilyen típusú tervezési elemekkel szembesülve a felhasználók könnyen érzékelhetik a manipulációt és a bizalmatlanságot. Ezáltal csökkenhet a felhasználói elégedettség és hosszú távú elköteleződés az adott platform iránt.

Összefoglaló

Dark pattern-ek jelentős hatással vannak az online felhasználói élményre, és gyakran ellentétesek az etikus tervezés alapelveivel. Fontos, hogy a tervezők és a vállalatok felismerjék ezeket a manipulatív gyakorlatokat, és törekedjenek a felhasználóbarát tervezés és a bizalomépítés irányába.

Webflow és weboldalkészítés

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Egyre több oldal készül Webflow rendszeren itthon is, mert remek, könnyen karbantartható rendszer, és nem igényel plugineket úgy, mint a Wordpress. Ha szeretnél többet tudni a Webflow rendszeréről, nézd meg gyorstalpaló Webflow minikurzusomat magyar nyelven. Ha pedig most tervezgeted új weboldaladat mindenképp nézd meg ezeket a tartalmaimat, amik biztosan segíteni fognak neked abban, hogy gyorsabb, jobb weboldalad legyen, mint a versenytársaidnak:

Lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Miért használnak a cégek Dark pattern-öket az online felületeiken?

A cégek gyakran Dark pattern-öket alkalmaznak azért, hogy növeljék a konverziókat és az eladásokat, még akkor is, ha ez a felhasználói élmény rovására megy.

Hogyan lehet felismerni a Dark pattern-öket?

A Dark pattern-ök gyakran olyan tervezési elemek, amelyek megtévesztőek vagy manipulatívak. Fontos figyelni az ilyen típusú gyakorlatokra az online felületeken.

Milyen hatással lehetnek a Dark pattern-ök a felhasználókra?

A Dark pattern-ök negatívan befolyásolhatják a felhasználók bizalmát és elégedettségét az adott platform iránt, valamint csökkenthetik a hosszú távú elköteleződést.

Hogyan lehet védekezni a Dark pattern-ökkel szemben?

A felhasználók védelmében fontos az etikus tervezési elvek betartása és a gyanús tervezési elemek felismerése.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Segédlet mérések kialakításához, megértéséhez
Segédlet mérések kialakításához, megértéséhez

Segédlet mérések kialakításához, megértéséhez

Az anyagban segítséget kapsz ahhoz, hogyan javasolt elépíteni az online méréseket az oldaladon!
Érdekel / Letöltöm