Woocommerce webshop felfuttatása
Főoldal
>>
Blog
>>
Magyar KKV WooCommerce-es webshopjának felfuttatása
Olvasási idő:
9
perc
Publikálva:
2023-09-17

Egy KKV webshop felfuttatása

Az ügyfelem egy kompetitív, kis piacon dolgozik, és mint ilyen, kevés digitális eszközt, csatornát használ. Alapvetően nem is hitt a SEO, a PPC vagy más online eszközökben, azonban pár hónap alatt sikerült megváltoztatnom az elképzelését, és erősen elkezdett invesztálni ezekbe a csatornákba is!

Ha kérdésed lenne felém, keress meg nyugodtan innen a weboldalon keresztül, vagy keress meg LinkedIn-en!

Magyar KKV-k jellemző helyzete

Az alap, mint sok magyar kisvállalkozás esetében itt is egy Wordpress oldal volt, amihez tartozik WooCommerce bővítmény, ami ellátja a webáruház funkciókat - itt olvashatsz hasznos tippektről, amitől jobban fog működni . Sajnos itt is azzal szembesültem, ami sok magyar weboldal esetében is igaz. A fejlesztők nagyon nehezen elérhetőek, kevéssé figyeltek az ügyfélélményre, a weboldal ergonómiai felépítésére, a SEO optimalizációra vagy akár csak a weboldal teljesítményének a nyomon követésére, ezért is hiányosak az analitikai adatok, ahogy az később látszik majd. 

Emellett, vagy éppen ezért, a cég weboldala nem is igen termelt bevéltelt, azonban a fizikai bolt lehetőségei pedig végesek az elhelyezkedése miatt. Így volt érdeklődés a tulajdonos részéről arra, hogy bővítsük az online jelenlétét a boltnak, azonban csak lassan, kompromisszumokkal sikerült ebbe az irányba terelni. Azonban a fokozatosan javuló eredmények, végül egy növekvő pályára állították az online eladásokat is.

Nézd meg kedvenc eszközeimet, amiket rendszeresen használok, és neked is a segítségedre lehetnek a hatékony marketinged felépítésében: 101 kedvenc marketinges eszközöm. Vagy írj üznetet és foglalj konzultációt!

Kezdeti lépések

Mivel volt egy általános bizalmatlanság a tulajdonosban az online csatornák iránt, ami részben a stagnáló bevételekből, másrészt a negatív korábbi tapasztalatokból eredtek, ezért kisebb lépésekben álltunk neki felépíteni a cég online jelenlétét.

Az első fázisban beszélgettünk leginkább, próbáltam felpuhítani a bizalmat légkört. Ekkoriban indítottuk el az első hirdetéseket Facebookon, még inkább Awareness típusúak, mivel nem voltak az oldalban megfelelő mérőkódok.

Már a bolt forgalmán is meglátszódtak az Awareness hirdetések eredményei, mert ezt követően állítottuk be a méréseket, hogy a Traffic és a Conversion fókuszú hirdetések is megfelelően futhassanak a jövőben.

Mérések beállítása

Sok kis KKV nem használja a különböző analitikai eszközöket, ennek egyrészt véleményem szerint van egy erőforrás része, továbbá van egy információ és tudásbeli része. Ez utóbbiban tud segíteni a The Bright Academy-n található kurzusom, amin keresztül egy teljes, holisztikus képet kaphatsz a marketingről. Én mindig ökoszisztémában gondolkodom, és mérések nélkül nem lehet döntéseket hozni, ezért nem szoktam sosem weboldalt építeni vagy projekteket elvállalni mérések beállítása nélkül.

SEO optimalizáció a termékeken

A következő lépés az volt, hogy a boltban található termékek egy kisebb hányadánál SEO optimalizáltuk (további SEO-s cikkek) a termékoldalakat, hogy azok könnyebben megtalálhatóak legyenek a Google keresőjén keresztül. Ezt amúgy bárki könnyedén ellenőrizheti, hogy a saját oldala, illetve a trmék oldalai mennyire SEO barátak. Ehhez elég a Google Chrome Lighthouse funkcióját használni, vagy a Google Page Insight nevű eszközön lefuttatni egy tesztet.

A SEO optimalizáció több részt is magába foglalt, megvizsgáltuk mely termékeket keresik a Google-n, illetve az oldalon belül is a vásárlók, másrészt a meglévő szövegeket is rendbe tettük, harmadrészt pedig új, jobb és teljesebb szövegeket kezdtünk el feltölteni a termékleírásokhoz.

A webshop Google Search Adatai

Új PPC hirdetések a Facebookon

Mivel mind az oldal felépítése, betöltési sebessége, az oldalon található termékek is javultak, illetve a méréseket is bekötöttem az oldalba, érdemessé vált foglalkozni és többet költeni a Facebookon, hiszen így már azok jobb megtérüléssel és mérhetően tudtak futni. Hiszen az oldal hibáinak nagyját kijavítottam. Továbbá a mérések bekötésével nyomonkövethetővé válta különböző foralomból származó weboldal látogatók az oldalon történő böngészése.

Ezeknél a hirdetéseknél már figyeltünk arra, hogy ne csak márkaismertség (Awareness) hanem forgalomterlés (Traffic) és eladást támogató, célzó (Conversion) típusú kampányokat is futtassunk. Ezeknek a feépítésénél a különböző közönségek kiválasztásánál pedig a saját tapasztalataimra, illetve a piacismeretemre hagyatkoztam.

Ezekről többet itt nem szeretnék megosztani, ha esetleg kíváncsi vagy arra, hogy hogyan tudod lenyomozni a különböző versenytársaid hirdetéseit, kampányainak akár a célközönségeit, vagy hogy milyen eszközöket használ a weboldalán, akkor nézd meg a __versenytársakról szóló workshopomat__!

Nézd meg kedvenc eszközeimet, amiket rendszeresen használok, és neked is a segítségedre lehetnek a hatékony marketinged felépítésében: 101 kedvenc marketinges eszközöm. Vagy írj üznetet és foglalj konzultációt!

SEO optimalizáció további termékeken

Mivel mind az első körben SEO optimalizált termékoldalak és weboldalak, mind pedig a Facebook hirdetések beváltak, ezért tovább bővítettük az együttműködésünket, és az oldalon található további termék oldalakat és leírásokat is optimalizáltuk. 

A kezdeti termékeken túl még további 800 termék leírását készítettem el.

Emellett azonban egy további nagyon fontos irányba is bővítettük a weboldalt, ez pedig a korábbi elhanyagolt és nem SEO optimalizált blognak egy új lendületet adni.

Új cikkek a blogon

Szintén a korábbi kulcsszókutatáshoz készült anyagokból kiindulva, rendszeres együttműködés keretében készülnek újabb és újabb blog cikkek az oldalra, egy fix tartalmi stratégia mentén, hogy egyre több és több organikus látogatót hozzunk az oldalra, megismertetve velük az oldalt és a márkát.

Emellett az is nagyon fontos, hogy ezek a blogok nem csak tartalmilag vannak felépítve, hanem a márka és a termékportfólió szempontjait is beépítettk, hogy így támogasság az értékesítést is.

A webshop különböző forgalmi forrásai

Új lendület a Facebook hirdetéseknek

Az egyik legjobb eredményt értem el ezzel a partneremmel, a korábbi forgalomterelő hirdetési költségek (CPC - cost per click) a töredékére estek, a korábbi 20-40 forintos kattintások 4-6 forintra estek vissza, ahogy a képeken is látszik.

Az első komolyabb FB kampányok és a kampányok optimalizációja

Eredmények

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, nagy mértékben sikerült növelni az eladásokat a webshop esetében. Jól látszik, hogy az egyes változtatások hogy növelték tovább az értékesítést. A kezdeti 1-2 vásárlás per naptól, sikerült növelnünk a vásárlások számát 5-6 vásárlóra naponta, és 100 ezer forint fölé növelni az átlagos bevételeket naponta. (A tüskék, akciókhoz és egyéb különleges értékesítéshez kapcsolódnak.)

Az értékesítések alakulása a webshop esetében

További lehetőségek

Email marketing

A vásárlók megtartásának és a rendeléseik rendszerességének növelésében nagy segítség lehet az email marketing, ami segítheti a vásárlók visszahozását a weboldalra. Ez segíthet csökkenteni a klasszikus PPC-s kampányok költségét is, hiszen így őket PPC-s kampányok nélkül is vissza tudjuk csábítani az oldalra 1-1 kampánnyal. 

CRM rendszer bevezetése

További nagyon elem az email marketing mellett egy megfelelő CRM rendszer. Ez a kettő sokszor együtt jár, egy rendszeren belül érhető el. Ilyen az ActiveCampaign - az egyik kedvenc ilyen eszközöm, itt találod a kapcsolódó cikkeket -, de a Hubspot is, ami inkább B2B cégek esetében ideálisabb választás. 

Olvasd el az egyik, az ActiveCampaign bevezetéséről szóló esettanulmányt.

illetve,

B2B cégként szeretnél hatékonyabb ügyfélszerzést? Olvasd el a 8 ország sales csapata számára bevezetett HubSpot esettanulmány!

A CRM rendszerek bevezetésénél nagy hiány szokott lenni, a nem megfelelő adatkeletkeztetés, a szegmentáció hiánya, vagy teljes elmaradása. Ezek ugyanis segíthetnek új perszónák megtalálásában, illetve a meglévő perszónák fejlesztésében is. Emellett pedig a különbző PPC kampányok célzásában is nagy előnyökkel járhat az alkalmazásuk.

Összefoglalás

Sok magyar KKV küzd azzal, hogy hogyan növelhetné a bevételeit, eladásait. Azonban csak kevesen mernek szembenézni a valódi helyzetükkel: szoros verseny, magas fokú digitalizáció. Ilyen környezetben muszáj új lehetőségeket keresni, változtatni a korábbi “jól bevált” megoldásokon. Persze nehéz megtalálni a megfelelő partnereket és a megfelelő megoldásokat. Mindig szükséges, hogy vagy bizalom vagy valamilyen tudás rendelkezésre álljon az új megoldások megtalálásában.

Ha szeretnél te is többet tudni a digitalizációról, nézd meg a hatékony digitális marketing ökoszisztémáról szóló oktatóanyagaimat, vagy kezdjünk közös munkába, pörgessük fel a te webshopodat, vállalkozásodat is!

[UPDATE] - Google Search Console eredmények

Ahogy te és mindenki más is, hónap elején kapsz egy levelet a Google Search Console-tól, hogy milyen eredményeket értet el a weboldalad. Itt szépen látszik, hogy milyen organikus forgalom érkezett az oldaladra, illetve az is, hogy ez milyen kulcsszavak hatására történt - egyebek mellett, amikről majd később egy másik blog posztban is írok részletesen. De addig is, íme az elmúlt fél év eredményei:

Google Search Console eredmények

Természetesen itt is holisztikusan, több témával is foglalkoztunk. Egyrészt optimalizáltuk a Facebook kampányainkat, ahogy azt fentebb is írom. Külön tartalmakat készítettünk, amik keresési és kattintási szempontból is kedvezőbbek lettek a korábbi megoldásoknál. Másrészt optimalizáltuk a webshop termékeinek a leírását, on-page SEO és technikai SEO részeit.

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémával keresnek meg. Erre keresek megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on és a LinkedIn oldalalamon! 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Szólj hozzá te is a cikkhez!
Megnézem a kommenteket!
Szeretnék hasonló sikeres kampányokat saját cégednek is? Foglalj konzultációt!
Igen, érdekel!
Szeretnék hasonló sikeres kampányokat saját cégednek is? Foglalj konzultációt!
Foglalok
Ezeken a platformokon is megtalálsz:

👋Kapcsolat

Ha többet szeretnél tudni rólam, olvasd el ez azt oldalt, vagy dobj rám egy üzentet Linkedin-en, olvasd el a CV-m, készítettem egy saját "Linktree" oldalt is, itt minden fontos és friss anyagot megtalálsz!

Itt pedig meg találod a kötelező részt: Privacy Policy, Terms of Conditions, Impressum. Itt is megtalálsz még: Shoprenter, Clutch, Contra.
For English homepage please click here.

Török Balázs
Balázs Török
👨𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐠𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐬🚀
Eötvös Loránd University
View profile