weboldal fejlesztése SEO és AI szempontból

Saját weboldalam felépítése Webflowban

Publikálva:
2024-07-06
Olvasási idő:
7
perc

Igények felmérése

Minden nagyobb projekt az igények felmérésével kezdődik, érdemes házon belül is így indítani, menedzselni a projekteket. Nálam szintén így zajlott, csak nyilvánvalóan az egyeztetések mentek gyorsabban (...). A régi főoldalam így nézett ki, ez szerintem sokkal inkább egy szabadúszói, szolgáltatás fókuszú weboldal volt, kicsit formabontóbb design-nal, de erre még visszatérünk.

A céges (és személyes) célokat fogalmaztam meg először, majd azokhoz igazítottam az igényeimet a weboldallal kapcsolatban. A személyes célom volt, a bevételeim növelése, mindezt nem időhöz kötött módon, digitális termékekkel, illetve olyan megoldásokkal, amelyek legalább (mostani tudásom szerint) a lehető legjobban használják ki és fel az időmet.

Ezekhez a célokhoz, egy olyan weboldalra volt szükségem; ami könnyen karbantartható, biztonságos, könnyű rajta tartalmakat megosztani, jó SEO-ban, illetve a majdani termékeimet is könnyen, biztonságosan tudom értékesíteni, elsősorban a magyar piacon.

Fontos, de másodlagos szempont volt az - ami korábban elsődleges cél volt -, hogy többnyelvű legyen az oldal, esetleg angol nyelvű tartalmakat is könnyen tudjak rajta publikálni, értékesíteni. Valamint ha lehet, előfizetési rendszert is könnyen, erőfeszítések nélkül tudjak kezelni benne; például ne legyen szükség külön plugin-okra.

Igények összegezve:

  • Könnyen karbantartható legyen, ne kelljen frissíteni, plugin-okat vadászni
  • Tudjak rajta jól SEO-zott cikkeket megosztani
  • Kurzusokat, letölthető anyagokat tudjak rajta értékesíteni

Illetve másodsorban:

  • Előfizetési rendszert is könnyen tudjak rá építeni
  • A későbbiekben könnyen többnyelvűvé tudjam alakítani az egész oldalt.

Webflow alapok

Régóta dolgozom Webflow-val és kísérem figyelemmel a Webflow funkcióit, amik egyre sokrétűbbek. Nem hiába választják itthon is egyre többen Weboldal motorként - erről a Számlázz.hu PARK odalára írtam egy hosszabb cikket.

Közte voltam a Webflow előfizetési rendszer tesztelőinek, készítettem weboldalt is, amely így működik. Illetve a Green Fox, a Blue Colibri, a Diabtrend és még több másik hazai és nemzetközi cég Webflow-s oldalán dolgoztam, vagy én építettem fel.

Miért válaszd a Webflow-t? Szerintem ezért:

Nos, imádom a Webflow reklámjait, mert nagyon jól visszaadják azt, hogy valójában milyen problémát oldanak meg. (Külön vicces, hogy magyarul szólal meg benne az overseas Peter.)

Az ügyfeleimnek azt szoktam mondani, hogy ha a weboldaluk az egyik fő bevételgeneráló eszközük és nem tudnak hozzányúlni könnyen és egyszerűen, akkor tulajdonképpen óriásplakátokkal is kampányolhatnának; hiszen a digitális lét előnye pont az, hogy az amúgy is dinamikus, gyorsan változó piaci környezetben mi is könnyen és dinamikusan tudunk változtatni dolgokon.

Ha nem ilyen a weboldalunk, akkor erről mondunk le.

CMS-ek elkészítése

Több CMS-re (tartalomkezelő rendszerre, elemre) is szükségem volt a weboldalhoz; ezekben tárolja a Webflow például a blogokat, vagy a tag-eket, stb. Ezek a rendszer integrált elemét képezik, a cikk szempontjából azért fontos ezek külön taglalása, mert lényeges, hogy már az előkészítés során tisztában legyünk azzal, milyen nagyobb tartalmi blokkokat szeretnénk elhelyezni az oldalon.

Ezek a következők voltak:

  • Blog CMS - ebben a tartalmi blokkban foglalnak helyet a blogok, a blogokhoz tartozó, kapcsolódó további elemek, illetve
  • a TAG, azaz címke rendszer - ez globálisan van használva az egész weboldalon és rendszerezi, ha pedig kell, kapcsolatot teremt a különböző CMS-ek között, amilyen
  • a kurzusok CMS-e. Ez is egy különálló rendszerben van, mert teljesen másik tartalmi struktúrát igényel, mint a blog vagy pedig maguk a:
  • termékek, amik a korábbi struktúráktól elkülönülten kapnak helyett a Webflow-ban, hiszen ezekhez kapcsolódnak már fizetési oldalak is.

Ezeken kívül vannak még további, a fentieket kiszolgáló CMS-ek is. Ilyenek kezelik a cikkírókat, az esettanulmányokat, az általam kedvelt és követett szakértőket, valamint külön CMS kezeli az eseményeket is természetesen.

Tartalmak feltöltése

Ezek után már sokkal egyszerűbb volt a tartalmak feltöltése. Természetesen itt is lehetőség van tömeges (bulk) adatfeltöltésre, ami még inkább meg tudja gyorsítani az oldal tartalmakkal való feltöltését, illetve segíteni tudja a hibák, hiányosságok, esetleg új adatmezők feltöltését, gyorsabb korrigálását is.

Eredmények - röviden

Az alábbi Looker Studio-s riportban láthatjátok, hogy milyen lehetőséget ad, egy jól felépített, AI-al támogatott weboldal, valamint milyen forgalomterelési potenciál van benne.

Az alábbi adatok az oldal Search Console adatai, tehát azt láthatjátok, hogy hány alkalommal jelent meg az oldal Google-ös keresésekben hirdetések nélkül, illetve ezekből hány kattintás történt.

Eredmények időrendben

Az első próbálokozások

Minden kezdet nehéz. Az első cikkek azonban hamar megdobták az érdeklődést az oldal iránt. Általánosságban is feljebb kúszott a megjelenésszáma az oldalnak, - azonban továbbra is azért alacsonyan maradt - nem növekedett szignifikánsan. Ekkor dolgoztam amúgy az első webshopos programmatic-alapú SEO-s projektemen.

Első cikkek SEO nélkül az oldalon
Első saját cikkek az oldalon

Így az ottani első látható eredményektől kedvet kapva, a nyári pihenés közben, elkezdtem érdemben foglalkozni a saját oldalam felépítésének átlakításán. Ennek volt egy emberi oldala: döntés, hogy milyen típusú céget szeretnék építeni, hogyan szeretném azt építeni, milyen területekre szeretnék koncentrálni, de volt egy gyakorlatiasabb oldala is.

ChatGPT a barátod

Ekkor már lassan egy éve foglalkoztam ilyen-olyan módon a ChatGPT-vel. A fenti döntés megszületett. Elhatároztam, hogy elindulok az úton. Nyár végén is még volt bennem vívódás, kétely, de azóta kitartóan haladok tovább előre. Ahogy egyébként a különböző statisztikáim, megkereséseim is. Azóta szerzője vagyok a Számlázz.hu PARK csapatának, valamint a Kosárérték.hu-ra is rendszeresen írok.

A saját oldalam felépítéséhez - illetve ügyfeleknél, amikor kérik - használok ChatGPT-t. Tudom, te is. Néha a cikkek készítéséhez, a közösségi média posztokhoz, néha egész hosszan. Azonban láthatod, hogy nem mindig sikerül annyira jól. Nos, kell hozzá az X-vegyszer, illetve a professzor is. Nem mindegy, hogy kerülnek fel ugyanis ezek a cikkek.

AI-jal generált cikkek az oldalon

Ahogy látod, az első cikkek új pályára állították a megjelenéseket az oldalon és elkezdett felfelé kúszni ez a szám, azonban ahogy a Looker Studioban is látszik, azért még nem követték a kattintási számok. Ezért elkezdtem még inkább belenyúlni a Webflow rendszerébe, a cikkekbe, igyekeztem minden lehetőséget kihasználni és minden hibát kiszűrni. Úgy felépíteni a CMS-eimet, hogy azokba könnyen és folyamatszerűen tudjak tartalmakat küldeni.

A helyzet a digitális térben fokozódik

Ha az előző "kilövések" láthatónak mondhatóak, akkor a következő mindenképpen azzá vált. Ahogy az előző bekezdésben is taglaltam, sok szempontból kellett felülírnom a meglévő folyamatokat, hogy minél kedvezőbbek legyenek a tartalmak formailag és technikailag is. Az eredmények magukért beszélnek.

Tovább SEO optimalizáció
További SEO optimalizáció

Egyébként a decemberi optimalizációkat még továbbiak követték, február során újra sikerült dupláznom a weboldal organikus forgalmát, kicsit több, mint egy hónap alatt.

Összefoglaló

A projekt az igények felmérésével kezdődött, ahol a fő célok; a bevételek növelése digitális termékekkel és a weboldal könnyű karbantarthatósága voltak.

Emellett fontos szempont volt a SEO optimalizáció, a többnyelvűsítési lehetőség és az előfizetési rendszer integrálása is. A Webflow-ra azért esett a választás, mert könnyen kezelhető, pluginok nélkül működik és dinamikus tartalomkezelési lehetőségekkel rendelkezik.

Remélem segített ez a cikk, hogy miképp fogj bele egy weboldal kialakításában a CMS-ek felépítésébe.

Webflow és weboldalkészítés

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Egyre több oldal készül Webflow rendszeren itthon is, mert remek, könnyen karbantartható rendszer, és nem igényel plugineket úgy, mint a Wordpress. Ha szeretnél többet tudni a Webflow rendszeréről, nézd meg gyorstalpaló Webflow minikurzusomat magyar nyelven. Ha pedig most tervezgeted új weboldaladat mindenképp nézd meg ezeket a tartalmaimat, amik biztosan segíteni fognak neked abban, hogy gyorsabb, jobb weboldalad legyen, mint a versenytársaidnak:

Lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a Linkedin oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Miért fontos az igények felmérése egy weboldal fejlesztése során?

Az igények pontos felmérése lehetővé teszi, hogy a weboldal teljes mértékben a célokra szabott legyen, így növelve a projekt sikerességét. Ez a lépés meghatározza a weboldal funkcióit, designját és tartalmát.

Miért választja sok cég és szabadúszó a Webflow-t weboldaluk motorjaként?

A Webflow a könnyű kezelhetőségével, rugalmas design lehetőségeivel és integrált SEO támogatásával kiemelkedik a weboldal építő platformok közül. Nem igényel pluginokat, ami biztonságosabbá és stabilabbá teszi az oldalakat.

Milyen előnyei vannak a CMS (Content Management System) használatának?

A CMS-ek lehetővé teszik a tartalmak egyszerű kezelését, szerkesztését és frissítését anélkül, hogy programozási ismeretekre lenne szükség. Ez időt takarít meg és hozzájárul a weboldal dinamikus karbantarthatóságához.

Hogyan segíthet a SEO optimalizáció a weboldalam sikerében?

A SEO optimalizáció javítja a weboldal láthatóságát a keresőmotorokban, így több látogatót és potenciális ügyfelet vonzva hozzánk. Ez növeli a weboldal forgalmát, a márka ismertségét és hosszú távon a bevételeket is.

Milyen lépéseket tartalmaz egy sikeres weboldal-fejlesztési projekt?

Egy sikeres projekt magában foglalja az igények pontos felmérését, a célkitűzések meghatározását, a megfelelő platform kiválasztását, a tartalomkezelési rendszer (CMS) kiépítését, a tartalmak feltöltését és a weboldal folyamatos analitikai nyomon követését és optimalizálását.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Most nem találtam ilyet!
Organikus forgalom a webshopodnak
Organikus forgalom a webshopodnak

Organikus forgalom a webshopodnak

Pörgessük fel a webshopod organikus forgalmát, ami az egyik legjobb forgalomterelési csatorna.
Érdekel / Letöltöm