ÜgynöksĂ©g helyett interim marketing menedzser egy webshopnĂĄl

PublikĂĄlva:
2024-04-12
Olvasási idƑ:
6
perc
Interim marketing menedzser egy webshopnĂĄl

Egy interim marketing menedzser elƑnyei a cĂ©g szĂĄmĂĄra

Az interim marketing menedzser egy ideiglenes marketing szakember, aki segĂ­t cĂ©geknek rövid tĂĄvĂș projektekben vagy feladatokban, pĂ©ldĂĄul Ășj termĂ©k bevezetĂ©sĂ©ben vagy kampĂĄny tervezĂ©sĂ©ben. Ɛk rendelkeznek speciĂĄlis tudĂĄssal Ă©s segĂ­tenek a cĂ©geknek elĂ©rni rövid tĂĄvĂș marketing cĂ©lokat. Ez egy gyors Ă©s hatĂ©kony megoldĂĄs lehet a te cĂ©gednek is.

JellemzƑen hasonlĂł helyzetben, egy-egy termĂ©k bevezetĂ©sĂ©ben, Ășj rendszer felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©ben segĂ­tek cĂ©gek szĂĄmĂĄra. EzekrƑl bƑvebben is olvashatsz az esettanulmĂĄnyok között. Ezen kĂ­vĂŒl a szakĂ©rtelemnek Ă©s tapasztalatnak köszönhetƑen, az interim marketing menedzserek rĂ©szidƑben is tudnak segĂ­teni a junior kollĂ©gĂĄk menedzselĂ©sĂ©ben, szakmai ellenƑrzĂ©sĂ©ben, vagy akĂĄr az ĂŒgynöksĂ©gek, beszĂĄllĂ­tĂłk megtalĂĄlĂĄsĂĄban, kivĂĄlasztĂĄsĂĄban Ă©s minƑsĂ©gbiztosĂ­tĂĄsĂĄban. 

Ha érdekes lehet szåmodra vagy a céged szåmåra egy ilyen megoldås, kérj konzultåciót!

Miért jó, ha egy interim marketing menedzser viszi a marketinges feladatokat egy cégnél? 

Új CRM rendszer bevezetĂ©se

Az esettanulmĂĄnyok között rengeteg pĂ©ldĂĄt talĂĄlhatsz azzal kapcsolatban, hogy milyen rendszereket vezettem be milyen cĂ©gek szĂĄmĂĄra, legyen szĂł HubSpot bevezetĂ©sĂ©rƑl 8 orszĂĄgban, vagy Ă©ppen ActiveCampaign bevezetĂ©sĂ©rƑl egy UNAS-os webshophoz. 

ÜgynöksĂ©g instruĂĄlĂĄsa, szakmai ellenƑrzĂ©se

Sok tulajdonos vagy webshop ĂŒzemeltetƑ nem Ă©rt a marketinghez, Ă©s ezĂ©rt kĂŒlönbözƑ ĂŒgynöksĂ©geket, szakembereket bĂ­znak meg a feladatok elvĂ©gzĂ©sĂ©vel. A baj csak az, hogy amihez nem Ă©rtesz, azt nem igazĂĄn tudod ellenƑrizni.

Sokszor tulajdonkĂ©ppen csak annyi a feladatom, hogy esetileg leellenƑrzöm mĂĄsok munkĂĄjĂĄt, vagy Ă©ppen szakmai tanĂĄcsokat adok a tulajdonos szĂĄmĂĄra, hogy milyen irĂĄnyba induljon tovĂĄbb. 

Ez utĂłbbi is gyakran elƑfordul, mert jellemzƑen az ĂŒgynöksĂ©gek - valĂłjĂĄban - nem Ă©rdekeltek a jobb eredmĂ©nyek elĂ©rĂ©sĂ©ben, hiszen fix havidĂ­jĂ©rt dolgoznak. Ez a konstrukciĂł pedig nem teszi Ƒket Ă©rdekeltĂ© a jobb eredmĂ©nyek szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄban, vagy Ășj szakmai megoldĂĄsok, kampĂĄnyok kitalĂĄlĂĄsĂĄban, vĂ©grehajtĂĄsĂĄban.

Új folyamatok bevezetĂ©se

Itt a ZöldboltnĂĄl is tulajdonkĂ©ppen ilyen, Ășj folyamatokat vezetek be Ă©s adok ĂĄt a cĂ©gnĂ©l lĂ©vƑ marketinges kollĂ©gĂĄknak, most jelenleg egy Chat GPT alapĂș SEO folyamatot Ă©pĂ­tek fel nekik, amivel Ƒk is optimalizĂĄlhatjĂĄk a webshopjuk SEO-jĂĄt, ahogy tettem ezt korĂĄbban mĂĄsik webshop esetĂ©ben is.

MiĂ©rt cserĂ©ltĂŒk le a PPC ĂŒgynöksĂ©get?

Sajnos pĂĄr hĂłnap közös munkĂĄt követƑen meg kellett vĂĄlnunk a PPC ĂŒgynöksĂ©gtƑl, mert egyszerƱen több munka volt instruĂĄlni Ƒket, mint magam beĂĄllĂ­tani azokat a kampĂĄnyokat, amiket kĂ©rtem tƑlĂŒk. SzerencsĂ©re hamar sikerĂŒlt is lejjebb szorĂ­tani az egy kattintĂĄsra Ă©s az egy vĂĄsĂĄrlĂĄsra jutĂł költsĂ©geket is, Ă­gy mindenkĂ©pp jĂł döntĂ©s volt a tulajdonosok rĂ©szĂ©rƑl, hogy vĂĄltottunk.

Miket kĂ©rdezz meg az ĂŒgynöksĂ©gtƑl, ha tudni szeretnĂ©d, hogy jĂłl dolgoznak-e?

Ha fix, kĂŒlönösen csak egy ĂŒgynöksĂ©ggel dolgozol, akkor Ă©rdemes lehet megnĂ©zni, pĂ©lĂĄdul, hogy mikor hoztak lĂ©tre kĂŒlönbözƑ cĂ©lcsoportokat. Ez ugyanis sokszor tud jĂł indikĂĄtorkĂ©nt mƱködni, hogy mennyit foglalkoznak a hirdetĂ©si fiĂłkoddal.

Ugyancsak Ă©rdemes lehet vĂ©giggondolni, hogy milyen Ășj javaslataik voltak, hogyan reagĂĄltak egy Ășj termĂ©k bevezetĂ©sre, kĂ©szĂŒlt-e rĂĄ kĂŒlön kampĂĄny, grafikĂĄk stb.

SzĂĄmomra kĂŒlönösen fontos az egĂ©szsĂ©ges digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄban valĂł gondolkodĂĄs, Ă©s ezĂ©rt ĂĄltalĂĄban szorgalmazni szoktam a CRM rendszerek Ă©s a hirdetĂ©si platformok mĂ©lyebb integrĂĄciĂłjĂĄt, hiszen ezekkel pontosabb cĂ©lzĂĄst Ă©s olcsĂłbb - legrosszabb esetben is hatĂ©konyabb - kampĂĄnyokat lehet menedzselni, bizonyos evidens okokbĂłl kifolyĂłlag. Ez is egy jĂł indikĂĄtor lehet. 

Min våltoztattunk a Zöldboltnål? 

AlapvetƑen alakĂ­tottuk ĂĄt a Zöldbolt marketingjĂ©t. Megjelentek a rendszeres heti hĂ­rlevelek, amelyek tĂ©mĂĄkra Ă©pĂŒlnek fel, ezt FacebookrĂłl is megtĂĄmogatjuk. Új cĂ©lcsoportok szĂŒlettek mind demogrĂĄfia, mind vĂĄsĂĄrlĂłi aktivitĂĄsok alapjĂĄn - ezekkel tulajdonkĂ©ppen az ĂŒgynöksĂ©g nem is foglalkozott mĂ©lysĂ©gĂ©ben.

BevezettĂŒnk egy Ășj CRM rendszert, alapvetƑ SEO-s beĂĄllĂ­tĂĄsokat eszközöltĂŒnk Ă©s kĂ©szĂ­tettĂŒnk el visszamenƑleg - ami termĂ©szetesen szintĂ©n nem volt feladata az ĂŒgynöksĂ©gnek, ezĂ©rt nem is tett erre javaslatot, nem fordĂ­tott rĂĄ figyelmet. 

Jelenleg pedig ahogy fent emlĂ­tettem is egy nagyĂ­vƱ az egĂ©sz webshopot Ă©rintƑ SEO-fejlesztĂ©sben vagyunk, errƑl is olvashatsz egy korĂĄbbi esettanulmĂĄnyomban. Illetve a CRM rendszer tovĂĄbbi fejlesztĂ©sĂ©n dolgozunk, hogy mĂ©g több hĂ­rlevĂ©l feliratkozĂłt tudjunk gyƱjteni, hiszen a Meta (Facebook Ă©s Instagram elƑfizetĂ©si lehetƑsĂ©gĂ©nek a megjelenĂ©sĂ©vel), valamint minden hasonlĂł vĂĄltozĂĄssal csak egyre nehezebbĂ© Ă©s drĂĄgĂĄbbĂĄ vĂĄlik a PPC-s megoldĂĄsokon keresztĂŒli Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©s. 

EzĂ©rt lehet Ă©rdemes egy interim marketing menedzsert szerzƑdtetni, akĂĄr projekt alapon, akĂĄr hosszĂștĂĄvon is a cĂ©gedhez.

Ha érdekes lehet szåmodra vagy a céged szåmåra egy ilyen megoldås, kérj konzultåciót!

Összefoglalás

Az interim marketing menedzser tehĂĄt egy jĂł megoldĂĄs lehet, akĂĄr ideiglenes, projekt alapĂș feladatokrĂłl, akĂĄr hosszĂș tĂĄvĂș megoldĂĄsrĂłl van szĂł. SegĂ­thet Ășj rendszerek bevezetĂ©sĂ©ben, Ășj folyamatok kitalĂĄlĂĄsĂĄban, meghonosĂ­tĂĄsĂĄban is. De akĂĄr abban is a segĂ­tsĂ©gedre lehet, hogy ellenƑrizze mĂĄs marketinges alvĂĄllalkozĂłd munkĂĄjĂĄt.

Emellett mindenkinek ajĂĄnlanĂĄm olyankor, amikor egy nagyobb ĂĄtalakĂ­tĂĄs, fejlesztĂ©s elƑtt ĂĄll, mert sok egy-egy szakterĂŒletekre fĂłkuszĂĄlĂł szakember, nem gondol bele, hogy micsoda kĂĄrokat tud okozni, pĂ©ldĂĄul egy elsƑ, vagy egy Ășj weboldal elkĂ©szĂ­tĂ©se sorĂĄn vagy akĂĄr egy Ășj CRM rendszer bevezetĂ©se elƑtt, hiszen a CRM rendszer sokszor a lelke Ă©s a csakrĂĄja a marketinges ökoszisztĂ©mĂĄnknak, egy rossz vĂĄlasztĂĄs pedig Ă©vekre hĂĄtrĂĄnyba tolhatja a cĂ©get, de akĂĄr csak az is, ha nem megfelelƑ folyamatok, beĂĄllĂ­tĂĄsokkal kezdjĂŒk el hasznĂĄlni az Ășj rendszert.

Rengeteg ingyenes tudĂĄsanyag, marketinges Ă©s sales-es kurzus, valamint letölthetƑ friss tudĂĄsanyag talĂĄlhatĂł az oldalon, nĂ©zz körĂŒl te is! 

‍

Marketing Ă©s ĂŒzletfejlesztĂ©s tanĂĄcsadĂĄs

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovĂĄbb a marketinged, nĂ©zd meg ezt az esettanulmĂĄnyomat, hogy milyen elƑnyökkel jĂĄrhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetƑsĂ©g van egyĂ©ni KKV mentorĂĄlĂĄsĂĄra is, ezzel kapcsolatban Ă­rj bĂĄtran a LinkedIn oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - -

‍

Gyakori kérdések

Mi az az interim marketing menedzser, Ă©s mikor Ă©rdemes alkalmazni?

Az interim marketing menedzser egy ideiglenes marketing szakember, aki segĂ­t cĂ©geknek rövid tĂĄvĂș projektekben vagy feladatokban, pĂ©ldĂĄul Ășj termĂ©k bevezetĂ©sĂ©ben vagy kampĂĄny tervezĂ©sĂ©ben. Érdemes alkalmazni, amikor extra szaktudĂĄsra van szĂŒksĂ©g rövid idƑn belĂŒl, vagy amikor specifikus projekteken kell dolgozni, melyekre a meglĂ©vƑ csapatnak nincs kapacitĂĄsa.

Milyen elƑnyei vannak az interim marketing menedzser alkalmazásának?

Gyors megoldĂĄs: Az interim menedzser azonnal bekapcsolĂłdhat a projektekbe, minimalizĂĄlva az idƑt Ă©s az erƑforrĂĄsokat.

SzakĂ©rtƑi tudĂĄs: SpeciĂĄlis tapasztalattal rendelkeznek a marketing terĂŒletĂ©n, Ă­gy hatĂ©konyan segĂ­tenek a cĂ©lok elĂ©rĂ©sĂ©ben.

RugalmassĂĄg: Rugalmasan alkalmazkodnak a cĂ©gek igĂ©nyeihez, Ă©s csak akkor dolgoznak, amikor szĂŒksĂ©g van rĂĄjuk.

Hogyan vĂĄlasszunk megfelelƑ interim marketing menedzsert a cĂ©geink szĂĄmĂĄra?

Tapasztalat Ă©s referenciĂĄk: KeresĂŒnk olyan szakembereket, akiknek szĂ©les körƱ tapasztalata van kĂŒlönbözƑ iparĂĄgakban Ă©s projekteken.

Kommunikåciós készségek: Fontos, hogy könnyen kommunikåljanak a csapattal és az érintett felekkel.

RugalmassĂĄg Ă©s alkalmazkodĂłkĂ©pessĂ©g: Olyan szakembereket vĂĄlasszunk, akik kĂ©pesek alkalmazkodni a vĂĄltozĂł körĂŒlmĂ©nyekhez Ă©s gyorsan reagĂĄlni az Ășj helyzetekre.

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Megnézem