Az opportunity cost jelentƑsĂ©ge a marketingben

Címkék:
No items found.
PublikĂĄlva:
2024-05-17
Olvasási idƑ:
6
perc
Az opportunity cost

Mi az az opportunity cost?

Az opportunity cost (magyarul: haszonĂĄldozati költsĂ©g) egy közgazdasĂĄgi fogalom, amely az ĂŒzleti döntĂ©sek sorĂĄn felmerĂŒlƑ alternatĂ­vĂĄk közötti vĂĄlasztĂĄs költsĂ©gĂ©t jelenti. KonkrĂ©tan, az a potenciĂĄlis nyeresĂ©g vagy elƑny, amit elveszĂ­tĂŒnk egy mĂĄsik lehetƑsĂ©g vĂĄlasztĂĄsa miatt.

Hogyan mƱködik az opportunity cost?

‍Az opportunity cost a döntĂ©sek sorĂĄn felmerĂŒlƑ, elmaradt haszon szĂĄmszerƱsĂ­tĂ©sĂ©t segĂ­ti. PĂ©ldĂĄul, ha egy cĂ©g döntĂ©s elƑtt ĂĄll, hogy befektessen-e egy Ășj projektbe vagy sem, az opportunity cost azt az elƑnyt kĂ©pviseli, amit a nem vĂĄlasztott lehetƑsĂ©g nyĂșjtott volna.

PĂ©lda:

Egy vĂĄllalat 100 milliĂł forintot fektethet be egy Ășj marketingkampĂĄnyba, amely vĂĄrhatĂłan 150 milliĂł forintos hozamot generĂĄl. Ha a cĂ©g Ășgy dönt, hogy nem indĂ­tja el a kampĂĄnyt, akkor az opportunity cost 50 milliĂł forint, ami az elmaradt profitot jelenti.

Az opportunity cost jelentƑsĂ©ge a marketingben

‍A marketingben az opportunity cost kĂŒlönösen fontos, mert a megfelelƑ marketingstratĂ©gia alkalmazĂĄsa Ă©s a marketingtevĂ©kenysĂ©gek optimalizĂĄlĂĄsa rĂ©vĂ©n jelentƑs növekedĂ©st Ă©s profitot Ă©rhetĂŒnk el. Ha egy cĂ©g nem fektet be megfelelƑen a marketingbe, akkor az opportunity cost formĂĄjĂĄban jelentƑs bevĂ©teltƑl Ă©s piaci rĂ©szesedĂ©stƑl eshet el.

Miért kell figyelembe venni az opportunity cost-ot?

  • NövekedĂ©si lehetƑsĂ©gek: Egy vĂĄllalatnak folyamatosan keresnie kell a növekedĂ©si lehetƑsĂ©geket, Ă©s az opportunity cost segĂ­t meghatĂĄrozni, hogy melyik lehetƑsĂ©g hozza a legnagyobb hasznot.
  • ErƑforrĂĄs-allokĂĄciĂł: A vĂĄllalat erƑforrĂĄsait (idƑt, pĂ©nzt, energiĂĄt) a legjobb mĂłdon kell felhasznĂĄlni. Az opportunity cost figyelembevĂ©tele segĂ­t az erƑforrĂĄsok hatĂ©kony elosztĂĄsĂĄban.
  • StratĂ©giai döntĂ©shozatal: Az opportunity cost elemzĂ©se segĂ­t a vĂĄllalat vezetƑinek meghozni a legjobb stratĂ©giai döntĂ©seket, minimalizĂĄlva az elmaradt hasznokat.

Miért fontos az opportunity cost a marketingben?

Az opportunity cost (haszonĂĄldozati költsĂ©g) a marketingben rendkĂ­vĂŒl fontos fogalom, mert segĂ­t a vĂĄllalatoknak megĂ©rteni a döntĂ©seik valĂłdi költsĂ©gĂ©t Ă©s azok hosszĂș tĂĄvĂș hatĂĄsait. Az opportunity cost figyelembevĂ©tele nĂ©lkĂŒl a vĂĄllalatok könnyen elveszĂ­thetnek jelentƑs növekedĂ©si lehetƑsĂ©geket Ă©s bevĂ©teleket.

ErƑforrĂĄsok hatĂ©kony felhasznĂĄlĂĄsa

‍A marketingtevĂ©kenysĂ©gek jelentƑs erƑforrĂĄsokat igĂ©nyelnek, legyen szĂł pĂ©nzĂŒgyi befektetĂ©srƑl, idƑrƑl vagy emberi erƑforrĂĄsrĂłl. Az opportunity cost elemzĂ©se segĂ­t abban, hogy ezeket az erƑforrĂĄsokat a lehetƑ legjobban hasznĂĄljuk fel. PĂ©ldĂĄul, ha egy cĂ©g dönthet egy drĂĄga televĂ­ziĂłs reklĂĄmkampĂĄny Ă©s egy olcsĂłbb, de potenciĂĄlisan ugyanolyan hatĂ©kony online kampĂĄny között, az opportunity cost elemzĂ©se segĂ­t meghatĂĄrozni, melyik hoz nagyobb hasznot a befektetett erƑforrĂĄsokhoz kĂ©pest.

NövekedĂ©si lehetƑsĂ©gek

‍A marketingstratĂ©giĂĄk cĂ©lja a vĂĄllalat növekedĂ©sĂ©nek elƑsegĂ­tĂ©se. Ha egy vĂĄllalat nem fektet be megfelelƑen a marketingbe, akkor az elmaradt növekedĂ©s jelentƑs opportunity cost-ot eredmĂ©nyezhet. PĂ©ldĂĄul, ha egy cĂ©g Ă©vi 10%-os növekedĂ©st Ă©rhetne el hatĂ©kony marketinggel, de nem tesz semmit, akkor ez a növekedĂ©s elmarad, ami hosszĂș tĂĄvon jelentƑs bevĂ©telkiesĂ©st okoz.

VersenyelƑny

‍A megfelelƑ marketingstratĂ©gia alkalmazĂĄsa segĂ­thet a vĂĄllalatnak versenyelƑnyt szerezni a piacon. Az opportunity cost figyelembevĂ©tele nĂ©lkĂŒl a cĂ©g lemaradhat a versenytĂĄrsakkal szemben, akik hatĂ©konyabban hasznĂĄljĂĄk ki a marketing lehetƑsĂ©geit. Ez kĂŒlönösen fontos a gyorsan vĂĄltozĂł piacokon, ahol a verseny intenzĂ­v Ă©s a fogyasztĂłi igĂ©nyek gyorsan vĂĄltoznak.

Stratégiai döntéshozatal

Az opportunity cost elemzĂ©se segĂ­t a vĂĄllalat vezetƑinek meghozni a legjobb stratĂ©giai döntĂ©seket. PĂ©ldĂĄul, ha egy cĂ©g fontolĂłra veszi, hogy Ășj termĂ©ket vezessen be a piacra, az opportunity cost elemzĂ©se segĂ­thet meghatĂĄrozni, hogy a termĂ©kbe törtĂ©nƑ befektetĂ©s hozza-e a legnagyobb hasznot, vagy mĂĄs marketingtevĂ©kenysĂ©gek (pl. meglĂ©vƑ termĂ©kek reklĂĄmozĂĄsa) hoznak-e nagyobb nyeresĂ©get.

ROI (Return on Investment) maximĂĄlĂĄsa

‍Az opportunity cost figyelembevĂ©tele segĂ­t a befektetĂ©sek megtĂ©rĂŒlĂ©sĂ©nek maximalizĂĄlĂĄsĂĄban. A marketingkampĂĄnyok Ă©s tevĂ©kenysĂ©gek költsĂ©geit összehasonlĂ­tva a potenciĂĄlis nyeresĂ©ggel, a vĂĄllalatok meghatĂĄrozhatjĂĄk, melyik kampĂĄny hozza a legnagyobb megtĂ©rĂŒlĂ©st. Ez kĂŒlönösen fontos a korlĂĄtozott költsĂ©gvetĂ©sƱ vĂĄllalatok szĂĄmĂĄra, ahol minden befektetett forint szĂĄmĂ­t.

Összefoglaló

Az opportunity cost (haszonĂĄldozati költsĂ©g) a marketingben rendkĂ­vĂŒl fontos fogalom, mert segĂ­t a vĂĄllalatoknak megĂ©rteni a döntĂ©seik valĂłdi költsĂ©gĂ©t Ă©s azok hosszĂș tĂĄvĂș hatĂĄsait. Az opportunity cost figyelembevĂ©tele nĂ©lkĂŒl a vĂĄllalatok könnyen elveszĂ­thetnek jelentƑs növekedĂ©si lehetƑsĂ©geket Ă©s bevĂ©teleket. Az erƑforrĂĄsok hatĂ©kony felhasznĂĄlĂĄsa, a növekedĂ©si lehetƑsĂ©gek kihasznĂĄlĂĄsa, a versenyelƑny megszerzĂ©se, a stratĂ©giai döntĂ©shozatal Ă©s a befektetĂ©sek megtĂ©rĂŒlĂ©sĂ©nek maximalizĂĄlĂĄsa mind olyan terĂŒletek, ahol az opportunity cost elemzĂ©se lĂ©tfontossĂĄgĂș a marketing sikerĂ©hez.

TanĂĄcsadĂĄs Ă©s mentorĂĄlĂĄs

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovĂĄbb a marketinged. KĂŒlön oldalon foglalkozom a beauty marketing tĂ©makörĂ©vel Ă©s a Salonic-kal. NĂ©zd meg az esettanulmĂĄnyokat az oldalon, ezekbƑl sokat tanulhatsz te is szerintem. Emellett rengeteg tudĂĄsanyagot is letölthetsz az oldalrĂłl:

De van lehetƑsĂ©g egyĂ©ni mentorĂĄlĂĄsĂĄra is, ezzel kapcsolatban Ă­rj bĂĄtran a LinkedIn oldalamra.

De lehetƑsĂ©ged van ingyenes tudĂĄsanyagok letöltĂ©sĂ©re is. Ha pedig TikTok kampĂĄnyokban keresnĂ©l tĂĄmogatĂĄst, nĂ©zz körĂŒl ezen az oldalon!

- -✁- - - - - -  - - - - -

‍

Gyakori kérdések

Mi az az opportunity cost?

‍Az opportunity cost (haszonĂĄldozati költsĂ©g) az az elƑny vagy nyeresĂ©g, amit elveszĂ­tĂŒnk, amikor egy alternatĂ­v lehetƑsĂ©g mellett döntĂŒnk. Ez a fogalom segĂ­t megĂ©rteni, hogy a vĂĄlasztott döntĂ©s milyen költsĂ©gekkel jĂĄr, Ă©s mi lett volna a mĂĄsik lehetƑsĂ©g hozama.

Miért fontos figyelembe venni az opportunity cost-ot a marketingben?

‍Az opportunity cost figyelembevĂ©tele nĂ©lkĂŒl a vĂĄllalatok könnyen elveszĂ­thetnek növekedĂ©si lehetƑsĂ©geket Ă©s bevĂ©teleket. SegĂ­t az erƑforrĂĄsok hatĂ©kony felhasznĂĄlĂĄsĂĄban, a stratĂ©giai döntĂ©sek meghozatalĂĄban Ă©s a versenyelƑny megszerzĂ©sĂ©ben.

Hogyan segĂ­t az opportunity cost az erƑforrĂĄsok hatĂ©kony felhasznĂĄlĂĄsĂĄban?

‍Az opportunity cost elemzĂ©se segĂ­t meghatĂĄrozni, hogy melyik marketingtevĂ©kenysĂ©g hozza a legnagyobb hasznot a befektetett erƑforrĂĄsokhoz kĂ©pest. Ez lehetƑvĂ© teszi, hogy a vĂĄllalatok a leghatĂ©konyabb mĂłdon hasznĂĄljĂĄk fel pĂ©nzĂŒgyi, idƑbeli Ă©s emberi erƑforrĂĄsaikat.

Milyen hatĂĄssal van az opportunity cost a vĂĄllalat növekedĂ©si lehetƑsĂ©geire?

‍Ha egy vĂĄllalat nem fektet be megfelelƑen a marketingbe, az elmaradt növekedĂ©s jelentƑs opportunity cost-ot eredmĂ©nyezhet. Egy hatĂ©kony marketingstratĂ©gia hiĂĄnya miatt a cĂ©g hosszĂș tĂĄvon jelentƑs bevĂ©telkiesĂ©st szenvedhet el.

Hogyan segít az opportunity cost elemzése a stratégiai döntéshozatalban?

‍Az opportunity cost elemzĂ©se segĂ­t a vĂĄllalat vezetƑinek meghozni a legjobb stratĂ©giai döntĂ©seket. PĂ©ldĂĄul, ha egy cĂ©g Ășj termĂ©ket szeretne bevezetni a piacra, az opportunity cost elemzĂ©se segĂ­thet meghatĂĄrozni, hogy a termĂ©kbe törtĂ©nƑ befektetĂ©s hozza-e a legnagyobb hasznot, vagy mĂĄs marketingtevĂ©kenysĂ©gek (pl. meglĂ©vƑ termĂ©kek reklĂĄmozĂĄsa) hoznak-e nagyobb nyeresĂ©get.

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Ez is Ă©rdekelhet:

Olvass tovåbb hasonló témåban!
No items found.

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmåt! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg mĂ©g többet arrĂłl, hogyan tudod javĂ­tani a webshopod hatĂ©konysĂĄgĂĄt Ă©s bevĂ©teltermelƑ kĂ©pessĂ©gĂ©t!
Érdekel / Letöltöm