Igények felmérése

MInden nagyobb projekt az igények felmérésével kezdődik, érdemes házon belül is így indítani, menedzselni projekteket. Nálam is így volt, csak nyilvánvalóan az egyeztetések mentek gyorsabban (...). A régi főoldalam így nézett ki, ez szerintem sokkal inkább egy szabadúszói, szolgáltatás fókuszú weboldal volt, kicsit formabontóbb design-nal, de erre még visszatérünk.

A céges (és személyes) célokat fogalmaztam meg először, majd azokhoz igazítottam az igényeimet a weboldallal kapcsolatban. A személyes céljaim volt, a bevételeim növelése, mindezt nem időhöz kötött módon, digitális termékekkel, illetve olyan megoldásokkal, amelyek legalább a (mostani tudásom szerint) a lehető legjobban használják ki és fel az időmet.

Ezekhez a célokhoz, egy olyan weboldalra volt szükségem, ami könnyen karbantartható, biztonságos, könnyű rajta tartalmakat megosztani, jó SEO-ban, illetve a majdani termékeimet is könnyen, biztonságosan tudom értékesíteni elsősorban magyar piacon.

Fontos, de másodlagos szempont volt az, ami korábban elsődleges cél volt, hogy többnyelvű legyen az oldal, esetleg angol nyelvű tartalmakat is könnyen tudjak rajta publikálni, értékesíteni, valamint ha lehet, előfizetési rendszert is könnyen, külön plugin-ok, erőfeszítés nélkül tudjak kezelni benne.

Igények összegezve:

  • Könnyen karbantartható legyen, ne kelljen frissíteni, plugineket vadászni
  • Tudjak rajta jól SEO-zott cikkeket megosztani
  • Kurzusokat letölhető anyagokat tudjak rajta értékesíteni

Illetve másodsorban:

  • Előfizetési rendszert is könnyen tudjak rá építeni
  • Későbbiekben könnyen tudjam többnyelvűsíteni az egész oldalt

Webflow alapok

Régóta dolgozom Webflow-val, és kísérem figyelemmel a Webflow funkcióit, amik egyre sokrétűbbek, nem hiába választják itthon is egyre többen Weboldal motorként - erről a Számlázz.hu PARK odalára írtam egy hosszabb cikket.

Közte voltam a Webflow előfizetési rendszer tesztelőinek, készítettem weboldalt is, amely így működik. Illetve a Green Fox, a Blue Colibri, a Diabtrend, és még több másik hazai és nemzetközi cég Webflow-s oldalán dolgoztam, vagy én építettem fel.

Miért válaszd a Webflow-t? Szerintem ezért:

Nos imádom a Webflow reklámjait, mert nagyon jól visszaadják azt, hogy valójában milyen problémát oldanak meg.

Az ügyfeleimnek azt szoktam mondani, hogyha a weboldaluk az egyik fő bevételgeneráló eszközük, és nem tudnak hozzányúlni könnyen és egyszerűen, akkor tulajdonképpen óriásplakátokkal is kampányolhatnának, hiszen a digitális lét előnye pont az, hogy az amúgyis dinamikus, gyorsan változó piaci környezetben a digitális lét előnye, hogy mi is könnyen és dinamikusan tudunk változtatni dolgokon.

Ha nem ilyen a weboldalunk, akkor erről mondunk le.

Külön vicces, hogy magyarul szólal meg az overseas Peter.

CMS-ek elkészítése

Több CMS-sre (tartalomkezelő rendszerre, elemre) is szükségem volt a weboldalhoz, ezekben tárolja a Webflow például a blogokat, vagy a tag-eket stb. Ezek a rendszer integrált elemét képezik, a cikk szempontjából azért fontos ezek külön taglalása, mert fontos, hogy már az előkészítés során tisztában legyünk azzal, hogy milyen nagyobb tartalmi blokkokat szeretnénk elhelyezni az oldalon.

Ezek a következők voltak:

  • Blog CMS - ebben a tartalmi blokkban foglalnak helyet a blogok, a blogokhoz tartozó, kapcsolódó további elemek, illetve
  • a TAG, azaz címke rendszer -ez globálisan van használva az egész weboldalon és rendszerezi, ha pedig kell, kapcsolatot teremt a különböző CMS-ek között, amilyen
  • a kurzusok CMS-e, ez is egy különálló rendszerbenvan, mert teljesen másik tartalmi struktúrát igényel, mint a blog, vagy pedig maguk a...
  • Termékek, amik a korábbi struktúráktól elkülönülten kapnak helyett a Webflow-ban, hiszen ezekhez kapcsolódnak már fizetési oldalak is.

Ezeken kívül vannak még további a fentieket kiszolgáló CMS-ek is, ilyenek kezelik a cikkírókat, az esettanulmányokat, az általam kedvelt és követett szakértőket, valamint külön CMS kezeli az eseményeket is természetesen.

Tartalmak feltöltése

Ezek után már sokkal egyszerűbb volt a tartalmak feltöltése, természetesen itt is lehetőség van tömeges (bulk) adatfeltöltésre, ez még inkább meg tudja gyorsítani az oldal tartalmakkal való feltöltését, illetve ez segíteni tudja a hibák, hiányosságok, esetleg új adatmezők feltöltését gyorsabb korrigálását is.

Eredmények - röviden

Az alábbi Looker Studio-s riportban láthatjátok, hogy milyen lehetőséget ad, egy jól felépített, AI-jal támogatott weboldal, milyen forgalomterelési potenciál van benne.

Az alábbi adatok az oldal Search Console adatai, tehát azt láthatjátok, hogy hány alkalommal jelent meg az oldal Google-ös keresésekben hirdetések nélkül, illetve ezekből hány kattintás történt.

Eredmények időrendben

Az első próbálokozások

Minden kezdet nehéz. Az első cikkek azonban hamar megdobták az érdeklődést az oldal iránt, általánosságban is feljebb kúszott a megjelenés száma az oldalnak, azonban továbbra is azért alacsonyan maradt, és nem növekedett szignifikánsan. Ekkor dolgoztam amúgy az első webshopos AI-alapú SEO-s projektemen.

Első cikkek SEO nélkül az oldalon
Első saját cikkek az oldalon

Így az ottani első látható eredményeken, és a nyári pihenés közben elkezdtem érdemben foglalkozni a saját oldalam felépítésének átlakaításán. Ennek volt egy emberi oldala, döntés, hogy milyen típusú céget szeretnék építeni, hogyan szeretném azt építeni, milyen területekre szeretnék koncentrálni, de volt egy gyakorlatibb oldala is.

ChatGPT a barátod

Ekkor már lassan egy éve foglalkoztam ilyen-olyan módon a ChatGPT-vel. A fenti döntés megszületett. Elhatároztam, hogy elindulok az úton. Nyár végén is még volt bennem vívódás, kétely, de azóta kitartóan haladok az úton. Ahogy egyébként a különböző statisztikáim, megkereséseim is. Azóta szerzője vagyok a Számlázz.hu PARK csapatának, valamint a Kosárérték.hu-ra is rendszeresen írok.

A saját oldalam felépítéséhez - illetve ügyfeleknél, amikor kérik - használok ChatGPT-t. Tudom te is, néha a cikkek készítéséhez, a közösségi média posztokhoz, néha egész hosszan. Azonban láthatod, hogy nem mindig sikerül annyira jól. Nos, kell hozzá az X-vegyszer is, illetve a professzor is. Nem mindegy, hogy kerülnek fel ugyanis ezek a cikkek.

AI-jal generált cikkek az oldalon

Ahogy látod, az első cikkek új pályára állították a megjelenéseket az oldalon, és elkezdett felfelé kúszni is ez a szám, azonban ahogy a Looker Studioban is látszik, azért még nem követték a kattintási számok. Ezért elkezdtem még inkább belenyúlni a Webflow rendszerébe, a cikkekbe, igyekeztem minden lehetőséget kihasználni és minden hibát kiszűrni. Úgy felépíteni a CMS-eimet, hogy azokba könnyen és folyamatzerűen tudjak tartalmakat küldeni.

A helyzet a digitális térben fokozódik

Ha az előző "kilövések" láthaónak mondhatóak, akkor a következő mindenképpen azzá vált. Ahogy az előző bekezdésben is taglaltam sok szempontból kellett felülírnom a meglévő folyamatokat, hogy minél kedvezőbbek legyenek a tartalmak formailag és technikailag is. Az eredmények magukért beszélnek.

Tovább SEO optimalizáció
További SEO optimalizáció

Egyébként a decemberi optimalizációkat még továbbiak követték, február során újra sikerüt dupláznom a weboldalnak az organikus forgalmát, kicsit több mint egy hónap alatt.

Összefoglaló

A projekt az igények felmérésével kezdődött, ahol a fő célok a bevételek növelése digitális termékekkel és a weboldal könnyű karbantarthatósága voltak.

Emellett fontos szempont volt a SEO optimalizáció, a többnyelvűsítési lehetőség és az előfizetési rendszer integrálása is. A Webflow választása a könnyű kezelhetősége, a pluginok nélküli működése és a dinamikus tartalomkezelési lehetőségek miatt esett.

Remélem segített ez a cikk, hogy miképp fogj bele egy weboldal kialakításában a CMS-ek felépítésébe.

Webflow és weboldalkészítés

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Egyre több oldal készül Webflow rendszeren itthon is, mert remek, könnyen karbantartható rendszer, és nem igényel plugineket úgy, mint a Wordpress. Ha szeretnél többet tudni a Webflow rendszeréről, nézd meg gyorstalpaló Webflow minikurzusomat magyar nyelven. Ha pedig most tervezgeted új weboldaladat mindenképp nézd meg ezeket a tartalmaimat, amik biztosan segíteni fognak neked abban, hogy gyorsabb, jobb weboldalad legyen, mint a versenytársaidnak:

Lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a Linkedin oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Miért fontos az igények felmérése egy weboldal fejlesztése során?

Az igények pontos felmérése lehetővé teszi, hogy a weboldal teljes mértékben a célokra szabott legyen, így növelve a projekt sikerességét. Ez a lépés meghatározza a weboldal funkcióit, designját és tartalmát.

Miért választ sok cég és szabadúszó a Webflow-t weboldaluk motorjaként?

A Webflow a könnyű kezelhetőségével, rugalmas design lehetőségeivel és integrált SEO támogatásával kiemelkedik a weboldal építő platformok közül. Nem igényel pluginokat, ami biztonságosabbá és stabilabbá teszi az oldalakat.

Milyen előnyei vannak a CMS (Content Management System) használatának?

A CMS-ek lehetővé teszik a tartalmak egyszerű kezelését, szerkesztését és frissítését anélkül, hogy programozási ismeretekre lenne szükség. Ez időt takarít meg és hozzájárul a weboldal dinamikus karbantarthatóságához.

Hogyan segíthet a SEO optimalizáció a weboldalam sikerében?

A SEO optimalizáció javítja a weboldal láthatóságát a keresőmotorokban, így több látogatót és potenciális ügyfelet vonzva. Ez növeli a weboldal forgalmát, a márka ismertségét és hosszú távon a bevételeket is.

Milyen lépéseket tartalmaz egy sikeres weboldal-fejlesztési projekt?

Egy sikeres projekt magában foglalja az igények pontos felmérését, a célkitűzések meghatározását, a megfelelő platform kiválasztását, a tartalomkezelési rendszer (CMS) kiépítését, a tartalmak feltöltését és a weboldal folyamatos analitikai nyomon követését és optimalizálását.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Megnézem