PPC kampĂĄny egy kis optimalizĂĄlatlan weboldalhoz

PPC kampåny készítése egy kis weboldalhoz

PublikĂĄlva:
2024-07-25
Olvasási idƑ:
8
perc

JellemzƑ problĂ©mĂĄk egy weboldalon

Sokan az elsƑ Ă©s/vagy a legolcsĂłbb ajĂĄnlatot tevƑvel kĂ©szĂ­ttetik el a weboldalukat, vagy azzal, aki az elsƑ ember, akit megtalĂĄlnak Ă©s kĂ©szĂ­t weboldalakat. Nos, persze ez talĂĄn mindig is Ă­gy volt, de mielƑtt kiadjuk a weboldalunk elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©t, nem ĂĄrt pĂĄr kĂ©rdĂ©st feltenni magunknak - ugyanis Ă©n is mindig felteszem Ƒket az ĂŒgyfeleimnek:

‍

  • Mi a cĂ©lunk a weboldallal? (eladĂĄs, marketing)
  • Ha eladni szeretnĂ©nk a weboldalunkon keresztĂŒl, vagy brandet Ă©pĂ­teni, miĂ©rt egy programozĂłra bĂ­zzuk a weboldal elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©t? Ez körĂŒlbelĂŒl olyan talĂĄn, mintha egy Ă©pĂ­tƑmĂ©rnökkel szeretnĂ©nk cĂ©gĂ©rt terveztetni.
  • MiĂ©rt nem a potenciĂĄlis vĂĄsĂĄrlĂłk szempontjĂĄbĂłl gondoljuk vĂ©gig az oldalt: Vagy ennek a vĂ©giggondolĂĄsĂĄt miĂ©rt Ă©ppen egy programozĂłra bĂ­zzuk?
  • Ha Ășgy gondoljuk, hogy a weboldalunk fontos az ĂŒzlet szempontjĂĄbĂłl, valamint egy marketing eszköz, akkor a következƑ tĂ©mĂĄk tekintetĂ©ben is vĂ©giggondoltuk a weboldalunkat: szövegĂ­rĂĄs, SEO, marketing eszközök Ă©s mĂ©rĂ©s, konverziĂłk beĂĄllĂ­tĂĄsa, mobilnĂ©zet Ă©s oldalbetöltĂ©si sebessĂ©g, design Ă©s ergonĂłmia.

‍

Sokszor talĂĄlkozom azzal, hogy kĂ©szĂŒlt egy weboldal, ami szerintem nem lett ĂĄtgondolva marketinges szempontbĂłl. Nem gondolkoztak azon, hogy milyen mĂ©rĂ©si pontokat szeretnĂ©nek betenni az oldalba. Hogy a lĂĄtogatĂłk hogyan szeretnĂ©nek fogyasztani tartalmat. Milyen eszközön. Hogy mi az, ami Ă©rdekli Ƒket? Hogy mi az, amit meg kell mutatni egy cĂ©gnek magĂĄbĂłl.

Ezeket sokszor rĂ©szben azĂ©rt a tulajdonosnak, megbĂ­zĂłnak illene vĂ©giggondolnia, de legalĂĄbb figyelmesnek lenni a megbĂ­zott, Ășgymond szakember felĂ©. Sok esetben, ugyanis az, aki a weboldalt kĂ©szĂ­ti, jellemzƑen Wordpresses oldalakat programozĂł, vagy csak egy egyszerƱ “vĂĄllalkozó”, szabadĂșszĂł, aki weboldalakat kĂ©szĂ­t, Ă©s nem Ă©rt a design-hoz, a marketinghez, SEO-hoz, mĂ©rĂ©sekhez Ă©s konverziĂłkhoz, PPC-hez stb. Ezek ugyanis mind-mind a weboldalhoz kapcsolĂłdnak Ă©s sok-sok olyan terĂŒlet van, ahol a rosszul felĂ©pĂ­tett oldal operatĂ­v nehĂ©zsĂ©get, kĂ©nyelmetlensĂ©get okozhat kĂ©sƑbb a marktinges folyamatokban, ami pedig folyamatos pĂ©nzvesztesĂ©g lesz a vĂĄllalkozĂĄs szĂĄmĂĄra.

Egy ilyen weboldalnĂĄl a nagyobb hiba kezdƑ Ă©s kisvĂĄllalkozĂłk esetĂ©ben az, ha egyedi oldal kĂ©szĂŒl. Egyedi fejlesztĂ©sƱ weboldalt Ă©n csak azoknak ajĂĄnlanĂ©k, ahol legalĂĄbb fĂ©lĂĄllĂĄsban van egy programozĂł, frontendes, aki a weboldallal foglalkozik Ă©s lesi a szintĂ©n teljes ĂĄllĂĄsban lĂ©vƑ marketinges kollĂ©ga kĂ©rĂ©seit.

Kålmån Kertje rendezényhåz

Így tedd hatĂ©konyabbĂĄ a weboldalad - letölthetƑ anyagok

Ha azt gondolod, hogy a te weboldalad is kevĂ©sbĂ© hatĂ©konyan van felĂ©pĂ­tve, akkor egy pĂĄr szempont alapjĂĄn könnyen tudod optimalizĂĄlni a weboldaladnak a megjelenĂ©sĂ©t, illetve a betöltĂ©sĂ©t is (SEO), ami a Google szempontjĂĄbĂłl is nagyon fontos. Ehhez kĂ©szĂ­tettem egy letölthetƑ 5 pontbĂłl ĂĄllĂł, ellenƑrzƑ listĂĄt, amit ezen a linken Ă©rsz el. De amennyiben kicsit több idƑt szeretnĂ©l fordĂ­tani erre, akkor pedig töltsd le ezt, a hosszabb, fizetƑs, 25 pontbĂłl ĂĄllĂł ellenƑrzƑ listĂĄt. Ezt szintĂ©n könnyen elĂ©red az oldalrĂłl.

PPC kampĂĄnyok indĂ­tĂĄsa

PPC kampĂĄnyok indĂ­tĂĄsa elƑtt nagyon fontos vĂ©giggondolnunk azt, hogy milyen cĂ©lcsoportokat, Ă©s Ƒket hogyan szeretnĂ©nk elĂ©rni. Hogyan szĂłlĂ­tjuk meg Ƒket a hirdetĂ©sekben, azok hogyan segĂ­tik a weboldalon talĂĄlhatĂł informĂĄciĂłk befogadĂĄsĂĄban a potenciĂĄlis vĂĄsĂĄrlĂłkat. A weboldalon megfelelƑ mĂ©rĂ©sek vannak-e beĂĄllĂ­tva, megfelelƑ konverziĂłkat mĂ©rĂŒnk-e. Ezeket mind Ă©rdemes vĂ©giggondolni kampĂĄny indĂ­tĂĄst megelƑzƑen, vagy bevonni marketingszakembert erre a feladatra.

Így tett ErdƑs-Zentai JĂșlia is, Ă©s megbĂ­zott a fenti feladatokkal, Ă©s jĂł marketingeskĂ©nt el is vĂ©geztem neki ezeket projekt alapon, Ă©s kampĂĄnyt is setupoltam neki a KĂĄlmĂĄn Kertje oldalhoz. Ez egy kis panziĂł, ahol cĂ©ges rendezvĂ©nyeket, csapatĂ©pĂ­tƑket Ă©s csalĂĄdi programokat, eskĂŒvƑket lehet rendezni.

ElsƑ lĂ©pĂ©skĂ©nt a Wordpress-es weboldalon rendbe tettem azokat a hibĂĄkat, valamint pĂłtoltam azokat a hiĂĄnyossĂĄgokat, amiket a weboldal kĂ©szĂ­tƑje nem tett meg. Így vonzĂłbbĂĄ tĂ©ve a weboldalt a Google algoritmusai, Ă©s ezen keresztĂŒl a potenciĂĄlis vĂĄsĂĄrlĂłk szĂĄmĂĄra is.

Ezt követte a Facebook (Meta) és Google mérések, konverziók beållítåsa, majd a kampåny kreatívoknak és a hozzå tartozó szövegeknek az elkészitése, valamint a kampånyok beållítåsa. 

Itt van egyĂ©bkĂ©nt 5 Facebook költsĂ©gcsökkentƑ tipp, illetve egy bƑvĂ­tett 25 elemes lista, ha optimalizĂĄlni szeretnĂ©l.

TovĂĄbbi fejlesztĂ©si lehetƑsĂ©gek - weboldal

Egyik weboldal sincs sose kĂ©sz, csak van, amikor mĂĄr hasznĂĄljuk. Nos, miutĂĄn ezeket az optimalizĂĄciĂłs feladatokat elvĂ©geztĂŒk, a weboldal organikusan is elkezdett mƱködni - tehĂĄt azok is felkerestĂ©k, akik a Google-ben hasonlĂł tĂ©mĂĄkra kerestek rĂĄ.

Azonban kĂ©sƑbb Ă©rdemes lehet több tartalommal, a KĂĄlmĂĄn Kertje esetĂ©ben a rĂ©giĂłban talĂĄlhatĂł programajĂĄnlĂłkkal megtölteni az oldalt, egyrĂ©szt ezek könnyen fogyaszthatĂł tartalmak lennĂ©nek, könnyen hirdethetƑek is, valamint SEO szempontbĂłl is kedvezƑek lennĂ©nek az oldal szĂĄmĂĄra. Ez pedig mind segĂ­ti a vĂĄllalkozĂĄs eredmĂ©nyessĂ©gĂ©t, bevĂ©teltermelƑ kĂ©pessĂ©gĂ©t. 

Itt van egyĂ©bkĂ©nt 5 egyszerƱ webshopos tipp, illetve egy bƑvĂ­tett 50 elembƑl ĂĄllĂł lista, ha tovĂĄbb szeretnĂ©d optimalizĂĄlni a weboldalad vagy webshopod SEO-jĂĄt.

Az elsƑ eredmĂ©nyek egy kis weboldalon
Az elsƑ erdmĂ©nyek

Érdemes lehet ilyen kisebb oldalak esetĂ©ben is egy foglalĂĄst segĂ­tƑ, pontosĂ­tĂł oldal, Ʊrlap (form) hasznĂĄlata, ami könnyebbĂ© teszi a mĂ©rĂ©st, mĂĄsrĂ©szt digitĂĄlisan mĂ©g inkĂĄbb lekövethetƑ, harmadrĂ©szt pedig automatizĂĄlhatĂłvĂĄ tesz folyamatokat. A kĂ©sƑbbiekben mĂ©g ezekkel lehet Ă©rdemes fejleszteni, bƑvĂ­teni az oldalt.  

Amennyiben mĂ©g most vagy weboldalkĂ©szĂ­tĂ©s elƑtt, ajĂĄnlom a Webflow-rĂłl szĂłlĂł oldalamat, illetve az oldalon egy mini alapozĂł kurzust is talĂĄlsz, ami ingyenes. Ez egy teljesen mĂĄs rendszer, mint a Wordpress, de sokkal Ășjabb, fejlettebb annĂĄl. 

Több tartalommarketing

SzĂĄmomra nagyon kedves megoldĂĄs a tartalommarketing. Amennyiben olyan termĂ©kĂŒnk van, amilyen itt is, hogy könnyƱ hozzĂĄ tartalmat kĂ©szĂ­teni, akkor mindenkit csak bĂĄtorĂ­tok erre. Hiszen ezzel valĂłban tudsz Ă©rdeklƑdĂ©st felkelteni Ă©s mĂĄrkĂĄt is Ă©pĂ­teni.

Sajnos az utĂłbbi idƑben több mĂĄsik partneremnĂ©l is meg kellett vĂĄlnunk a PPC ĂŒgynöksĂ©gektƑl. Ez is sok mindenen mĂșlik. Egy ĂŒgynöksĂ©g legtöbbször mĂĄr jĂłl felĂ©pĂ­tett folyamatokat tud vinni tovĂĄbb hatĂ©konyan, nem jĂł a kezdeti fĂĄzisban, amikor legtöbbször mĂ©g prĂłbĂĄlkozni kell. De sokszor van az, hogy nem Ă©rti meg az adott cĂ©get, mĂĄrkĂĄt megfelelƑen, sokkal inkĂĄbb kĂ©sz, “konzerv” megoldĂĄsokban gondolkodik, sokszor sokkal inkĂĄbb juniorokkal dolgoztat, mintsem kĂ©ne, vagy ajĂĄnlott lenne az adott ĂŒgyfĂ©l Ă©rdekei szerint. 

Sokszor nem fektet elĂ©g idƑt a megismerĂ©s fĂĄzisba, illetve abba, hogy megĂ©rtse az adott cĂ©g vĂĄsĂĄrlĂłit, megfelelƑ cĂ©lközönsĂ©geket Ă©pĂ­tsen hozzĂĄjuk. A kĂ©t mĂĄsik esetben is ez törtĂ©nt sajnos. A KĂĄlmĂĄn Kertje szĂĄmĂĄra pedig, lĂ©trehoztam azt a pĂĄr cĂ©lközönsĂ©get, akiket mĂĄig is hasznĂĄlnak a hirdetĂ©si kampĂĄnyokban. 

IdeĂĄlis megoldĂĄsok kisvĂĄllalkozĂĄsoknak - a Wordpressen tĂșl

KisvĂĄllalkozĂĄsok esetĂ©ben, ha mĂ©g idƑben vagyunk - Ă©s sosincs kĂ©sƑ - azt szoktam javasolni, hogy olyan marketinges ökoszisztĂ©mĂĄt Ă©pĂ­tsenek ki, amit Ă©rtenek, tudnak hasznĂĄlni, akĂĄr önĂĄllĂłan is. Ez lehet akĂĄr Wordpress-es oldal is, azonban, fenntartĂĄsi, hasznĂĄlhatĂłsĂĄgi Ă©s biztonsĂĄgi szempontbĂłl, Ă©n inkĂĄbb a Wix-et, vagy a Shopify-t szoktam ajĂĄnlani, vagy akĂĄr a Webflow-t. Mert ezek sokkal inkĂĄbb arra lettek kifejlesztve, hogy kisvĂĄllalkozĂĄsoknak nyĂșjtsanak megoldĂĄsokat. 

Olvasd el korĂĄbbi ĂŒgyfelem  a Shopify-os webshop esettanulmĂĄnyĂĄt is!

Mindent meg lehet oldani, minden platformon is, azonban ezekbe az eszközökbe sokkal könnyebben el lehet kĂ©szĂ­teni Ă©s karban lehet tartani egy weboldalt, mint egy Wordpress-es környezetben - legalĂĄbbis nekem ez a tapasztalatom az elmĂșlt Ă©vek alapjĂĄn.

Érdemes megnĂ©zni, mennyi marketinges eszköz van egyĂ©bkĂ©nt, ami könnyen Ă©s sokszor ingyenesen is hasznĂĄlhatĂł, a kedvenceimet ebben a cikkben szedtem össze.

Összefoglalás

TanulsĂĄg: kis cĂ©gek, weboldalak mellĂ© is lehet hatĂ©kony PPC-s kampĂĄnyokat tervezni. Ilyenkor Ă©rdemes lehet fix havidĂ­jas megoldĂĄs helyett, projekt alapon kĂ©rni ajĂĄnlatokat Ă©s azok közĂŒl vĂĄlogatni.

SemmikĂ©ppen ne feledkezz meg a weboldalad optimalizĂĄciĂłjĂĄrĂłl, a kĂŒlönbözƑ hirdetĂ©si megoldĂĄsok mĂ©rĂ©seinek a beĂĄllĂ­tĂĄsairĂłl.

Ha pedig mĂ©g csak most tervezel weboldalt kĂ©szĂ­teni, Ă©rdemes bevonni mĂĄr az elejĂ©n egy szakĂ©rtƑt Ă©s vele ĂĄtbeszĂ©lni az igĂ©nyeket, valamint a weboldal funkciĂłit, elemeit.

Ha tovåbbi esettanulmånyokra lennék kívåncsi, itt tudsz tovåbb olvasni.

‍

Közösségi média marketing tanåcsadås

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha szeretnĂ©l többet kihozni a marketingedbƑl, ha szeretnĂ©l hatĂ©konyabban tartalmakat kĂ©szĂ­teni a közössĂ©gi mĂ©dia felĂŒleteidre. Töltsd le ezt a tartalommarketing kĂ©szĂ­tĂ©st segĂ­tƑ anyagomat.

Érdemes lehet megnĂ©zned ezeket az anyagaimat is:

Ha pedig egyĂ©ni konzultĂĄciĂłra lenne szĂŒksĂ©ged, vĂĄlaszd az egyĂ©ni KKV mentorĂĄlĂĄst vagy, Ă­rj bĂĄtran a LinkedIn oldalamon!

- -✁- - - - - -  - - - - -

‍

Gyakori kérdések

Miért ne a legolcsóbb ajånlatot fogadd el, ha a weboldaladról van szó?

Az elsƑ vagy legolcsĂłbb ajĂĄnlat elfogadĂĄsa gyakran azt eredmĂ©nyezi, hogy a weboldal nem megfelelƑen van ĂĄtgondolva Ă©s hiĂĄnyoznak belƑle olyan fontos elemek, mint a hatĂ©kony marketinges szempontok vagy a felhasznĂĄlĂłi Ă©lmĂ©ny javĂ­tĂĄsa.

MiĂ©rt fontos szakĂ©rtƑre bĂ­zni a user-journey kialakĂ­tĂĄsĂĄt?

A potenciĂĄlis vĂĄsĂĄrlĂłk szempontjainak figyelembevĂ©tele Ă©s egy szakĂ©rtƑ bevonĂĄsa segĂ­t abban, hogy az oldal megfelelƑen szĂłlĂ­tsa meg cĂ©lközönsĂ©gĂ©t Ă©s hatĂ©konyan szolgĂĄlja ki az ĂŒzleti cĂ©lokat, pĂ©ldĂĄul Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©st vagy brand Ă©pĂ­tĂ©st.

MiĂ©rt ajĂĄnlott inkĂĄbb mĂĄr az elejĂ©n egy szakĂ©rtƑ bevonĂĄsa a weboldal tervezĂ©sĂ©be?

Az elejĂ©n egy szakĂ©rtƑ bevonĂĄsa segĂ­t abban, hogy az igĂ©nyek Ă©s a weboldal funkciĂłi ĂĄtgondoltan legyenek megtervezve, ezĂĄltal elkerĂŒlhetƑk a kĂ©sƑbbi problĂ©mĂĄk Ă©s költsĂ©ges mĂłdosĂ­tĂĄsok.

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Pår tipp a jobb kampånyokért
Pår tipp a jobb kampånyokért

Pår tipp a jobb kampånyokért

Töltsd le ezt az ingyenes anyagot és javíts te is a Facebook és a PPC-s kampånyaid hatékonysågån!
Érdekel / Letöltöm
Fejleszd a tartalommarketing folyamataidat
Fejleszd a tartalommarketing folyamataidat

Fejleszd a tartalommarketing folyamataidat

Fedezd fel a tartalommarketing folyamatok hatĂ©kony felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©t egy könnyen Ă©rthetƑ MindMap segĂ­tsĂ©gĂ©vel!
Érdekel / Letöltöm