A fenntarthat√≥s√°gi jelent√©st√©tel √ļj korszaka 2024-tŇĎl

Címkék:
Publik√°lva:
2024-04-29
Olvas√°si idŇĎ:
4
perc
CSRD bevezetése

2024 janu√°rj√°t√≥l kezdŇĎdŇĎen az Eur√≥pai Uni√≥ v√°llalatai sz√°m√°ra √ļj korszak veszi kezdet√©t a fenntarthat√≥s√°gi jelent√©st√©tel ter√©n. Az EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) bevezet√©se jelentŇĎs v√°ltoz√°sokat hoz a v√°llalatok sz√°m√°ra, amelyeknek mostant√≥l r√©szletesebben kell besz√°molniuk k√∂rnyezeti, t√°rsadalmi √©s v√°llalatir√°ny√≠t√°si (ESG) tev√©kenys√©geikrŇĎl. Ez az √ļj ir√°nyelv egy√©rtelmŇĪ √ľzenetet k√ľld a piacon: a fenntarthat√≥s√°g t√∂bb√© nem opcion√°lis, hanem integr√°lt r√©sze a v√°llalati mŇĪk√∂d√©snek.

A CSRD és a globális fenntarthatósági trendek

Az EU nem √°ll egyed√ľl ebben a t√∂rekv√©sben. A Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) bevezet√©se is a k√∂zelj√∂vŇĎben v√°rhat√≥, ami tov√°bb erŇĎs√≠ti az uni√≥s v√°llalatokra vonatkoz√≥ fenntarthat√≥s√°gi k√∂vetelm√©nyeket. Azonban a fenntarthat√≥s√°gi jelent√©st√©tel nem csak Eur√≥p√°ban kap egyre nagyobb hangs√ļlyt.

Kalifornia √°llam a kl√≠makock√°zatok nyilv√°noss√°gra hozatal√°t szab√°lyoz√≥ t√∂rv√©nyt hozott, amely bizonyos szektorokban mŇĪk√∂dŇĎ v√°llalatokat √©rint. Az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok √Črt√©kpap√≠r- √©s TŇĎzsdefel√ľgyelete (SEC) szint√©n kl√≠makock√°zati jelent√©st√©teli k√∂vetelm√©nyeket k√©sz√ľl bevezetni 2024 √°prilis√°t√≥l. Mindezek mellett az √ļj Nemzetk√∂zi P√©nz√ľgyi Besz√°mol√°si Standardok (IFRS) is a kl√≠mav√©delemmel √∂sszef√ľggŇĎ riportol√°si aj√°nl√°sok glob√°lis elfogad√°s√°t c√©lozz√°k.

Miért fontos ez a vállalatok számára?

A fenntarthat√≥s√°gi jelent√©st√©tel √ļj k√∂vetelm√©nyei nem csak adminisztrat√≠v teherk√©nt √©rtelmezhetŇĎk, hanem lehetŇĎs√©gk√©nt is a v√°llalatok sz√°m√°ra, hogy √°tgondolj√°k √©s √ļjraform√°lj√°k √ľzleti strat√©gi√°ikat, oper√°ci√≥s folyamataikat √©s v√°llalati kult√ļr√°jukat. A r√©szletes √©s √°tl√°that√≥ ESG adatok nyilv√°noss√°gra hozatala n√∂veli a v√°llalatok hiteless√©g√©t a befektetŇĎk, az √ľgyfelek √©s a sz√©lesebb t√°rsadalom szem√©ben.

A fenntarthat√≥s√°g strat√©giai elŇĎnyei

  • BefektetŇĎi bizalom: A fenntarthat√≥ √ľzleti gyakorlatok ir√°nt elk√∂telezett v√°llalatok vonz√≥bbak a befektetŇĎk sz√°m√°ra.
  • Piaci poz√≠ci√≥: A fenntarthat√≥s√°g ir√°nti elk√∂telezetts√©g erŇĎs√≠ti a v√°llalat m√°rk√°j√°t √©s versenyk√©pess√©g√©t.
  • Jogi megfelel√©s: Az √ļj szab√°lyoz√°soknak val√≥ megfelel√©s elengedhetetlen a glob√°lis piacon val√≥ mŇĪk√∂d√©shez.

Hogyan k√©sz√ľlj√ľnk fel?

A v√°llalatoknak proakt√≠van kell megk√∂zel√≠teni√ľk az √ļj jelent√©st√©teli k√∂vetelm√©nyeket. Ez mag√°ban foglalja a fenntarthat√≥s√°gi strat√©gi√°k √°tgondol√°s√°t, az adatgyŇĪjt√©si √©s -kezel√©si folyamatok fejleszt√©s√©t, valamint a besz√°ll√≠t√≥i l√°nc fenntarthat√≥s√°g√°nak integr√°l√°s√°t. Emellett a v√°llalati kult√ļra √©s a munkat√°rsak bevon√°sa is kulcsfontoss√°g√ļ a fenntarthat√≥s√°gi c√©lok el√©r√©s√©hez.

√Ėsszefoglal√°s

Az √ļj √©vtized a fenntarthat√≥s√°gi jelent√©st√©tel √ļj korszak√°t hozza el, amely komoly kih√≠v√°sok el√© √°ll√≠tja a v√°llalatokat vil√°gszerte. Azonban ezek a kih√≠v√°sok egyben lehetŇĎs√©gek is a v√°llalatok sz√°m√°ra, hogy √ļjra√©rt√©kelj√©k √ľzleti modelljeiket √©s hozz√°j√°ruljanak egy fenntarthat√≥bb j√∂vŇĎ kialak√≠t√°s√°hoz. Az elŇĎretekintŇĎ v√°llalatok sz√°m√°ra ez az idŇĎszak nemcsak a jogszab√°lyi megfelel√©srŇĎl, hanem a piaci elŇĎny√∂k megszerz√©s√©rŇĎl √©s a t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°sr√≥l is sz√≥l.

Gyakori kérdések

Mennyire terjed ki a CSRD rendelet hatálya, és kiket érint?

A CSRD rendelet t√∂bb mint 50 000 v√°llalatot √©rint vil√°gszerte, bele√©rtve az EU-n k√≠v√ľli t√∂bb mint 10 000 v√°llalatot is, k√∂zt√ľk 3 000 amerikai c√©get. Ez a rendelet minden olyan v√°llalatra vonatkozik, amely az EU piacon mŇĪk√∂dik, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy az adott c√©g honnan sz√°rmazik.

Milyen √ļj k√∂vetelm√©nyeket vezet be a CSRD a fenntarthat√≥s√°gi jelent√©st√©tellel kapcsolatban?

A CSRD rendelet kiterjeszti a fenntarthat√≥s√°gi jelent√©st√©teli k√∂vetelm√©nyeket a kl√≠maadatokon t√ļlra, 12 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ESG t√©mak√∂r √°tfog√≥ bemutat√°s√°t k√∂vetelve meg. Ez mag√°ban foglalja a t√°rsadalmi √©s v√°llalatir√°ny√≠t√°si teljes√≠tm√©nyt is, valamint elŇĎ√≠rja, hogy a v√°llalatoknak adatokat kell gyŇĪjteni√ľk nem csak saj√°t tev√©kenys√©geikrŇĎl, hanem besz√°ll√≠t√≥ik fenntarthat√≥s√°gi teljes√≠tm√©ny√©rŇĎl is.

Milyen lépéseket tehetnek a vállalatok a CSRD rendeletnek való megfelelés érdekében?

A v√°llalatoknak proakt√≠van kell felk√©sz√ľlni√ľk az √ļj jelent√©st√©teli k√∂vetelm√©nyekre, ami mag√°ban foglalhatja a fenntarthat√≥s√°gi strat√©gi√°k √°tgondol√°s√°t, az adatgyŇĪjt√©si √©s -kezel√©si folyamatok fejleszt√©s√©t, √©s a besz√°ll√≠t√≥i l√°nc fenntarthat√≥s√°g√°nak fokozott figyelemmel k√≠s√©r√©s√©t. Emellett fontos a v√°llalati kult√ļra √©s a munkat√°rsak akt√≠v bevon√°sa a fenntarthat√≥s√°gi c√©lok megval√≥s√≠t√°s√°ba. Az √°tl√°that√≥s√°g √©s a r√©szletes ESG adatok nyilv√°noss√°gra hozatala kulcsfontoss√°g√ļ a hiteless√©g √©s a befektetŇĎi, √ľgyfelei bizalom n√∂vel√©se √©rdek√©ben.

‚Äć

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m
Juttassuk √ļj szintre a podcastedet, csatorn√°dat!
Juttassuk √ļj szintre a podcastedet, csatorn√°dat!

Juttassuk √ļj szintre a podcastedet, csatorn√°dat!

A kurzus segítségével megértheted, hogy juttathatod el még több emberhez a podcast vagy YouTube csatornádat!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m