Egy KKV webshop felfuttat√°sa

Publik√°lva:
2024-04-08
Olvas√°si idŇĎ:
9
perc
Woocommerce webshop felfuttat√°sa

Az √ľgyfelem egy kompetit√≠v, kis piacon dolgozik, √©s mint ilyen, kev√©s digit√°lis eszk√∂zt, csatorn√°t haszn√°l. AlapvetŇĎen nem is hitt a SEO, a PPC vagy m√°s online eszk√∂z√∂kben, azonban p√°r h√≥nap alatt siker√ľlt megv√°ltoztatnom az elk√©pzel√©s√©t, √©s erŇĎsen elkezdett inveszt√°lni ezekbe a csatorn√°kba is!

Ha k√©rd√©sed lenne fel√©m, keress meg nyugodtan innen a weboldalon kereszt√ľl, vagy keress meg LinkedIn-en!

Magyar KKV-k jellemzŇĎ helyzete

Az alap, mint sok magyar kisv√°llalkoz√°s eset√©ben itt is egy Wordpress oldal volt, amihez tartozik WooCommerce bŇĎv√≠tm√©ny, ami ell√°tja a web√°ruh√°z funkci√≥kat - itt olvashatsz hasznos tippektrŇĎl, amitŇĎl jobban fog mŇĪk√∂dni . Sajnos itt is azzal szembes√ľltem, ami sok magyar weboldal eset√©ben is igaz. A fejlesztŇĎk nagyon nehezen el√©rhetŇĎek, kev√©ss√© figyeltek az √ľgyf√©l√©lm√©nyre, a weboldal ergon√≥miai fel√©p√≠t√©s√©re, a SEO optimaliz√°ci√≥ra vagy ak√°r csak a weboldal teljes√≠tm√©ny√©nek a nyomon k√∂vet√©s√©re, ez√©rt is hi√°nyosak az analitikai adatok, ahogy az k√©sŇĎbb l√°tszik majd.¬†

Emellett, vagy √©ppen ez√©rt, a c√©g weboldala nem is igen termelt bev√©ltelt, azonban a fizikai bolt lehetŇĎs√©gei pedig v√©gesek az elhelyezked√©se miatt. √ćgy volt √©rdeklŇĎd√©s a tulajdonos r√©sz√©rŇĎl arra, hogy bŇĎv√≠ts√ľk az online jelenl√©t√©t a boltnak, azonban csak lassan, kompromisszumokkal siker√ľlt ebbe az ir√°nyba terelni. Azonban a fokozatosan javul√≥ eredm√©nyek, v√©g√ľl egy n√∂vekvŇĎ p√°ly√°ra √°ll√≠tott√°k az online elad√°sokat is.

N√©zd meg kedvenc eszk√∂zeimet, amiket rendszeresen haszn√°lok, √©s neked is a seg√≠ts√©gedre lehetnek a hat√©kony marketinged fel√©p√≠t√©s√©ben: 101 kedvenc marketinges eszk√∂z√∂m. Vagy √≠rj √ľznetet √©s foglalj konzult√°ci√≥t!

Kezdeti lépések

Mivel volt egy √°ltal√°nos bizalmatlans√°g a tulajdonosban az online csatorn√°k ir√°nt, ami r√©szben a stagn√°l√≥ bev√©telekbŇĎl, m√°sr√©szt a negat√≠v kor√°bbi tapasztalatokb√≥l eredtek, ez√©rt kisebb l√©p√©sekben √°lltunk neki fel√©p√≠teni a c√©g online jelenl√©t√©t.

Az elsŇĎ f√°zisban besz√©lgett√ľnk legink√°bb, pr√≥b√°ltam felpuh√≠tani a bizalmat l√©gk√∂rt. Ekkoriban ind√≠tottuk el az elsŇĎ hirdet√©seket Facebookon, m√©g ink√°bb Awareness t√≠pus√ļak, mivel nem voltak az oldalban megfelelŇĎ m√©rŇĎk√≥dok.

M√°r a bolt forgalm√°n is megl√°tsz√≥dtak az Awareness hirdet√©sek eredm√©nyei, mert ezt k√∂vetŇĎen √°ll√≠tottuk be a m√©r√©seket, hogy a Traffic √©s a Conversion f√≥kusz√ļ hirdet√©sek is megfelelŇĎen futhassanak a j√∂vŇĎben.

Mérések beállítása

Sok kis KKV nem haszn√°lja a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ analitikai eszk√∂z√∂ket, ennek egyr√©szt v√©lem√©nyem szerint van egy erŇĎforr√°s r√©sze, tov√°bb√° van egy inform√°ci√≥ √©s tud√°sbeli r√©sze. Ez ut√≥bbiban tud seg√≠teni a The Bright Academy-n tal√°lhat√≥ kurzusom, amin kereszt√ľl egy teljes, holisztikus k√©pet kaphatsz a marketingrŇĎl. √Čn mindig √∂kosziszt√©m√°ban gondolkodom, √©s m√©r√©sek n√©lk√ľl nem lehet d√∂nt√©seket hozni, ez√©rt nem szoktam sosem weboldalt √©p√≠teni vagy projekteket elv√°llalni m√©r√©sek be√°ll√≠t√°sa n√©lk√ľl.

SEO optimalizáció a termékeken

A k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s az volt, hogy a boltban tal√°lhat√≥ term√©kek egy kisebb h√°nyad√°n√°l SEO optimaliz√°ltuk (tov√°bbi SEO-s cikkek) a term√©koldalakat, hogy azok k√∂nnyebben megtal√°lhat√≥ak legyenek a Google keresŇĎj√©n kereszt√ľl. Ezt am√ļgy b√°rki k√∂nnyed√©n ellenŇĎrizheti, hogy a saj√°t oldala, illetve a trm√©k oldalai mennyire SEO bar√°tak. Ehhez el√©g a Google Chrome Lighthouse funkci√≥j√°t haszn√°lni, vagy a Google Page Insight nevŇĪ eszk√∂z√∂n lefuttatni egy tesztet.

A SEO optimaliz√°ci√≥ t√∂bb r√©szt is mag√°ba foglalt, megvizsg√°ltuk mely term√©keket keresik a Google-n, illetve az oldalon bel√ľl is a v√°s√°rl√≥k, m√°sr√©szt a megl√©vŇĎ sz√∂vegeket is rendbe tett√ľk, harmadr√©szt pedig √ļj, jobb √©s teljesebb sz√∂vegeket kezdt√ľnk el felt√∂lteni a term√©kle√≠r√°sokhoz.

SEO optimalizáció ChatGPT-vel
A webshop Google Search Adatai

Új PPC hirdetések a Facebookon

Mivel mind az oldal fel√©p√≠t√©se, bet√∂lt√©si sebess√©ge, az oldalon tal√°lhat√≥ term√©kek is javultak, illetve a m√©r√©seket is bek√∂t√∂ttem az oldalba, √©rdemess√© v√°lt foglalkozni √©s t√∂bbet k√∂lteni a Facebookon, hiszen √≠gy m√°r azok jobb megt√©r√ľl√©ssel √©s m√©rhetŇĎen tudtak futni. Hiszen az oldal hib√°inak nagyj√°t kijav√≠tottam. Tov√°bb√° a m√©r√©sek bek√∂t√©s√©vel nyomonk√∂vethetŇĎv√© v√°ltak k√ľl√∂nb√∂zŇĎ forgalomb√≥l sz√°rmaz√≥ weboldal l√°togat√≥k az oldalon t√∂rt√©nŇĎ b√∂ng√©sz√©se.

Ezekn√©l a hirdet√©sekn√©l m√°r figyelt√ľnk arra, hogy ne csak m√°rkaismerts√©g (Awareness) hanem forgalomterel√©s (Traffic) √©s elad√°st t√°mogat√≥, c√©lz√≥ (Conversion) t√≠pus√ļ kamp√°nyokat is futtassunk. Ezeknek a fel√©p√≠t√©s√©n√©l a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√∂z√∂ns√©gek kiv√°laszt√°s√°n√°l pedig a saj√°t tapasztalataimra, illetve a piacismeretemre hagyatkoztam.

EzekrŇĎl t√∂bbet itt nem szeretn√©k megosztani, ha esetleg k√≠v√°ncsi vagy arra, hogy hogyan tudod lenyomozni a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ versenyt√°rsaid hirdet√©seit, kamp√°nyainak ak√°r a c√©lk√∂z√∂ns√©geit, vagy hogy milyen eszk√∂z√∂ket haszn√°l a weboldal√°n, akkor n√©zd meg a __versenyt√°rsakr√≥l sz√≥l√≥ workshopomat__!

N√©zd meg kedvenc eszk√∂zeimet, amiket rendszeresen haszn√°lok, √©s neked is a seg√≠ts√©gedre lehetnek a hat√©kony marketinged fel√©p√≠t√©s√©ben: 101 kedvenc marketinges eszk√∂z√∂m. Vagy √≠rj √ľznetet √©s foglalj konzult√°ci√≥t!

‚Äć

SEO optimalizáció további termékeken

Mivel mind az elsŇĎ k√∂rben SEO optimaliz√°lt term√©koldalak √©s weboldalak, mind pedig a Facebook hirdet√©sek bev√°ltak, ez√©rt tov√°bb bŇĎv√≠tett√ľk az egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√ľnket, √©s az oldalon tal√°lhat√≥ tov√°bbi term√©k oldalakat √©s le√≠r√°sokat is optimaliz√°ltuk.¬†

A kezdeti term√©keken t√ļl m√©g tov√°bbi 800 term√©k le√≠r√°s√°t k√©sz√≠tettem el.

Emellett azonban egy tov√°bbi nagyon fontos ir√°nyba is bŇĎv√≠tett√ľk a weboldalt, ez pedig a kor√°bbi elhanyagolt √©s nem SEO optimaliz√°lt blognak egy √ļj lend√ľletet adni.

√öj cikkek a blogon

Szint√©n a kor√°bbi kulcssz√≥kutat√°shoz k√©sz√ľlt anyagokb√≥l kiindulva, rendszeres egy√ľttmŇĪk√∂d√©s keret√©ben k√©sz√ľlnek √ļjabb √©s √ļjabb blog cikkek az oldalra, egy fix tartalmi strat√©gia ment√©n, hogy egyre t√∂bb √©s t√∂bb organikus l√°togat√≥t hozzunk az oldalra, megismertetve vel√ľk az oldalt √©s a m√°rk√°t.

Emellett az is nagyon fontos, hogy ezek a blogok nem csak tartalmilag vannak felépítve, hanem a márka és a termékportfólió szempontjait is beépítették, hogy így támogasság az értékesítést is.

Blogposztok eredményei
A webshop k√ľl√∂nb√∂zŇĎ forgalmi forr√°sai

‚Äć

√öj lend√ľlet a Facebook hirdet√©seknek

Az egyik legjobb eredm√©nyt √©rtem el ezzel a partneremmel, a kor√°bbi forgalomterelŇĎ hirdet√©si k√∂lts√©gek (CPC - cost per click) a t√∂red√©k√©re estek, a kor√°bbi 20-40 forintos kattint√°sok 4-6 forintra estek vissza, ahogy a k√©peken is l√°tszik.

Facebook kampányok eredményei
Az elsŇĎ komolyabb FB kamp√°nyok √©s a kamp√°nyok optimaliz√°ci√≥ja

Eredmények

Ahogy az al√°bbi √°br√°n is l√°tszik, nagy m√©rt√©kben siker√ľlt n√∂velni az elad√°sokat a webshop eset√©ben. J√≥l l√°tszik, hogy az egyes v√°ltoztat√°sok hogy n√∂velt√©k tov√°bb az √©rt√©kes√≠t√©st. A kezdeti 1-2 v√°s√°rl√°s per napt√≥l, siker√ľlt n√∂veln√ľnk a v√°s√°rl√°sok sz√°m√°t 5-6 v√°s√°rl√≥ra naponta, √©s 100 ezer forint f√∂l√© n√∂velni az √°tlagos bev√©teleket naponta. (A t√ľsk√©k, akci√≥khoz √©s egy√©b k√ľl√∂nleges √©rt√©kes√≠t√©shez kapcsol√≥dnak.)

Vásárlások a PPC kampányokból
Az értékesítések alakulása a webshop esetében

Tov√°bbi lehetŇĎs√©gek

Email marketing

A v√°s√°rl√≥k megtart√°s√°nak √©s a rendel√©seik rendszeress√©g√©nek n√∂vel√©s√©ben nagy seg√≠ts√©g lehet az email marketing, ami seg√≠theti a v√°s√°rl√≥k visszahoz√°s√°t a weboldalra. Ez seg√≠thet cs√∂kkenteni a klasszikus PPC-s kamp√°nyok k√∂lts√©g√©t is, hiszen √≠gy ŇĎket PPC-s kamp√°nyok n√©lk√ľl is vissza tudjuk cs√°b√≠tani az oldalra 1-1 kamp√°nnyal.¬†

CRM rendszer bevezetése

Tov√°bbi nagyon elem az email marketing mellett egy megfelelŇĎ CRM rendszer. Ez a kettŇĎ sokszor egy√ľtt j√°r, egy rendszeren bel√ľl √©rhetŇĎ el. Ilyen az ActiveCampaign - az egyik kedvenc ilyen eszk√∂z√∂m, itt tal√°lod a kapcsol√≥d√≥ cikkeket -, de a Hubspot is, ami ink√°bb B2B c√©gek eset√©ben ide√°lisabb v√°laszt√°s.¬†

Olvasd el az egyik, az ActiveCampaign bevezet√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥ esettanulm√°nyt.

illetve,

B2B c√©gk√©nt szeretn√©l hat√©konyabb √ľgyf√©lszerz√©st? Olvasd el a 8 orsz√°g sales csapata sz√°m√°ra bevezetett HubSpot esettanulm√°ny!

‚Äć

A CRM rendszerek bevezet√©s√©n√©l nagy hi√°ny szokott lenni, a nem megfelelŇĎ adatkeletkeztet√©s, a szegment√°ci√≥ hi√°nya, vagy teljes elmarad√°sa. Ezek ugyanis seg√≠thetnek √ļj persz√≥n√°k megtal√°l√°s√°ban, illetve a megl√©vŇĎ persz√≥n√°k fejleszt√©s√©ben is. Emellett pedig a k√ľl√∂nbzŇĎ PPC kamp√°nyok c√©lz√°s√°ban is nagy elŇĎny√∂kkel j√°rhat az alkalmaz√°suk.

√Ėsszefoglal√°s

Sok magyar KKV k√ľzd azzal, hogy hogyan n√∂velhetn√© a bev√©teleit, elad√°sait. Azonban csak kevesen mernek szemben√©zni a val√≥di helyzet√ľkkel: szoros verseny, magas fok√ļ digitaliz√°ci√≥. Ilyen k√∂rnyezetben musz√°j √ļj lehetŇĎs√©geket keresni, v√°ltoztatni a kor√°bbi ‚Äúj√≥l bev√°lt‚ÄĚ megold√°sokon. Persze neh√©z megtal√°lni a megfelelŇĎ partnereket √©s a megfelelŇĎ megold√°sokat. Mindig sz√ľks√©ges, hogy vagy bizalom vagy valamilyen tud√°s rendelkez√©sre √°lljon az √ļj megold√°sok megtal√°l√°s√°ban.

Ha szeretn√©l te is t√∂bbet tudni a digitaliz√°ci√≥r√≥l, n√©zd meg a hat√©kony digit√°lis marketing √∂kosziszt√©m√°r√≥l sz√≥l√≥ oktat√≥anyagaimat, vagy kezdj√ľnk k√∂z√∂s munk√°ba, p√∂rgess√ľk fel a te webshopodat, v√°llalkoz√°sodat is!

‚Äć

[UPDATE] - Google Search Console eredmények

Ahogy te √©s mindenki m√°s is, h√≥nap elej√©n kapsz egy levelet a Google Search Console-t√≥l, hogy milyen eredm√©nyeket √©rtet el a weboldalad. Itt sz√©pen l√°tszik, hogy milyen organikus forgalom √©rkezett az oldaladra, illetve az is, hogy ez milyen kulcsszavak hat√°s√°ra t√∂rt√©nt - egyebek mellett, amikrŇĎl majd k√©sŇĎbb egy m√°sik blog posztban is √≠rok r√©szletesen. De addig is, √≠me az elm√ļlt f√©l √©v eredm√©nyei:

Search Console eredmények
Eredm√©nyek az optimaliz√°ci√≥nak k√∂sz√∂nhetŇĎen

Term√©szetesen itt is holisztikusan, t√∂bb t√©m√°val is foglalkoztunk. Egyr√©szt optimaliz√°ltuk a Facebook kamp√°nyainkat, ahogy azt fentebb is √≠rom. K√ľl√∂n tartalmakat k√©sz√≠tett√ľnk, amik keres√©si √©s kattint√°si szempontb√≥l is kedvezŇĎbbek lettek a kor√°bbi megold√°sokn√°l. M√°sr√©szt optimaliz√°ltuk a webshop term√©keinek a le√≠r√°s√°t, on-page SEO √©s technikai SEO r√©szeit.

Ha további esettanulmányokra lennék kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Gyakori kérdések

Miért fontos a SEO optimalizáció egy kisvállalkozás weboldalán?

A SEO optimalizáció segít abban, hogy a weboldalad jobban rangsoroljon a Google keresési találataiban, így több organikus forgalmat vonzhatsz és növelheted az online jelenléted hatékonyságát.

Hogyan segíthet a SEO optimalizáció a termékértékesítés növelésében?

A megfelelŇĎ kulcsszavak √©s tartalomstrat√©gia alkalmaz√°s√°val a SEO optimaliz√°ci√≥ seg√≠t abban, hogy a potenci√°lis v√°s√°rl√≥k k√∂nnyebben megtal√°lj√°k a term√©keidet a Google-on kereszt√ľl, √≠gy n√∂velve az √©rt√©kes√≠t√©st √©s a bev√©telt.

Milyen l√©p√©sek sz√ľks√©gesek a SEO optimaliz√°ci√≥ elind√≠t√°s√°hoz?

A SEO optimaliz√°ci√≥ elind√≠t√°s√°hoz elŇĎsz√∂r ki kell v√°lasztani a megfelelŇĎ kulcsszavakat, majd ezeket be kell √©p√≠teni a weboldal tartalm√°ba. Emellett fontos a technikai SEO, azaz az oldal sebess√©g√©nek optimaliz√°l√°sa √©s a metaadatok be√°ll√≠t√°sa is.

‚Äć

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg m√©g t√∂bbet arr√≥l, hogyan tudod jav√≠tani a webshopod hat√©konys√°g√°t √©s bev√©teltermelŇĎ k√©pess√©g√©t!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m