Miért hasznos egy MINDMAP 🧩🗺️?

Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
5
perc
Marketinges és sales gondolati térképek

Mikor kezdtem mindmap-ezni?

Régóta írok jegyzeteket papírra, és ez nem változott a mobiltelefonok és a ChatGPT megjelenése óta sem. Azonban mindig, már egyetemen isvolt, hogy az órai jegyzeteimet a telefonomra vagy a laptopomra jegyzeteltm, semmit papírra.

Egyetemen is, de előtt is írtam rendszeresen puskákat, amik olykor mindmap-ek lettek talán.

Aztán, amikor valamelyik projektemen dolgoztam, akkor is papírok kerültek elő, sőt leginkább papírok és csak ritkán volt az, hogy következetesen valamilyen füzetbe vagy naplóba írtam volna le a gondolataimat.

Mindmap-ezni, abban az értelemben, amiben ebben a cikkben, és az oldalon is használom, az utóbbi években, marketing vezetőként kezdtem el, illetve azóta, mióta szabadúszóként dolgozom.

Ilyenkor ugyanis sokszor merül fel az, hogy az adott gondolati térkép, mindmap, szükséges hogy hozzáférhető legyen mások számára is, könnyen, egyszerűen.

Emellett fontos az is, hogy módosítható legyen, vagy akár legyen benne verzió követés is.

Ahogy sokan, én is először a Miro-t kezdtem el erre használni, de aztán rájöttem, hogy a Canva sokkal hasznosabb és könnyebb, valamint olcsóbb is. A Miro ugynais előfizetés nélkül nagyon korlátozottan használható, míg a Canva ingyenes, illetve előfizetve rá pedig tényleg új távlatokat tud megnyitni a stock fotó és stock videó használattal, ileltve a beépített AI megoldásoknak köszönhetően.

Tudj meg többet kedvenc marketinges és sales-es eszközeimről, a 101 kedvenc marketinges és sales eszköz cikkemből! Ha kérdésed lenne, keressen bátran a LinkedIn (Török Balázs) oldalamon keresztül!

Mi az a mindmap?

Egy "mindmap" vagy gondolattérkép egy grafikus szervezési eszköz, amely segít összefogni és ábrázolni gondolatainkat, ötleteinket vagy információinkat egy vizuálisan áttekinthető módon. Általában középpontjában egy fő ötlet vagy téma van, amely körül különböző ágakon keresztül terjednek ki az al-ötletek vagy al-témák. Ezek az ágak vonalakon és kulcsszavakon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, és segítenek az ötletek összefüggő és logikus rendszerben történő megjelenítésében.

A mindmapokat gyakran használják jegyzeteléshez, tervezéshez, problémamegoldáshoz, tanuláshoz és ötletgeneráláshoz. Ezek a diagramok segíthetnek a gondolatok rendszerezésében és az összefüggések megértésében. Nagyon hatékony eszköz lehet a kreatív gondolkodás támogatására és a komplex információk átláthatóbbá tétele céljából.

Mindmap példa
Így néz ki a saját rendszerem egy korábbi verzióban

Miért készíts online gondolati térképeket?

Ha papíron vagy whiteboard-on dolgozol, akkor az csak egyszer a térben csak egy helyen tud létezni. Ami szuper, ha éppen jógázol, vagy meditálsz, azonban, ha több emberrel dolgozol együtt, akkor már problémás lehet, főleg, ha időben vagy térben nem is vagytok egy helyen.

Mi van például, ha valamelyikőtöknek éjjel eszébe jutt valami?

Nos ezért jó online dolgozni, és ezért jó, ha a mindmap-ed is online van, és könnyen hozzáférhető azok számára, akikkel együtt dolgozol például egy CRM bevezetésen.

Miért használj CANVA-t?

A Canva-t sokan használják, azonban kevesen tudják, hogy van MINDMAP funkciója is. Mivel sokan ismerik, könnyen tudtok majd együtt dolgozni benne. Mivel ingyenes, nem kerül pénzbe. És a Miroval szemben ez nagy előny.

Miért lehet érdemes használnod az én mindmap-jeim?

A legfontosabb és leggyakrabban haznált mindmap-jeimet elkészítettem neked, nektek.

Ezek azok a mindmap-ek, amiket én is használok. Benne vannak a tapasztalataim is, így nagy értéket képviselnek.

Minden CRM bevezetés, tartalmi folyamat tervezés, B2B marketing és sales funnel felépítés elején ezekből a mindmap-ekből indulok ki, ezeket szabom később személyre, testre az adott cég, adott projekt kapcsán.

Összefoglalás

A mindmap-ek felgyorsíthatják a tervezési folyamataidat, különösen ha több lokációban vagy bonyolultabb folyamatokról van szó. Erre a Canva, szerintem remek megoldás, és könnyebben is használható, mint a Miro.

A Canvára feltett és online hozzáférhető mindmap-jeimben megtalálod a közel 10 éves tapasztalatomat, amit marketing és sales területen, valamint CRM rendszerek bevezetése során szereztem.

Ezek a mindmap-ek neked is hasznos eszközök lehetnek, ha éppen most vágsz bele folyamatok tervezésébe, vagy ha újakat szeretnél kialakítani.

- -✁- - - - - -  - - - - -
Te is szereted a Facebook csoportokat? Oszd meg véleményed témáinkról a Facebook csoportunkban!

Ha pedig semmiről nem szeretnél lemaradni, csatlakozz hozzánk a Telegram csatornánkon!

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg ezt az esettanulmányomat, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a Linkedin oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Mi a gondolattérkép?

A gondolattérkép egy grafikus szervezési eszköz, amely segít összefogni és ábrázolni gondolatainkat, ötleteinket vagy információinkat egy vizuálisan áttekinthető módon.

Miért hasznosak a gondolattérképek?

A gondolattérképek segítenek a gondolatok rendszerezésében, az ötletek vizuális megjelenítésében, és segíthetnek a kreatív gondolkodás támogatásában. Rendkívül hatékonyak a problémamegoldásban és a tanulásban is.

Hogyan készíthetek gondolattérképet?

Egy gondolattérkép létrehozásához központi téma vagy ötlet köré rajzolj egy kör alakú vagy téglalap alakú dobozt, majd húzz ágakat, amelyekből kiindulsz a fő téma körül, és az ágakon kulcsszavakkal vagy képekkel jelöld meg az al-témákat.

Milyen előnyei vannak a gondolattérképeknek a digital marketing területén?

A digitális marketingben a gondolattérképek segíthetnek az ötletek és stratégiák vizuális megjelenítésében, valamint az online kampányok és CRM automatizálás tervezésében. Hatékony eszköz lehet az összetett digitális marketing terv kialakításában.

Hogyan segíthet a gondolattérkép a magyar vállalkozásoknak és alkalmazottaiknak a növekedésben?

A gondolattérképek segíthetnek a magyar vállalkozásoknak jobban megérteni digitális marketing stratégiáikat és terveiket, így hatékonyabban tudják növelni online jelenlétüket és ügyfélszámukat. Az alkalmazottak pedig könnyebben követhetik és megvalósíthatják a célok elérését.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg még többet arról, hogyan tudod javítani a webshopod hatékonyságát és bevételtermelő képességét!
Érdekel / Letöltöm