TEMU: bev√©telek, n√∂veked√©s 2024-ben - Hogyan tehet√ľnk ellene?

Címkék:
Publik√°lva:
2024-03-26
Olvas√°si idŇĎ:
7
perc
Harc a Temu ellen

Temu: a kezdetek

Mind√∂ssze 2022-ben indult, a k√≠nai tulajdonban l√©vŇĎ online kiskereskedŇĎ platform, a Temu. Hirtelen tŇĪntfel, m√°ra viszont az egyik legnagyobb online v√°s√°rl√°si platformm√° v√°lt a vil√°gon, √©s Magyarorsz√°gon is sokan v√°s√°rolnak innen, ezzel komoly konkurenci√°t kaptak azok a magyar webshopok, amik az ut√≥bbi √©vekben a k√≠n√°b√≥l import√°lt √°ruk keresked√©s√©re √©p√≠tett√©k fel az √ľzlet√ľket.

De nem csak az ilyen kisebb oldalak számára jelent gondot a Temu, hanem a nagyoknak is, mint az EMAG vagy a cseh Alza.

Ahhoz, hogy jobban meg√©rts√ľk a Temu vill√°mgyors felemelked√©s√©t az e-kereskedelem ter√ľlet√©n, √©s azt, hogy merre tartanak a j√∂vŇĎben, fontos, hogy megn√©zz√ľk √©s meg√©rts√ľk az el√©rhetŇĎ statisztik√°ikat. EzekbŇĎl t√∂bbet tudhatsz meg a Temur√≥l √©s a jelens√©grŇĎl, ami kialakult k√∂r√ľl√∂tte. B√≠zom benne, hogy ez a folyamat seg√≠teni fog a saj√°t v√°llalkoz√°sod jobb meg√©rt√©seben is, hogy jobb √©s hat√©konyabb marketing strat√©gi√°val fel√ľlkerekedj a jelenlegi helyzeten √©s √ļjra n√∂veked√©si p√°ly√°ra √°ll√≠tsd saj√°t v√°llalkoz√°sodat, webshopodat!

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - - ¬†

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnál nekem, jelölj be LinkedIn-en!

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - - ¬†

Mi a Temu?

Temu egy olyan online v√°s√°rl√°si platform, ami gyakorlatilag mindent k√≠n√°l az elektronikai cikkektŇĎl kezdve a ruh√°zaton √°t eg√©szen a teraszb√ļtorokig, csak √ļgy, mint az Shein, az Ebay, az Alibaba, Aliexpress, vagy mint a kor√°bban m√°r eml√≠tett EMAG.

A platform az Amazonhoz hasonl√≥ piaci modellt k√∂vet, az elad√≥k a fel√ľleten kereszt√ľl √©rt√©kes√≠thetik a term√©keiket. Amiben elt√©r a Temu a kor√°bbi platformokt√≥l, az a gyors felemelked√©se, n√∂veked√©se, ez pedig az elk√©pesztŇĎen alacsony √°raknak k√∂sz√∂nhetŇĎ, p√©ld√°ul 8,99 doll√°ros okos√≥r√°nak, 4,47 doll√°ros felsŇĎnek √©s 9,39 doll√°ros ruh√°nak.

Ezen k√≠v√ľl az agressz√≠v √°raz√°s mellett a TEMU nagyon erŇĎs √©s korl√°tozott idejŇĪ aj√°nlatokat ad, 80-90%-os kedvezm√©nyeket √≠g√©r, √©s haszn√°lj√°k a Booking.com-on megszokott k√©szlethi√°nyos kommunik√°ci√≥t is.

UPDATE - 2024.03.26.:

Magyarorsz√°gon is vizsg√°latot ind√≠tott a Gazdas√°gi √©s Versenyhivatal a TEMU-val szemben, pontosan az ilyen √°raz√°si √©s hirdet√©si strat√©gi√°i miatt. ErrŇĎl bŇĎvebben ebben a cikkben olvashatsz.

‚Äć

Temu hirdetés a Facebook-on
Egy Temu hirdetés a Facebook-on

B√°r 2023-ban a Temu k√∂r√ľl l√©vŇĎ sajt√≥ ink√°bb negat√≠v volt, mint pozit√≠v, a siker√©t nem lehet elvitatni. Jelenleg az Egyes√ľlt √Āllamok legn√©pszerŇĪbb v√°s√°rl√°si alkalmaz√°sa iPhone √©s Android platformokon egyar√°nt, megelŇĎzve olyan nagy neveket, mint az Amazon, a Walmart vagy a Shein.

√ćme n√©h√°ny adat a Temu-r√≥l:

  • 2022-ben alap√≠tott√°k Bostonban, Massachusettsben.
  • A k√≠nai PDD Holdings tulajdon√°ban van, amely a Pinduoduo nevŇĪ k√≠nai v√°s√°rl√°si alkalmaz√°s tulajdonosa is.
  • A Temu-s term√©kek olyan k√©rd√©seket vet fel, mint a rossz minŇĎs√©gŇĪ vagy hamis√≠tott term√©kek, a munkav√°llal√≥k kizs√°km√°nyol√°sa √©s a k√©nyszermunka, valamint az adatlop√°ssal kapcsolatos v√°dak √©s a szellemi tulajdon megs√©rt√©se

Mit csinál jól a Temu?

Ne lepŇĎdj√ľnk azon, hogy a Temu jelenleg massz√≠van vesztes√©ges. Ez √∂r√∂mh√≠r lehet a webshop tulajdonosoknak, de nem menti meg ŇĎket √©s nem seg√≠ti a jelenlegi helyzet√ľket. Ami biztos, hogy sok√°ig nem lesz fenntarthat√≥ ez az √°rszint √©s ez a n√∂veked√©si √ľtem a c√©g sz√°m√°ra. Viszont k√©ts√©get kiz√°r√≥an nagyon hat√°sos, √©s hatalmas piacszerz√©s zajlik ek√∂zben.

Nyilv√°nval√≥an hatalmas tartal√©kokkal √©s tŇĎk√©vel rendelkeznek, hogy finansz√≠rozni tudj√°k a rendel√©senk√©nti 5-10 doll√°ros vesztes√©get.

Jelenleg a piacot szeretn√©k megszerezni, emellett rengeteg adathoz is hozz√°jutnak, ami m√©g hat√©konyabb√° teszi ŇĎket most is √©s a j√∂vŇĎben is.

Ezzel csak akkor tudod te is felvenni a versenyt, ha mindent kihozol a m√°rk√°d, √ľzleted, webshopod marketing tev√©kenys√©g√©bŇĎl √©s marketing lehetŇĎs√©geibŇĎl.

N√©zd meg, kikkel √©s hogyan dolgozom egy√ľtt partnereimmel az esettanulm√°nyaimban, amikbŇĎl te is biztosan tanulhatsz, mer√≠thetsz!

Temu statisztik√°k:

H√°nyan haszn√°lj√°k a Temu-t?

B√°r a Temu csak 2022 szeptember√©ben indult, bŇĎ egy √©v alatt m√°r t√∂bb mint 100 milli√≥ akt√≠v felhaszn√°l√≥t √©rt el csak az Egyes√ľlt √Āllamokban.

Az √∂sszehasonl√≠t√°s kedv√©√©rt: a Sheinnek csak 13,7 milli√≥ felhaszn√°l√≥ja van az Egyes√ľlt √Āllamokban (vil√°gszerte 74,7 milli√≥ - kevesebb, mint a Temu felhaszn√°l√≥inak sz√°ma az Egyes√ľlt √Āllamokban), m√≠g az Amazon Prime felhaszn√°l√≥inak sz√°ma az Egyes√ľlt √Āllamokban 112 milli√≥.

Temu felhaszálóinak a száma
Temu felhasználók a száma Forrás: mobiloud.com

Temu növekedése: 2022-23 között

Nyilv√°nval√≥an nulla felhaszn√°l√≥t√≥l el√©rni a 100 milli√≥ felhaszn√°l√≥t kevesebb mint egy √©v alatt meredek n√∂veked√©si g√∂rb√©t jelent. A Temu n√∂veked√©se biztosan nem egyedi, hiszen okt√≥ber 2022-ben m√©g csak 5,8 milli√≥ felhaszn√°l√≥juk volt az Egyes√ľlt √Āllamokban, √©s √°prilis 2023-ra m√°r 104,2 milli√≥ra nŇĎtt.

Bevételek

A Temu havi forgalma 2022. szeptember√©ben becsl√©sek szerint 3 milli√≥ doll√°r volt, ami 2023 janu√°rra 192 milli√≥ doll√°rra nŇĎtt.

A platform forgalma az√≥ta tov√°bb n√∂vekedett, √©s besz√°mol√≥k szerint az elsŇĎ f√©l √©v sor√°n m√°r 3 milli√°rd doll√°r forgalmat √©rt el 2023-ban. EbbŇĎl kiindulva pedig a Temu √©ves forgalma legal√°bb 6 milli√°rd doll√°r lehet.

Temu bevételek
Temu bevételek - Forrás: mobiloud.co

A p√°r √©ve feltŇĪnt, szint√©n hasonl√≥ marketing strat√©gi√°t k√∂vetŇĎ konkurens, a Shein √©ves bev√©tele 24 milli√°rd doll√°rra tehetŇĎ. A Temu alacsonyabb bev√©tele, annak ellen√©re, hogy magasabb felhaszn√°l√≥i b√°zissal rendelkezik, azzal magyar√°zhat√≥, hogy fŇĎk√©nt alacsony √°r√ļ kedvezm√©nyes term√©kekre √∂sszpontos√≠tanak, ami sokkal alacsonyabb √°tlagos kiad√°st eredm√©nyez √ľgyfelenk√©nt.

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - - ¬†

Rengeteg ingyenes tud√°sanyag, marketinges √©s sales-es kurzus, valamint let√∂lthetŇĎ friss tud√°sanyag tal√°lhat√≥ az oldalon, n√©zz k√∂r√ľl te is!¬†

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - - ¬†

MindkettŇĎ jelentŇĎsen lemarad az Amazon m√∂g√∂tt, amely √©vente k√∂zel 700 milli√°rd doll√°r bev√©telt gener√°l vil√°gszerte, mint az e-kereskedelem vezetŇĎje az amerikai piacon.

Temu éves bevétlek
Temu éves bevétlek - Forrás: mobiloud.com

A Temu a leglátogatottabb oldalak között van világszinten is. Nézd meg a SEMrush elemzését!

Temu.com l√°togatotts√°gi adatok
A Temu látogatottsági adatai - Forrás: SEMrush

Tudj meg többet te is a versenytársaidról!

Ha te is szeretn√©l t√∂bbet tudni a versenyt√°rsaidr√≥l, k√©rj konzult√°ci√≥t vagy √≠rj nekem a LinkedIn-en √©s k√ľld√∂k aj√°nlatot r√©szletes versenyt√°rs elemz√©sre, ahol m√©g t√∂bbet tudhatsz meg a versenyt√°rsaidr√≥l, mint a SEMrush riportj√°ban! Vagy n√©zd meg a 25 versenyt√°rs elemzŇĎ tipp-eket √©s eszk√∂z√∂ket tartalmaz√≥ online anyagomat!

Mit tehetsz ellene?

A Temu olyan piacokon tud j√≥l teljes√≠teni, olyan szektorokban, ahol az√©rt fontos t√©nyezŇĎ. Egy mŇĪanyag termoszt, flakont, pokr√≥cot, ha annak nincs m√°rka √©rt√©ke majdnem mindegy hogy honnan v√°s√°rol meg a v√°s√°rl√≥. √ćgy a legolcs√≥bbat fogja v√°lasztani. Ezt a lehetŇĎs√©get ny√ļjtja a v√°s√°rl√≥inak a Temu is - k√∂zvet√≠tŇĎk√∂n, kereskedŇĎk n√©lk√ľl tulajdonk√©ppen. √ćgy ha eddig k√≠nai import term√©keket adt√°l el, biztosan nehezebb dolgod lesz.

Márka érték

T√∂rekedni kell arra, hogy m√©g akkor is, ha csak kereskedŇĎk vagyunk, min√©l jobb √©s minŇĎs√©gibb kapcsolatot alak√≠tsunk ki a v√°s√°rl√≥inkkal. Ennek egy j√≥ eszk√∂ze lehet a CRM rendszer, amely egyr√©szt lehetŇĎv√© teszi az email-kommunik√°ci√≥t, m√°sr√©szt t√°rolja az √ľgyfelekrŇĎl keletkezŇĎ adatokat is. √ćgy jav√≠tva a kapcsolatunkat a kor√°bbi v√°s√°rl√≥inkkal.

Emellett √©rdemes min√©l jobb szolg√°ltat√°sokat, visszav√©telt ny√ļjtani a v√°s√°rl√≥k sz√°m√°ra, bizalmat √©p√≠teni benn√ľk, ami nagy elŇĎny lehet, egy multinacion√°lis, a vil√°g t√ļloldal√°n l√©vŇĎ, magyar √ľgyf√©lszolg√°lattal nem rendelkezŇĎ c√©ggel szemben.

Jobb hirdetések, kampányok

J√≥ megold√°s lehet m√©g az, ha k√©r√ľnk be esetleg aj√°nlatokat m√°s PPC-s szakemberektŇĎl, vagy esetleg egy PPC-s auditot a jelenlegi tev√©kenys√©geinkre. √ćgy gyorsan √©s objekt√≠v k√©pet kaphatunk a jelenlegi PPC-s jelenl√©t√ľnkrŇĎl. Ezek az aj√°nlatok √©s auditok sokszor tartalmaznak javaslatokat is, amelyekkel tov√°bb finom√≠thatjuk az ilyen ir√°ny√ļ marketinges jelenl√©teinket.

Több és jobb marketinges eszközök használata

B√°r az √°rversenyben a SEO nem fog seg√≠teni, de az ilyen idŇĎszakokban, amikor ki√©lezŇĎdik a verseny fontos szempont lehet, hogy legal√°bb a lok√°lis versenyt√°rsakkal szemben jobban teljes√≠ts√ľnk, vagy elŇĎnyre tegy√ľnk szert. Ebben pedig a SEO remek megold√°s lehet. √Črdemes lehet ilyenkor is egy SEO audittal kezdeni. De remek megold√°s lehet, ha hosszabb t√°von gondolkodunk a YouTube platformja is, amely a m√°sodik legnagyobb keresŇĎ oldal, √©s remek eszk√∂z lehet sz√°munkra is, hogy a potenci√°lis √©rdeklŇĎdŇĎk el√© ker√ľlj√ľnk.

√Ėsszefoglal√°s

A Temu 2022-ben indult √©s r√∂vid idŇĎ alatt az egyik legnagyobb online v√°s√°rl√°si platformm√° v√°lt a vil√°gon, bele√©rtve Magyarorsz√°got is. A platform az alacsony √°r√ļ term√©keire, egyedi aj√°nlataira √©s hat√©kony online marketingstrat√©gi√°ira √©p√≠tette gyors n√∂veked√©s√©t. Az √°rstrat√©gia kulcsfontoss√°g√ļ a Temu sikeres piaci n√∂veked√©s√©ben, amely versenyelŇĎnyt ny√ļjt a versenyt√°rsakkal szemben.

Az oldal fŇĎk√©nt online rekl√°mokra t√°maszkodik, k√∂z√∂ss√©gi m√©dia prom√≥ci√≥kra √©s influenszer egy√ľttmŇĪk√∂d√©sekre. Az √°r alapj√°n versenyez, amiben k√ľl√∂nb√∂zik a konkurens platformokt√≥l. Hirdet√©seik kulcsszerepet j√°tszanak az akt√≠v felhaszn√°l√≥k sz√°m√°nak n√∂vel√©s√©ben.

√ögy vehetj√ľk fel a verseny a Temuval szemben, hogy az √ľzleti strat√©gi√°nkat finom√≠tjuk, hangs√ļlyt fektet√ľnk a m√°rkaismerts√©g√ľnkre, jav√≠tjuk a kapcsolatunkat a vevŇĎinkkel, jobb hirdet√©sekkel √©s SEO optimaliz√°ci√≥val jav√≠tjuk a poz√≠ci√≥nkat a piacon legal√°bb a lok√°lis versenyt√°rsakkal szemben.

Még több hasznos anyag

Rengeteg ingyenes tud√°sanyag, marketinges √©s sales-es kurzus, valamint let√∂lthetŇĎ friss tud√°sanyag tal√°lhat√≥ az oldalon, n√©zz k√∂r√ľl te is!¬†

Tudj meg t√∂bbet kedvenc marketinges √©s sales-es eszk√∂zeimrŇĎl, a 101 kedvenc marketinges √©s sales eszk√∂z cikkembŇĎl! Ha k√©rd√©sed lenne, keressen b√°tran a LinkedIn (T√∂r√∂k Bal√°zs) oldalamon kereszt√ľl!

Ha további esettanulmányokra lennél kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Gyakran ismételt kérdések a Temu-val kapcsolatban:

Hogyan növekedett ilyen gyorsan a felhasználói bázisa?

A gyors n√∂veked√©se t√∂bb t√©nyezŇĎh√∂z k√∂thetŇĎ, p√©ld√°ul az alacsony √°r√ļ term√©keik, a k√ľl√∂nleges aj√°nlatok √©s a hat√©kony online marketingstrat√©gi√°ik.

Milyen marketingstrat√©gi√°t alkalmaz az √ľgyf√©lszerz√©s √©s a felhaszn√°l√≥k megtart√°sa ter√©n?

Ezek k√∂z√ľl a legfontosabbak: az egyedi kedvezm√©nyek √©s akci√≥k, a hŇĪs√©gprogramok √©s az akt√≠v k√∂z√∂ss√©gi jelenl√©t.

Milyen szerepe van a TEMU árstratégiájának a piaci növekedésben?

Kulcsszerepet j√°tszik a piaci n√∂veked√©sben, mivel alacsony √°rakkal vonzza az √ľgyfeleket √©s versenyelŇĎnyt biztos√≠t a versenyt√°rsakkal szemben.

Milyen online és offline reklámtevékenységei vannak?

FŇĎk√©nt online rekl√°mokra t√°maszkodik, bele√©rtve a digit√°lis hirdet√©seket, k√∂z√∂ss√©gi m√©dia prom√≥ci√≥kat √©s influenszer egy√ľttmŇĪk√∂d√©seket. Az offline rekl√°mok tekintet√©ben nincsenek konkr√©t inform√°ci√≥k.

Miben hasonlít a TEMU marketing stratégiája a versenytársakéhoz, például a Shein vagy az Amazonéhoz?

R√©szben k√ľl√∂nb√∂zik a versenyt√°rsakt√≥l, mivel az √°r alapj√°n versenyelŇĎnyre t√∂rekednek. Ez√°ltal megk√ľl√∂nb√∂ztetik magukat olyan c√©gektŇĎl, mint az EMAG vagy az Amazon, de hasonl√≠t a Shienre. Ezeken a platformokon is fontos az √°r, de nem a legfontosabb, szemben a Temuval.

Milyen szerepet játszanak a hirdetések az aktív felhasználók számának növelésében?

Kulcsszerepet j√°tszanak az akt√≠v felhaszn√°l√≥k sz√°m√°nak n√∂vel√©s√©ben, mivel az alacsony √°r√ļ term√©kekre √©s korl√°tozott idejŇĪ aj√°nlatokra √∂sszpontos√≠tanak.

Hogyan haszn√°lja a TEMU a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia platformokat a marketingben, k√ľl√∂n√∂sen a YouTube √©s a TikTok ter√ľlet√©n?

Akt√≠van haszn√°lja a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia platformokat a marketingben, k√ľl√∂n√∂sen a YouTube-on √©s a TikTokon. Ezek a platformok lehetŇĎv√© teszik sz√°mukra, hogy bemutass√°k term√©keiket √©s prom√≥ci√≥ikat vizu√°lisan √©s sz√≥rakoztat√≥ m√≥don √©s min√©l t√∂bb embert el√©rjenek a v√©gtelen√ľl alacsony √°raikkal.

Milyen m√≥don kezeli a visszajelz√©seket √©s a felhaszn√°l√≥i √©lm√©nyt a marketing ter√ľlet√©n?

A TEMU a visszajelz√©seket kezeli, √©s az √ľgyf√©l√©lm√©nyt jav√≠tja a marketing ter√ľlet√©n, p√©ld√°ul a v√°s√°rl√≥i v√©lem√©nyek figyelembev√©tel√©vel √©s a panaszok kezel√©s√©vel,b√°r ezekbŇĎl nagyon sok van.

‚Äć

Forr√°sok:

https://telex.hu/

https://www.mobiloud.com/

https://www.latimes.com/

https://www.wired.co.uk/

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tudj meg többet a versenytársaidról!
Tudj meg többet a versenytársaidról!

Tudj meg többet a versenytársaidról!

Szeretn√©l t√∂bbet tudni a versenyt√°rsaidr√≥l? √ćme 5 ingyenes tipp, hogy mik√©nt tudj meg r√≥luk t√∂bbet!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m
Tudj meg majdnem mindent a versenytársaidról
Tudj meg majdnem mindent a versenytársaidról

Tudj meg majdnem mindent a versenytársaidról

Ismerd meg m√©g jobban a versenyt√°rsaidat, tudj meg majdnem mindent a marketing tev√©kenys√©g√ľkrŇĎl!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m