Politikai kampányok marketinges szemmel

Milyen a jó //politikai// marketing?

Publikálva:
2024-06-09
Olvasási idő:
perc

Miért írom ezt a cikket marketingesként?

Ahogy a borítóképen is látszik, rengeteg plakát árasztotta el az utcákat a főpolgármesteri és az Európai Uniós választások közeledtével. Színesek, sok van belőlük, némelyikről még Gazdig Bence is készített elemzést az Instagramjára - érdemes megnézni. Azonban marketinges szemmel, kicsit máshogy látom a dolgokat.

Sokszor akkor találnak meg az ügyfelek, amikor már az utolsó percben vannak, ki kéne pörgetni az árukészletet, az előző külsős vagy éppen ügynökség elrontotta a kampányaikat,nem foglalkozott vele - erről majd később, egy másik cikkben írok. Én pedig sokszor csak azt tudom elmondani, hogy ez legalább 3-6 hónapig fog tartani, egy pillanat alatt ezt nem lehet rendbe tenni, ahogy maratont sem lehet futni, felkészülés nélkül.

Mi a helyzet a politikai kampányoknál?

Nincs ez másképp - szerintem - a politikai kampányoknál sem. Oda is elkéne a felkészülés, stratégia, építkezés, ehelyett azt látjuk, hogy a pártok - vagy a pártok többsége, kinek hogy tetszik - az utolsó 2-3 hónapban kezd el osztogatni, kommunikálni a szavazókkal stb. Mi ezzel a gondom? 

Nos, az, hogy nyilván tudatosabb építkezéssel meg lehetne óvni az embereket ettől a vizuális szennyezéstől, amit a választások előtt a politikai plakátok, kettő között pedig az épülethálók és az útmenti óriásplakátok jelentenek - ez utóbbiról a szponzorálatlan poszton érdemes tovább olvasni.

Hogyan lehetne jobban csinálni?

Nyilván azért írom ezt a cikket, mert úgy gondolom lehetne. Lehet jobb politikai kampányokat csinálni, ahogy lehet jobb marketinges kampányokat is. Előbbire remek példa szerintem a Brexit című film, ahol bár szintén klasszikus kampányhajrát csinálnak, azonban remek ötleteket lehet ellesni, akár politikai, akár rendes kampányról van szó.

A biztos szavazókat / vásárlókat kell megszerezni, elérni, ezt a bázist kell minden sikeres cég (vagy politikai párt) számára felépíteni. Egyrészt azért, mert őket nem hiszem, hogy meg lehet ingatni különböző, a hajrában bedobott politikai üzenetekkel. Másrészt azért, mert ők azok akik később evangelistaként tudják influálni a környezetüket is, és elvégezni további kommunikációs és marketinges munkát.

Ha így gondolkozol és így építed fel a céges (belső és külső) folyamataidat, majd erre a kommunikációdat, majd erre a PPC kampányaidat is, az… az idő. De ha ez megvan, akkor utána a vásárlóid nem foglalkoznak egy fröccsöntött TEMU-s kacattal, egy ingyenes szállítással, egy hirtelen bedobott politikai ejtőernyőssel sem.

Több energiába kerülne? - Nem. 

Persze mindenkiben felmerül, hogy ez biztosan sokkal több meló lenne, mint egyébként. És azt én sem vitatom, hogy az emberek emlékezete sokszor nagyon rövid. Azonban hány olyan nagy márkát, céget ismerünk, aki csak akkor dolgozik, amikor pont vásárolni szeretnénk a konkurenciától?

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg még többet arról, hogyan tudod javítani a webshopod hatékonyságát és bevételtermelő képességét!
Érdekel / Letöltöm