TEMU: bevételek, növekedés 2024-ben - Hogyan tehetünk ellene?

Címkék:
Publikálva:
2024-03-26
Olvasási idő:
7
perc
Harc a Temu ellen

Temu: a kezdetek

Mindössze 2022-ben indult, a kínai tulajdonban lévő online kiskereskedő platform, a Temu. Hirtelen tűntfel, mára viszont az egyik legnagyobb online vásárlási platformmá vált a világon, és Magyarországon is sokan vásárolnak innen, ezzel komoly konkurenciát kaptak azok a magyar webshopok, amik az utóbbi években a kínából importált áruk kereskedésére építették fel az üzletüket.

De nem csak az ilyen kisebb oldalak számára jelent gondot a Temu, hanem a nagyoknak is, mint az EMAG vagy a cseh Alza.

Ahhoz, hogy jobban megértsük a Temu villámgyors felemelkedését az e-kereskedelem területén, és azt, hogy merre tartanak a jövőben, fontos, hogy megnézzük és megértsük az elérhető statisztikáikat. Ezekből többet tudhatsz meg a Temuról és a jelenségről, ami kialakult körülötte. Bízom benne, hogy ez a folyamat segíteni fog a saját vállalkozásod jobb megértéseben is, hogy jobb és hatékonyabb marketing stratégiával felülkerekedj a jelenlegi helyzeten és újra növekedési pályára állítsd saját vállalkozásodat, webshopodat!

- -✁- - - - - -  - - - - -  

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnál nekem, jelölj be LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - -  

Mi a Temu?

Temu egy olyan online vásárlási platform, ami gyakorlatilag mindent kínál az elektronikai cikkektől kezdve a ruházaton át egészen a teraszbútorokig, csak úgy, mint az Shein, az Ebay, az Alibaba, Aliexpress, vagy mint a korábban már említett EMAG.

A platform az Amazonhoz hasonló piaci modellt követ, az eladók a felületen keresztül értékesíthetik a termékeiket. Amiben eltér a Temu a korábbi platformoktól, az a gyors felemelkedése, növekedése, ez pedig az elképesztően alacsony áraknak köszönhető, például 8,99 dolláros okosórának, 4,47 dolláros felsőnek és 9,39 dolláros ruhának.

Ezen kívül az agresszív árazás mellett a TEMU nagyon erős és korlátozott idejű ajánlatokat ad, 80-90%-os kedvezményeket ígér, és használják a Booking.com-on megszokott készlethiányos kommunikációt is.

UPDATE - 2024.03.26.:

Magyarországon is vizsgálatot indított a Gazdasági és Versenyhivatal a TEMU-val szemben, pontosan az ilyen árazási és hirdetési stratégiái miatt. Erről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Temu hirdetés a Facebook-on
Egy Temu hirdetés a Facebook-on

Bár 2023-ban a Temu körül lévő sajtó inkább negatív volt, mint pozitív, a sikerét nem lehet elvitatni. Jelenleg az Egyesült Államok legnépszerűbb vásárlási alkalmazása iPhone és Android platformokon egyaránt, megelőzve olyan nagy neveket, mint az Amazon, a Walmart vagy a Shein.

Íme néhány adat a Temu-ról:

  • 2022-ben alapították Bostonban, Massachusettsben.
  • A kínai PDD Holdings tulajdonában van, amely a Pinduoduo nevű kínai vásárlási alkalmazás tulajdonosa is.
  • A Temu-s termékek olyan kérdéseket vet fel, mint a rossz minőségű vagy hamisított termékek, a munkavállalók kizsákmányolása és a kényszermunka, valamint az adatlopással kapcsolatos vádak és a szellemi tulajdon megsértése

Mit csinál jól a Temu?

Ne lepődjünk azon, hogy a Temu jelenleg masszívan veszteséges. Ez örömhír lehet a webshop tulajdonosoknak, de nem menti meg őket és nem segíti a jelenlegi helyzetüket. Ami biztos, hogy sokáig nem lesz fenntartható ez az árszint és ez a növekedési ütem a cég számára. Viszont kétséget kizáróan nagyon hatásos, és hatalmas piacszerzés zajlik eközben.

Nyilvánvalóan hatalmas tartalékokkal és tőkével rendelkeznek, hogy finanszírozni tudják a rendelésenkénti 5-10 dolláros veszteséget.

Jelenleg a piacot szeretnék megszerezni, emellett rengeteg adathoz is hozzájutnak, ami még hatékonyabbá teszi őket most is és a jövőben is.

Ezzel csak akkor tudod te is felvenni a versenyt, ha mindent kihozol a márkád, üzleted, webshopod marketing tevékenységéből és marketing lehetőségeiből.

Nézd meg, kikkel és hogyan dolgozom együtt partnereimmel az esettanulmányaimban, amikből te is biztosan tanulhatsz, meríthetsz!

Temu statisztikák:

Hányan használják a Temu-t?

Bár a Temu csak 2022 szeptemberében indult, bő egy év alatt már több mint 100 millió aktív felhasználót ért el csak az Egyesült Államokban.

Az összehasonlítás kedvéért: a Sheinnek csak 13,7 millió felhasználója van az Egyesült Államokban (világszerte 74,7 millió - kevesebb, mint a Temu felhasználóinak száma az Egyesült Államokban), míg az Amazon Prime felhasználóinak száma az Egyesült Államokban 112 millió.

Temu felhaszálóinak a száma
Temu felhasználók a száma Forrás: mobiloud.com

Temu növekedése: 2022-23 között

Nyilvánvalóan nulla felhasználótól elérni a 100 millió felhasználót kevesebb mint egy év alatt meredek növekedési görbét jelent. A Temu növekedése biztosan nem egyedi, hiszen október 2022-ben még csak 5,8 millió felhasználójuk volt az Egyesült Államokban, és április 2023-ra már 104,2 millióra nőtt.

Bevételek

A Temu havi forgalma 2022. szeptemberében becslések szerint 3 millió dollár volt, ami 2023 januárra 192 millió dollárra nőtt.

A platform forgalma azóta tovább növekedett, és beszámolók szerint az első fél év során már 3 milliárd dollár forgalmat ért el 2023-ban. Ebből kiindulva pedig a Temu éves forgalma legalább 6 milliárd dollár lehet.

Temu bevételek
Temu bevételek - Forrás: mobiloud.co

A pár éve feltűnt, szintén hasonló marketing stratégiát követő konkurens, a Shein éves bevétele 24 milliárd dollárra tehető. A Temu alacsonyabb bevétele, annak ellenére, hogy magasabb felhasználói bázissal rendelkezik, azzal magyarázható, hogy főként alacsony árú kedvezményes termékekre összpontosítanak, ami sokkal alacsonyabb átlagos kiadást eredményez ügyfelenként.

- -✁- - - - - -  - - - - -  

Rengeteg ingyenes tudásanyag, marketinges és sales-es kurzus, valamint letölthető friss tudásanyag található az oldalon, nézz körül te is! 

- -✁- - - - - -  - - - - -  

Mindkettő jelentősen lemarad az Amazon mögött, amely évente közel 700 milliárd dollár bevételt generál világszerte, mint az e-kereskedelem vezetője az amerikai piacon.

Temu éves bevétlek
Temu éves bevétlek - Forrás: mobiloud.com

A Temu a leglátogatottabb oldalak között van világszinten is. Nézd meg a SEMrush elemzését!

Temu.com látogatottsági adatok
A Temu látogatottsági adatai - Forrás: SEMrush

Tudj meg többet te is a versenytársaidról!

Ha te is szeretnél többet tudni a versenytársaidról, kérj konzultációt vagy írj nekem a LinkedIn-en és küldök ajánlatot részletes versenytárs elemzésre, ahol még többet tudhatsz meg a versenytársaidról, mint a SEMrush riportjában! Vagy nézd meg a 25 versenytárs elemző tipp-eket és eszközöket tartalmazó online anyagomat!

Mit tehetsz ellene?

A Temu olyan piacokon tud jól teljesíteni, olyan szektorokban, ahol azért fontos tényező. Egy műanyag termoszt, flakont, pokrócot, ha annak nincs márka értéke majdnem mindegy hogy honnan vásárol meg a vásárló. Így a legolcsóbbat fogja választani. Ezt a lehetőséget nyújtja a vásárlóinak a Temu is - közvetítőkön, kereskedők nélkül tulajdonképpen. Így ha eddig kínai import termékeket adtál el, biztosan nehezebb dolgod lesz.

Márka érték

Törekedni kell arra, hogy még akkor is, ha csak kereskedők vagyunk, minél jobb és minőségibb kapcsolatot alakítsunk ki a vásárlóinkkal. Ennek egy jó eszköze lehet a CRM rendszer, amely egyrészt lehetővé teszi az email-kommunikációt, másrészt tárolja az ügyfelekről keletkező adatokat is. Így javítva a kapcsolatunkat a korábbi vásárlóinkkal.

Emellett érdemes minél jobb szolgáltatásokat, visszavételt nyújtani a vásárlók számára, bizalmat építeni bennük, ami nagy előny lehet, egy multinacionális, a világ túloldalán lévő, magyar ügyfélszolgálattal nem rendelkező céggel szemben.

Jobb hirdetések, kampányok

Jó megoldás lehet még az, ha kérünk be esetleg ajánlatokat más PPC-s szakemberektől, vagy esetleg egy PPC-s auditot a jelenlegi tevékenységeinkre. Így gyorsan és objektív képet kaphatunk a jelenlegi PPC-s jelenlétünkről. Ezek az ajánlatok és auditok sokszor tartalmaznak javaslatokat is, amelyekkel tovább finomíthatjuk az ilyen irányú marketinges jelenléteinket.

Több és jobb marketinges eszközök használata

Bár az árversenyben a SEO nem fog segíteni, de az ilyen időszakokban, amikor kiéleződik a verseny fontos szempont lehet, hogy legalább a lokális versenytársakkal szemben jobban teljesítsünk, vagy előnyre tegyünk szert. Ebben pedig a SEO remek megoldás lehet. Érdemes lehet ilyenkor is egy SEO audittal kezdeni. De remek megoldás lehet, ha hosszabb távon gondolkodunk a YouTube platformja is, amely a második legnagyobb kereső oldal, és remek eszköz lehet számunkra is, hogy a potenciális érdeklődők elé kerüljünk.

Összefoglalás

A Temu 2022-ben indult és rövid idő alatt az egyik legnagyobb online vásárlási platformmá vált a világon, beleértve Magyarországot is. A platform az alacsony árú termékeire, egyedi ajánlataira és hatékony online marketingstratégiáira építette gyors növekedését. Az árstratégia kulcsfontosságú a Temu sikeres piaci növekedésében, amely versenyelőnyt nyújt a versenytársakkal szemben.

Az oldal főként online reklámokra támaszkodik, közösségi média promóciókra és influenszer együttműködésekre. Az ár alapján versenyez, amiben különbözik a konkurens platformoktól. Hirdetéseik kulcsszerepet játszanak az aktív felhasználók számának növelésében.

Úgy vehetjük fel a verseny a Temuval szemben, hogy az üzleti stratégiánkat finomítjuk, hangsúlyt fektetünk a márkaismertségünkre, javítjuk a kapcsolatunkat a vevőinkkel, jobb hirdetésekkel és SEO optimalizációval javítjuk a pozíciónkat a piacon legalább a lokális versenytársakkal szemben.

Még több hasznos anyag

Rengeteg ingyenes tudásanyag, marketinges és sales-es kurzus, valamint letölthető friss tudásanyag található az oldalon, nézz körül te is! 

Tudj meg többet kedvenc marketinges és sales-es eszközeimről, a 101 kedvenc marketinges és sales eszköz cikkemből! Ha kérdésed lenne, keressen bátran a LinkedIn (Török Balázs) oldalamon keresztül!

Ha további esettanulmányokra lennél kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Gyakran ismételt kérdések a Temu-val kapcsolatban:

Hogyan növekedett ilyen gyorsan a felhasználói bázisa?

A gyors növekedése több tényezőhöz köthető, például az alacsony árú termékeik, a különleges ajánlatok és a hatékony online marketingstratégiáik.

Milyen marketingstratégiát alkalmaz az ügyfélszerzés és a felhasználók megtartása terén?

Ezek közül a legfontosabbak: az egyedi kedvezmények és akciók, a hűségprogramok és az aktív közösségi jelenlét.

Milyen szerepe van a TEMU árstratégiájának a piaci növekedésben?

Kulcsszerepet játszik a piaci növekedésben, mivel alacsony árakkal vonzza az ügyfeleket és versenyelőnyt biztosít a versenytársakkal szemben.

Milyen online és offline reklámtevékenységei vannak?

Főként online reklámokra támaszkodik, beleértve a digitális hirdetéseket, közösségi média promóciókat és influenszer együttműködéseket. Az offline reklámok tekintetében nincsenek konkrét információk.

Miben hasonlít a TEMU marketing stratégiája a versenytársakéhoz, például a Shein vagy az Amazonéhoz?

Részben különbözik a versenytársaktól, mivel az ár alapján versenyelőnyre törekednek. Ezáltal megkülönböztetik magukat olyan cégektől, mint az EMAG vagy az Amazon, de hasonlít a Shienre. Ezeken a platformokon is fontos az ár, de nem a legfontosabb, szemben a Temuval.

Milyen szerepet játszanak a hirdetések az aktív felhasználók számának növelésében?

Kulcsszerepet játszanak az aktív felhasználók számának növelésében, mivel az alacsony árú termékekre és korlátozott idejű ajánlatokra összpontosítanak.

Hogyan használja a TEMU a közösségi média platformokat a marketingben, különösen a YouTube és a TikTok területén?

Aktívan használja a közösségi média platformokat a marketingben, különösen a YouTube-on és a TikTokon. Ezek a platformok lehetővé teszik számukra, hogy bemutassák termékeiket és promócióikat vizuálisan és szórakoztató módon és minél több embert elérjenek a végtelenül alacsony áraikkal.

Milyen módon kezeli a visszajelzéseket és a felhasználói élményt a marketing területén?

A TEMU a visszajelzéseket kezeli, és az ügyfélélményt javítja a marketing területén, például a vásárlói vélemények figyelembevételével és a panaszok kezelésével,bár ezekből nagyon sok van.

Források:

https://telex.hu/

https://www.mobiloud.com/

https://www.latimes.com/

https://www.wired.co.uk/

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tudj meg többet a versenytársaidról!
Tudj meg többet a versenytársaidról!

Tudj meg többet a versenytársaidról!

Szeretnél többet tudni a versenytársaidról? Íme 5 ingyenes tipp, hogy miként tudj meg róluk többet!
Érdekel / Letöltöm
Tudj meg majdnem mindent a versenytársaidról
Tudj meg majdnem mindent a versenytársaidról

Tudj meg majdnem mindent a versenytársaidról

Ismerd meg még jobban a versenytársaidat, tudj meg majdnem mindent a marketing tevékenységükről!
Érdekel / Letöltöm