Interim marketing menedzser egy webshopnál

Ügynökség helyett interim marketing menedzser egy webshopnál

Publikálva:
2024-07-15
Olvasási idő:
6
perc

Egy interim marketing menedzser előnyei a cég számára

Az interim marketing menedzser egy ideiglenes marketing szakember, aki segít cégeknek rövid távú projektekben vagy feladatokban, például új termék bevezetésében vagy kampány tervezésében. Ők rendelkeznek speciális tudással és segítenek a cégeknek elérni rövid távú marketing célokat. Ez egy gyors és hatékony megoldás lehet a te cégednek is.

Jellemzően hasonló helyzetben, egy-egy termék bevezetésében, új rendszer felépítésében segítek cégek számára. Ezekről bővebben is olvashatsz az esettanulmányok között. Ezen kívül a szakértelemnek és tapasztalatnak köszönhetően, az interim marketing menedzserek részidőben is tudnak segíteni a junior kollégák menedzselésében, szakmai ellenőrzésében, vagy akár az ügynökségek, beszállítók megtalálásában, kiválasztásában és minőségbiztosításában. 

Ha érdekes lehet számodra vagy a céged számára egy ilyen megoldás, kérj konzultációt!

Miért jó, ha egy interim marketing menedzser viszi a marketinges feladatokat egy cégnél? 

Új CRM rendszer bevezetése

Az esettanulmányok között rengeteg példát találhatsz azzal kapcsolatban, hogy milyen rendszereket vezettem be milyen cégek számára, legyen szó HubSpot bevezetéséről 8 országban, vagy éppen ActiveCampaign bevezetéséről egy UNAS-os webshophoz

Ügynökség instruálása, szakmai ellenőrzése

Sok tulajdonos vagy webshop üzemeltető nem ért a marketinghez és ezért különböző ügynökségeket, szakembereket bíznak meg a feladatok elvégzésével. A baj csak az, hogy amihez nem értesz, azt nem igazán tudod ellenőrizni.

Sokszor tulajdonképpen csak annyi a feladatom, hogy esetileg leellenőrzöm mások munkáját, vagy éppen szakmai tanácsokat adok a tulajdonos számára, hogy milyen irányba induljon tovább. 

Ez utóbbi is gyakran előfordul, mert jellemzően az ügynökségek - valójában - nem érdekeltek a jobb eredmények elérésében, hiszen fix havidíjért dolgoznak. Ez a konstrukció pedig nem teszi őket érdekelté a jobb eredmények szállításában, vagy új szakmai megoldások, kampányok kitalálásában, végrehajtásában.

Új folyamatok bevezetése

Itt a Zöldboltnál is tulajdonképpen ilyen, új folyamatokat vezetek be és adok át a cégnél lévő marketinges kollégáknak, most jelenleg egy Chat GPT alapú SEO folyamatot építek fel nekik, amivel ők is optimalizálhatják a webshopjuk SEO-ját, ahogy tettem ezt korábban másik webshop esetében is.

Miért cseréltük le a PPC ügynökséget?

Sajnos pár hónap közös munkát követően meg kellett válnunk a PPC ügynökségtől, mert egyszerűen több munka volt instruálni őket, mint magam beállítani azokat a kampányokat, amiket kértem tőlük. Szerencsére hamar sikerült is lejjebb szorítani az egy kattintásra és az egy vásárlásra jutó költségeket is, így mindenképp jó döntés volt a tulajdonosok részéről, hogy váltottunk.

Miket kérdezz meg az ügynökségtől, ha tudni szeretnéd, hogy jól dolgoznak-e?

Ha fix, különösen csak egy ügynökséggel dolgozol, akkor érdemes lehet megnézni péládul, hogy mikor hoztak létre különböző célcsoportokat. Ez ugyanis sokszor tud jó indikátorként működni, hogy mennyit foglalkoznak a hirdetési fiókoddal.

Ugyancsak érdemes lehet végiggondolni, hogy milyen új javaslataik voltak, hogyan reagáltak egy új termék bevezetésre, készült-e rá külön kampány, grafikák stb.

Számomra különösen fontos az egészséges digitális ökoszisztémában való gondolkodás és ezért általában szorgalmazni szoktam a CRM rendszerek és a hirdetési platformok mélyebb integrációját, hiszen ezekkel pontosabb célzást és olcsóbb - legrosszabb esetben is hatékonyabb - kampányokat lehet menedzselni, bizonyos evidens okokból kifolyólag. Ez is egy jó indikátor lehet. 

Min változtattunk a Zöldboltnál? 

Alapvetően alakítottuk át a Zöldbolt marketingjét. Megjelentek a rendszeres heti hírlevelek, amelyek témákra épülnek fel, ezt Facebookról is megtámogatjuk. Új célcsoportok születtek mind demográfia, mind vásárlói aktivitások alapján - ezekkel tulajdonképpen az ügynökség nem is foglalkozott mélységében.

Bevezettünk egy új CRM rendszert, alapvető SEO-s beállításokat eszközöltünk és készítettünk el visszamenőleg - ami természetesen szintén nem volt feladata az ügynökségnek, ezért nem is tett erre javaslatot, nem fordított rá figyelmet. 

Jelenleg pedig ahogy fent említettem is egy nagyívű, az egész webshopot érintő SEO-fejlesztésben vagyunk, erről is olvashatsz egy korábbi esettanulmányomban. Illetve a CRM rendszer további fejlesztésén dolgozunk, hogy még több hírlevél feliratkozót tudjunk gyűjteni, hiszen a Meta (Facebook és Instagram előfizetési lehetőségének a megjelenésével), valamint minden hasonló változással csak egyre nehezebbé és drágábbá válik a PPC-s megoldásokon keresztüli értékesítés. 

Ezért lehet érdemes egy interim marketing menedzsert szerződtetni, akár projekt alapon, akár hosszútávon is a cégedhez.

Ha érdekes lehet számodra vagy a céged számára egy ilyen megoldás, kérj konzultációt!

Összefoglalás

Az interim marketing menedzser tehát egy jó megoldás lehet, akár ideiglenes, projekt alapú feladatokról, akár hosszú távú megoldásról van szó. Segíthet új rendszerek bevezetésében, új folyamatok kitalálásában, meghonosításában is. De akár abban is a segítségedre lehet, hogy ellenőrizze más marketinges alvállalkozód munkáját.

Emellett mindenkinek ajánlanám olyankor, amikor egy nagyobb átalakítás, fejlesztés előtt áll, mert sok egy-egy szakterületekre fókuszáló szakember, nem gondol bele, hogy micsoda károkat tud okozni, például egy első, vagy egy új weboldal elkészítése során, vagy akár egy új CRM rendszer bevezetése előtt, hiszen a CRM rendszer sokszor a lelke és a csakrája a marketinges ökoszisztémánknak, egy rossz választás pedig évekre hátrányba tolhatja a céget, de akár csak az is, ha nem megfelelő folyamatokkal, beállításokkal kezdjük el használni az új rendszert.

Rengeteg ingyenes tudásanyag, marketinges és sales-es kurzus, valamint letölthető friss tudásanyag található az oldalon, nézz körül te is! 

Ideiglenes marketing vezető

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha úgy érzed, hogy rövidtávon segítségre van szüksége a cégednek a marketingben, akkor lehet épp interim marketing menedzsert keresel, csak még nem tudsz róla.

Ha többet szeretnél tudni egy korábbi interim marketing menedzser projektemről olvasd el az esettanulmányt. Ebből kiderül, miért érdemes, részidőben foglalkoztatni egy nagy tapasztalattal rendelkező marketing vezetőt a cégednél. 

Ha pedig rögtön konzultációt szeretnél, itt tudsz időpontot foglalni, vagy ha többet szeretnél tudni ezekről a megoldásokról, írj LinkedIn-en!

Vagy válasz a KKV-knak szóló

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések

Mi az az interim marketing menedzser és mikor érdemes alkalmazni?

Az interim marketing menedzser egy ideiglenes marketing szakember, aki segít cégeknek rövid távú projektekben vagy feladatokban, például új termék bevezetésében vagy kampány tervezésében. Érdemes alkalmazni, amikor extra szaktudásra van szükség rövid időn belül, vagy amikor specifikus projekteken kell dolgozni, melyekre a meglévő csapatnak nincs kapacitása.

Milyen előnyei vannak az interim marketing menedzser alkalmazásának?

Gyors megoldás: Az interim menedzser azonnal bekapcsolódhat a projektekbe, minimalizálva az időt és az erőforrásokat.

Szakértői tudás: Speciális tapasztalattal rendelkeznek a marketing területén, így hatékonyan segítenek a célok elérésében.

Rugalmasság: Rugalmasan alkalmazkodnak a cégek igényeihez és csak akkor dolgoznak, amikor szükség van rájuk.

Hogyan válasszunk megfelelő interim marketing menedzsert a cégeink számára?

Tapasztalat és referenciák: Keresünk olyan szakembereket, akiknek széles körű tapasztalata van különböző iparágakban és projekteken.

Kommunikációs készségek: Fontos, hogy könnyen kommunikáljanak a csapattal és az érintett felekkel.

Rugalmasság és alkalmazkodóképesség: Olyan szakembereket válasszunk, akik képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez és gyorsan reagálni az új helyzetekre.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Pár tipp a jobb kampányokért
Pár tipp a jobb kampányokért

Pár tipp a jobb kampányokért

Töltsd le ezt az ingyenes anyagot és javíts te is a Facebook és a PPC-s kampányaid hatékonyságán!
Érdekel / Letöltöm
Haladó szintű CRM kurzus
Haladó szintű CRM kurzus

Haladó szintű CRM kurzus

Hubspot, MailerLite és ActiveCampaign - rendszerekhez. Pörgessük fel a CRM rendszered hatékonyságát ezekkel az automatizmusokkal!
Érdekel / Letöltöm