Shopify és Klaviyo webshop - a Bio-Barát Biobolt webshop

Így készült a Bio-Barát Biobolt új webshopja

Publikálva:
2024-07-06
Olvasási idő:
10
perc

Nemcsak webshopoknál, honlapok esetében is elengedhetetlen a kivitelezést megelőző körültekintő tervezés. Akkor érhetünk el kiemelkedő eredményeket, ha a weboldal kinézete, felépítése, SEO optimalizációja, a mérések és a konverziók beállítása egyaránt tűpontos. A Bio-Barát Biobolt esetében Shopify és Klaviyo alapokra építettük fel a rendszert, lehetővé téve a skálázhatóságot.

Hogyan válasszunk webshopmotort és CRM rendszert? 

Hazánkban webshop fejlesztéshez számos lehetőség közül választhatunk. Ezek a legnépszerűbb webshopmotor megoldások 2023-ban:

  • Wordpress - WooCommerce (23%)
  • UNAS (21%)
  • Shoprenter (13%)
  • Shopify (11%)
  • Wix Stores (7%)

Statisztika forrása: BuiltWith.com

Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője, az egyeztetésünket követően a Shopify mellett döntött.  

Itthon, a nyelvi adottságok és a piac mérete miatt szűkebbek a lehetőségek megfelelő marketinges, webshopos ökoszisztéma felépítésére. Nincs olyan megoldás, ami egyszerre olcsó, hatékony és gyors is lenne. Ahogy az életben, úgy itt is igaz az, hogy az ördög a részletekben, apró beállításokban bújik meg.  

BioBarát weboldala
Bio-Barát főoldal hajtás feletti része

Sok esetben a webshopmotor már meghatározza a CRM rendszert is, ez az a rendszer, amely tárolja az email címeket, a vásárlói adatokat, innen mennek ki a hírlevelek, valamint a személyre szabott email automatizációk is. Ezért, különösen B2C cégek esetében, fontos, hogy az integráció minél hatékonyabb, biztonságosabb és felhasználóbarátabb legyen. A Bio-Barát Biobolt webshopjánánál a Shopify-Klaviyo integrációt építettük fel.

A tulajdonosokkal együtt kész és sikeres üzleti modellünk volt a boltok tekintetében, ezért ezt próbáltuk lefordítani az online térbe is. Tudtuk pontosan, hogy miben hiszünk, miben nem hiszünk. Balázs fő szerepe a keretrendszer kialakításában, illetve a koncepciók gyors tesztelésében és alakításában volt. Így egy drágább, de jobban skálázható, kevesebb élőmunkát igénylő rendszer mellett döntöttünk. - Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.

Webshop építés és optimalizálás - hol buknak el a vevők és a profitunk?

A webshop fejlesztése során a főoldal és a termékoldalak felépítésével érdemes kezdenünk, mert a vásárlók és érdeklődők is ezzel találkoznak először. Az átláthatóságon és gyors keresési eredményeken múlhat az, hogy egy első alkalommal az oldalra látogató érdeklődőből, tudunk-e vásárlót konvertálni. 

Érdemes a vásárlással kapcsolatos minden fontos és hasznos információt kiemelten és jól, akár mindig látható helyen megjeleníteni (különösen ügyelve a mobilnézetre): a keresett termék adatain kívül az akciók, kedvezményes, ingyenes szállítás, átvételi pontok tartoznak ide.

Nézd meg kedvenc eszközeimet, amiket rendszeresen használok, és neked is a segítségedre lehetnek a hatékony marketinged felépítésében: 101 kedvenc marketinges eszközöm. Vagy írj üzenetet és foglalj konzultációt!

Ha elkészültünk az oldal szerkezetével, a következő feladatunk a vásárlási folyamat optimalizálása. Függetlenül attól, hogy melyik webshoprendszert választottuk, korlátozottak lesznek a lehetőségeink, de ahol tudunk és szükségszerű, próbáljunk meg fejlesztők segítségével optimalizálni a lehetőségeken. Ez egy különösen fontos mozzanat, hiszen az összes vásárlónk ezen a folyamaton fog végigmenni, ezért igazán lényeges, hogy zökkenőmentes legyen, ugyanakkor a lehető legtöbbet kihozzuk belőle. Ennek része lehet még az upsell és a hírlevélre való feliratkoztatás (email marketing), a számunkra ideális szállítási megoldás előtérbe helyezése stb. Ezeken sokszor profit százalékok múlhatnak és múlnak is! Ha pedig ideális vásárlási folyamatot sikerült összerakni, akkor a vásárlók lemorzsolódása (churn) is kisebb lesz! 

Itt fontos, hogy jól mérlegeljünk és tisztába legyünk az aktuális UX és UI trendekkel, ezek alapján hozzuk meg döntéseinket! Ha kérdésed lenne, nyugodtan írj nekem Linkedin-en!

Ezen áll, vagy bukik a növekedés: egy jó CRM-rendszer, a Klaviyo

Azt, hogy milyen CRM rendszer integrálható, az adott webshopmotor dönti el - természetesen mindig van lehetőség egyedi fejlesztésekre. Érdemes tehát már ezt is figyelembe venni a webshopmotor választásakor. Mindegyik rendszer esetében vannak teszt időszakok, nyugodtan próbáljuk ki melyik az, ami szimpatikus, kérjük ki szakértő véleményét, konzultájunk! A Shopify esetében több integrációs lehetőség van, azonban a legtöbben a Klaviyo-t kezdik el használni, mert ehhez fejlesztik a legtöbb külsős applikációt, integrációt ebben a környezetben. (Nemzetközi piacokon a Wordpress-es és WooCommerce-es megoldások már egyre inkább háttérbe szorulnak, erről itt írtam egy cikket, hogy miért.)

Nézd meg a Shopify előfizetési opcióit, illetve a Klaviyo funkcióit és fizetési modelljét!

A marketing rendszer fejlesztésében több fokozatban gondolkodtunk: 

  1. Lépés a koncepció összerakása volt, honnan szeretnénk eljutni hova, és milyen eszközöket szeretnénk kipróbálni.
  2. Ezt követte a tölcsér aljának minél jobb kihasználása: ha feljön valaki a weboldalunkra, aki meg akar vásárolni valamit, az könnyedén és egyszerűen tehesse meg ezt. Ne kapjon felesleges popupot, bármilyen akadályozó tényezőt, ami kidobja, megakasztja a vásárlási folyamatát.
  3. Lépésként egy szinttel kijjebb léptünk. Miután a fentiekkel megvoltunk, jött a menürendszer. A Microsoft Clarity-vel már kis látogatószámnál is láttuk, hogy feleslegesen vannak kategóriák a menürendszerünkben, ezeket azonban még a számok tükrében is nehezen engedtük el. 
  4. Ezt követte a menürendszer teljes struktúrájának átalakítása, aminek napokon belül látszott az eredménye. - mondta el Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.

A marketing automatizációs rendszer felépítését érdemes egy onboarding automatizációval indítani, ezt máig sokan elhagyják és megfeledkeznek róla, vagy éppen rosszul használják. Emellett sok lehetőség van a webshopunk bevételtermelő és vásárló megtartó képességének növelésére is, automatikus levelek felhasználásával. Ezeket mi is folyamatosan vezetjük be, mérjük és optimalizáljuk a Bio-Barátnál. Van, ami már fut és van olyan, amit csak a közeljövőben implementálunk. Speciális eset a miénk, mert kihasználhatjuk a bolthálózatunk adta lehetőséget, ami egy fix vásárlókört biztosít számunkra is, illetve az átvételi pontok tekintetében is kiváló lehetőséget ad. A mi kihívásunk abban rejlik, hogy minél többet kihozzunk ebből és a webshop, valamint az online marketing adta lehetőségekből. 

Gondolkozzunk rendszerekben - Blog és SEO

Mielőtt hozzákezdünk a blog felépítéséhez, tájékozódjunk a külföldi oldalakon, amik a mi szektorunkban működnek. Meglepő lehet elsőre, mennyi hasznos információhoz juthatunk hozzá, ha rászánjuk az időt és értő módon vizsgálódunk ezeknél az oldalaknál, versenytársaknál. Ahogy a Bio-Barát Biobolt főoldalának a kialakításánál, úgy a blogok felépítéséhez, is merítettünk külföldi oldalak, például az Albert Heijn oldal felépítéséből, működéséből. 

Ezt követően ismét kijjebb léptünk és megkezdtük az oldal on-site SEO-jának fejlesztését, a különböző oldalak tartalommal való megtöltését, blog struktúra kialakítását. Ehhez az egyik fontos lépés volt a blog cikk sablon létrehozása. Balázs a blog felépítése során beszállt a tartalomkészítésbe is, az egyik cikke pont mostanában, fél évvel a publikálást követően érett be és hoz organikusan szép forgalmat az oldalra. Ebben a GemPages sablonban készülnek azóta is a blogposztjaink a tartalomért felelős kolléganőnk által. - Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.
Cikkem a BioBarát weboldalán
A webshop blog oldala

Egy webshop blogja nem önálló entitás, hanem egy működő rendszer része. Tekintsünk rá így, már a fejlesztés kezdetétől fogva! Ez egyrészt fontos SEO szempontból, hiszen hiába van jó weboldalunk, vagy annak jó sok tartalommal rendelkező blogja, ha azt nem látja megfelelően a Google. Ugyanígy fontos, hogy olyan rendszert építsünk fel, amelybe a tartalomért felelős kolléga könnyen tud feltölteni cikkeket és nem akad el a technikai paraméterek beállításainál, fontos, hogy vegyük le róla ezt a terhet minden esetben! Ezzel hosszú távon időt, pénzt és idegeket spórolhatunk.

Miután a menürendszerrel megvoltunk a homepage-el folytattuk. Logikánk szerint nagyon különböző érdeklődésű vásárlóknak kell megfelelnünk, így a hagyományos 1 banneres kiemeléses struktúrát megszüntettük és nemzetközi példákat kerestünk. Ezekből alakítottunk ki egy olyan home page struktúrát, ami szintén szemmel látható különbséget mutatott a statisztikákban. - Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.

A weboldalunk, webshopunk és a hozzá tartozó blog állapotáról részletes infókat ad a Google Search Console, de hasznos eszköz lehet a Shema Markup Validátor is. Ha bővebben érdeklődsz a téma iránt, olvass bele a legfontosabb marketinges eszközökről készült cikkbe, vagy nézz meg egy videót a Youtube-csatornámon, ahol külön listába vannak szedve ezek a fontos és hasznos marketinges alkalmazások.

Termékoldalak és kategóriák optimalizálása SEO szempontból

Ha a termékek feltöltése és a SEO beállításuk megfelelő, akkor a Google több és relevánsabb érdeklődőnek mutatja meg ezeket organikusan. Ha ezekre külön hirdetünk is, akkor azért is fontos ez az optimalizáció, hogy ne a lassú oldalbetöltődés során veszítsük el a súlyos pénzekért megszerzett  potenciális vevőket.

Szintén fontos ezek oldalak esetében - és nem lehet elégszer hangsúlyozni -, hogy a vásárlás gomb legyen könnyen látható mobilon is, erről sokszor nem csak a designerek, de maguk az oldal tulajdonosok, a megrendelők is megfeledkeznek!

Termék oldal a BioBarát weboldalán
Webshop termék oldala

Marketingstratégia felépítése

Két klasszikus iskola van a webshop marketingstratégiájának felépítése, pozicionálása során. Az egyik az agresszív árpromócióra fókuszál és ennek érdekében minden költséget optimalizál. Ők az olcsó termékekkel igyekeznek piacot szerezni maguknak.

A másik út a klasszikus márkaépítés, melynek célja, hogy a vásárlók azonos, vagy akár kicsit magasabb áron is a mi üzletünkből vásároljanak. A Bio-Barát a 10 boltból álló hálózatukkal az utóbbi mellett döntött, hiszen hosszútávon a vásárlói elégedettség, a velük való kapcsolat az, ami sikeressé tesz egy vállalkozást!

A marketing stratégiánk akkor lehet sikeres, ha túlmutat azon, hogy MI VAGYUNK A LEGOLCSÓBBAK és ennél komplexebb értékekre, előnyökre hívja fel a potenciális vásárló figyelmét. 

Ennek érdekében érdemes alkalmazni az olyan marketingelemeket, mint az erős branding, a releváns ügyfélkommunikáció, a törzsvásárlói kártya, a személyre szabott kedvezmények, valamint az elhivatott és képzett bolti csapat. Ezek mind adottak a Bio-Barátnál.

Jó volt Balázzsal együtt dolgozni, mert konzultatív módon támogatott a marketing szakmai döntésekben. Pro és kontra érvekkel mutatta be az opciókat. Az együttműködésünk túlmutatott az online marketing kampányokon, egyesítettük a szinergiákat a Bio-Barát 10 fizikai boltos jelenlétével és az ott dolgozó lelkes kollégákkal. - Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.

Ha további esettanulmányokra lennél kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg ezt az esettanulmányomat, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőséged van egyéni KKV mentorálásra is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések

Hogyan válasszunk megfelelő webshopmotort és CRM rendszert?

Az első lépés az, hogy felmérjük az elérhető lehetőségeket, például Wordpress-WooCommerce, UNAS, Shoprenter, Shopify vagy Wix Stores közül. Fontos figyelembe venni a vállalkozás igényeit, a rendszer skálázhatóságát és az integráció lehetőségeit a kiválasztott CRM rendszerrel.

Hogyan építsük fel a webshop főoldalát és termékoldalait SEO szempontból?

A főoldal és termékoldalak felépítése során fontos az átláthatóság és gyors keresési eredmények biztosítása. Kiemeljük a fontos információkat, például termékadatokat, akciókat és kedvezményeket, és ügyeljünk arra, hogy a vásárlási folyamat könnyen követhető legyen mind asztali, mind mobil eszközökön.

Milyen szerepet játszik a CRM rendszer a webshop marketingjében?

A CRM rendszer tárolja az ügyfelek adatait és lehetővé teszi a személyre szabott kommunikációt, például hírlevelek és automatizált e-mail kampányok révén. Fontos, hogy hatékonyan integráljuk a CRM rendszert a webshop motorral, hogy optimalizáljuk az ügyfélkapcsolatokat és növeljük a konverziókat.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Pörgesd fel a hírleveleid!
Pörgesd fel a hírleveleid!

Pörgesd fel a hírleveleid!

Töltsd le ezt az öt ingyenes automatizmust a CRM-edhez. Kifejezetten kezdőknek ajánlott, a dokumentumban egy rövid magyarázó videót és 5 különböző, több lépcsőből álló automatizmus vár rád.
Érdekel / Letöltöm
Haladó szintű CRM kurzus
Haladó szintű CRM kurzus

Haladó szintű CRM kurzus

Hubspot, MailerLite és ActiveCampaign - rendszerekhez. Pörgessük fel a CRM rendszered hatékonyságát ezekkel az automatizmusokkal!
Érdekel / Letöltöm