HubSpot bevezetése nyolc országban a Codecool számára

Publikálva:
2024-04-12
Olvasási idő:
8
perc
Codecool sales és CRM rendszer fejlesztése

CRM rendszer kiválasztása

A Codecool sales csapata korábban a Zoho CRM modulját használta, viszont szükségét láttak egy professzionálisabb rendszerre való átállásra. Ugyan mindkét rendszer rendelkezik marketing résszel is, csapat mérettől függően a HubSpot lehet kedvezőbb megoldás.

A HubSpot előnye lehet még, hogy Magyarországon és a régióban is ismertebb, illetve több befektető és befektetési alap is a HubSpotot részesíti előnyben. Ezért nagyban megkönnyíti a közös munkát, a tudástranszfert, ha a portfólióba tartozó cégek ugyanazt a szoftvert használják.

Mi azért döntöttünk a HubSpot mellett, mert egy olyan rendszerre volt szükségünk, amely a Codecool és az SDA értékesítői csapatának az igényeit is ki tudja szolgálni, mindezt egységesen - Kalocsai Lea, a Codecool értékesítési vezetője.

Igények felmérése HubSpot bevezetésénél

Kalocsai Leával 2022 nyarán kezdtünk el együtt dolgozni, amit a projekt előkészítésével, annak megtervezésével kezdtünk. Egyrészt szükség volt arra, hogy felmérjük milyen igényei vannak, mint az értékesítésért felelős vezetőnek, másrészt milyen keretrendszert, folyamatokat szeretne kialakítani a négy országban jelenlévő kollégái számára, hogy együtt a lehető legtöbbet kihozhassuk a HubSpot bevezetéséből. 

Egy mindmapben elkészítettem számukra a Codecool értékesítési folyamatát, amit Leával és osztrák kolléganőjével közösen át is néztünk, milyen olyan napi folyamatok vannak, amiket érdemes lehet beépíteni.

Emellett meghatároztuk és létrehoztuk azokat a Property-ket, amelyek szükségesek a Codecool számára, hogy megfelelően mérni tudják az értékesítési csapat teljesítményét, láthatóvá tegyük a kollégák napi munkáját. Ezek az adatok nem csak a mérést segítik, és tervezhetővé teszik a cég bevételeinek alakulását, hanem abban is segítségére vannak a cégvezetésnek, hogy rálássanak az ügyféligények változására lokációkra bontva, vagy milyen új igények jelennek meg a partnereknél. (A Codecoolnak nem csak a junior programozók közvetítéséből származik bevétele, hanem vállalati képzéseket is biztosítanak a partnereik számára.)

Nézd meg kedvenc eszközeimet, amiket rendszeresen használok, és neked is a segítségedre lehetnek a hatékony marketinged felépítésében: 101 kedvenc marketinges eszközöm. Vagy írj üzenetet és foglalj konzultációt!

A rendszert, úgy alakítottuk ki, hogy az mérni tudja a különböző marketinges csatornákból, aktivitások hatására bejövő érdeklődőket is, hogy később visszamérések és stratégia alakításánál lehetőség legyen mérlegelni az egyes csatornák sikerességét, bevételtermelő képességét. 

Ekkor még nem volt publikus, hogy a Codecool (Magyarország, Lengyelország, Románia és Ausztria) egyesül a lengyel Software Development Academy-vel (amely a következő országokban működik: Albánia, Cseho., Szlovàkia, Észto., Lengyelo., Romània), így a HubSpot Sales Hub bevezetése az SDA értékesítői csapatát is érintette, erről érdemes elolvasni a magyar Forbes cikkét.

Codecool SDA merge
A Codecool összeolvadása a Software Development Academy-vel

HubSpot Sales training, onboarding az új kollégák számára

Az elmúlt évek során több cégnél is részt vettem szoftverek bevezetésében, betanításában, oktatásában, így tisztában voltam, hogy az ilyen bevezetések során a sikeresség nagyban függ attól, hogy milyen mértékben sikerült bevonni a résztvevőket a folyamatba. Hogy megmutassam azt, hogy akár külön-külön milyen előnyökkel jár számukra ez az új rendszer, hogyan képes segíteni a munkájukat, hatékonyabbá tenni azt, vagy éppen tehermentesíteni őket repetitív folyamatokban. 

Balázs sokat segített abban, hogy a rendszert a Codecool sales csapatának az igényeit szabhassuk, és a bevezetés minél zökkenőmentesebb legyen - Kalocsai Lea, a Codecool értékesítési vezetője

Emellett fontos az is, hogy bár a HubSpot remek saját képzési anyagokkal rendelkezik, és remek supportot is biztosít a cégek számára, mégis nagyban megkönnyítheti a bevezetést a saját use case-ekre szabott oktatóanyagok, amiket a Codecoolnál videók formájában is elkészítettem a csapat számára. Hiszen így a jelenlegi kollégák is gyorsabban beletanulhatnak a rendszer kezelésébe, ahogy később az új kollégák is, szemben azzal, ha csak az általános oktató anyagokat használnak, vagy csak prezentáció formájában kapnák meg ezeket. 

Nagyobb szervezeteknél érdemes több energiát fordítani arra, hogy a gyakran ismétlődő feladatok minél hatékonyabban folyhassanak le. Ezért ma már sok cég rendelkezik valamilyen onboarding folyamattal, azonban ebbe az olyan ismereteket is érdemes beépíteni, mint egy-egy szoftver használata, akár cégre szabottan is, hiszen így nem kell egy-egy új kolléga érkezésénél erre külön energiát fordítani a későbbiekben. 

HubSpot és CRM

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha szeretnél hatékonyabb sales és marketing folyamatokat, akkor érdemes tájékozódnod a CRM rendszerekről. Hasznos tartalmakat találhatsz a HubSpot Sales és Marketing rendszerrel kapcsolatban. Ha még csak most ismerkedsz a rendszerrel, próbáld ki magyar nyelvű HubSpot-os bevezető minikurzusomat! Ha pedig most tervezed újra a sales és marketing folyamataidat ez az anyagom lesz hasznos számodra!

Ha szeretnél hatékonyabb CRM rendszert, vagy most gondolkozol ilyenen, és lenne kérdésed, írd meg LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Codecool weboldala
A Codecool B2B weboldala

HubSpot ökoszisztéma a sales csapat számára

Nagyban segíthetünk egy bevezetést azzal, ha segítjük a kollégáknak “belakni” a rendszert. Előkészíthetjük azokat a napi használatú elemeket, folyamatokat, amire szükségük lesz. Mivel a HubSpot CRM sok másik CRM rendszerrel szemben nem TAG-eket használ, a különböző kontaktok szegmentálására, hanem listákat, ezért a Codecool esetében a bevezetés folyamán felmértük, hogy milyen listákat szeretnének, hogy a kollégák figyeljenek, használjanak, ezeket pedig előre elkészítettem a számukra. 

“Vezetőként nagyon izgalmas feladat volt a két cég összeolvadása. A tárgyalások során eldöntöttük azt is, hogy egy új és az SDA-val egységes értékesítési rendszert kell kialakítanunk, hogy optimalizálni tudjuk a belső folyamatokat. Balázs nagy segítség volt abban, hogy 

Reszponzív és gyors volt, mindig emlékeztetett arra, ha valami rajtam dependált vagy nekem kellett döntést hoznom benne, így az összes szakmai-technikai feladatot rábízhattam, míg nekem “csak” a Codecoop specifikus kérdésekkel kellett foglalkoznom. - mondta Kalocsai Lea, a Codecool értékesítési vezetője.

Erre jó példa a riportok, amiben Leával közösen meghatároztuk azokat a metrikákat, amelyekkel nyomon követhető az egyes értékesítő kollégák munkája, teljesítménye - és az adminisztratív munkájuk is, és ezeket is készen kapta meg minden kolléga.

Értékesítőknél fontos szempont, hogy eltérő igényeik vannak, van, aki inkább telefonon végzi a munkáját, van, aki digitálisabb irányultságú. Vannak akik az értékesítési ciklus elejére koncentrálnak, vannak akik inkább a végére. Ilyen esetben olyan rendszert kell felépíteni, amely mindannyiuk számára komfortos és segíti a munkájukat. 

Nézd meg kedvenc eszközeimet, amiket rendszeresen használok, és neked is a segítségedre lehetnek a hatékony marketinged felépítésében: 101 kedvenc marketinges eszközöm. Vagy írj üzenetet és foglalj konzultációt!

Mint sok más bevezetés esetében is, úgy itt is szempont volt, hogy minél egyszerűbben és minél kevesebb third-party applikációval oldjuk meg a folyamatokat. Ezért külön felhívtuk a kollégák figyelmét az olyan lehetőségekre, mint a HubSpoton belül található időpontfoglaló megoldás (a Calendly-hez hasonló módon működik), vagy az olyan, sokszor nem használt eszközök, mint a Snippets, ami a napi munkát gyorsítja fel. 

Ezek az eszközök és más integrációs lehetőségek is ott vannak a HubSpotban, azonban ezek használata sokszor elmarad, pedig remek megoldások a napi munka terén, Balázs ezek integrálásában is sokat segített a kollégáknak.

Ahogy az egyes értékesítők számára készült listáknál, úgy ezeknél az eszközöknél is igyekeztem egy olyan rendszert kialakítani, ami jövőálló, illetve amiben később lehetőleg könnyen tudnak navigálni majd. Ezért kialakítottunk “naming convention”-öket is, ami nélkül többnyelvű csapatokban igencsak nehézkes boldogulni - erről sokan megfeledkeznek. Illetve, a már előre létrehozott elemeket is a rendszerben ennek megfelelően neveztem el, így még látványosabbá válik, ha valaki különutas megoldásokat, neveket használ.

HubSpot előnyei a sales vezetők számára

Sales és cégvezetők számára a HubSpot (de akár más CRM-ek is), megfelelő biztonságot adhatnak abban, hogy rálássanak a napi folyamatok eredményeire, vagy éppen arra, ha a kollégák el vannak maradva az adminisztrációval. Utóbbi minden szempontból nélkülözhetetlen, ugyanakkor megkönnyíthető, támogatható bizonyos automatizációkkal, eszközökkel, valamint megfelelő bevezetéssel és betanítással.

Jól felépített és bevezetett CRM-ek köré pedig megfelelő ökoszisztémát lehet építeni, amely aztán évekig elkíséri és támogatja a céget. 

HubSpot marketing automatizációban rejlő lehetőségek

A HubSpot piaci részesedéséből kifolyólag rengeteg további eszközzel kompatibilis, ma már saját weboldal készítő modulja is van, emellett közvetlen integrációja van a nagyobb hirdetési platformokkal is (mint a Google, Meta és LinkedIn). Ezeknek köszönhetően pedig komoly versenyelőnyt tud jelenteni a cégek marketingkommunikációjában, hiszen nyomon tudják követni a potenciális vásárlókat legyen szó akár a marketing, akár az értékesítés fázisáról. Sőt az nyomon követés és a hosszan fennmaradó ügyfélkapcsolatok ápolásában is remek megoldás lehet a HubSpot. 

Ha további esettanulmányokra lennék kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Gyakori kérdések

Miért döntött a Codecool a HubSpot mellett a Zoho helyett?

A Codecool értékesítési csapata arra a következtetésre jutott, hogy szükség van egy profibb CRM rendszerre. A HubSpot előnye, hogy Magyarországon és a régióban is ismertebb, valamint több befektető részesíti előnyben. Az egyesült rendszer megkönnyíti a közös munkát és a tudástranszfert a cégek között.

Hogyan zajlott az igények felmérése a HubSpot bevezetésekor?

Kalocsai Leával, a Codecool értékesítési vezetőjével közösen felmérték az igényeket és tervezték meg a projektet. Elkészítettek egy mindmapet a Codecool értékesítési folyamatáról, majd meghatározták és létrehozták a szükséges adatelemeket.

Milyen előnyei vannak a HubSpotnak a sales vezetők számára?

A HubSpot biztonságot ad a napi folyamatok eredményeinek nyomon követéséhez és a kollégák teljesítményének monitorozásához. Jól felépített és bevezetett CRM-ekkel hosszú távú ökoszisztémát lehet építeni, amely támogatja a céget. A HubSpot marketing automatizációs lehetőségei versenyelőnyt jelentenek a marketingkommunikációban és az ügyfélkapcsolatok ápolásában.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Megnézem