Széndioxid kibocsåtåsi adatok gyƱjtése

A CSRD Ă©s a fenntarthatĂłsĂĄgi jelentĂ©sek Ășj dimenziĂłi 2024-tƑl

Címkék:
PublikĂĄlva:
2024-04-29
Olvasási idƑ:
4
perc
  1. januĂĄr 1-jĂ©vel a vĂĄllalati vilĂĄg szĂĄmĂĄra Ășj kihĂ­vĂĄsokat Ă©s kötelezettsĂ©geket hoz az EurĂłpai UniĂł Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) rendelete. Ez a lĂ©pĂ©s jelentƑs vĂĄltozĂĄst jelent a fenntarthatĂłsĂĄgi jelentĂ©stĂ©tel terĂ©n, mivel az Ășj szabĂĄlyozĂĄs nem csupĂĄn a klĂ­ma kapcsolatos adatokra összpontosĂ­t, hanem szĂ©lesebb körƱ ESG (Environmental, Social, Governance - KörnyezetvĂ©delmi, SzociĂĄlis, VĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄsi) tevĂ©kenysĂ©gek ĂĄtfogĂł bemutatĂĄsĂĄt követeli meg a vĂĄllalatoktĂłl.

A CSRD hatóköre és következményei

A CSRD becslĂ©sek szerint több mint 50 000 vĂĄllalatot Ă©rint vilĂĄgszerte, beleĂ©rtve az EU-n kĂ­vĂŒli több mint 10 000, köztĂŒk 3 000 amerikai vĂĄllalatot is. Ez a szĂ©leskörƱ hatĂĄly biztosĂ­tja, hogy a fenntarthatĂłsĂĄgi jelentĂ©stĂ©tel globĂĄlis szinten egysĂ©gesĂ­tett Ă©s ĂĄtfogĂł legyen.

TĂșlmutat a klĂ­majelentĂ©sen

A CSRD 12 kĂŒlönbözƑ ESG tĂ©makör közzĂ©tĂ©telĂ©t Ă­rja elƑ, ami jelentƑs mĂ©rtĂ©kben bƑvĂ­ti a jelentĂ©stĂ©teli követelmĂ©nyeket a hagyomĂĄnyos klĂ­ma- Ă©s környezetvĂ©delmi adatokon tĂșl. Ez a megközelĂ­tĂ©s lehetƑvĂ© teszi, hogy a vĂĄllalatok teljes körƱ kĂ©pet adjanak fenntarthatĂłsĂĄgi teljesĂ­tmĂ©nyĂŒkrƑl, beleĂ©rtve a tĂĄrsadalmi Ă©s vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄsi aspektusokat is.

AdatgyƱjtés és beszållítói lånc

A CSRD elƑírja, hogy a vĂĄllalatoknak nem csak sajĂĄt tevĂ©kenysĂ©geikrƑl, hanem beszĂĄllĂ­tĂłik fenntarthatĂłsĂĄgi teljesĂ­tmĂ©nyĂ©rƑl is adatokat kell gyƱjteniĂŒk. Ez a követelmĂ©ny jelentƑsen növeli a jelentĂ©si terhet, de egyben lehetƑsĂ©get is kĂ­nĂĄl a vĂĄllalatok szĂĄmĂĄra, hogy ĂĄtfogĂłbb kĂ©pet kapjanak ellĂĄtĂĄsi lĂĄncuk fenntarthatĂłsĂĄgi teljesĂ­tmĂ©nyĂ©rƑl.

Globålis hatås és GDPR-hez hasonló következmények

A CSRD globĂĄlis hatĂĄsĂș lesz, hasonlĂłan a GDPR-hoz, mivel a beszĂĄllĂ­tĂłk közvetett jelentĂ©si kötelezettsĂ©ge miatt a vĂĄllalatoknak vilĂĄgszerte meg kell felelniĂŒk az Ășj EU-s szabĂĄlyozĂĄsnak. Ez a kötelezettsĂ©g növeli a transzparencia szintjĂ©t, de egyĂșttal kihĂ­vĂĄsokat is jelent a vĂĄllalatok szĂĄmĂĄra a megfelelƑ adatgyƱjtĂ©s Ă©s -kezelĂ©s terĂ©n.

Scope 3 széndioxid kibocsåtåsi adatok gyƱjtése

A 2024-es Ă©v kiemelt fĂłkusza a Scope 3 szĂ©ndioxid kibocsĂĄtĂĄsi adatok gyƱjtĂ©se lesz, amely magĂĄban foglalja a vĂĄllalatok teljes Ă©rtĂ©klĂĄncĂĄnak kibocsĂĄtĂĄsĂĄt, a beszĂĄllĂ­tĂłktĂłl kezdve az ĂŒgyfelekig. Ez a követelmĂ©ny rĂĄvilĂĄgĂ­t arra a szĂŒksĂ©gessĂ©gre, hogy a vĂĄllalatok szĂ©lesebb körben vizsgĂĄljĂĄk meg Ă©s csökkentsĂ©k környezeti lĂĄbnyomukat.

Összefoglalás

A CSRD bevezetĂ©se a fenntarthatĂłsĂĄgi jelentĂ©stĂ©tel Ășj korszakĂĄt jelenti, amely komplex kihĂ­vĂĄsok elĂ© ĂĄllĂ­tja a vĂĄllalatokat, de egyben lehetƑsĂ©get is kĂ­nĂĄl a fenntarthatĂłsĂĄgi teljesĂ­tmĂ©ny javĂ­tĂĄsĂĄra Ă©s a transzparencia növelĂ©sĂ©re. Ahogy a vĂĄllalatok 2024-re kĂ©szĂŒlnek, lĂ©tfontossĂĄgĂș lesz a proaktĂ­v hozzĂĄĂĄllĂĄs, a belsƑ folyamatok optimalizĂĄlĂĄsa Ă©s a beszĂĄllĂ­tĂłi lĂĄncok szorosabb ellenƑrzĂ©se. A CSRD nem csak egy Ășjabb jelentĂ©stĂ©teli kötelezettsĂ©g, hanem egy lĂ©pĂ©s afelĂ©, hogy a vĂĄllalatok valĂłdi vĂĄltozĂĄst hozzanak a fenntarthatĂłsĂĄg terĂ©n, Ă©s pozitĂ­van jĂĄruljanak hozzĂĄ a globĂĄlis kihĂ­vĂĄsok megoldĂĄsĂĄhoz.

Gyakori kérdések

Håny vållalatot érint globålisan a CSRD rendelet, és milyen széles körƱ a hatålya?

A CSRD rendelet becslĂ©sek szerint több mint 50 000 vĂĄllalatot Ă©rint vilĂĄgszerte, beleĂ©rtve az EU-n kĂ­vĂŒli több mint 10 000, köztĂŒk 3 000 amerikai vĂĄllalatot is. Ez a szĂ©leskörƱ hatĂĄly biztosĂ­tja, hogy a fenntarthatĂłsĂĄgi jelentĂ©stĂ©tel globĂĄlis szinten egysĂ©gesĂ­tett Ă©s ĂĄtfogĂł legyen.

Milyen Ășj követelmĂ©nyeket vezet be a CSRD a fenntarthatĂłsĂĄgi jelentĂ©stĂ©tellel kapcsolatban?

A CSRD 12 kĂŒlönbözƑ ESG tĂ©makör közzĂ©tĂ©telĂ©t Ă­rja elƑ, jelentƑsen bƑvĂ­tve a jelentĂ©stĂ©teli követelmĂ©nyeket a hagyomĂĄnyos klĂ­ma- Ă©s környezetvĂ©delmi adatokon tĂșl. A rendelet azt is elƑírja, hogy a vĂĄllalatoknak beszĂĄllĂ­tĂłik fenntarthatĂłsĂĄgi teljesĂ­tmĂ©nyĂ©rƑl is adatokat kell gyƱjteniĂŒk, ami növeli a jelentĂ©si terhet, de egyĂșttal lehetƑsĂ©get is kĂ­nĂĄl az ellĂĄtĂĄsi lĂĄnc fenntarthatĂłsĂĄgi teljesĂ­tmĂ©nyĂ©nek ĂĄtfogĂłbb kĂ©pĂ©nek megismerĂ©sĂ©re.

Milyen kihĂ­vĂĄsokkal Ă©s lehetƑsĂ©gekkel jĂĄr a CSRD rendelet bevezetĂ©se a vĂĄllalatok szĂĄmĂĄra?

A CSRD rendelet bevezetĂ©se komplex kihĂ­vĂĄsok elĂ© ĂĄllĂ­tja a vĂĄllalatokat, mint pĂ©ldĂĄul a megfelelƑ adatgyƱjtĂ©s Ă©s -kezelĂ©s, valamint a beszĂĄllĂ­tĂłi lĂĄnc fenntarthatĂłsĂĄgi teljesĂ­tmĂ©nyĂ©nek Ă©rtĂ©kelĂ©se. Ugyanakkor lehetƑsĂ©get kĂ­nĂĄl a vĂĄllalatok szĂĄmĂĄra a fenntarthatĂłsĂĄgi teljesĂ­tmĂ©ny javĂ­tĂĄsĂĄra, a transzparencia növelĂ©sĂ©re Ă©s a hosszĂș tĂĄvĂș pĂ©nzĂŒgyi stabilitĂĄs elƑsegĂ­tĂ©sĂ©re. A Scope 3 szĂ©ndioxid kibocsĂĄtĂĄsi adatok gyƱjtĂ©sĂ©nek követelmĂ©nye rĂĄvilĂĄgĂ­t arra a szĂŒksĂ©gessĂ©gre, hogy a vĂĄllalatok szĂ©lesebb körben vizsgĂĄljĂĄk meg Ă©s csökkentsĂ©k környezeti lĂĄbnyomukat, hozzĂĄjĂĄrulva ezzel a globĂĄlis fenntarthatĂłsĂĄgi cĂ©lok elĂ©rĂ©sĂ©hez.

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmåt! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
KonverziĂł optimalizĂĄlĂĄs gyakorlati tippek
KonverziĂł optimalizĂĄlĂĄs gyakorlati tippek

KonverziĂł optimalizĂĄlĂĄs gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedĂ©n hasznĂĄt veheted akkor is, ha cĂ©ges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm