CSRD bevezetése

A fenntarthatósági jelentéstétel új korszaka 2024-től

Címkék:
Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
4
perc

2024 januárjától kezdődően az Európai Unió vállalatai számára új korszak veszi kezdetét a fenntarthatósági jelentéstétel terén. Az EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) bevezetése jelentős változásokat hoz a vállalatok számára, amelyeknek mostantól részletesebben kell beszámolniuk környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) tevékenységeikről. Ez az új irányelv egyértelmű üzenetet küld a piacon: a fenntarthatóság többé nem opcionális, hanem integrált része a vállalati működésnek.

A CSRD és a globális fenntarthatósági trendek

Az EU nem áll egyedül ebben a törekvésben. A Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) bevezetése is a közeljövőben várható, ami tovább erősíti az uniós vállalatokra vonatkozó fenntarthatósági követelményeket. Azonban a fenntarthatósági jelentéstétel nem csak Európában kap egyre nagyobb hangsúlyt.

Kalifornia állam a klímakockázatok nyilvánosságra hozatalát szabályozó törvényt hozott, amely bizonyos szektorokban működő vállalatokat érint. Az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) szintén klímakockázati jelentéstételi követelményeket készül bevezetni 2024 áprilisától. Mindezek mellett az új Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) is a klímavédelemmel összefüggő riportolási ajánlások globális elfogadását célozzák.

Miért fontos ez a vállalatok számára?

A fenntarthatósági jelentéstétel új követelményei nem csak adminisztratív teherként értelmezhetők, hanem lehetőségként is a vállalatok számára, hogy átgondolják és újraformálják üzleti stratégiáikat, operációs folyamataikat és vállalati kultúrájukat. A részletes és átlátható ESG adatok nyilvánosságra hozatala növeli a vállalatok hitelességét a befektetők, az ügyfelek és a szélesebb társadalom szemében.

A fenntarthatóság stratégiai előnyei

  • Befektetői bizalom: A fenntartható üzleti gyakorlatok iránt elkötelezett vállalatok vonzóbbak a befektetők számára.
  • Piaci pozíció: A fenntarthatóság iránti elkötelezettség erősíti a vállalat márkáját és versenyképességét.
  • Jogi megfelelés: Az új szabályozásoknak való megfelelés elengedhetetlen a globális piacon való működéshez.

Hogyan készüljünk fel?

A vállalatoknak proaktívan kell megközelíteniük az új jelentéstételi követelményeket. Ez magában foglalja a fenntarthatósági stratégiák átgondolását, az adatgyűjtési és -kezelési folyamatok fejlesztését, valamint a beszállítói lánc fenntarthatóságának integrálását. Emellett a vállalati kultúra és a munkatársak bevonása is kulcsfontosságú a fenntarthatósági célok eléréséhez.

Összefoglalás

Az új évtized a fenntarthatósági jelentéstétel új korszakát hozza el, amely komoly kihívások elé állítja a vállalatokat világszerte. Azonban ezek a kihívások egyben lehetőségek is a vállalatok számára, hogy újraértékeljék üzleti modelljeiket és hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb jövő kialakításához. Az előretekintő vállalatok számára ez az időszak nemcsak a jogszabályi megfelelésről, hanem a piaci előnyök megszerzéséről és a társadalmi felelősségvállalásról is szól.

Gyakori kérdések

Mennyire terjed ki a CSRD rendelet hatálya, és kiket érint?

A CSRD rendelet több mint 50 000 vállalatot érint világszerte, beleértve az EU-n kívüli több mint 10 000 vállalatot is, köztük 3 000 amerikai céget. Ez a rendelet minden olyan vállalatra vonatkozik, amely az EU piacon működik, függetlenül attól, hogy az adott cég honnan származik.

Milyen új követelményeket vezet be a CSRD a fenntarthatósági jelentéstétellel kapcsolatban?

A CSRD rendelet kiterjeszti a fenntarthatósági jelentéstételi követelményeket a klímaadatokon túlra, 12 különböző ESG témakör átfogó bemutatását követelve meg. Ez magában foglalja a társadalmi és vállalatirányítási teljesítményt is, valamint előírja, hogy a vállalatoknak adatokat kell gyűjteniük nem csak saját tevékenységeikről, hanem beszállítóik fenntarthatósági teljesítményéről is.

Milyen lépéseket tehetnek a vállalatok a CSRD rendeletnek való megfelelés érdekében?

A vállalatoknak proaktívan kell felkészülniük az új jelentéstételi követelményekre, ami magában foglalhatja a fenntarthatósági stratégiák átgondolását, az adatgyűjtési és -kezelési folyamatok fejlesztését, és a beszállítói lánc fenntarthatóságának fokozott figyelemmel kísérését. Emellett fontos a vállalati kultúra és a munkatársak aktív bevonása a fenntarthatósági célok megvalósításába. Az átláthatóság és a részletes ESG adatok nyilvánosságra hozatala kulcsfontosságú a hitelesség és a befektetői, ügyfelei bizalom növelése érdekében.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

A kurzus segítségével megértheted, hogy juttathatod el még több emberhez a podcast vagy YouTube csatornádat!
Érdekel / Letöltöm