Search Console használata

Erre használd a Search Console-t

Címkék:
Publikálva:
2024-05-01
Olvasási idő:
5
perc

Sokan nem használják a Search Console-t

Sokan nem értik vagy nem tudják emgfelelően használni a Search Console-t. Az ügyfeleimnek úgy szoktam magyarázni az eszközt, mint a Google keresőjének a Back-end-je, tehát az a rész, amit a mezei felhasználó nem lát az oldaladból. A Search Console ugyanis azt mutatja meg, hogy a Google hogyan látja az oldaladat. Mit, kinek és miért mutatja meg azt.

A Search Console is egy ingyenes eszköz, így különösen érthetetlen a számomra, hogy sokan, akik weboldal készítéssel foglalkoznak, miért nem állítják be ezt az elkészült weboldalhoz a megbízó számára, hiszen a megbízótól kevéssé várható el, hogy minden technikai spektussal tisztába legyen, ugyanakkor pont ezért bízza rá a feldatot egy szakértőre.

Search Console domain verifikáció

Ahhoz, hogy használni tudd a Google Searh Console eszközét, szükséges a domained igazolása. Ehhez a saját domainregiszteredbe kell belépni - ez az, ahol vásároltad a domainedet (torokbalazs.com, én a GoDaddy-n vásároltam).

Webflow és weboldalkészítés

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Egyre több oldal készül Webflow rendszeren itthon is, mert remek, könnyen karbantartható rendszer, és nem igényel plugineket úgy, mint a Wordpress. Ha szeretnél többet tudni a Webflow rendszeréről, nézd meg gyorstalpaló Webflow minikurzusomat magyar nyelven. Ha pedig most tervezgeted új weboldaladat mindenképp nézd meg ezeket a tartalmaimat, amik biztosan segíteni fognak neked abban, hogy gyorsabb, jobb weboldalad legyen, mint a versenytársaidnak:

Lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Mit csinál valójában a Search Console?

A Search Console bekötését követően, az oldalra érkező forgaomtól függően pár nap vagy pár hét alatt kezd el adatokat mutatni. Megmutatja, hogy a Google keresője - ezen túl ugye vannak még további keresők is, mint amilyen a Bing is -, tehát a Google keresője mikor, milyen kulcsszóra jeleníti meg az oldaladat, mely oldaladat vagy akár azt is, hogy hanyadik helyen jelent meg.

Emellett visszajelzést ad neked is arra, hogy a Google hogan látja a te oldaladat, azaz milyen tartalmakat, és azokat hogyan látja az oldaladon a Google. Például, ha termékek vannak az oldaladon, egy webshopon, vagy aká kurzusok, azokat mennyire látja termékeknek é kurzusoknak a Google. Ebben lehetnek a segítségedre a Structured Snippetek.

Mik azok a Structured Snippetek?

A Structured Snippetek olyan kis kódrészletek, amik az adott olalon, vagy akár a teljes weboldalon található tartalmakat segítik értelmezni és listázni a Google - és más további keresők - robotjai számára. (A robotok tekintik át a keresőmotorok számára a weboldalakat, és azok tartalmait, hogy amikor keresés érkezik egy kifejezésre, akkor milyen tartalmat érdemes a felhasználó elé tenni.)

Rengeteg féle Structured Snippet létezik, a már említett termékek, kurzusok mellett, vannak eseményekhez, szolgáltatásokhoz, tartalomhoz (blog, videó, kép) tartozó is. Ezek mind-mind segítik a weboldalad láthatóságát a Google robotjai számára.

Ha szeretnél többet tudni ezekről, érdemes lehet megnézned a Search Console bevezető tanfolyamot, vagy kérj egy SEO auditot az olaladra, mind kettő hatalmas segítség lehet az oldalad számára.

Összefoglalás

Sok weboldalkészítő még mindig nem használja ki a Google Search Console nyújtotta lehetőségeket, amely tulajdonképpen a Google keresőmotorjának "hátsó részét" jelenti, ahol láthatóvá válik, hogy a Google hogyan látja az adott weboldalt. Ez az ingyenes eszköz kulcsfontosságú adatokat biztosít arról, hogy mely kulcsszavakra, milyen gyakran jelenik meg az oldal a keresési eredményekben, és hogyan indexeli a Google a tartalmat. Különösen fontos, hogy a weboldalak készítői beállítsák ezt az eszközt minden projektjükön, mivel a megrendelők többsége nem rendelkezik elegendő technikai tudással ezen a területen.

SEO megoldások AI segítségével

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha érdekelnek kreatív SEO AI alapú megoldások, többetamik valódi értéket adnak a te webshopod számára is, ne hagyd ki ezt az adatokat is tartalmazó AI SEO esettanulmányomat! Ha pedig a ChatGPT-t szeretnéd jobban megismerni, hogy miben segítheti a te vállalkozásodat is, nézd meg a ChatGPT magyarul kurzusomat!

Ha még csak most ismerkedsz a SEO-val, érdmes lehet kipróbálnod a Search Console alapjai tanfolyamomat.

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnál nekem, jelölj be LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kédések

Mit jelent a domain tulajdonjog igazolása és miért szükséges ez?

A tulajdonjog igazolása az, amikor a Search Console szolgáltatás számára igazolod, hogy te vagy a webhely tulajdonosa. Ez szükséges ahhoz, hogy el tudd kezdeni használni a Search Consoel-t, ezért is készítettem róla videót, ami alapjn te is be tudod állítani magadnak.

Mi a Google Search Console, és mire használható?

A Google Search Console (korábban Google Webmaster Tools) egy ingyenes szolgáltatás a Google-tól, amely segít a webhelytulajdonosoknak nyomon követni és fenntartani a weboldaluk láthatóságát a Google keresési eredményekben. Ez az eszköz információkat nyújt a weboldal keresési forgalmáról, a teljesítményről, a technikai problémákról, valamint lehetővé teszi a weboldal tartalmának optimalizálását a jobb keresőmotoros rangsorolás érdekében.

Hogyan segíthet a Google Search Console a SEO-ban?

A Google Search Console kulcsfontosságú betekintést nyújt abba, hogy a Google hogyan látja és indexeli a weboldaladat. Információkat szolgáltat a weboldaladon található hibákról, például hibás linkekről, mobilbarát problémákról, vagy más technikai kérdésekről, amik befolyásolhatják a rangsorolást. Ezenkívül elemzi a weboldalad kulcsszavainak teljesítményét, beleértve azokat a keresési lekérdezéseket, amelyeken keresztül a felhasználók elérhetik az oldaladat, segítve ezzel a tartalom optimalizálását és a SEO stratégia fejlesztését.

Hogyan lehet hozzáférni és beállítani a Google Search Console-t egy új weboldal számára?

A Google Search Console használatának megkezdéséhez először is regisztrálnod kell a szolgáltatásban egy Google-fiók segítségével. Ezt követően hozzá kell adnod és megerősítened a tulajdonjogot a weboldaladon különböző módszerek egyikével, mint például DNS rekord hozzáadásával, HTML fájl feltöltésével a szerverre, HTML tag hozzáadásával a weboldal fejlécébe, vagy a Google Analytics vagy Google Tag Manager használatával. Miután megerősítetted a weboldal tulajdonjogát, elkezdheted használni a Search Console által kínált eszközöket és jelentéseket a weboldalad teljesítményének javítására.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Most nem találtam ilyet!
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm