Olvasási idő:
3
perc
Publikálva:
2024-01-13

SEO az alapokon túl: Schema.org használata

A Schema.org egy olyan szemantikai rendszer, amely lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy jobban megértsék a weboldalak tartalmát. A strukturált adatok használata a SEO szempontjából kulcsfontosságú, és egyre népszerűbb eszköz a weboldalak készítésében. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a Schema.org előnyeit, struktúráját, és annak használatát.

Rengeteg ingyenes tudásanyag, marketinges és sales-es kurzus, valamint letölthető friss tudásanyag található az oldalon, nézz körül te is! 

Schema.org - Mi az és mire jó?

Schema.org bemutatása

Ez egy közös szótár a strukturált adatokhoz, melyet a nagy keresőmotorok (pl. Google, Bing, Yahoo) hoztak létre. Segít abban, hogy a keresőmotorok pontosabban értsék a weboldal tartalmát.

Miért fontos a weboldalak számára?

  1. Jobb láthatóság: A strukturált adatok használata javíthatja a weboldal láthatóságát a keresési eredményekben.
  2. Részletesebb információk megjelenítése: A Schema.org használata lehetővé teszi, hogy további információkat jeleníts meg a keresési eredményekben, például értékeléseket vagy árakat.

Schema.org struktúrája

Típusok és tulajdonságok

A Schema.org struktúrája különböző típusokból és tulajdonságokból áll. Típusok lehetnek például a "Product," "Event," vagy "Person," míg a tulajdonságok leírják ezeket a típusokat.

A Schema.org használata HTML-ben

A strukturált adatokat a weboldal HTML kódjába lehet beilleszteni. Különböző formátumokat használhatsz, mint például a Microdata, RDFa, vagy JSON-LD.

Hogy hasznájuk új weboldal készítésekor?

Tervezés és választás

Először meg kell határoznod, milyen típusú információt szeretnél strukturálni, és kiválasztani a megfelelő Schema.org típusokat és tulajdonságokat.

Kódolás és tesztelés

A kiválasztott típusokat és tulajdonságokat HTML-be kell kódolni, és használhatsz eszközöket, mint a Google Strukturált Adat Tesztelője, hogy ellenőrizd a kód helyességét.

Folyamatos karbantartás

A weboldal változásaival együtt folyamatosan frissíteni kell a strukturált adatokat is.

Összefoglalás

A Schema.org előnyei a jobb láthatóság, részletesebb információk megjelenítése, és a keresőmotorok jobb megértése. A megfelelő használatával és karbantartással kiemelkedő eredményeket érhetsz el a keresési rangsorban. Használd a Schema.org-ot, és tedd weboldaladat láthatóbbá, informatívabbá és versenyképesebbé!

Tudjon meg többet kedvenc marketinges és sales-es eszközeimről, a 101 kedvenc marketinges és sales eszköz cikkemből! Ha kérdése lenne, keressen bátran a LinkedIn (Török Balázs) oldalamon keresztül!

GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Mi az a Schema.org?

Ez egy közös szótár a strukturált adatokhoz, amelyet keresőmotorok, például a Google és a Bing hoztak létre. Segít a keresőmotoroknak jobban megérteni a weboldal tartalmát.

Miért fontos a használta?

Segíthet javítani a weboldal láthatóságát a keresőmotorokban, valamint további információkat jeleníthet meg a keresési eredményekben.

Hogyan használhatom ezt a weboldalamon?

Használatához kiválaszthatod a megfelelő típusokat és tulajdonságokat, majd beillesztheted ezeket a weboldal HTML kódjába. Használhatsz Microdata, RDFa, vagy JSON-LD formátumokat.

Milyen típusok és tulajdonságok találhatók a Schema.org-ban?

Több száz különböző típust és tulajdonságot tartalmaz, amelyek leírják a különböző entitásokat, mint például a termékeket, eseményeket, embereket stb.

Milyen eszközökkel ellenőrizhetem a strukturált adatok helyességét?

Használhatsz eszközöket, mint a Google Strukturált Adat Tesztelője, hogy ellenőrizd a strukturált adatok helyességét és kompatibilitását a keresőmotorokkal.

Mennyi időbe telik a Schema.org integrálása a weboldalamra?

A beillesztési idő függ a weboldal bonyolultságától és a strukturálni kívánt adatok mennyiségétől. Az egyszerű weboldalak gyorsan integrálhatók, míg a bonyolultabbak több időt vehetnek igénybe.

Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Megnézem