whistleblowing-törvény
Főoldal
>>
Blog
>>
A Korrupció és visszaélések bejelentése és szabályozása az Európai Unióban
Olvasási idő:
4
perc
Publikálva:
2023-09-17

A Korrupció Kiszivárogtatása Szabályozása az Európai Unióban: Átláthatóság és Felelősségre Vonás Felhatalmazása

Az Európai Uniós szabályozás hatására, itthon, Magyarországon is új törvényi szabályozás jelenik meg. Ennek hatására biztostani kell a különböző állami és magán szervezeteknek és gazdasági társaságoknak, hogy lehetőséget biztosítsanak visszaélések, korrupció bjelentésére. A törvény tiltja a bejelentés miatti megtorlást a bejelentő személyével szemben, részletesen tipizálja az esetleges megtorló intézkedéseket, továbbá a szabálysértési törvény módosításával szabálysértésnek minősíti a bejelentővel szembeni megtorló magatartást.

Kiket érint az új whistleblowing-törvény?

2023. július 24-től érintettek a legalább 50 főt foglalkoztató állami szervek és gazdasági társaságok, valamint a legalább 250 főt foglalkoztató piaci gazdasági társaságok.

2023. december 17-től pedig minden legalább 50 főt foglalkoztató szervezet érintett, függetlenül attól, hogy állami vagy magánkézben van.

2025. január 1. napjától a szabályozás kiterjed a legalább 50 főt foglalkoztató önkormányzati szervekre, valamint a 10 000 főnél több lakosú települések helyi önkormányzataira.

Az Átláthatóság Fokozása

A korrupció kiszivárogtatása fényt derít rejtett tevékenységekre, ösztönözve az etikus magatartást és visszatartva a csalásokat.

A Kiszivárogtatók Védelme

A szabályozás célja, hogy védelmet nyújtson azoknak az egyéneknek, akik a jogsértéseket felfedik, a bosszúállásoktól védve és az azonosításukat biztosítva.

Az EU Korrupció Kiszivárogtatási Irányelve: Egy Forradalmi Lépés

Átfogó Keretrendszer

Az EU Korrupció Kiszivárogtatási Irányelve, amelyet 2019 decemberében hoztak létre, az egységes kiszivárogtatási védelem alapjait fekteti le a tagállamokban.

Széles Körű Hatálya

Az irányelv különböző szektorokat ölel fel, ideértve a közbeszerzéseket, pénzügyi szolgáltatásokat, termékbiztonságot, környezetvédelmet és még sok mást.

Védelmi Mechanizmusok

Meghatározza az intézkedéseket a bosszúállás ellen, biztosítva a kiszivárogtatók mentességét a polgári, büntető vagy közigazgatási szankcióktól.

Jelentési Csatornák

Az irányelv arra ösztönzi a szervezeteket, hogy biztonságos jelentési csatornákat alakítsanak ki a kiszivárogtatók számára, mind belsőleg, mind külsőleg.

Következmények a Szervezetek Számára

Belső Jelentési Mechanizmusok

A szervezeteknek hatékony belső jelentési eljárásokat kell kidolgozniuk, amelyek megóvják a kiszivárogtatók bizalmaságát és ösztönzik a jelentéstételt.

Kockázatértékelés

A vállalatokat arra sürgetik, hogy értékeljék és csökkentsék a kiszivárogtatással kapcsolatos potenciális kockázatokat, biztosítva ezzel egy támogató környezetet azoknak, akik nyilvánosságra hozzák a jogsértéseket.

Kulturális Változás

A szabályozások kulturális változást indukálnak, ahol a szervezetek etikus magatartást, felelősségre vonhatóságot és átláthatóságot helyeznek előtérbe.

Kihívások és Megfontolások

Magánszféra és Közlés Egyensúlyozása

Az információk nyilvánosságra hozatala és a személyes adatvédelem védelme közötti megfelelő egyensúly megtalálása a szabályozók és a szervezetek számára is kihívást jelent.

Végrehajtási Variációk

Bár az irányelv közös keretrendszert határoz meg, a tagállamok közötti végrehajtási változások hatással lehetnek annak hatékonyságára.

A Kiszivárogtatók Felhatalmazása: Közös Felelősség

Tudatosság és Képzés

Az alkalmazottak oktatása a jogokról és a kiszivárogtatási folyamatról biztosítja, hogy magabiztosan jelentsék a jogsértéseket.

Szervezeti Támogatás

A szervezeteknek olyan kultúrát kell kialakítaniuk, amely értékeli a kiszivárogtatást, véd a jelentéstevőkkel szemben és azonnal foglalkozik a jelentett aggályokkal.

Kormányzati Együttműködés

A tagállamoknak együtt kell működniük annak érdekében, hogy következetes és hatékony módon hajtsák végre az irányelv előírásait.

Következtetés

Az Európai Unióban a korrupció kiszivárogtatásának szabályozása aláhúzza az átláthatóság, a felelősségre vonás és a közérdek védelme iránti elkötelezettséget. A kiszivárogtatók védelmét és az etikus magatartást ösztönző átfogó keretrendszerrel az EU Korrupció Kiszivárogtatási Irányelve az utat nyitja azzal, hogy átláthatóbb és felelősségteljesebb üzleti környezetet teremt. Ahogy a szervezetek és az egyének ezeket a szabályozásokat megkerülik, hozzájárulnak egy közös erőfeszítéshez az integritás előmozdítása, a károk megelőzése és az értékek megőrzése érdekében, amelyek az EU elkötelezettségét támasztják alá egy igazságos és etikus társadalom felé.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Mi az EU-beli korrupció kiszivárogtatásának szabályozása?

Az EU-beli korrupció kiszivárogtatásának szabályozása az a jogi keretrendszer, amely védelmet nyújt azoknak az egyéneknek, akik a szervezeteken belüli visszaéléseket, csalásokat vagy jogsértéseket jelentik.

Mi az az EU Korrupció Kiszivárogtatási Irányelv?

Az EU Korrupció Kiszivárogtatási Irányelv egy átfogó szabályozás, amit 2019 decemberében hoztak létre, és egységes kiszivárogtatási védelmet állapít meg az EU tagállamai között.

Miért fontos a korrupció kiszivárogtatása?

A korrupció kiszivárogtatása azáltal ösztönzi az átláthatóságot, felelősségre vonást és etikus magatartást, hogy ösztönzi az egyéneket a jogsértések jelentésére.

Hogyan védi a korrupció kiszivárogtatási irányelv a kiszivárogtatókat?

Az irányelv védelmet nyújt a bosszúállásokkal szemben, mentességet a szankcióktól, és biztonságos jelentési csatornákat biztosít a kiszivárogtatók számára.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a szervezetek a korrupció kiszivárogtatási szabályozás végrehajtása során?

A szervezeteknek meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt a magánszféra és a nyilvánosság között, alkalmazkodniuk kell a végrehajtási változásokhoz, és át kell alakítaniuk a kultúrát a transzparencia irányába.

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémával keresnek meg. Erre keresek megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on és a LinkedIn oldalalamon! 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Szólj hozzá te is a cikkhez!
Megnézem a kommenteket!
Ezeken a platformokon is megtalálsz:

👋Kapcsolat

Ha többet szeretnél tudni rólam, olvasd el ez azt oldalt, vagy dobj rám egy üzentet Linkedin-en, olvasd el a CV-m, készítettem egy saját "Linktree" oldalt is, itt minden fontos és friss anyagot megtalálsz!

Itt pedig meg találod a kötelező részt: Privacy Policy, Terms of Conditions, Impressum. Itt is megtalálsz még: Shoprenter, Clutch, Contra.
For English homepage please click here.

Török Balázs
Balázs Török
👨𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐠𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐬🚀
Eötvös Loránd University
View profile