weboldal fejlesztése SEO és AI szempontból

Sajåt weboldalam felépítése Webflowban

PublikĂĄlva:
2024-07-24
Olvasási idƑ:
7
perc

Igények felmérése

Minden nagyobb projekt az igĂ©nyek felmĂ©rĂ©sĂ©vel kezdƑdik, Ă©rdemes hĂĄzon belĂŒl is Ă­gy indĂ­tani, menedzselni a projekteket. NĂĄlam szintĂ©n Ă­gy zajlott, csak nyilvĂĄnvalĂłan az egyeztetĂ©sek mentek gyorsabban (...). A rĂ©gi fƑoldalam Ă­gy nĂ©zett ki, ez szerintem sokkal inkĂĄbb egy szabadĂșszĂłi, szolgĂĄltatĂĄs fĂłkuszĂș weboldal volt, kicsit formabontĂłbb design-nal, de erre mĂ©g visszatĂ©rĂŒnk.

A cĂ©ges (Ă©s szemĂ©lyes) cĂ©lokat fogalmaztam meg elƑször, majd azokhoz igazĂ­tottam az igĂ©nyeimet a weboldallal kapcsolatban. A szemĂ©lyes cĂ©lom volt a bevĂ©teleim növelĂ©se, mindezt nem idƑhöz kötött mĂłdon, digitĂĄlis termĂ©kekkel, illetve olyan megoldĂĄsokkal, amelyek legalĂĄbb (mostani tudĂĄsom szerint) a lehetƑ legjobban hasznĂĄljĂĄk ki Ă©s fel az idƑmet.

Ezekhez a cĂ©lokhoz, egy olyan weboldalra volt szĂŒksĂ©gem; ami könnyen karbantarthatĂł, biztonsĂĄgos, könnyƱ rajta tartalmakat megosztani, jĂł SEO-ban, illetve a majdani termĂ©keimet is könnyen, biztonsĂĄgosan tudom Ă©rtĂ©kesĂ­teni, elsƑsorban a magyar piacon.

Fontos, de mĂĄsodlagos szempont volt az - ami korĂĄbban elsƑdleges cĂ©l volt -, hogy többnyelvƱ legyen az oldal, esetleg angol nyelvƱ tartalmakat is könnyen tudjak rajta publikĂĄlni, Ă©rtĂ©kesĂ­teni. Valamint ha lehet, elƑfizetĂ©si rendszert is könnyen, erƑfeszĂ­tĂ©sek nĂ©lkĂŒl tudjak kezelni benne; pĂ©ldĂĄul ne legyen szĂŒksĂ©g kĂŒlön plugin-okra.

Igények összegezve:

  • Könnyen karbantarthatĂł legyen, ne kelljen frissĂ­teni, plugin-okat vadĂĄszni
  • Tudjak rajta jĂłl SEO-zott cikkeket megosztani
  • Kurzusokat, letölthetƑ anyagokat tudjak rajta Ă©rtĂ©kesĂ­teni

Illetve mĂĄsodsorban:

  • ElƑfizetĂ©si rendszert is könnyen tudjak rĂĄ Ă©pĂ­teni
  • A kĂ©sƑbbiekben könnyen többnyelvƱvĂ© tudjam alakĂ­tani az egĂ©sz oldalt.

Webflow alapok

RĂ©gĂłta dolgozom Webflow-val Ă©s kĂ­sĂ©rem figyelemmel a Webflow funkciĂłit, amik egyre sokrĂ©tƱbbek. Nem hiĂĄba vĂĄlasztjĂĄk itthon is egyre többen Weboldal motorkĂ©nt - errƑl a SzĂĄmlĂĄzz.hu PARK odalĂĄra Ă­rtam egy hosszabb cikket.

Közte voltam a Webflow elƑfizetĂ©si rendszer tesztelƑinek, kĂ©szĂ­tettem weboldalt is, amely Ă­gy mƱködik. Illetve a Green Fox, a Blue Colibri, a Diabtrend Ă©s mĂ©g több mĂĄsik hazai Ă©s nemzetközi cĂ©g Webflow-s oldalĂĄn dolgoztam, vagy Ă©n Ă©pĂ­tettem fel.

Miért vålaszd a Webflow-t? Szerintem ezért:

Nos, imĂĄdom a Webflow reklĂĄmjait, mert nagyon jĂłl visszaadjĂĄk azt, hogy valĂłjĂĄban milyen problĂ©mĂĄt oldanak meg. (KĂŒlön vicces, hogy magyarul szĂłlal meg benne az overseas Peter.)

Az ĂŒgyfeleimnek azt szoktam mondani, hogy ha a weboldaluk az egyik fƑ bevĂ©telgenerĂĄlĂł eszközĂŒk Ă©s nem tudnak hozzĂĄnyĂșlni könnyen Ă©s egyszerƱen, akkor tulajdonkĂ©ppen ĂłriĂĄsplakĂĄtokkal is kampĂĄnyolhatnĂĄnak; hiszen a digitĂĄlis lĂ©t elƑnye pont az, hogy az amĂșgy is dinamikus, gyorsan vĂĄltozĂł piaci környezetben mi is könnyen Ă©s dinamikusan tudunk vĂĄltoztatni dolgokon.

Ha nem ilyen a weboldalunk, akkor errƑl mondunk le.

‍

CMS-ek elkészítése

Több CMS-re (tartalomkezelƑ rendszerre, elemre) is szĂŒksĂ©gem volt a weboldalhoz; ezekben tĂĄrolja a Webflow pĂ©ldĂĄul a blogokat, vagy a tag-eket, stb. Ezek a rendszer integrĂĄlt elemĂ©t kĂ©pezik, a cikk szempontjĂĄbĂłl azĂ©rt fontos ezek kĂŒlön taglalĂĄsa, mert lĂ©nyeges, hogy mĂĄr az elƑkĂ©szĂ­tĂ©s sorĂĄn tisztĂĄban legyĂŒnk azzal, milyen nagyobb tartalmi blokkokat szeretnĂ©nk elhelyezni az oldalon.

Ezek a következƑk voltak:

  • Blog CMS - ebben a tartalmi blokkban foglalnak helyet a blogok, a blogokhoz tartozĂł, kapcsolĂłdĂł tovĂĄbbi elemek, illetve
  • a TAG, azaz cĂ­mke rendszer - ez globĂĄlisan van hasznĂĄlva az egĂ©sz weboldalon Ă©s rendszerezi, ha pedig kell, kapcsolatot teremt a kĂŒlönbözƑ CMS-ek között, amilyen
  • a kurzusok CMS-e. Ez is egy kĂŒlönĂĄllĂł rendszerben van, mert teljesen mĂĄsik tartalmi struktĂșrĂĄt igĂ©nyel, mint a blog vagy pedig maguk a:
  • termĂ©kek, amik a korĂĄbbi struktĂșrĂĄktĂłl elkĂŒlönĂŒlten kapnak helyett a Webflow-ban, hiszen ezekhez kapcsolĂłdnak mĂĄr fizetĂ©si oldalak is.

Ezeken kĂ­vĂŒl vannak mĂ©g tovĂĄbbi, a fentieket kiszolgĂĄlĂł CMS-ek is. Ilyenek kezelik a cikkĂ­rĂłkat, az esettanulmĂĄnyokat, az ĂĄltalam kedvelt Ă©s követett szakĂ©rtƑket, valamint kĂŒlön CMS kezeli az esemĂ©nyeket is termĂ©szetesen.

Tartalmak feltöltése

Ezek utĂĄn mĂĄr sokkal egyszerƱbb volt a tartalmak feltöltĂ©se. TermĂ©szetesen itt is lehetƑsĂ©g van tömeges (bulk) adatfeltöltĂ©sre, ami mĂ©g inkĂĄbb meg tudja gyorsĂ­tani az oldal tartalmakkal valĂł feltöltĂ©sĂ©t, illetve segĂ­teni tudja a hibĂĄk, hiĂĄnyossĂĄgok, esetleg Ășj adatmezƑk feltöltĂ©sĂ©t, gyorsabb korrigĂĄlĂĄsĂĄt is.

Eredmények - röviden

Az alĂĄbbi Looker Studio-s riportban lĂĄthatjĂĄtok, hogy milyen lehetƑsĂ©get ad, egy jĂłl felĂ©pĂ­tett, AI-al tĂĄmogatott weboldal, valamint milyen forgalomterelĂ©si potenciĂĄl van benne.

Az alĂĄbbi adatok az oldal Search Console adatai, tehĂĄt azt lĂĄthatjĂĄtok, hogy hĂĄny alkalommal jelent meg az oldal Google-ös keresĂ©sekben hirdetĂ©sek nĂ©lkĂŒl, illetve ezekbƑl hĂĄny kattintĂĄs törtĂ©nt.

‍

EredmĂ©nyek idƑrendben

Az elsƑ próbálokozások

Minden kezdet nehĂ©z. Az elsƑ cikkek azonban hamar megdobtĂĄk az Ă©rdeklƑdĂ©st az oldal irĂĄnt. ÁltalĂĄnossĂĄgban is feljebb kĂșszott a megjelenĂ©sszĂĄma az oldalnak, - azonban tovĂĄbbra is azĂ©rt alacsonyan maradt - nem növekedett szignifikĂĄnsan. Ekkor dolgoztam amĂșgy az elsƑ webshopos programmatic-alapĂș SEO-s projektemen.

ElsƑ cikkek SEO nĂ©lkĂŒl az oldalon
ElsƑ saját cikkek az oldalon

Így az ottani elsƑ lĂĄthatĂł eredmĂ©nyektƑl kedvet kapva, a nyĂĄri pihenĂ©s közben, elkezdtem Ă©rdemben foglalkozni a sajĂĄt oldalam felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©nek ĂĄtlakĂ­tĂĄsĂĄn. Ennek volt egy emberi oldala: döntĂ©s, hogy milyen tĂ­pusĂș cĂ©get szeretnĂ©k Ă©pĂ­teni, hogyan szeretnĂ©m azt Ă©pĂ­teni, milyen terĂŒletekre szeretnĂ©k koncentrĂĄlni, de volt egy gyakorlatiasabb oldala is.

ChatGPT a barĂĄtod

Ekkor mĂĄr lassan egy Ă©ve foglalkoztam ilyen-olyan mĂłdon a ChatGPT-vel. A fenti döntĂ©s megszĂŒletett. ElhatĂĄroztam, hogy elindulok az Ășton. NyĂĄr vĂ©gĂ©n is mĂ©g volt bennem vĂ­vĂłdĂĄs, kĂ©tely, de azĂłta kitartĂłan haladok tovĂĄbb elƑre. Ahogy egyĂ©bkĂ©nt a kĂŒlönbözƑ statisztikĂĄim, megkeresĂ©seim is. AzĂłta szerzƑje vagyok a SzĂĄmlĂĄzz.hu PARK csapatĂĄnak, valamint a KosĂĄrĂ©rtĂ©k.hu-ra is rendszeresen Ă­rok.

A sajĂĄt oldalam felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©hez - illetve ĂŒgyfeleknĂ©l, amikor kĂ©rik - hasznĂĄlok ChatGPT-t. Tudom, te is. NĂ©ha a cikkek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez, a közössĂ©gi mĂ©dia posztokhoz, nĂ©ha egĂ©sz hosszan. Azonban lĂĄthatod, hogy nem mindig sikerĂŒl annyira jĂłl. Nos, kell hozzĂĄ az X-vegyszer, illetve a professzor is. Nem mindegy, hogy kerĂŒlnek fel ugyanis ezek a cikkek.

AI-jal generĂĄlt cikkek az oldalon

Ahogy lĂĄtod, az elsƑ cikkek Ășj pĂĄlyĂĄra ĂĄllĂ­tottĂĄk a megjelenĂ©seket az oldalon Ă©s elkezdett felfelĂ© kĂșszni ez a szĂĄm, azonban ahogy a Looker Studioban is lĂĄtszik, azĂ©rt mĂ©g nem követtĂ©k a kattintĂĄsi szĂĄmok. EzĂ©rt elkezdtem mĂ©g inkĂĄbb belenyĂșlni a Webflow rendszerĂ©be, a cikkekbe, igyekeztem minden lehetƑsĂ©get kihasznĂĄlni Ă©s minden hibĂĄt kiszƱrni. Úgy felĂ©pĂ­teni a CMS-eimet, hogy azokba könnyen Ă©s folyamatszerƱen tudjak tartalmakat kĂŒldeni.

A helyzet a digitålis térben fokozódik

Ha az elƑzƑ "kilövĂ©sek" lĂĄthatĂłnak mondhatĂłak, akkor a következƑ mindenkĂ©ppen azzĂĄ vĂĄlt. Ahogy az elƑzƑ bekezdĂ©sben is taglaltam, sok szempontbĂłl kellett felĂŒlĂ­rnom a meglĂ©vƑ folyamatokat, hogy minĂ©l kedvezƑbbek legyenek a tartalmak formailag Ă©s technikailag is. Az eredmĂ©nyek magukĂ©rt beszĂ©lnek.

TovĂĄbb SEO optimalizĂĄciĂł
TovĂĄbbi SEO optimalizĂĄciĂł

EgyĂ©bkĂ©nt a decemberi optimalizĂĄciĂłkat mĂ©g tovĂĄbbiak követtĂ©k, februĂĄr sorĂĄn Ășjra sikerĂŒlt duplĂĄznom a weboldal organikus forgalmĂĄt, kicsit több, mint egy hĂłnap alatt.

Összefoglaló

A projekt az igĂ©nyek felmĂ©rĂ©sĂ©vel kezdƑdött, ahol a fƑ cĂ©lok; a bevĂ©telek növelĂ©se digitĂĄlis termĂ©kekkel Ă©s a weboldal könnyƱ karbantarthatĂłsĂĄga voltak.

Emellett fontos szempont volt a SEO optimalizĂĄciĂł, a többnyelvƱsĂ­tĂ©si lehetƑsĂ©g Ă©s az elƑfizetĂ©si rendszer integrĂĄlĂĄsa is. A Webflow-ra azĂ©rt esett a vĂĄlasztĂĄs, mert könnyen kezelhetƑ, pluginok nĂ©lkĂŒl mƱködik Ă©s dinamikus tartalomkezelĂ©si lehetƑsĂ©gekkel rendelkezik.

Remélem segített ez a cikk, hogy miképp fogj bele egy weboldal kialakítåsåban a CMS-ek felépítésébe.

Webflow és weboldalkészítés

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Egyre több oldal kĂ©szĂŒl Webflow rendszeren itthon is, mert remek, könnyen karbantarthatĂł rendszer, Ă©s nem igĂ©nyel plugineket Ășgy, mint a Wordpress. Ha szeretnĂ©l többet tudni a Webflow rendszerĂ©rƑl, nĂ©zd meg gyorstalpalĂł Webflow minikurzusomat magyar nyelven. Ha pedig most tervezgeted Ășj weboldaladat mindenkĂ©pp nĂ©zd meg ezeket a tartalmaimat, amik biztosan segĂ­teni fognak neked abban, hogy gyorsabb, jobb weboldalad legyen, mint a versenytĂĄrsaidnak:

LehetƑsĂ©g van egyĂ©ni KKV mentorĂĄlĂĄsĂĄra is, ezzel kapcsolatban Ă­rj bĂĄtran a Linkedin oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

‍

Gyakori kérdések

Miért fontos az igények felmérése egy weboldal fejlesztése sorån?

Az igĂ©nyek pontos felmĂ©rĂ©se lehetƑvĂ© teszi, hogy a weboldal teljes mĂ©rtĂ©kben a cĂ©lokra szabott legyen, Ă­gy növelve a projekt sikeressĂ©gĂ©t. Ez a lĂ©pĂ©s meghatĂĄrozza a weboldal funkciĂłit, designjĂĄt Ă©s tartalmĂĄt.

MiĂ©rt vĂĄlasztja sok cĂ©g Ă©s szabadĂșszĂł a Webflow-t weboldaluk motorjakĂ©nt?

A Webflow a könnyƱ kezelhetƑsĂ©gĂ©vel, rugalmas design lehetƑsĂ©geivel Ă©s integrĂĄlt SEO tĂĄmogatĂĄsĂĄval kiemelkedik a weboldal Ă©pĂ­tƑ platformok közĂŒl. Nem igĂ©nyel pluginokat, ami biztonsĂĄgosabbĂĄ Ă©s stabilabbĂĄ teszi az oldalakat.

Milyen elƑnyei vannak a CMS (Content Management System) használatának?

A CMS-ek lehetƑvĂ© teszik a tartalmak egyszerƱ kezelĂ©sĂ©t, szerkesztĂ©sĂ©t Ă©s frissĂ­tĂ©sĂ©t anĂ©lkĂŒl, hogy programozĂĄsi ismeretekre lenne szĂŒksĂ©g. Ez idƑt takarĂ­t meg Ă©s hozzĂĄjĂĄrul a weboldal dinamikus karbantarthatĂłsĂĄgĂĄhoz.

Hogyan segíthet a SEO optimalizåció a weboldalam sikerében?

A SEO optimalizĂĄciĂł javĂ­tja a weboldal lĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt a keresƑmotorokban, Ă­gy több lĂĄtogatĂłt Ă©s potenciĂĄlis ĂŒgyfelet vonzva hozzĂĄnk. Ez növeli a weboldal forgalmĂĄt, a mĂĄrka ismertsĂ©gĂ©t Ă©s hosszĂș tĂĄvon a bevĂ©teleket is.

Milyen lépéseket tartalmaz egy sikeres weboldal-fejlesztési projekt?

Egy sikeres projekt magĂĄban foglalja az igĂ©nyek pontos felmĂ©rĂ©sĂ©t, a cĂ©lkitƱzĂ©sek meghatĂĄrozĂĄsĂĄt, a megfelelƑ platform kivĂĄlasztĂĄsĂĄt, a tartalomkezelĂ©si rendszer (CMS) kiĂ©pĂ­tĂ©sĂ©t, a tartalmak feltöltĂ©sĂ©t Ă©s a weboldal folyamatos analitikai nyomon követĂ©sĂ©t Ă©s optimalizĂĄlĂĄsĂĄt.

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Most nem talĂĄltam ilyet!
Weboldal elemzés, SEOszempontok alapjån
Weboldal elemzés, SEOszempontok alapjån

Weboldal elemzés, SEOszempontok alapjån

Videós segítséggel és rögtön hasznålható akciótervvel kapsz kézhez egy SEO auditot, amivel így rögtön javíthatod a weboldalad SEO-jåt!
Érdekel / Letöltöm