No items found.
Olvasási idő:
perc
Publikálva:
2024-02-18
Címkék:

A CSRD és a fenntarthatósági jelentések új dimenziói 2024-től

  1. január 1-jével a vállalati világ számára új kihívásokat és kötelezettségeket hoz az Európai Unió Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) rendelete. Ez a lépés jelentős változást jelent a fenntarthatósági jelentéstétel terén, mivel az új szabályozás nem csupán a klíma kapcsolatos adatokra összpontosít, hanem szélesebb körű ESG (Environmental, Social, Governance - Környezetvédelmi, Szociális, Vállalatirányítási) tevékenységek átfogó bemutatását követeli meg a vállalatoktól.

A CSRD hatóköre és következményei

A CSRD becslések szerint több mint 50 000 vállalatot érint világszerte, beleértve az EU-n kívüli több mint 10 000, köztük 3 000 amerikai vállalatot is. Ez a széleskörű hatály biztosítja, hogy a fenntarthatósági jelentéstétel globális szinten egységesített és átfogó legyen.

Túlmutat a klímajelentésen

A CSRD 12 különböző ESG témakör közzétételét írja elő, ami jelentős mértékben bővíti a jelentéstételi követelményeket a hagyományos klíma- és környezetvédelmi adatokon túl. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a vállalatok teljes körű képet adjanak fenntarthatósági teljesítményükről, beleértve a társadalmi és vállalatirányítási aspektusokat is.

Adatgyűjtés és beszállítói lánc

A CSRD előírja, hogy a vállalatoknak nem csak saját tevékenységeikről, hanem beszállítóik fenntarthatósági teljesítményéről is adatokat kell gyűjteniük. Ez a követelmény jelentősen növeli a jelentési terhet, de egyben lehetőséget is kínál a vállalatok számára, hogy átfogóbb képet kapjanak ellátási láncuk fenntarthatósági teljesítményéről.

Globális hatás és GDPR-hez hasonló következmények

A CSRD globális hatású lesz, hasonlóan a GDPR-hoz, mivel a beszállítók közvetett jelentési kötelezettsége miatt a vállalatoknak világszerte meg kell felelniük az új EU-s szabályozásnak. Ez a kötelezettség növeli a transzparencia szintjét, de egyúttal kihívásokat is jelent a vállalatok számára a megfelelő adatgyűjtés és -kezelés terén.

Scope 3 széndioxid kibocsátási adatok gyűjtése

A 2024-es év kiemelt fókusza a Scope 3 széndioxid kibocsátási adatok gyűjtése lesz, amely magában foglalja a vállalatok teljes értékláncának kibocsátását, a beszállítóktól kezdve az ügyfelekig. Ez a követelmény rávilágít arra a szükségességre, hogy a vállalatok szélesebb körben vizsgálják meg és csökkentsék környezeti lábnyomukat.

Összefoglalás

A CSRD bevezetése a fenntarthatósági jelentéstétel új korszakát jelenti, amely komplex kihívások elé állítja a vállalatokat, de egyben lehetőséget is kínál a fenntarthatósági teljesítmény javítására és a transzparencia növelésére. Ahogy a vállalatok 2024-re készülnek, létfontosságú lesz a proaktív hozzáállás, a belső folyamatok optimalizálása és a beszállítói láncok szorosabb ellenőrzése. A CSRD nem csak egy újabb jelentéstételi kötelezettség, hanem egy lépés afelé, hogy a vállalatok valódi változást hozzanak a fenntarthatóság terén, és pozitívan járuljanak hozzá a globális kihívások megoldásához.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
No items found.

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Megnézem