Olvasási idő:
4
perc
Publikálva:
2024-01-29

Webshop SEO optimalizációja ChatGPT-vel - eredmények

Chat GPT használata PRO sziten

2023-ban a különböző nyelvi modellek és mesterséges intelligenciák hozzáférhetővé váltak mindenki számára. Ennek köszönhetően én is az egyik ügyfelemmel ilyen irányú eszközökkel kezdtem el a webshopjának a SEO optimalizációjába, fejlesztésébe.

Első lépésben 200 SEO optimalizálását készítettem el e GPT segítségével. Ehhez nem csak az alap eszközt, hanem különböző plugineket megoldásokat is használtam, illetve egyedi promptokat (parancsokat) is írtam annak megfelelően, mikor mire volt szükség az adott termékek kapcsán. Egyébként van egy kicsi rövid alapozó Chat GPT kurzusom is. Ha még csak most ismerkedsz a Chat GPT-vel, vagy nem tudod, hogyan használd hatékonyan, akkor ez mindenképp hasznos lehet neked. 

Ezt követően már szintet léptem, hiszen 200 termék legenerálása is nagy munka, még akkor is, ha Chat GPT-ről van szó. Oda kell figyelni, hogy ne halucináljon, hogy ne felejtse el a “fő prompt”-ot, hogy megfelelően alkalmazza azt stb. Ezért inkább egy újabb megoldás kifejelsztésébe fogtam, hiszen a következő 600 termék időráfordítása már nem gyorsult volna tovább, háromszor annyi időbe került volna, mint az első 200 terméké.

Ehhez készítettem egy olyan megoldást, amit egyszerűen Spreadsheetben készíti el nem csak a termékleírásokat, hanem a hozzá tartozó SEO optimalizált címet, leírást, összefoglalót, mindezt megfelelően formázva, hogy az ellenőrzést követően csak annyi feladatom legyen, hogy feltöltöm az adott webshop feedjébe. Ha érdekel ez a megoldás, kérj konzultációt a termékemmel kapcsolatban.

AI SEO webshopoknak - Chat GPT-s megoldással [konzultáció]

AI SEO weboldalak számára - Chat GPT-s megoldással [konzultáció]

Természetesen más megoldások is rendelkezésre állnak, ha arra lenne igényed, képek, termékfotók esetén például, ezekkel, vagy akár más, a cégedben meglévő folyamatok optimalizációjával, automatizációjával, mesterséges intelligenciával való hatékonyság növeléséről lenne szó, keress meg bátran!

Bejáratott webshop

Ez a webshop, aminek a SEO optimalizációját CHAT GPT alapú megoldással hajtottam végre, egy fizikai bolttal is rendelkező webshop, amelynek ezt megelőzően nem igazán volt semmilyen online marketing aktivitása. Éppen ezért, a munkám a weboldal méréseinek beállításával, az alapbeállítások ellenőrzésével történt. Ezeket egyébként te is könnyen ellenőrizheted a Schema Markup Validátor segítségével, vagy akár a Google Lighthouse funkciójával. 

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy 2023 január elején kezdődött a munka. A Wordpess alapú weboldalba ekkor kerültek be a legtöbb alap mérés, konverziókövetés.

Website forgalmi változások
Google Analytics adatok az első 12 hónap

Ahogy fent már említettem első alkalommal 200 termék SEO optimalizációját hajtottuk végre, mellette indultak kisebb Facebook kampányok és minimálisan Google-n is elkezdtünk hirdetni. Ez utóbbiaknál talán fontosabb a mesterséges intelligenciával támogatot SEO optimalizáció a termékeken, amit a Search Console-os adatokon szépen látunk, csak az első 200 termék optimalizációja körülbelül duplájára növelte meg a Google-ről, organikusan  érkező forgalmat. 

Search Console erdmények az első pár hónapban
Search Console eredmények az első pár hónap

Eredmények a Looker Studio-ban:

Itt a vásárlások eredményeit is meg tudd nézni adott, az általad választott időszakra (%-os arányban a teljes 2023-as időszakra vonatkozóan), látszik, hogy az átlagos vásárlás értéke a teljes időszakra 16 ezer forint körül alakult, illetve ha rövidebb időszakot választasz, akkor az átlagos kosárérték is változik, illetve, hogy az adott időszakban a összes vásárláshoz viszonyítva, hány vásárlás történt.

Pár hónap alatt jöttek az eredmények

A statisztikákon szépen látszanak az első eredmények is, így sikerült meggyőzni a tulajdonost, hogy folytassuk a munkát, fejlesztettünk a méréseken, a PPC-s kampányokon, valamint arról, hogy folytassuk a SEO optimalizációt a további, mintegy 600 termékkel.  

Az AI alapú SEO optimalizáció már a fent említett módon történt. Ezt egészítették még ki blogos tartalmak, amelyeknél azonban csak korlátozottan, mondjuk fele-fele arányban használtam Chat GPT-t. Majd ezekre “húztam rá” tulajdonképpen a különböző kampányokat a Facebook-on és a Google-n.

Hogyan dolgoztunk a webshop SEO-ján

A weboldal seo jával kapcsolatban azokat a szempontokat vettem figyelembe, illetve azokra a területekre helyeztem a hangsúlyt, ami egyébként ebben rövid a 5 Webshop optimalizációs tippeket tartalmazó anyagban, illetve ebben az 50 SEO tippet tartalmazó anyagban is megtalálhatóak. 

Tehát egyrészt végiggondoltuk a vásárlói folyamatokat. Másrészt a fontosabb oldalakat külön optimalizáltuk. Emellett foglalkoztunk a technikai és az On-page SEO optimalizációval is a termék oldalakon túl a fontosabb oldalakon is. 

Szerencsések is vollunk a bolt esetében abban a tekintetben, hogy voltak külsős anyagaink is, amik egyrészt támogatták az oldal SEO–ját, másrészt a PPC-s kampányok során is jól jöttek. De ugyan így fontos szerepe volt a saját blog megjelenésének és az oda készített anyagoknak azok minőségének és azok felhasználásának is a különböző kampányokban. 

Eredmények

Az alábbi, az elmúlt egy évet tartalmazó Search Console-os eredményeken jól látszik, hogy az eredmények tovább javultak és az eredeti 100 körüli kattintásról, már többször beérnek a 400-hoz közeli tartományba is, olykor meg is haladják azt. 

AI SEO webshopoknak - Chat GPT-s megoldással [konzultáció]

AI SEO weboldalak számára - Chat GPT-s megoldással [konzultáció]

Akik esetleg kevésbé gyakorlott marketingesek, azok számára fontos tudni, hogy az alábbi adatok, csak pusztán az organikus a Google keresőből érkező, nem vásárolt, tehát nem hirdetésből érkező forgalmat mutatják.

Search Console erdmények
Serach Console eredmények az első 12 hónap

Összefoglalás

A fentiekből jól látszik, hogy miért érdemes SEO-val foglalkozni, illetve az is, hogy megfelelően alkalmazva remek eredményeket lehet elérni a Chat GPT segítségével. Ezzel kapcsolatban nyugodtan fordulj hozzám a fent megjelölt konzultációkon keresztül, vagy nézz meg több automatizációval és mesterséges intelligenciával kapcsolatos tartalmat az oldalamon!

Ha további esettanulmányokra lennék kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Megnézem