ActiveCampaign bevezetése egy UNAS-os webshopnál

Publikálva:
2024-04-09
Olvasási idő:
12
perc
Active ampaign bevezetése egy webshopnál

Jó ügynek is kell a jó marketing - Zöldbolt

A Zöldbolt egy ökológiai tudatosságot szem előtt tartó fenntarthatósági bolt és webshop. A cég fő profilja a takarító és tisztítószerek kis és nagykereskedelme. Emellett sok más terméket is árulnak, amelyek a tudatos háztartáshoz kell. Szem előtt tartják, hogy termékeik segítsék a környezettudatosabb és egészségesebb életet, jelenlétet a bolygónkon. 

Az együttműködésünk előtt, klasszikus marketinges aktivitásaik voltak. Hirdetéseik futottak Facebookon, a Google hirdetési hálózatán, illetve bizonyos mértékben használták az UNAS belső hírlevélküldő rendszerét is. A hirdetéseket egy ügynökség kezelte, a hírleveleik pedig házon belül, a munkatársak segítségével készültek.

“Balázs hozzáállása és szaktudása sokat segített egy profibb marketing rendszer felépítésében. Ráadásul nem is elvont, high-end megoldásokkal kezdtünk el foglalkozni, számunkra pl. A Canva használata, a profi hírlevélküldő bevezetése és néhány e-mail automatizmus már sokat segített, hogy új pályára kerüljön a marketingünk.”

Az UNAS népszerű magyar webshop motor, és mint ilyen, több nagy nemzetközi hírlevél és CRM rendszerhez is kapcsolódik, ilyen a MailChimp, az általam régóta és erősen preferált és kedvelt ActiveCampaign, a Mailer Lite, illetve a Maileon. Ezeken túl a hazai Sales Autopilottal is integrálható.

A CRM és hírlevélküldő rendszer kiválasztása

Akivel már dolgoztam együtt, vagy elvégezte az online kurzusaimat, tudja, hogy általában holisztikus megközelítést használok. Azaz a teljes marketinges folyamatot igyekszem az adott céges célok, a jelenleg használt marketinges ökoszisztémával összhangban úgy átalakítani, hogy az a legjobb eredményeket hozza. 

A Zöldbolt esetében a belsős döntés több szempontból a Mailer Lite rendszere felé terelte a döntésünket, az integráció kiépítését is ezzel kezdtük. Azonban több - külsős - nehézségbe is ütköztünk, ezért végül az eredeti javaslatom - a mind B2B, mind B2C környezetben remek - ActiveCampaign integráció mellett köteleződtünk el. 

Az ActiveCampaign tag-es (címkés) felépítése nagyon könnyűvé teszi az adatkezelést - erről bővebben ebben a cikkben olvashatjátok a gondolataimat -, emellett nemzetközi rendszer lévén könnyen és gyorsan integrálható további rendszerekkel. Ha szükséges, akkor pedig a B2C mellett B2B értékesítési folyamatokat is könnyen és hatékonyan fel lehet benne építeni.

Ha többet szeretnél tudni B2B értékesítési folyamatokról szóló cikkemről, olvasd el a Codecoolról szóló esettanulmányomat, ahol Hubspot rendszert vezettünk be a cég számára 8 országban!

CRM rendszert keresel vagy fejlesztenéd a meglévőt? Kattints ide!
A Zöldbolt weboldala
A Zöldbolt weboldala, nézd meg t is!

Webshop marketing automatizációs folyamatai

Miután létrehoztuk az accountot, megkezdődött az ActiveCampaign implementációja, bevezetése. Egy CRM rendszer bevezetése során a legfontosabb lépések a következők:

  1. Adatstruktúra, célcsoportok és stratégia megalkotása
  2. Listák meghatározása és felépítése
  3. A legfontosabb TAG-ek, címkék meghatározása
  4. Automatizmusok felépítése és ellenőrzése
  5. Szegmentációk
  6. Adattisztítás
  7. Korábbi listák, kontaktok betöltése, importálása
  8. Kontakt lista tisztítása
  9. A feliratkozási folyamatok lecserélése, optimalizációja
  10. GDPR kompatibilitás és adatkezelési szabályzatok frissítése

Egy webshop alapvető marketing automatizációs folyamatai közé tartozik például a kosárelhagyó automatikus üzenetek, ez a Zöldboltnál kivételesen az UNAS rendszerén belül maradt, mivel egyelőre a különböző ActiveCampaign előfizetési megoldások közül a Lite verzió mellett döntöttünk.

“Sokáig vevőink csak annyit tapasztaltak, hogy a leadott rendelésüket flottul és gyorsan feladtuk, de ezen túl nem nyújtottunk többet, vevőink kvázi eltűntek a rendelésfeladás darálójában. Az új megközelítésünkkel vevőink közelebb maradnak a Zöldbolthoz és könnyebben visszatérnek egy újabb rendelésre.”

Emellett beállítottunk onboardingot, így az új feliratkozók megismerkedhetnek a cég értékeivel, legfontosabb üzeneteivel és termékeivel. Ez természetesen együtt járt a webshop és a webshopon található blogcikkek SEO optimalizációjával is.

Blog cikkek célja egy webshop esetében, SEO optimalizáció

Minden webshop esetében nagyon fontos, hogy legalább alapszinten rendben legyen az oldal betöltési sebessége, az on-site SEO és a technikai SEO. Ezek ellenőrzése egy remek és ingyenes eszköz a Google Chrome Lighthouse funkciója, amit az oldal vizsgálatánál te is le tudsz ellenőrizni.

Így tudod ellenőrizni weboldalad oldalbetöltési sebességét

A Zöldbolt esetében is voltak hiányosságok a SEO beállítások tekintetében. Mivel a különböző értékes és jó tartalommal rendelkező tartalmainkra futtattak hirdetéseket Facebookon is, ezért úgy gondoltam, hogy mindenképpen érdemes ezen is fejlesztenünk. Hiszen ezek optimalizációjával csökkenhet az oldal betöltési sebesség is, így jobb eredményeket tudunk elérni a PPC-vel is. Illetve mivel ezek a blogbejegyzések az email marketingben és az email automatizációkban is felhasználásra kerültek, ezért úgy gondoltam az az ideális, ha ezekkel is foglalkozunk.

A marketing mint ökoszisztéma - erre figyelj oda te is!

Ahogy a cikk elején is említettem, én mindig ökoszisztémákban gondolkodom, ami sokszor és sok pontban különbözik a legtöbb ügynökségi megközelítéstől. Ahogy a közmondás is mondja, minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. Így van ez a marketing esetében is, nem építhetsz fel jó rendszert, ha egy vagy több eleme is gyenge.

A Zöldbolt esetében is - legalábbis remélem így van - igyekeztem nem csak egy adott feladatot elvégezni, hanem az egész csapat gondolkodásmódját is formálni, fejleszteni. Ennek köszönhető a Canva előfizetésük is, amivel könnyebben és gyorsabban tudnak saját maguk is kreatívokat készíteni.

Miért éri meg előfizetned neked is a Canva-ra

Átalakítottuk a blogcikkek felépítését is, hogy azok hatékonyabban szolgálják a cég - és a jó ügy érdekeit. Így kerültek be a cikkekbe a TikTok videóik, illetve aktivizáltuk a TikTok csatornájukat is - nézd meg a Zöldbolt TikTok videóit!

Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan érdemes felépíteni hatékony közösségi média jelenlétet, és hogyan tudsz optimalizálni ezeken a folyamataidon, nézd meg a The Bright Academy-n található másik kurzusomat, amit a közösségi médiáról készítettem!

Eredmények - egy hatékony CRM bevezetést követően

Bár a Zöldboltnál volt alapvetően marketing jelenlét, illetve a cég bevételeihez képest megfelelő PPC-s (PPC-s cikkeim) költés is társult - amit ekkor még egy ügynökség kezelt -, valami azonban mégis hiányzott.

A bevezetés úgy gondolom szemléletformálással is járt a csapaton belül. Emellett láthatóvá váltak a hírlevelekből érkező bevételek, ami pozitív irányba indította el az online vásárlások ütemét, illetve a csapatnak is pozitív visszaigazolást adott arra, hogy érdemes ebbe energiát fektetni. 

Emellett a bevezetésnek és a hatékony felépítés miatt sikerült közel megdupláznunk a megnyitási arányokat a hírlevelek esetében, így volt olyan hírlevelünk, ami 46%-os megnyitási arányt ért el, és az átlagos megnyitási arányunk jelenleg is 35% felett van.

Ha te is szeretnél többet tudni a fenntartható háztartásról, iratkozz fel a Zöldbolt hírlevelére, és nézd meg személyesen is az email automatizmust, amit a friss feliratkozók számára készítettünk!

Érdekelnek további esettanulmányaim is? Kattints ide!

ActiveCampaign és CRM

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha szeretnél hatékonyabb sales és marketing folyamatokat, akkor érdemes tájékozódnod a CRM rendszerekről. Hasznos tartalmakat találhatsz az ActiveCampaign Sales és Marketing rendszerrel kapcsolatban. Ha még csak most ismerkedsz a rendszerrel, próbáld ki magyar nyelvű ActiveCampaign-es bevezető minikurzusomat! Ha pedig most tervezed újra a sales és marketing folyamataidat ez az anyagom lesz hasznos számodra!

Ha szeretnél hatékonyabb CRM rendszert, vagy most gondolkozol ilyenen, és lenne kérdésed, írd meg Linkedin-en!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések a marketing automatizációs megoldásokról:

Mi az a marketing automatizáció, és hogyan működik?

A marketing automatizáció olyan folyamat, amely során marketingtevékenységeket automatizálnak és optimalizálnak a hatékonyság és eredményesség növelése érdekében. Ez a technológia lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy automatikusan végrehajtsanak olyan feladatokat, mint az e-mail-kampányok küldése, a közösségi média posztok ütemezése, a weboldalakon való személyre szabott tartalom megjelenítése és az ügyfél kommunikáció automatizálása. A marketing automatizáció használata segít időt és erőforrásokat megtakarítani, valamint javítja a marketing kampányok hatékonyságát és eredményességét.

Milyen előnyökkel jár a marketing automatizáció bevezetése?

A marketing automatizáció bevezetése számos előnnyel járhat. Néhány fő előnye a következők:

  • Hatékonyságnövelés: A marketing automatizáció lehetővé teszi a folyamatok automatizálását, így időt takaríthat meg és hatékonyabbá teheti a marketing tevékenységeket.
  • Személyre szabott ügyfélélmény: A marketing automatizáció segítségével személyre szabott tartalmat és kommunikációt kínálhat ügyfeleinek, amely javítja az elkötelezettséget és növeli a vásárlások esélyét.
  • Jobb konverziós arányok: Az automatizált folyamatok segíthetnek a leadek és az értékesítések konverziós arányainak növelésében.
  • Adatvezérelt döntéshozatal: A marketing automatizáció részletes adatokat gyűjt a kampányokról és a felhasználói viselkedésről, így segít informált döntéseket hozni és finomhangolni a stratégiákat.

Milyen típusú feladatokat lehet automatizálni a marketingben?

A marketing automatizáció sokféle feladatot képes automatizálni. Néhány példa:

  • E-mail kampányok: Automatizált e-mail-sorozatok létrehozása üdvözlő üzenetek, üzleti ajánlatok, felhívások vagy vásárlási emlékeztetők küldéséhez.
  • Közösségi média posztok ütemezése: Bejegyzések előzetes ütemezése és automatikus közzététele a kívánt időpontban.
  • Weboldal személyre szabása: Az automatizáció lehetővé teszi a látogatók weboldalon történő személyre szabott tartalommal való fogadását és a felhasználói élmény javítását.
  • Lead követés: Automatizált folyamatok a lead-ek követésére, értékelésére és további értékesítési lehetőségek kialakítására.
  • Ügyfél-kommunikáció: Automatizált üzenetek és válaszok küldése ügyfeleknek az érdeklődésüknek megfelelően.

Hogyan segíthet a marketing automatizáció az ügyfélkapcsolatok kezelésében?

A marketing automatizáció lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy jobban kezeljék az ügyfélkapcsolatokat. Az automatizált folyamatok segítségével személyre szabott üzeneteket és ajánlatokat küldhetünk az ügyfeleknek az érdeklődési szintjüknek megfelelően. Ez javítja az ügyfélélményt és növeli az ügyfél-elkötelezettséget. Emellett az automatizáció segítséget nyújt az ügyfélút kezelésében, az értékesítési lehetőségek követésében és a vevőkkel való kapcsolattartásban.

Mire figyeljek oda a marketing automatizáció bevezetésekor?

A marketing automatizáció bevezetése előtt fontos figyelembe venni néhány szempontot:

  • Célkitűzések meghatározása: Határozza meg, hogy milyen célokat szeretne elérni a marketing automatizációval, például a lead generálás növelése vagy az ügyfélkapcsolatok javítása.
  • Adatok és szegmentáció: Gyűjtsön be elegendő adatot az ügyfelekről, hogy szegmentálhassa a kampányokat és célzottabb kommunikációt biztosíthasson.
  • Tartalom stratégia: Gondolja át, hogy milyen tartalmat kíván használni az automatizált kampányokban, és hogyan tudja személyre szabni az ügyfelek igényeihez.
  • Folyamatos finomhangolás: A marketing automatizáció folyamatos monitorozást és finomhangolást igényel. Elemzi adatait, méri a kampányok hatékonyságát és igazítson a stratégián az eredmények alapján.

Fontos megjegyezni, hogy a marketing automatizáció csak eszköz, amely hatékonyabbá teheti a marketingtevékenységet. A sikerhez továbbra is szükség van egy megfelelő stratégiára, jó tartalomra és a vevők igényeinek megértésére.

Gyakori kérdések

Mi az az ActiveCampaign és milyen előnyei vannak?

Az ActiveCampaign egy marketing automatizációs rendszer, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hatékonyabban kommunikáljanak ügyfeleikkel. Az ActiveCampaign számos funkciót kínál, beleértve az e-mail automatizációt, az ügyfélút tervezését és a weboldal személyre szabását. Az előnyei közé tartozik a személyre szabott ügyfélélmény biztosítása, az automatizált kampányok kezelése, a konverziós arányok növelése és a hatékony ügyfélkapcsolat-kezelés.

Hogyan működik az ActiveCampaign?

Az ActiveCampaign egy felhőalapú marketing automatizációs platform. Az ügyféladatokat és a kampányokat az ActiveCampaign rendszerébe töltik fel. Az ügyfélúttervező segítségével automatizált folyamatokat hozhatunk létre, amelyek meghatározzák, hogyan reagáljon a rendszer a felhasználók viselkedésére és válaszaira. Ez lehetővé teszi az üzenetek automatikus kiküldését, a felhasználók szegmentálását és a vásárlási folyamatok automatizálását. Az ActiveCampaign ny prémium szintű jelentést nyújt a kampányok hatékonyságának mérésére és az ügyféladatainak elemzésére.

Milyen típusú kampányokat hozhatok létre az ActiveCampaign segítségével?

Az ActiveCampaign sokféle kampányt támogat. Példák:

  • Üdvözlő kampányok: Automatikus e-mailek vagy üzenetek küldése az új felhasználóknak.
  • Értékesítési kampányok: Automatizált e-mail sorozatok küldése a leadek melegítésére és a vásárlás ösztönzésére.
  • Hátrahagyott kosár kampányok: Automatikus emlékeztetők küldése azoknak a felhasználóknak, akik elhagyták a kosarukat az online áruházban.
  • Születésnapi kampányok: Üdvözlő üzenetek és ajánlatok automatikus küldése a felhasználók születésnapján.
  • Visszatérítési kampányok: Automatizált üzenetek küldése azoknak a felhasználóknak, akik már vásároltak, hogy visszatérjenek és újra vásároljanak.

Milyen integrációkat kínál az ActiveCampaign?

Az ActiveCampaign számos integrációt kínál más népszerű eszközökkel és platformokkal, például a WordPress, a Shopify, a Salesforce, a Zapier és még sok más. Ez lehetővé teszi az adatok összehangolását és az információáramlást más rendszerek között, így egyszerűbbé és hatékonyabbá válik az ügyfélkapcsolatok kezelése.

Milyen támogatást nyújt az ActiveCampaign ügyfeleinek?

Az ActiveCampaign széles körű támogatást nyújt ügyfeleinek. A rendelkezésre álló támogatási lehetőségek közé tartozik az online dokumentáció, a képzési anyagok, az élő chat-támogatás és az e-mailen vagy telefonon történő segítségkérés. Az ActiveCampaign ügyfélszolgálata segít megoldani az esetleges kérdéseket vagy problémákat, és támogatást nyújt az automatizált kampányok létrehozásában és kezelésében.

Ha további esettanulmányokra lennék kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Megnézem