Így mƱködik a Linkedin Algoritmusa 2024-ben

Címkék:
PublikĂĄlva:
2024-04-28
Olvasási idƑ:
6
perc
Linkedin algoritmus mƱködése

A LinkedIn nem csupĂĄn egy ĂĄllĂĄskeresƑ Ă©s hĂĄlĂłzatĂ©pĂ­tƑ platform, hanem egy összetett algoritmuson alapulĂł rendszer, amely naponta milliĂĄrdokat kezelƑ bejegyzĂ©seket szƱr Ă©s rangsorol. Az algoritmus cĂ©lja, hogy a felhasznĂĄlĂłk szĂĄmĂĄra Ă©rdekes Ă©s relevĂĄns tartalmat biztosĂ­tson, miközben elƑsegĂ­ti a szakmai kapcsolatok Ă©pĂ­tĂ©sĂ©t Ă©s a tudĂĄsmegosztĂĄst. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mƱködik a LinkedIn algoritmus, Ă©s hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni belƑle.

A LinkedIn algoritmus mƱködésének alapjai

A LinkedIn algoritmus elsƑdleges cĂ©lja, hogy relevĂĄns Ă©s minƑsĂ©gi tartalmat juttasson el a felhasznĂĄlĂłk hĂ­rfolyamĂĄba. EzĂĄltal a platform arra ösztönzi a felhasznĂĄlĂłkat, hogy minĂ©l több idƑt töltsenek el az oldalon, interakciĂłba lĂ©pve a kĂŒlönbözƑ bejegyzĂ©sekkel. Az algoritmus hĂĄrom fƑ szempont alapjĂĄn dönti el, hogy mely bejegyzĂ©sek jelenjenek meg a felhasznĂĄlĂłk hĂ­rfolyamĂĄban:

  • IdentitĂĄs: Az algoritmus figyelembe veszi a felhasznĂĄlĂł kapcsolatrendszerĂ©t, ismereteit Ă©s korĂĄbbi interakciĂłit.
  • Tartalom: ÉrtĂ©keli, hogy a tartalom mennyire relevĂĄns a felhasznĂĄlĂł Ă©s hĂĄlĂłzata szĂĄmĂĄra.
  • Tagi aktivitĂĄs: Figyelembe veszi, hogy a felhasznĂĄlĂł milyen csoportokkal, tĂ©mĂĄkkal Ă©s szemĂ©lyekkel interaktĂĄlt a mĂșltban.

A LinkedIn 2023 jĂșniusĂĄban bejelentett algoritmus-vĂĄltozĂĄsok cĂ©lja, hogy mĂ©g inkĂĄbb elƑtĂ©rbe helyezze a tudĂĄsmegosztĂĄst Ă©s erƑsĂ­tse az ismerƑsök közötti kapcsolatokat. Ezek a vĂĄltozĂĄsok kĂŒlönösen azoknak a tartalmaknak kedveznek, amelyek szakmai tudĂĄst vagy tanĂĄcsokat osztanak meg.

Tippek a LinkedIn algoritmus hatékony kihasznålåsåhoz

  • Legyen relevĂĄns Ă©s informatĂ­v: A tartalmaknak közvetlenĂŒl kapcsolĂłdniuk kell a cĂ©lközönsĂ©g szakmai Ă©rdeklƑdĂ©si körĂ©hez.
  • IdƑzĂ­tse a bejegyzĂ©seit: A bejegyzĂ©sek legnagyobb lĂĄthatĂłsĂĄga Ă©rdekĂ©ben cĂ©lszerƱ azokat akkor közzĂ©tenni, amikor a cĂ©lközönsĂ©g aktĂ­v a platformon.
  • PromĂłciĂłja a bejegyzĂ©seit: HasznĂĄljon cĂ©lzott cĂ­mkĂ©zĂ©st, kulcsszavakat Ă©s relevĂĄns hashtag-eket a nagyobb elĂ©rĂ©s Ă©rdekĂ©ben.
  • KerĂŒlje a kĂŒlsƑ linkeket: A LinkedIn preferĂĄlja azon bejegyzĂ©seket, amelyek a felhasznĂĄlĂłkat a platformon tartjĂĄk.
  • Ösztönözze az Ă©rtelmes interakciĂłt: A tartalmas Ă©s szakmailag relevĂĄns hozzĂĄszĂłlĂĄsok növelhetik a bejegyzĂ©s elĂ©rĂ©sĂ©t.

Tartalom elƑnyben rĂ©szesĂ­tĂ©se

A LinkedIn algoritmus prioritĂĄsa a "minƑsĂ©gi" tartalom, ami arra ösztönzi a felhasznĂĄlĂłkat, hogy Ă©rtĂ©kes, gondolatĂ©bresztƑ Ă©s interaktĂ­v bejegyzĂ©seket hozzanak lĂ©tre. A LinkedIn Engineering blogjĂĄnak egyik cikke szerint a platform kĂŒlönösen elƑnyben rĂ©szesĂ­ti azokat a bejegyzĂ©seket, amelyek elindĂ­tanak valamilyen pĂĄrbeszĂ©det vagy vitaformĂĄt. A cĂ©l az, hogy ösztönözze a felhasznĂĄlĂłkat a hozzĂĄszĂłlĂĄsra Ă©s a tartalom megosztĂĄsĂĄra, ami növeli a tartalom elĂ©rĂ©sĂ©t Ă©s interakciĂłit.

Az interakciĂł fontossĂĄga

A LinkedIn algoritmus kiemelt figyelmet fordĂ­t a felhasznĂĄlĂłk közötti interakciĂłkra. MinĂ©l több hozzĂĄszĂłlĂĄst, lĂĄjkot Ă©s megosztĂĄst kap egy bejegyzĂ©s, annĂĄl nagyobb valĂłszĂ­nƱsĂ©ggel jelenik meg mĂĄs felhasznĂĄlĂłk hĂ­rfolyamĂĄban. Egy 2019-es frissĂ­tĂ©s, amelyet a Social Media Today ismertet, kĂŒlönös hangsĂșlyt helyez az elsƑ ĂłrĂĄban szerzett interakciĂłkra, tehĂĄt a bejegyzĂ©sek idƑzĂ­tĂ©se kulcsfontossĂĄgĂș lehet a nagyobb lĂĄthatĂłsĂĄg elĂ©rĂ©sĂ©ben.

Személyre szabott tartalom

A LinkedIn algoritmus szemĂ©lyre szabja a hĂ­rfolyam tartalmĂĄt a felhasznĂĄlĂł korĂĄbbi tevĂ©kenysĂ©gei alapjĂĄn. Azok a tĂ©mĂĄk Ă©s kapcsolatok, amelyekkel a felhasznĂĄlĂłk gyakran interakciĂłba lĂ©pnek, nagyobb sĂșlyt kapnak, mint azok, amelyek kevĂ©sbĂ© relevĂĄnsak szĂĄmukra. Ez segĂ­t a felhasznĂĄlĂłknak abban, hogy szĂĄmukra Ă©rdekes Ă©s hasznos tartalmakat kapjanak, ahogy azt a Forbes cikkĂ©ben is kiemelik.

Összefoglaló

A LinkedIn algoritmusĂĄnak megĂ©rtĂ©se lĂ©tfontossĂĄgĂș minden szakember szĂĄmĂĄra, aki maximalizĂĄlni szeretnĂ© elĂ©rĂ©sĂ©t a platformon. Ez az algoritmus naponta milliĂĄrdokat kezelƑ bejegyzĂ©seket szƱr Ă©s rangsorol, azĂ©rt hogy relevĂĄns tartalmat biztosĂ­tson a felhasznĂĄlĂłk szĂĄmĂĄra. Az algoritmus hĂĄrom fƑ elem alapjĂĄn szƱri Ă©s rendezi a bejegyzĂ©seket: azonosĂ­tĂĄs, tartalom Ă©s tagi aktivitĂĄs.

Az algoritmus három fƑ szempontja

  • AzonosĂ­tĂĄs: Az algoritmus figyelembe veszi a felhasznĂĄlĂł kapcsolatrendszerĂ©t, ismereteit Ă©s korĂĄbbi interakciĂłit. Ez alapjĂĄn dönti el, mely kapcsolatok Ă©s tartalmak lehetnek a legrelevĂĄnsabbak.
  • Tartalom: ÉrtĂ©keli, hogy a tartalom mennyire relevĂĄns a felhasznĂĄlĂł Ă©s hĂĄlĂłzata szĂĄmĂĄra. A tartalom minƑsĂ©ge, a benne szereplƑ informĂĄciĂłk mĂ©lysĂ©ge Ă©s a szakmai tanĂĄcsok mennyisĂ©ge mind hozzĂĄjĂĄrulnak a tartalom prioritĂĄsĂĄhoz.
  • AktivitĂĄs: Figyelembe veszi, hogy a felhasznĂĄlĂł milyen csoportokkal, tĂ©mĂĄkkal Ă©s szemĂ©lyekkel interaktĂĄlt a mĂșltban, ez alapjĂĄn szabja szemĂ©lyre a felhasznĂĄlĂł hĂ­rfolyamĂĄt.

A LinkedIn algoritmus egy összetett rendszer, amely lehetƑvĂ© teszi a tartalmak szemĂ©lyre szabott Ă©s Ă©rtĂ©k alapĂș kiszƱrĂ©sĂ©t. A fent emlĂ­tett tippek segĂ­tsĂ©gĂ©vel hatĂ©konyabban hasznĂĄlhatja ki a LinkedIn adta lehetƑsĂ©geket, növelve ezzel szakmai lĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt Ă©s elƑsegĂ­tve a karrierĂ©pĂ­tĂ©st. Az algoritmus cĂ©lja, hogy a felhasznĂĄlĂłk minĂ©l Ă©rtĂ©kesebb tartalmakat kapjanak, ezĂĄltal tĂĄmogatva a szakmai fejlƑdĂ©st Ă©s a kapcsolatĂ©pĂ­tĂ©st.

Marketing Ă©s ĂŒzletfejlesztĂ©s tanĂĄcsadĂĄs

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovĂĄbb a marketinged, nĂ©zd meg az esettanulmĂĄnyokat az oldalon, vagy pĂ©ldĂĄul ezt, hogy milyen elƑnyökkel jĂĄrhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetƑsĂ©g van egyĂ©ni KKV mentorĂĄlĂĄsĂĄra is, ezzel kapcsolatban Ă­rj bĂĄtran a LinkedIn oldalamra.

De lehetƑsĂ©ged van ingyenes tudĂĄsanyagok letöltĂ©sĂ©re is. Ha pedig TikTok kampĂĄnyokban keresnĂ©l tĂĄmogatĂĄst, nĂ©zz körĂŒl ezen az oldalon!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

‍

Gyakori kérdések a LinkedIn Algoritmusåról

Hogyan javĂ­thatom a tartalmaim lĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt a LinkedIn-en?

A legjobb stratĂ©gia a minƑsĂ©gi, interaktĂ­v tartalom lĂ©trehozĂĄsa, amely elƑsegĂ­ti a kommenteket Ă©s megosztĂĄsokat. Fontos a megfelelƑ idƑzĂ­tĂ©s is, prĂłbĂĄlja meg azon idƑszakokban közzĂ©tenni a bejegyzĂ©seket, amikor a cĂ©lközönsĂ©ge aktĂ­v.

Mennyire fontosak a kulcsszavak a LinkedIn tartalmakban?

A kulcsszavak fontosak, de a LinkedIn algoritmusa inkĂĄbb a tartalom minƑsĂ©gĂ©re Ă©s interaktivitĂĄsĂĄra összpontosĂ­t. HasznĂĄljon relevĂĄns kulcsszavakat, de kerĂŒlje a tĂșlzott kulcsszĂłhasznĂĄlatot, ami csökkentheti a bejegyzĂ©s termĂ©szetessĂ©gĂ©t.

Van-e kĂŒlönbsĂ©g a kĂŒlönbözƑ tĂ­pusĂș tartalmak, pĂ©ldĂĄul kĂ©pek, videĂłk Ă©s cikkek hatĂ©konysĂĄga között?

Minden tĂ­pusĂș tartalomnak megvan a maga elƑnye. A videĂłk ĂĄltalĂĄban magasabb interakciĂłt generĂĄlnak, mĂ­g a hosszabb formĂĄtumĂș cikkek hosszabb idƑre vonzhatjĂĄk a figyelmet. A legjobb eredmĂ©nyek Ă©rdekĂ©ben Ă©rdemes kombinĂĄlni a kĂŒlönbözƑ tĂ­pusĂș tartalmakat.

Hogyan mérhetem a LinkedIn stratégiåm sikerességét?

A LinkedIn sajåt analitikai eszközei segítségével nyomon követheti a bejegyzések teljesítményét, beleértve a megtekintések szåmåt, a demogråfiai adatokat és az elérést. Hasznålja ezeket az adatokat a stratégia finomítåsåhoz.

Milyen gyakran kellene posztolnom a LinkedIn-en?

A posztolĂĄs gyakorisĂĄga fĂŒgg a cĂ©ltĂłl Ă©s a tartalom tĂ­pusĂĄtĂłl. ÁltalĂĄnossĂĄgban heti 2-5 poszt ajĂĄnlott, de a minƑsĂ©gre kell összpontosĂ­tani a mennyisĂ©g helyett. Törekedjen arra, hogy rendszeresen, de Ă©rtĂ©kes tartalmat osszon meg.

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Pörgesd fel a hírleveleid!
Pörgesd fel a hírleveleid!

Pörgesd fel a hírleveleid!

Töltsd le ezt az öt ingyenes automatizmust a CRM-edhez. Kifejezetten kezdƑknek ajĂĄnlott, a dokumentumban egy rövid magyarĂĄzĂł videĂłt Ă©s 5 kĂŒlönbözƑ, több lĂ©pcsƑbƑl ĂĄllĂł automatizmus vĂĄr rĂĄd.
Érdekel / Letöltöm
Fejleszd a tartalommarketing folyamataidat
Fejleszd a tartalommarketing folyamataidat

Fejleszd a tartalommarketing folyamataidat

Fedezd fel a tartalommarketing folyamatok hatĂ©kony felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©t egy könnyen Ă©rthetƑ MindMap segĂ­tsĂ©gĂ©vel!
Érdekel / Letöltöm