Így működik a Linkedin Algoritmusa 2024-ben

Címkék:
Publikálva:
2024-04-28
Olvasási idő:
6
perc
Linkedin algoritmus működése

A LinkedIn nem csupán egy álláskereső és hálózatépítő platform, hanem egy összetett algoritmuson alapuló rendszer, amely naponta milliárdokat kezelő bejegyzéseket szűr és rangsorol. Az algoritmus célja, hogy a felhasználók számára érdekes és releváns tartalmat biztosítson, miközben elősegíti a szakmai kapcsolatok építését és a tudásmegosztást. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy működik a LinkedIn algoritmus, és hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle.

A LinkedIn algoritmus működésének alapjai

A LinkedIn algoritmus elsődleges célja, hogy releváns és minőségi tartalmat juttasson el a felhasználók hírfolyamába. Ezáltal a platform arra ösztönzi a felhasználókat, hogy minél több időt töltsenek el az oldalon, interakcióba lépve a különböző bejegyzésekkel. Az algoritmus három fő szempont alapján dönti el, hogy mely bejegyzések jelenjenek meg a felhasználók hírfolyamában:

 • Identitás: Az algoritmus figyelembe veszi a felhasználó kapcsolatrendszerét, ismereteit és korábbi interakcióit.
 • Tartalom: Értékeli, hogy a tartalom mennyire releváns a felhasználó és hálózata számára.
 • Tagi aktivitás: Figyelembe veszi, hogy a felhasználó milyen csoportokkal, témákkal és személyekkel interaktált a múltban.

A LinkedIn 2023 júniusában bejelentett algoritmus-változások célja, hogy még inkább előtérbe helyezze a tudásmegosztást és erősítse az ismerősök közötti kapcsolatokat. Ezek a változások különösen azoknak a tartalmaknak kedveznek, amelyek szakmai tudást vagy tanácsokat osztanak meg.

Tippek a LinkedIn algoritmus hatékony kihasználásához

 • Legyen releváns és informatív: A tartalmaknak közvetlenül kapcsolódniuk kell a célközönség szakmai érdeklődési köréhez.
 • Időzítse a bejegyzéseit: A bejegyzések legnagyobb láthatósága érdekében célszerű azokat akkor közzétenni, amikor a célközönség aktív a platformon.
 • Promóciója a bejegyzéseit: Használjon célzott címkézést, kulcsszavakat és releváns hashtag-eket a nagyobb elérés érdekében.
 • Kerülje a külső linkeket: A LinkedIn preferálja azon bejegyzéseket, amelyek a felhasználókat a platformon tartják.
 • Ösztönözze az értelmes interakciót: A tartalmas és szakmailag releváns hozzászólások növelhetik a bejegyzés elérését.

Tartalom előnyben részesítése

A LinkedIn algoritmus prioritása a "minőségi" tartalom, ami arra ösztönzi a felhasználókat, hogy értékes, gondolatébresztő és interaktív bejegyzéseket hozzanak létre. A LinkedIn Engineering blogjának egyik cikke szerint a platform különösen előnyben részesíti azokat a bejegyzéseket, amelyek elindítanak valamilyen párbeszédet vagy vitaformát. A cél az, hogy ösztönözze a felhasználókat a hozzászólásra és a tartalom megosztására, ami növeli a tartalom elérését és interakcióit.

Az interakció fontossága

A LinkedIn algoritmus kiemelt figyelmet fordít a felhasználók közötti interakciókra. Minél több hozzászólást, lájkot és megosztást kap egy bejegyzés, annál nagyobb valószínűséggel jelenik meg más felhasználók hírfolyamában. Egy 2019-es frissítés, amelyet a Social Media Today ismertet, különös hangsúlyt helyez az első órában szerzett interakciókra, tehát a bejegyzések időzítése kulcsfontosságú lehet a nagyobb láthatóság elérésében.

Személyre szabott tartalom

A LinkedIn algoritmus személyre szabja a hírfolyam tartalmát a felhasználó korábbi tevékenységei alapján. Azok a témák és kapcsolatok, amelyekkel a felhasználók gyakran interakcióba lépnek, nagyobb súlyt kapnak, mint azok, amelyek kevésbé relevánsak számukra. Ez segít a felhasználóknak abban, hogy számukra érdekes és hasznos tartalmakat kapjanak, ahogy azt a Forbes cikkében is kiemelik.

Összefoglaló

A LinkedIn algoritmusának megértése létfontosságú minden szakember számára, aki maximalizálni szeretné elérését a platformon. Ez az algoritmus naponta milliárdokat kezelő bejegyzéseket szűr és rangsorol, azért hogy releváns tartalmat biztosítson a felhasználók számára. Az algoritmus három fő elem alapján szűri és rendezi a bejegyzéseket: azonosítás, tartalom és tagi aktivitás.

Az algoritmus három fő szempontja

 • Azonosítás: Az algoritmus figyelembe veszi a felhasználó kapcsolatrendszerét, ismereteit és korábbi interakcióit. Ez alapján dönti el, mely kapcsolatok és tartalmak lehetnek a legrelevánsabbak.
 • Tartalom: Értékeli, hogy a tartalom mennyire releváns a felhasználó és hálózata számára. A tartalom minősége, a benne szereplő információk mélysége és a szakmai tanácsok mennyisége mind hozzájárulnak a tartalom prioritásához.
 • Aktivitás: Figyelembe veszi, hogy a felhasználó milyen csoportokkal, témákkal és személyekkel interaktált a múltban, ez alapján szabja személyre a felhasználó hírfolyamát.

A LinkedIn algoritmus egy összetett rendszer, amely lehetővé teszi a tartalmak személyre szabott és érték alapú kiszűrését. A fent említett tippek segítségével hatékonyabban használhatja ki a LinkedIn adta lehetőségeket, növelve ezzel szakmai láthatóságát és elősegítve a karrierépítést. Az algoritmus célja, hogy a felhasználók minél értékesebb tartalmakat kapjanak, ezáltal támogatva a szakmai fejlődést és a kapcsolatépítést.

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg az esettanulmányokat az oldalon, vagy például ezt, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra.

De lehetőséged van ingyenes tudásanyagok letöltésére is. Ha pedig TikTok kampányokban keresnél támogatást, nézz körül ezen az oldalon!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések a LinkedIn Algoritmusáról

Hogyan javíthatom a tartalmaim láthatóságát a LinkedIn-en?

A legjobb stratégia a minőségi, interaktív tartalom létrehozása, amely elősegíti a kommenteket és megosztásokat. Fontos a megfelelő időzítés is, próbálja meg azon időszakokban közzétenni a bejegyzéseket, amikor a célközönsége aktív.

Mennyire fontosak a kulcsszavak a LinkedIn tartalmakban?

A kulcsszavak fontosak, de a LinkedIn algoritmusa inkább a tartalom minőségére és interaktivitására összpontosít. Használjon releváns kulcsszavakat, de kerülje a túlzott kulcsszóhasználatot, ami csökkentheti a bejegyzés természetességét.

Van-e különbség a különböző típusú tartalmak, például képek, videók és cikkek hatékonysága között?

Minden típusú tartalomnak megvan a maga előnye. A videók általában magasabb interakciót generálnak, míg a hosszabb formátumú cikkek hosszabb időre vonzhatják a figyelmet. A legjobb eredmények érdekében érdemes kombinálni a különböző típusú tartalmakat.

Hogyan mérhetem a LinkedIn stratégiám sikerességét?

A LinkedIn saját analitikai eszközei segítségével nyomon követheti a bejegyzések teljesítményét, beleértve a megtekintések számát, a demográfiai adatokat és az elérést. Használja ezeket az adatokat a stratégia finomításához.

Milyen gyakran kellene posztolnom a LinkedIn-en?

A posztolás gyakorisága függ a céltól és a tartalom típusától. Általánosságban heti 2-5 poszt ajánlott, de a minőségre kell összpontosítani a mennyiség helyett. Törekedjen arra, hogy rendszeresen, de értékes tartalmat osszon meg.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Pörgesd fel a hírleveleid!
Pörgesd fel a hírleveleid!

Pörgesd fel a hírleveleid!

Töltsd le ezt az öt ingyenes automatizmust a CRM-edhez. Kifejezetten kezdőknek ajánlott, a dokumentumban egy rövid magyarázó videót és 5 különböző, több lépcsőből álló automatizmus vár rád.
Érdekel / Letöltöm
Haladó szintű CRM kurzus
Haladó szintű CRM kurzus

Haladó szintű CRM kurzus

Hubspot, MailerLite és ActiveCampaign - rendszerekhez. Pörgessük fel a CRM rendszered hatékonyságát ezekkel az automatizmusokkal!
Érdekel / Letöltöm