Mi az az SGE és milyen hatása van a SEO-ra?

Publikálva:
2024-05-01
Olvasási idő:
8
perc
SGE jelentése

A Google keresés generatív élménye és a SEO gyakorlatok átalakulása

A Google keresés generatív élménye (SGE) jelentős átalakulást hoz a SEO gyakorlatok terén. A keresési lekérdezések túlnyomó részében már megjelennek a generatív elemek, ami alapvetően módosítja a keresési eredmények szerkezetét és a SEO stratégiákat.

Fennáll azonban egy jelentős aggodalom, mivel a generatív URL-eknek csupán egy kis része egyezik meg az első oldali szerves találatokkal. Ez a különbség fontos kérdéseket vet fel a jelenleg alkalmazott SEO taktikák hatékonyságával és az online láthatóság jövőbeli alakulásával kapcsolatban.

A Google Labs által bemutatott új eszköz fényében a SEO szakembereknek és a digitális marketing szakértőknek szorosan nyomon kell követniük, hogy a generatív mesterséges intelligencia miként befolyásolja a keresési folyamatokat. Az SGE bevezetése egy fordulópontot jelent, amely arra ösztönöz bennünket, hogy újragondoljuk a keresőoptimalizálásra vonatkozó stratégiáinkat.

A Google és az SGE

A Google keresés generatív élménye (SGE) egy forradalmi újítás, amely újszerű módon közelíti meg az információkeresést az interneten. Ez a technológia olyan, mintha a keresőmotor mellé egy intelligens asszisztens csatlakozna. Amikor felteszünk egy kérdést a Google-nak, az SGE mesterséges intelligencia segítségével azonnal egy összefoglalót jelenít meg a keresési oldal tetején. Ez a válasz tartalmazhat gyors információkat, témaáttekintéseket, egyszerű útmutatókat vagy kulcsfontosságú tudnivalókat.

Például ha esős napon szórakoztató tevékenységeket keresel általános iskolás gyerekek számára, nem kell több oldalon átböngészned az információkat. Az SGE azonnal egy listát kínál nagyszerű ötletekkel, különböző forrásokból merítve, így különféle lehetőségeket kínálva. Ezáltal az információkeresés gyorsabbá és egyszerűbbé válik, extra lépések nélkül.

Hogyan működik az SGE?

A Google keresés generatív élménye (SGE) működése bár rejtélyes lehet, a folyamat megértése egyszerű. Íme egy egyszerű magyarázat:

  • Sok helyről gyűjt információt: Az SGE számos weboldalt átnéz, és összegyűjti az adott témáról szóló információkat.
  • Összefoglalót készít: Az összegyűjtött információkból egy összefoglalót állít össze, amely közvetlenül a keresési találatok oldalán jelenik meg, így a lényeget kattintás nélkül is megismerhetjük.

Hogyan befolyásolja az SGE az organikus teljesítményt?

Az SGE hatása a weboldalak organikus teljesítményére kétségtelen. Noha az SGE célja, hogy intuitívabbá és gyorsabbá tegye a keresést, ez hátrányosan érintheti azokat a weboldalakat, amelyek látogatókat igyekeznek vonzani. Itt van néhány módja annak, hogy az SGE nehezítheti a helyzetet:

  • Kevesebb kattintás: Mivel az SGE közvetlenül a keresési oldalon nyújt válaszokat, a felhasználók kevésbé kattintanak át a weboldalakra, ami csökkentheti a látogatószámot.
  • Lejjebb sorolás a keresési eredményekben: Az SGE válaszai az oldal tetején jelennek meg, ami hátrébb sorolja a hagyományos keresési találatokat. Ez megnehezítheti a weboldalak láthatóságát.
  • Nagyobb verseny: A minőségi, részletes tartalom előtérbe helyezésével a kisebb oldalak számára még nagyobb kihívást jelenthet az első oldalon való megjelenés.
  • Az AI-vel való verseny: Ha a tartalom nem felel meg az SGE által keresett kritériumoknak, előfordulhat, hogy az oldal ritkábban jelenik meg, vagy kevésbé kiemelten.

Ezeknek a kihívásoknak a kezelése érdekében a weboldaltulajdonosoknak és a tartalomkészítőknek figyelniük kell, hogyan változtatja meg az SGE a SEO tájképet, és ennek megfelelően kell alkalmazkodniuk. Az értékes, releváns tartalom létrehozása és a SEO-ra való összpontosítás kulcsfontosságú marad, hogy javíthassák weboldaluk láthatóságát és relevanciáját az SGE korszakában.

A Google generatív mesterséges intelligencia keresőjének előnyei

A Google generatív mesterséges intelligencia által vezérelt keresése forradalmasítja az online információkhoz való hozzáférést, a bonyolult témákat könnyen érthető összefoglalókká alakítva. Itt van, hogyan fejleszti ez az innováció a digitális marketing stratégiáinkat és javítja a keresőmotorok találati oldalának élményét:

Komplex témák egyszerű áttekintése

A Google SGE képes a komplex témákat könnyen érthető, tömör összefoglalókká alakítani, így a felhasználók gyorsan megérthetik a lényeget anélkül, hogy mélyre kellene ásnia a részletekbe. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók gyorsan tájékozódjanak az őket érdeklő témákban anélkül, hogy időt kellene szánniuk a hosszú cikkek átböngészésére.

Beszélgetési eredmények

Az SGE átalakítja az online keresést beszélgetésszerű élménnyé, ahol a keresőmotor túllép a puszta tények bemutatásán és előrevetíti a felhasználók lehetséges következő kérdéseit, kapcsolódó lekérdezéseket kínálva, amelyek tovább mélyítik az információk megértését.

Gyors és közvetlen tájékoztatás

Az SGE jellemzője, hogy képes gyors és közvetlen információt szolgáltatni, megváltoztatva a felhasználók keresési szokásait, akik hozzászoktak ahhoz, hogy több weboldalon keresztül kelljen navigálniuk a kívánt válaszok megtalálásáért. Ez azonnali hozzáférést biztosít a szükséges információkhoz, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy gyorsabban és egyszerűbben találjanak megoldásokat kérdéseikre.

SEO megoldások AI segítségével

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha érdekelnek kreatív SEO AI alapú megoldások, többetamik valódi értéket adnak a te webshopod számára is, ne hagyd ki ezt az adatokat is tartalmazó AI SEO esettanulmányomat! Ha pedig a ChatGPT-t szeretnéd jobban megismerni, hogy miben segítheti a te vállalkozásodat is, nézd meg a ChatGPT magyarul kurzusomat!

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnál nekem, jelölj be LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

A Google generatív AI keresésének kihívásai

Miközben a Google generatív mesterséges intelligencia által vezérelt keresése számos előnnyel jár, mint például a bonyolult témák jobb megértése és a beszélgető keresési élmény, vannak kihívások is:

  • Földrajzi korlátozások: Egyes régiókban még nem elérhető, ami korlátozza a globális felhasználói élményt.
  • A pontatlanság lehetősége: A "hallucináció" jelensége miatt hibás információk megjelenése lehetséges, különösen érzékeny témákban.
  • A fizetett keresés láthatósága: A fizetett hirdetések láthatóságának csökkenése jelentheti a bevétel csökkenését néhány vállalkozás számára.
  • Az átláthatóság hiánya: A zárt rendszerű működés és a döntéshozatali mechanizmusok átláthatatlansága kérdéseket vet fel.

SEO stratégiák az SGE korszakábanAz SGE által felvetett kihívások kezelése érdekében az alábbi SEO stratégiákat javasoljuk:

  • Minőségi tartalom: Törekedjünk arra, hogy alapos, jól strukturált és értékes tartalmat hozzunk létre, amely válaszol a felhasználók kérdéseire.
  • Természetes nyelv: Optimalizáljunk természetes nyelvű keresésre és hosszú kulcsszavakra, amelyek tükrözik a felhasználók valódi keresési szándékait.
  • E-E-A-T: Erősítsük weboldalunk hitelességét és megbízhatóságát, hangsúlyozva a tartalom szakértelmét és tapasztalatát.
  • Strukturált adatok: Használjunk strukturált adatokat a tartalom kontextusának és relevanciájának kiemelésére.
  • Felhasználói élmény: Fókuszáljunk a felhasználói élmény javítására, hogy weboldalunk vonzó és hasznos legyen a látogatók számára.

A Google generatív mesterséges intelligencia keresőjének bevezetése új korszakot jelent az online információkeresésben, amely lehetőségeket és kihívásokat egyaránt rejt a digitális marketing és SEO területén dolgozók számára. Az új technológia által nyújtott előnyök kiaknázása és a felmerülő kihívások kezelése érdekében fontos, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk és fejlesszük stratégiáinkat.

A digitális marketing és SEO szakemberek számára elengedhetetlen, hogy nyomon kövessék a Google generatív mesterséges intelligencia keresésének fejleményeit és alkalmazkodjanak az új környezethez. Az alábbiakban további javaslatokat találhatnak a sikeres alkalmazkodás érdekében:

Kiemelt Snippetek

Az SGE által generált összefoglalók mellett a kiemelt snippetek és rich snippets továbbra is fontos eszközök a láthatóság növelésére. Ezek a formátumok segítenek abban, hogy a weboldal tartalma kiemelkedjen a keresési eredmények közül, így növelve a kattintási arányt (CTR) és az organikus forgalmat.

Tartalom diverzifikáció

Bővítse tartalomportfólióját különböző típusú és formátumú tartalmakkal, mint például blogbejegyzések, videók, infografikák és podcastok. Ez nemcsak a különböző felhasználói preferenciákat szolgálja ki, hanem segíthet abban is, hogy a tartalma jobban megfeleljen az SGE által preferált formátumoknak.

Hangalapú keresés

A hangalapú keresés egyre fontosabbá válik a keresőmotorokban, különösen az okosasszisztensek elterjedésével. Optimalizálja weboldalát a hangalapú keresésre is, figyelembe véve a beszédesebb, természetes nyelven megfogalmazott lekérdezéseket.

Felhasználói szándék megértése

A felhasználói szándék megértése kulcsfontosságú az SGE-vel való sikeres együttműködéshez. Elemzze a keresési lekérdezéseket, hogy megértse, milyen típusú információt keresnek a felhasználók, és alakítsa tartalmát ennek megfelelően.

Márkaépítés és hitelesség

Az erős márkajelenlét és a hitelesség továbbra is létfontosságú a digitális térben való kiemelkedéshez. Építse márkáját olyan tartalmakkal, amelyek megbízható információkat nyújtanak, és hangsúlyozzák szakértelmét a témában. A felhasználók és a Google is előnyben részesíti a megbízható forrásokból származó információkat.

Folyamatos elemzés és optimalizálás

Az online marketing világában a változás az egyetlen állandó. Rendszeresen elemezze weboldala teljesítményét, figyelje a SEO trendeket, és alkalmazza az új megállapításokat. A Google Analytics, Search Console és más SEO eszközök segíthetnek a teljesítmény nyomon követésében és az optimalizálási lehetőségek azonosításában.

Párbeszéd a közönséggel

Végül, de nem utolsósorban, tartsa szem előtt a közönségével való párbeszéd fontosságát. A közösségi média, fórumok és blogkommentek remek lehetőséget kínálnak a felhasználókkal való interakcióra, visszajelzések gyűjtésére és az ügyfelek igényeinek jobb megértésére.

Az SGE és a generatív AI technológiák folyamatosan fejlődnek, így a digitális marketing és SEO szakembereknek is lépést kell tartaniuk az újításokkal. Az alkalmazkodóképesség, a minőségi tartalomra való összpontosítás és a felhasználói élmény javítása kulcsfontosságú tényezők a sikerhez az új digitális korszakban.

Összefoglalás

A Google Keresés Generatív Élménye (SGE) forradalmi változásokat hoz a SEO gyakorlatokban, azáltal, hogy a keresési lekérdezések jelentős részében generatív elemeket jelenít meg, így alapvetően megváltoztatva a keresési eredmények szerkezetét és a SEO stratégiákat. Ez az innováció új kihívások elé állítja a digitális marketingszakembereket és SEO szakértőket, különösen tekintettel arra, hogy a generatív URL-ek csak kis része egyezik meg az első oldali szerves találatokkal. Az SGE bevezetése arra ösztönzi a szakembereket, hogy újragondolják és adaptálják keresőoptimalizálási stratégiáikat a generatív mesterséges intelligencia korában.

Gyakori kérdések

Milyen hatással van az SGE a hagyományos SEO gyakorlatokra?

Az SGE jelentős hatással van a hagyományos SEO gyakorlatokra, mivel a generatív elemek megjelenése a keresési eredményekben új megközelítéseket igényel a tartalom optimalizálásához. Az SGE által generált összefoglalók előtérbe helyezése miatt a szakembereknek olyan tartalomstratégiákat kell kidolgozniuk, amelyek megfelelnek az AI által preferált formátumoknak és szempontoknak.

Hogyan alkalmazkodhatnak a weboldalak az SGE által bevezetett változásokhoz?

A weboldalak az SGE által bevezetett változásokhoz való alkalmazkodáshoz frissíthetik tartalomstratégiájukat, hangsúlyozva a minőségi, releváns és jól strukturált tartalmak előállítását, amelyek megfelelnek a felhasználói szándékoknak és a generatív AI preferenciáinak. Emellett fontos a mobilbarátság, a hangalapú keresésre való optimalizálás és a felhasználói élmény javítása.

Milyen új SEO stratégiákat javasoltok az SGE korszakában való sikeres működéshez?

Az SGE korszakában való sikeres működéshez ajánlott stratégiák közé tartozik a tartalom diverzifikációja, a természetes nyelvű és hosszú kulcsszavas keresésre való optimalizálás, valamint az E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness – Tapasztalat, Szakértelem, Tekintély, Megbízhatóság) szempontjainak erősítése. Fontos még a strukturált adatok használata, a felhasználói élményre való összpontosítás, valamint a folyamatos elemzés és a piaci változásokhoz való alkalmazkodás.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
No items found.
Organikus forgalom a webshopodnak
Organikus forgalom a webshopodnak

Organikus forgalom a webshopodnak

Pörgessük fel a webshopod organikus forgalmát, ami az egyik legjobb forgalomterelési csatorna.
Érdekel / Letöltöm