PPC kampány készítése egy kis weboldalhoz

Publikálva:
2024-04-12
Olvasási idő:
8
perc
PPC kampány egy kis optimalizálatlan weboldalhoz

Jellemző problémák egy weboldalon

Sokan az első és/vagy a legolcsóbb ajánlatot tevővel készíttetik el a weboldalukat, vagy azzal, aki az első ember, akit megtalálnak és készít weboldalakat. Nos persze ez talán mindig is így volt, de mielőtt kiadjuk a weboldalunk elkészítését nem árt pár kérdést feltenni magunknak - ugyanis én is mindig felteszem őket az ügyfeleimnek:

  • Mi a célunk a weboldallal? (eladás, marketing)
  • Ha eladni szeretnénk a weboldalunkon keresztül, vagy brandet építeni, miért egy programozóra bízzuk a weboldal elkészítését? Ez körülbelül olyan talán, mintha egy építőmérnökkel szeretnénk cégért terveztetni.
  • Miért nem a potenciális vásárlók szempontjából gondoljuk végig az oldalt: Vagy ennek a végiggondolását miért éppen egy programozóra bízzuk?
  • Ha úgy gondoljuk, hogy a weboldalunk fontos az üzlet szempontjából, valamint egy marketing eszköz, akkor a következő témák tekintetében is végiggondoltuk a weboldalunkat: szövegírás, SEO, marketing eszközök és mérés, konverziók beállítása, mobilnézet és oldalbetöltési sebesség, design és ergonómia.

Sokszor találkozom azzal, hogy készült egy weboldal, ami szerintem nem lett átgondolva marketinges szempontból. Nem gondolkoztak azon, hogy milyen mérési pontokat szeretnének betenni az oldalba. Hogy a látogatók hogyan szeretnének fogyasztani tartalmat. Milyen eszközön. Hogy mi az, ami érdekli őket? Hogy mi az, amit meg kell mutatni egy cégnek magából.

Ezeket sokszor részben azért a tulajdonosnak,  megbízónak illene végiggondolnia, de legalább figyelmesnek lenni a megbízott, úgymond szakember felé. Sok esetben, ugyanis az, aki a weboldalt készíti, jellemzően Wordpresses oldalakat, programozó, vagy csak egy egyszerű “vállalkozó”, szabadúszó, aki weboldalakat készít, és nem ért a design-hoz, a marketinghez, SEO-hoz, mérésekhez és konverziókhoz, PPC-hez stb. Ezek ugyanis mind-mind a weboldalhoz kapcsolódnak, és sok-sok olyan terület van, ahol a rosszul felépített oldal operatív nehézséget, kényelmetlenséget okozhat később a marktinges folymaatokban, ami pedig folyamatos pénzveszteség lesz a vállalkozás számára.

Egy ilyen weboldalnál a nagyobb hiba kezdő és kisvállalkozók esetében az, ha egyedi oldal készül. Egyedi fejlesztésű weboldalt én csak azoknak ajánlanék, ahol legalább félállásban vagy egy programozó, frontendes, aki a weboldallal foglalkozik és lesi a szintén teljes állásban lévő marketinges kolléga kéréseit.

Kálmán Kertje rendezényház

Így tedd hatékonyabbá a weboldalad - letölthető anyagok

Ha azt gondolod, hogy a te weboldalad is kevésbé hatékonyan van felépítve, akkor egy pár szempont alapján könnyen tudod optimalizálni a weboldaladnak a megjelenését, illetve a betöltését is (SEO), ami a Google szempontjából is nagyon fontos. Ehhez készítettem egy letölthető 5 pontból álló, ellenőrző listát, amit ezen a linken tudsz letölteni. De amennyiben kicsit több időt szeretnél fordítani erre, akkor pedig töltsd le ezt, a hosszabb fizetős 25 pontból álló ellenőrző listát. Ezt szintén könnyen le tudod tölteni az oldalról.

PPC kampányok indítása

PPC kampányok indítása előtt nagyon fontos  végig gondolnunk azt, hogy milyen célcsoportokat, és őket hogyan szeretnék elérni. Hogyan szólítjuk meg őket a hirdetésekben, azok hogyan segítik a weboldalon található információk befogadásában a potenciális vásárlókat. A weboldalon megfelelő mérések vannak-e beállítva, megfelelő konverziókat mérünk-e. Ezeket mind érdemes végiggondolni kampány indítást megellőzően, vagy bevonni marketing szakembert erre.

Így tett Erdős-Zentai Júlia is, és megbízott a fenti feladatokkal, és jó marketingesként a fenti feladatokat is elvégeztem neki, projekt alapon és kampányt is setupoltam neki a Kálmán Kertje oldalhoz. Ez egy kis panzió, ahol céges rendezvényeket, csapatépítőket és családi programokat, esküvőket lehet rendezni.

Első lépésként a Wordpress-es weboldalon rendbe tettem azokat a hibákat, és pótoltam azokat a hiányosságokat, amit a weboldal készítője nem tett meg. Így vonzóbbá téve a weboldalt a Google algoritmusai és ezen keresztül a potenciális vásárlók számára is.

Ezt követte a Facebook (Meta) és Google mérések és konverziók beállítása, majd a kampányok kreatívoknak, a hozzá tartozó szövegeknek az elkészitése és a kampányok beállítása. 

Itt van egyébként 5 Facebook költségcsökkentő tipp, illetve egy bővített 25 elemes lista, ha optimalizálni szeretnél..

További fejlesztési lehetőségek - weboldal

Egyik weboldal sincs sose kész, csak van, amikor már használjuk. Nos miután ezeket az optimalizációs feladatokat elvégeztük, a weboldal organikusan is elkezdett működni - tehát azok is felkeresték, akik a Google-ben hasonló témákra kerestek. 

Azonban később érdemes lehet több tartalommal, a Kálmán Kertje esetében a régióban található programajánlókkal megtölteni az oldalt, egyrészt ezek könnyen fogyasztható tartalmak lennének, könnyen hirdethetőek is, valamint SEO szempontból is kedvezőek lennének az oldal számára. Ez mind pedig segíti a vállalkozás eredményességét, bevételtermelő képességét. 

Itt van egyébként 5 egyszerű webshopos tipp, illetve egy bővített 50 elemből álló lista, ha tovább szeretnéd optimalizálni a weboldalad vagy webshopod SEO-ját.

Az első eredmények egy kis weboldalon
Az első erdmények

Érdemes lehet ilyen kisebb oldalak esetében is egy foglalást segítő, pontosító oldal, űrlap (form) használata, ami könnyebbé teszi a mérést, másrészt digitálisan még inkább lekövethető, harmadrészt pedig automatizálhatóvá tesz folyamatokat. A későbbiekben még ezekkel lehet érdemes fejleszteni, bővíteni az oldalt.  

Amennyiben még most vagy weboldalkészítés előtt, egyrészt ajánlom a Webflow-ról szóló oldalamat, illetve az oldalon egy mini alapozó kurzust is találsz, ami ingyenes. Ez egy teljesen más rendszer, mint a Wordpress, de sokkal újabb, fejlettebb annál. 

Több tartalommarketing

Számomra nagyon kedves megoldás a tartalommarketing. Amennyiben olyan termékünk van, amilyen itt is, hogy könnyű hozzá tartalmat készíteni, akkor mindenkit csak bátorítok erre. Hiszen ezzel valóban tudsz érdeklődést felkelteni és márkát is építeni.

Sajnos az utóbbi időben több másik partneremnél is meg kellett válnunk a PPC ügynökségektől. Ez is sok mindenen múlik. Egy ügynökség legtöbbször már jól felépített folyamatokat tud vinni tovább hatékonyan, nem jó a kezdeti fázisban legtöbbször, amikor még próbálkozni kell. De sokszor van az, hogy nem érti meg az adott céget, márkát megfelelően, sokkal inkább kész, “konzerv” megoldásokban gondolkodik, sokszor sokkal inkább juniorokkal dolgoztat, mintsem kéne, vagy ajánlott lenne az adott ügyfél érdekei szerint. 

Sokszor nem fektet elég időt a megismerés fázisba, illetve abba, hogy megértse az adott cég vásárlóit, megfelelő célközönségeket építsen hozzájuk. A két másik esetben is ez történt sajnos. A Kálmán Kertje számára pedig, létrehoztam azt a pár célközönséget, akiket máig is használnak a hirdetési kampányokban. 

Ideális megoldások kisvállalkozásoknak - a Wordpressen túl

Kisvállalkozások esetében, ha még időben vagyunk - és sosincs késő - azt szoktam javasolni, hogy olyan marketinges ökoszisztémát építsenek ki, amit értenek, tudnak használni, akár önállóan is. Ez lehet akár Wordpress-es oldal is, azonban, fenntartási, használhatósági és biztonsági szempontból, én inkább a Wix-et, vagy a Shopify-t szoktam ajánlani, vagy akár a Webflow-t. Mert ezek sokkal inkább arra lettek kifejlesztve, hogy kisvállalkozásoknak nyújtsanak megoldásokat. 

Olvasd el korábbi ügyfelem  a Shopify-os webshop esettanulmányát is!

Mindent meg lehet oldani minden platformon is, azonban ezekbe az eszközökbe sokkal könnyebben el lehet készíteni és karban lehet tartani egy weboldalt, mint egy Wordpress-es környezetben - legalábbis nekem ez a tapasztalatom az elmúlt évek alapján.

Érdemes megnézni,mennyi marketinges eszköz van egyébként, ami könnyen és sokszor ingyenesen is használható, a kedvenceimet ebben a cikkben szedtem össze.

Összefoglalás

Tanulság: kis cégek, weboldalak mellé is lehet hatékony PPC-s kampányokat tervezni. Ilyenkor érdemes lehet fix havidíjas megoldás helyett, projekt alapon kérni ajánlatokat, és azok közül válogatni

Semmiképpen ne feledkezz meg a weboldalad optimalizációjáról, a különböző hirdetési megoldások méréseinek a beállításairól.

Ha pedig még csak most tervezel weboldalt készíteni, érdemes bevonni már az elején egy szakértőt, és vele átbeszélni az igényeket és a weboldal funkcióit, elemeit.

Ha további esettanulmányokra lennék kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Közösségi média marketing tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha szeretnél többet kihozni a marketingedből, ha szeretnél hatékonyabban tartalmakat készíteni a közösségi média felületeidre. Töltsd le ezt a tartalommarketing készítést segítő anyagomat.

Érdemes lehet megnézned ezeket az anyagaimat is:

Ha pedig egyéni konzultációra lenne szükséged, válaszd az egyéni KKV mentorálását vagy, írj bátran a LinkedIn oldalamon!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések

Miért ne a legolcsóbb ajánlatot fogadd el, ha a weboldaladról van szó?

Az első vagy legolcsóbb ajánlat elfogadása gyakran azt eredményezi, hogy a weboldal nem megfelelően van átgondolva, és hiányoznak belőle olyan fontos elemek, mint a hatékony marketinges szempontok vagy a felhasználói élmény javítása.

Miért fontos szakértőre bízni a user-journey kialakítását?

A potenciális vásárlók szempontjainak figyelembevétele és egy szakértő bevonása segít abban, hogy az oldal megfelelően szólítsa meg célközönségét, és hatékonyan szolgálja ki üzleti célokat, például értékesítést vagy brand építést.

Miért ajánlott inkább már az elején egy szakértő bevonása a weboldal tervezésébe?

Az elején egy szakértő bevonása segít abban, hogy az igények és a weboldal funkciói átgondoltan legyenek megtervezve, ezáltal elkerülhetők a későbbi problémák és költséges módosítások.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg még többet arról, hogyan tudod javítani a webshopod hatékonyságát és bevételtermelő képességét!
Érdekel / Letöltöm