A korrupció kiszivárogtatása szabályozása az Európai Unióban

Címkék:
Publik√°lva:
2024-04-29
Olvas√°si idŇĎ:
4
perc
whistleblowing-törvény

Az Eur√≥pai Uni√≥s szab√°lyoz√°s hat√°s√°ra, itthon, Magyarorsz√°gon is √ļj t√∂rv√©nyi szab√°lyoz√°s jelenik meg. Ennek hat√°s√°ra biztostani kell a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √°llami √©s mag√°n szervezeteknek √©s gazdas√°gi t√°rsas√°goknak, hogy lehetŇĎs√©get biztos√≠tsanak vissza√©l√©sek, korrupci√≥ bjelent√©s√©re. A t√∂rv√©ny tiltja a bejelent√©s miatti megtorl√°st a bejelentŇĎ szem√©ly√©vel szemben, r√©szletesen tipiz√°lja az esetleges megtorl√≥ int√©zked√©seket, tov√°bb√° a szab√°lys√©rt√©si t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°val szab√°lys√©rt√©snek minŇĎs√≠ti a bejelentŇĎvel szembeni megtorl√≥ magatart√°st.

Rengeteg ingyenes tud√°sanyag, marketinges √©s sales-es kurzus, valamint let√∂lthetŇĎ friss tud√°sanyag tal√°lhat√≥ az oldalon, n√©zz k√∂r√ľl te is!¬†

Kiket √©rint az √ļj whistleblowing-t√∂rv√©ny?

2023. j√ļlius 24-tŇĎl √©rintettek a legal√°bb 50 fŇĎt foglalkoztat√≥ √°llami szervek √©s gazdas√°gi t√°rsas√°gok, valamint a legal√°bb 250 fŇĎt foglalkoztat√≥ piaci gazdas√°gi t√°rsas√°gok.

2023. december 17-tŇĎl pedig minden legal√°bb 50 fŇĎt foglalkoztat√≥ szervezet √©rintett, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy √°llami vagy mag√°nk√©zben van.

2025. janu√°r 1. napj√°t√≥l a szab√°lyoz√°s kiterjed a legal√°bb 50 fŇĎt foglalkoztat√≥ √∂nkorm√°nyzati szervekre, valamint a 10 000 fŇĎn√©l t√∂bb lakos√ļ telep√ľl√©sek helyi √∂nkorm√°nyzataira.

Az átláthatóság fokozása

A korrupció kiszivárogtatása fényt derít rejtett tevékenységekre, ösztönözve az etikus magatartást és visszatartva a csalásokat.

A kiszivárogtatók védelme

A szab√°lyoz√°s c√©lja, hogy v√©delmet ny√ļjtson azoknak az egy√©neknek, akik a jogs√©rt√©seket felfedik, a bossz√ļ√°ll√°sokt√≥l v√©dve √©s az azonos√≠t√°sukat biztos√≠tva.

Az EU korrupció kiszivárogtatási irányelve: egy forradalmi lépés

√Ātfog√≥ keretrendszer

Az EU Korrupció Kiszivárogtatási Irányelve, amelyet 2019 decemberében hoztak létre, az egységes kiszivárogtatási védelem alapjait fekteti le a tagállamokban.

Sz√©les k√∂rŇĪ hat√°lya

Az ir√°nyelv k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szektorokat √∂lel fel, ide√©rtve a k√∂zbeszerz√©seket, p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√°sokat, term√©kbiztons√°got, k√∂rnyezetv√©delmet √©s m√©g sok m√°st.

Védelmi mechanizmusok

Meghat√°rozza az int√©zked√©seket a bossz√ļ√°ll√°s ellen, biztos√≠tva a kisziv√°rogtat√≥k mentess√©g√©t a polg√°ri, b√ľntetŇĎ vagy k√∂zigazgat√°si szankci√≥kt√≥l.

Jelentési csatornák

Az ir√°nyelv arra √∂szt√∂nzi a szervezeteket, hogy biztons√°gos jelent√©si csatorn√°kat alak√≠tsanak ki a kisziv√°rogtat√≥k sz√°m√°ra, mind belsŇĎleg, mind k√ľlsŇĎleg.

Következmények a szervezetek számára

BelsŇĎ jelent√©si mechanizmusok

A szervezeteknek hat√©kony belsŇĎ jelent√©si elj√°r√°sokat kell kidolgozniuk, amelyek meg√≥vj√°k a kisziv√°rogtat√≥k bizalmas√°g√°t √©s √∂szt√∂nzik a jelent√©st√©telt.

Kockázatértékelés

A v√°llalatokat arra s√ľrgetik, hogy √©rt√©kelj√©k √©s cs√∂kkents√©k a kisziv√°rogtat√°ssal kapcsolatos potenci√°lis kock√°zatokat, biztos√≠tva ezzel egy t√°mogat√≥ k√∂rnyezetet azoknak, akik nyilv√°noss√°gra hozz√°k a jogs√©rt√©seket.

Kultur√°lis v√°ltoz√°s

A szab√°lyoz√°sok kultur√°lis v√°ltoz√°st induk√°lnak, ahol a szervezetek etikus magatart√°st, felelŇĎss√©gre vonhat√≥s√°got √©s √°tl√°that√≥s√°got helyeznek elŇĎt√©rbe.

Kihívások és megfontolások

Mag√°nszf√©ra √©s k√∂zl√©s egyens√ļlyoz√°sa

Az inform√°ci√≥k nyilv√°noss√°gra hozatala √©s a szem√©lyes adatv√©delem v√©delme k√∂z√∂tti megfelelŇĎ egyens√ļly megtal√°l√°sa a szab√°lyoz√≥k √©s a szervezetek sz√°m√°ra is kih√≠v√°st jelent.

Végrehajtási variációk

Bár az irányelv közös keretrendszert határoz meg, a tagállamok közötti végrehajtási változások hatással lehetnek annak hatékonyságára.

A kisziv√°rogtat√≥k felhatalmaz√°sa: K√∂z√∂s felelŇĎss√©g

Tudatosság és képzés

Az alkalmazottak oktatása a jogokról és a kiszivárogtatási folyamatról biztosítja, hogy magabiztosan jelentsék a jogsértéseket.

Szervezeti t√°mogat√°s

A szervezeteknek olyan kult√ļr√°t kell kialak√≠taniuk, amely √©rt√©keli a kisziv√°rogtat√°st, v√©d a jelent√©stevŇĎkkel szemben √©s azonnal foglalkozik a jelentett agg√°lyokkal.

Korm√°nyzati egy√ľttmŇĪk√∂d√©s

A tag√°llamoknak egy√ľtt kell mŇĪk√∂dni√ľk annak √©rdek√©ben, hogy k√∂vetkezetes √©s hat√©kony m√≥don hajts√°k v√©gre az ir√°nyelv elŇĎ√≠r√°sait.

√Ėsszefoglal√°s

Az Eur√≥pai Uni√≥ban a korrupci√≥ kisziv√°rogtat√°s√°nak szab√°lyoz√°sa al√°h√ļzza az √°tl√°that√≥s√°g, a felelŇĎss√©gre von√°s √©s a k√∂z√©rdek v√©delme ir√°nti elk√∂telezetts√©get. A kisziv√°rogtat√≥k v√©delm√©t √©s az etikus magatart√°st √∂szt√∂nzŇĎ √°tfog√≥ keretrendszerrel az EU Korrupci√≥ Kisziv√°rogtat√°si Ir√°nyelve az utat nyitja azzal, hogy √°tl√°that√≥bb √©s felelŇĎss√©gteljesebb √ľzleti k√∂rnyezetet teremt. Ahogy a szervezetek √©s az egy√©nek ezeket a szab√°lyoz√°sokat megker√ľlik, hozz√°j√°rulnak egy k√∂z√∂s erŇĎfesz√≠t√©shez az integrit√°s elŇĎmozd√≠t√°sa, a k√°rok megelŇĎz√©se √©s az √©rt√©kek megŇĎrz√©se √©rdek√©ben, amelyek az EU elk√∂telezetts√©g√©t t√°masztj√°k al√° egy igazs√°gos √©s etikus t√°rsadalom fel√©.

Tudjon meg t√∂bbet kedvenc marketinges √©s sales-es eszk√∂zeimrŇĎl, a 101 kedvenc marketinges √©s sales eszk√∂z cikkembŇĎl! Ha k√©rd√©se lenne, keressen b√°tran a LinkedIn (T√∂r√∂k Bal√°zs) oldalamon kereszt√ľl!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az EU-beli korrupció kiszivárogtatásának szabályozása?

Az EU-beli korrupci√≥ kisziv√°rogtat√°s√°nak szab√°lyoz√°sa az a jogi keretrendszer, amely v√©delmet ny√ļjt azoknak az egy√©neknek, akik a szervezeteken bel√ľli vissza√©l√©seket, csal√°sokat vagy jogs√©rt√©seket jelentik.

Mi az az EU Korrupció Kiszivárogtatási Irányelv?

Az EU Korrupció Kiszivárogtatási Irányelv egy átfogó szabályozás, amit 2019 decemberében hoztak létre, és egységes kiszivárogtatási védelmet állapít meg az EU tagállamai között.

Miért fontos a korrupció kiszivárogtatása?

A korrupci√≥ kisziv√°rogtat√°sa az√°ltal √∂szt√∂nzi az √°tl√°that√≥s√°got, felelŇĎss√©gre von√°st √©s etikus magatart√°st, hogy √∂szt√∂nzi az egy√©neket a jogs√©rt√©sek jelent√©s√©re.

Hogyan védi a korrupció kiszivárogtatási irányelv a kiszivárogtatókat?

Az ir√°nyelv v√©delmet ny√ļjt a bossz√ļ√°ll√°sokkal szemben, mentess√©get a szankci√≥kt√≥l, √©s biztons√°gos jelent√©si csatorn√°kat biztos√≠t a kisziv√°rogtat√≥k sz√°m√°ra.

Milyen kih√≠v√°sokkal szembes√ľlnek a szervezetek a korrupci√≥ kisziv√°rogtat√°si szab√°lyoz√°s v√©grehajt√°sa sor√°n?

A szervezeteknek meg kell tal√°lniuk a megfelelŇĎ egyens√ļlyt a mag√°nszf√©ra √©s a nyilv√°noss√°g k√∂z√∂tt, alkalmazkodniuk kell a v√©grehajt√°si v√°ltoz√°sokhoz, √©s √°t kell alak√≠taniuk a kult√ļr√°t a transzparencia ir√°ny√°ba.

‚Äć

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg m√©g t√∂bbet arr√≥l, hogyan tudod jav√≠tani a webshopod hat√©konys√°g√°t √©s bev√©teltermelŇĎ k√©pess√©g√©t!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m