Sajåt weboldalam felépítése Webflowban

PublikĂĄlva:
2024-03-12
Olvasási idƑ:
7
perc
weboldal fejlesztése SEO és AI szempontból

Igények felmérése

MInden nagyobb projekt az igĂ©nyek felmĂ©rĂ©sĂ©vel kezdƑdik, Ă©rdemes hĂĄzon belĂŒl is Ă­gy indĂ­tani, menedzselni projekteket. NĂĄlam is Ă­gy volt, csak nyilvĂĄnvalĂłan az egyeztetĂ©sek mentek gyorsabban (...). A rĂ©gi fƑoldalam Ă­gy nĂ©zett ki, ez szerintem sokkal inkĂĄbb egy szabadĂșszĂłi, szolgĂĄltatĂĄs fĂłkuszĂș weboldal volt, kicsit formabontĂłbb design-nal, de erre mĂ©g visszatĂ©rĂŒnk.

A cĂ©ges (Ă©s szemĂ©lyes) cĂ©lokat fogalmaztam meg elƑször, majd azokhoz igazĂ­tottam az igĂ©nyeimet a weboldallal kapcsolatban. A szemĂ©lyes cĂ©ljaim volt, a bevĂ©teleim növelĂ©se, mindezt nem idƑhöz kötött mĂłdon, digitĂĄlis termĂ©kekkel, illetve olyan megoldĂĄsokkal, amelyek legalĂĄbb a (mostani tudĂĄsom szerint) a lehetƑ legjobban hasznĂĄljĂĄk ki Ă©s fel az idƑmet.

Ezekhez a cĂ©lokhoz, egy olyan weboldalra volt szĂŒksĂ©gem, ami könnyen karbantarthatĂł, biztonsĂĄgos, könnyƱ rajta tartalmakat megosztani, jĂł SEO-ban, illetve a majdani termĂ©keimet is könnyen, biztonsĂĄgosan tudom Ă©rtĂ©kesĂ­teni elsƑsorban magyar piacon.

Fontos, de mĂĄsodlagos szempont volt az, ami korĂĄbban elsƑdleges cĂ©l volt, hogy többnyelvƱ legyen az oldal, esetleg angol nyelvƱ tartalmakat is könnyen tudjak rajta publikĂĄlni, Ă©rtĂ©kesĂ­teni, valamint ha lehet, elƑfizetĂ©si rendszert is könnyen, kĂŒlön plugin-ok, erƑfeszĂ­tĂ©s nĂ©lkĂŒl tudjak kezelni benne.

Igények összegezve:

  • Könnyen karbantarthatĂł legyen, ne kelljen frissĂ­teni, plugineket vadĂĄszni
  • Tudjak rajta jĂłl SEO-zott cikkeket megosztani
  • Kurzusokat letölhetƑ anyagokat tudjak rajta Ă©rtĂ©kesĂ­teni

Illetve mĂĄsodsorban:

  • ElƑfizetĂ©si rendszert is könnyen tudjak rĂĄ Ă©pĂ­teni
  • KĂ©sƑbbiekben könnyen tudjam többnyelvƱsĂ­teni az egĂ©sz oldalt

Webflow alapok

RĂ©gĂłta dolgozom Webflow-val, Ă©s kĂ­sĂ©rem figyelemmel a Webflow funkciĂłit, amik egyre sokrĂ©tƱbbek, nem hiĂĄba vĂĄlasztjĂĄk itthon is egyre többen Weboldal motorkĂ©nt - errƑl a SzĂĄmlĂĄzz.hu PARK odalĂĄra Ă­rtam egy hosszabb cikket.

Közte voltam a Webflow elƑfizetĂ©si rendszer tesztelƑinek, kĂ©szĂ­tettem weboldalt is, amely Ă­gy mƱködik. Illetve a Green Fox, a Blue Colibri, a Diabtrend, Ă©s mĂ©g több mĂĄsik hazai Ă©s nemzetközi cĂ©g Webflow-s oldalĂĄn dolgoztam, vagy Ă©n Ă©pĂ­tettem fel.

Miért vålaszd a Webflow-t? Szerintem ezért:

Nos imådom a Webflow reklåmjait, mert nagyon jól visszaadjåk azt, hogy valójåban milyen problémåt oldanak meg.

Az ĂŒgyfeleimnek azt szoktam mondani, hogyha a weboldaluk az egyik fƑ bevĂ©telgenerĂĄlĂł eszközĂŒk, Ă©s nem tudnak hozzĂĄnyĂșlni könnyen Ă©s egyszerƱen, akkor tulajdonkĂ©ppen ĂłriĂĄsplakĂĄtokkal is kampĂĄnyolhatnĂĄnak, hiszen a digitĂĄlis lĂ©t elƑnye pont az, hogy az amĂșgyis dinamikus, gyorsan vĂĄltozĂł piaci környezetben a digitĂĄlis lĂ©t elƑnye, hogy mi is könnyen Ă©s dinamikusan tudunk vĂĄltoztatni dolgokon.

Ha nem ilyen a weboldalunk, akkor errƑl mondunk le.

KĂŒlön vicces, hogy magyarul szĂłlal meg az overseas Peter.

‍

CMS-ek elkészítése

Több CMS-sre (tartalomkezelƑ rendszerre, elemre) is szĂŒksĂ©gem volt a weboldalhoz, ezekben tĂĄrolja a Webflow pĂ©ldĂĄul a blogokat, vagy a tag-eket stb. Ezek a rendszer integrĂĄlt elemĂ©t kĂ©pezik, a cikk szempontjĂĄbĂłl azĂ©rt fontos ezek kĂŒlön taglalĂĄsa, mert fontos, hogy mĂĄr az elƑkĂ©szĂ­tĂ©s sorĂĄn tisztĂĄban legyĂŒnk azzal, hogy milyen nagyobb tartalmi blokkokat szeretnĂ©nk elhelyezni az oldalon.

Ezek a következƑk voltak:

  • Blog CMS - ebben a tartalmi blokkban foglalnak helyet a blogok, a blogokhoz tartozĂł, kapcsolĂłdĂł tovĂĄbbi elemek, illetve
  • a TAG, azaz cĂ­mke rendszer -ez globĂĄlisan van hasznĂĄlva az egĂ©sz weboldalon Ă©s rendszerezi, ha pedig kell, kapcsolatot teremt a kĂŒlönbözƑ CMS-ek között, amilyen
  • a kurzusok CMS-e, ez is egy kĂŒlönĂĄllĂł rendszerbenvan, mert teljesen mĂĄsik tartalmi struktĂșrĂĄt igĂ©nyel, mint a blog, vagy pedig maguk a...
  • TermĂ©kek, amik a korĂĄbbi struktĂșrĂĄktĂłl elkĂŒlönĂŒlten kapnak helyett a Webflow-ban, hiszen ezekhez kapcsolĂłdnak mĂĄr fizetĂ©si oldalak is.

Ezeken kĂ­vĂŒl vannak mĂ©g tovĂĄbbi a fentieket kiszolgĂĄlĂł CMS-ek is, ilyenek kezelik a cikkĂ­rĂłkat, az esettanulmĂĄnyokat, az ĂĄltalam kedvelt Ă©s követett szakĂ©rtƑket, valamint kĂŒlön CMS kezeli az esemĂ©nyeket is termĂ©szetesen.

Tartalmak feltöltése

Ezek utĂĄn mĂĄr sokkal egyszerƱbb volt a tartalmak feltöltĂ©se, termĂ©szetesen itt is lehetƑsĂ©g van tömeges (bulk) adatfeltöltĂ©sre, ez mĂ©g inkĂĄbb meg tudja gyorsĂ­tani az oldal tartalmakkal valĂł feltöltĂ©sĂ©t, illetve ez segĂ­teni tudja a hibĂĄk, hiĂĄnyossĂĄgok, esetleg Ășj adatmezƑk feltöltĂ©sĂ©t gyorsabb korrigĂĄlĂĄsĂĄt is.

Eredmények - röviden

Az alĂĄbbi Looker Studio-s riportban lĂĄthatjĂĄtok, hogy milyen lehetƑsĂ©get ad, egy jĂłl felĂ©pĂ­tett, AI-jal tĂĄmogatott weboldal, milyen forgalomterelĂ©si potenciĂĄl van benne.

Az alĂĄbbi adatok az oldal Search Console adatai, tehĂĄt azt lĂĄthatjĂĄtok, hogy hĂĄny alkalommal jelent meg az oldal Google-ös keresĂ©sekben hirdetĂ©sek nĂ©lkĂŒl, illetve ezekbƑl hĂĄny kattintĂĄs törtĂ©nt.

‍

EredmĂ©nyek idƑrendben

Az elsƑ próbálokozások

Minden kezdet nehĂ©z. Az elsƑ cikkek azonban hamar megdobtĂĄk az Ă©rdeklƑdĂ©st az oldal irĂĄnt, ĂĄltalĂĄnossĂĄgban is feljebb kĂșszott a megjelenĂ©s szĂĄma az oldalnak, azonban tovĂĄbbra is azĂ©rt alacsonyan maradt, Ă©s nem növekedett szignifikĂĄnsan. Ekkor dolgoztam amĂșgy az elsƑ webshopos AI-alapĂș SEO-s projektemen.

ElsƑ cikkek SEO nĂ©lkĂŒl az oldalon
ElsƑ saját cikkek az oldalon

Így az ottani elsƑ lĂĄthatĂł eredmĂ©nyeken, Ă©s a nyĂĄri pihenĂ©s közben elkezdtem Ă©rdemben foglalkozni a sajĂĄt oldalam felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©nek ĂĄtlakaĂ­tĂĄsĂĄn. Ennek volt egy emberi oldala, döntĂ©s, hogy milyen tĂ­pusĂș cĂ©get szeretnĂ©k Ă©pĂ­teni, hogyan szeretnĂ©m azt Ă©pĂ­teni, milyen terĂŒletekre szeretnĂ©k koncentrĂĄlni, de volt egy gyakorlatibb oldala is.

ChatGPT a barĂĄtod

Ekkor mĂĄr lassan egy Ă©ve foglalkoztam ilyen-olyan mĂłdon a ChatGPT-vel. A fenti döntĂ©s megszĂŒletett. ElhatĂĄroztam, hogy elindulok az Ășton. NyĂĄr vĂ©gĂ©n is mĂ©g volt bennem vĂ­vĂłdĂĄs, kĂ©tely, de azĂłta kitartĂłan haladok az Ășton. Ahogy egyĂ©bkĂ©nt a kĂŒlönbözƑ statisztikĂĄim, megkeresĂ©seim is. AzĂłta szerzƑje vagyok a SzĂĄmlĂĄzz.hu PARK csapatĂĄnak, valamint a KosĂĄrĂ©rtĂ©k.hu-ra is rendszeresen Ă­rok.

A sajĂĄt oldalam felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©hez - illetve ĂŒgyfeleknĂ©l, amikor kĂ©rik - hasznĂĄlok ChatGPT-t. Tudom te is, nĂ©ha a cikkek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez, a közössĂ©gi mĂ©dia posztokhoz, nĂ©ha egĂ©sz hosszan. Azonban lĂĄthatod, hogy nem mindig sikerĂŒl annyira jĂłl. Nos, kell hozzĂĄ az X-vegyszer is, illetve a professzor is. Nem mindegy, hogy kerĂŒlnek fel ugyanis ezek a cikkek.

AI-jal generĂĄlt cikkek az oldalon

Ahogy lĂĄtod, az elsƑ cikkek Ășj pĂĄlyĂĄra ĂĄllĂ­tottĂĄk a megjelenĂ©seket az oldalon, Ă©s elkezdett felfelĂ© kĂșszni is ez a szĂĄm, azonban ahogy a Looker Studioban is lĂĄtszik, azĂ©rt mĂ©g nem követtĂ©k a kattintĂĄsi szĂĄmok. EzĂ©rt elkezdtem mĂ©g inkĂĄbb belenyĂșlni a Webflow rendszerĂ©be, a cikkekbe, igyekeztem minden lehetƑsĂ©get kihasznĂĄlni Ă©s minden hibĂĄt kiszƱrni. Úgy felĂ©pĂ­teni a CMS-eimet, hogy azokba könnyen Ă©s folyamatzerƱen tudjak tartalmakat kĂŒldeni.

A helyzet a digitålis térben fokozódik

Ha az elƑzƑ "kilövĂ©sek" lĂĄthaĂłnak mondhatĂłak, akkor a következƑ mindenkĂ©ppen azzĂĄ vĂĄlt. Ahogy az elƑzƑ bekezdĂ©sben is taglaltam sok szempontbĂłl kellett felĂŒlĂ­rnom a meglĂ©vƑ folyamatokat, hogy minĂ©l kedvezƑbbek legyenek a tartalmak formailag Ă©s technikailag is. Az eredmĂ©nyek magukĂ©rt beszĂ©lnek.

TovĂĄbb SEO optimalizĂĄciĂł
TovĂĄbbi SEO optimalizĂĄciĂł

EgyĂ©bkĂ©nt a decemberi optimalizĂĄciĂłkat mĂ©g tovĂĄbbiak követtĂ©k, februĂĄr sorĂĄn Ășjra sikerĂŒt duplĂĄznom a weboldalnak az organikus forgalmĂĄt, kicsit több mint egy hĂłnap alatt.

Összefoglaló

A projekt az igĂ©nyek felmĂ©rĂ©sĂ©vel kezdƑdött, ahol a fƑ cĂ©lok a bevĂ©telek növelĂ©se digitĂĄlis termĂ©kekkel Ă©s a weboldal könnyƱ karbantarthatĂłsĂĄga voltak.

Emellett fontos szempont volt a SEO optimalizĂĄciĂł, a többnyelvƱsĂ­tĂ©si lehetƑsĂ©g Ă©s az elƑfizetĂ©si rendszer integrĂĄlĂĄsa is. A Webflow vĂĄlasztĂĄsa a könnyƱ kezelhetƑsĂ©ge, a pluginok nĂ©lkĂŒli mƱködĂ©se Ă©s a dinamikus tartalomkezelĂ©si lehetƑsĂ©gek miatt esett.

Remélem segített ez a cikk, hogy miképp fogj bele egy weboldal kialakítåsåban a CMS-ek felépítésébe.

Webflow és weboldalkészítés

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Egyre több oldal kĂ©szĂŒl Webflow rendszeren itthon is, mert remek, könnyen karbantarthatĂł rendszer, Ă©s nem igĂ©nyel plugineket Ășgy, mint a Wordpress. Ha szeretnĂ©l többet tudni a Webflow rendszerĂ©rƑl, nĂ©zd meg gyorstalpalĂł Webflow minikurzusomat magyar nyelven. Ha pedig most tervezgeted Ășj weboldaladat mindenkĂ©pp nĂ©zd meg ezeket a tartalmaimat, amik biztosan segĂ­teni fognak neked abban, hogy gyorsabb, jobb weboldalad legyen, mint a versenytĂĄrsaidnak:

LehetƑsĂ©g van egyĂ©ni KKV mentorĂĄlĂĄsĂĄra is, ezzel kapcsolatban Ă­rj bĂĄtran a Linkedin oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

‍

Gyakori kérdések

Miért fontos az igények felmérése egy weboldal fejlesztése sorån?

Az igĂ©nyek pontos felmĂ©rĂ©se lehetƑvĂ© teszi, hogy a weboldal teljes mĂ©rtĂ©kben a cĂ©lokra szabott legyen, Ă­gy növelve a projekt sikeressĂ©gĂ©t. Ez a lĂ©pĂ©s meghatĂĄrozza a weboldal funkciĂłit, designjĂĄt Ă©s tartalmĂĄt.

MiĂ©rt vĂĄlaszt sok cĂ©g Ă©s szabadĂșszĂł a Webflow-t weboldaluk motorjakĂ©nt?

A Webflow a könnyƱ kezelhetƑsĂ©gĂ©vel, rugalmas design lehetƑsĂ©geivel Ă©s integrĂĄlt SEO tĂĄmogatĂĄsĂĄval kiemelkedik a weboldal Ă©pĂ­tƑ platformok közĂŒl. Nem igĂ©nyel pluginokat, ami biztonsĂĄgosabbĂĄ Ă©s stabilabbĂĄ teszi az oldalakat.

Milyen elƑnyei vannak a CMS (Content Management System) használatának?

A CMS-ek lehetƑvĂ© teszik a tartalmak egyszerƱ kezelĂ©sĂ©t, szerkesztĂ©sĂ©t Ă©s frissĂ­tĂ©sĂ©t anĂ©lkĂŒl, hogy programozĂĄsi ismeretekre lenne szĂŒksĂ©g. Ez idƑt takarĂ­t meg Ă©s hozzĂĄjĂĄrul a weboldal dinamikus karbantarthatĂłsĂĄgĂĄhoz.

Hogyan segíthet a SEO optimalizåció a weboldalam sikerében?

A SEO optimalizĂĄciĂł javĂ­tja a weboldal lĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt a keresƑmotorokban, Ă­gy több lĂĄtogatĂłt Ă©s potenciĂĄlis ĂŒgyfelet vonzva. Ez növeli a weboldal forgalmĂĄt, a mĂĄrka ismertsĂ©gĂ©t Ă©s hosszĂș tĂĄvon a bevĂ©teleket is.

Milyen lépéseket tartalmaz egy sikeres weboldal-fejlesztési projekt?

Egy sikeres projekt magĂĄban foglalja az igĂ©nyek pontos felmĂ©rĂ©sĂ©t, a cĂ©lkitƱzĂ©sek meghatĂĄrozĂĄsĂĄt, a megfelelƑ platform kivĂĄlasztĂĄsĂĄt, a tartalomkezelĂ©si rendszer (CMS) kiĂ©pĂ­tĂ©sĂ©t, a tartalmak feltöltĂ©sĂ©t Ă©s a weboldal folyamatos analitikai nyomon követĂ©sĂ©t Ă©s optimalizĂĄlĂĄsĂĄt.

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
No items found.
TikTok tippek, nem csak kezdƑknek
TikTok tippek, nem csak kezdƑknek

TikTok tippek, nem csak kezdƑknek

Fejleszd fel a TikTok-os jelenlĂ©tedet ezzel a 25 tippel, Ă©s kerĂŒlj a versenytĂĄrsaid elĂ©!
Érdekel / Letöltöm