Védjegy bejelentése

Védjegy bejelentése - Hogyan? Mi a folyamata?

Címkék:
Publikálva:
2024-05-07
Olvasási idő:
6
perc

A védjegyek fontos szerepet játszanak a márkák védelmében, és bejelentésükhöz kapcsolódóan számos tényezőt kell figyelembe venni, ideértve a költségeket és a bejelentés folyamatát is.

Mennyibe kerül egy védjegy?

A védjegyek bejelentésekor felmerülő költségek jelentős tényezők lehetnek. Magyarországon és az Európai Unióban különböző díjakat kell fizetni a védjegy bejelentéséért. A magyar nemzeti védjegy esetében például az áruosztályok számától függően változnak a bejelentési díjak. Az EU-s védjegy bejelentésekor is számolnunk kell további díjakkal az osztályok számától függően.

Hol és hogyan kell bejelenteni a védjegyet?

A védjegyek bejelentéséhez különböző szervezetekhez kell fordulni. Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához kell fordulni a nemzeti védjegy bejelentéséhez. Az EU-s védjegy bejelentésekor az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához kell fordulni. Nemzetközi védjegy esetén a bejelentést a World Intellectual Property Organization (WIPO) végzi.

Tippek a védjegy bejelentéséhez

Amikor védjegyet kívánunk bejelenteni, fontos figyelembe venni néhány dolgot:

  • Ellenőrizzük, hogy a kiválasztott márkanév ne ütközzön más márkanévvel.
  • Ha nem vagyunk jártasak a folyamatban, érdemes lehet ügyvédet vagy szakértőt bevonni.
  • Átgondoltan válasszuk ki az áruosztályokat, mert ez befolyásolja a bejelentési díjat.

Védjegy bejelentésének folyamata

A védjegy bejelentése időt és türelmet igényel. Az átfutási idő általában 6-8 hónap Magyarországon, illetve 4-6 hónap az EU-s védjegy esetében. Fontos megjegyezni, hogy az első kérelmezőé lesz a védjegy, így minél hamarabb benyújtjuk a kérelmet, annál jobb.

A védjegy bejelentése fontos lépés a márkavédelem terén, és megfelelő odafigyeléssel és szakértelemmel hatékonyan biztosíthatjuk a márkánk hosszú távú sikerét.

formatervezési minta oltalom
Forrás: sztnh.hu

Mi az a formatervezésiminta oltalom?

A formatervezési minta oltalom egy olyan jogi mechanizmus, amely lehetővé teszi egy termék külsejének, alakjának vagy ornamentikájának védelmét. Ennek a védelemnek a célja, hogy megakadályozza másokat abban, hogy jogtalanul másolják vagy utánozzák az adott termék formatervezését. A formatervezési minta oltalom kiterjedhet például bútorokra, konyhai eszközökre, elektronikai eszközökre, járművekre és egyéb tárgyakra. A termék külsejének jellemzőit, mint például az alakot, a díszítést vagy a színkombinációkat, lehet oltalmazni ezen a jogi alapon.

A formatervezési minta oltalmat általában a szellemi tulajdonvédelmi hatóságoknál lehet igényelni, és a bejelentett mintaoltalom biztosítja a jogosultnak a kizárólagos jogot a minta felhasználására és terjesztésére. Ezáltal a formatervezési minta oltalom segíthet a termék eredetiségének és egyediségének megőrzésében, valamint a versenyképesség növelésében a piacon.

Költségek:

Magyar Nemzeti védjegy:

  • Egy áruosztály esetén: 60.000 Ft
  • Két áruosztály esetén: 80.000 Ft
  • Három áruosztály esetén: 110.000 Ft
  • Négy áruosztály esetén: 150.000 Ft
  • Minden további osztály után: 40.000 Ft/osztály

Európai Uniós Védjegy:

  • Az alapdíj egy osztályra: 850 EUR
  • Az áruk és szolgáltatások második osztályára vonatkozó díj: 50 EUR
  • Három vagy több osztály díja osztályonként: 150 EUR

Védjegy típusok:

  1. Magyar Nemzeti védjegy: Ez a védjegy kizárólag Magyarországra vonatkozik, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kell benyújtani.
  2. Európai Uniós védjegy: Az EU egész területén érvényes védjegy, amelyet az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához kell benyújtani.
  3. Nemzetközi védjegy: Ez a védjegy a World Intellectual Property Organization (WIPO) által kiadott nemzetközi védjegy, amely több országban is érvényes lehetőséget biztosít a márkavédelemre.

Ezek a védjegy típusok és a velük kapcsolatos költségek segítenek eligazodni a márkavédelmi folyamatban és kiválasztani a legmegfelelőbb lehetőséget a saját márkád védelmére.

Mikor és miért érdemes ügyvédhez fordulni?

Ügyvédhez fordulni érdemes akkor, amikor:

  1. Nem vagy jártas a védjegybejelentési folyamatban: Ha nem vagy biztos a védjegybejelentés lépéseiben vagy a szükséges dokumentumokban, érdemes lehet ügyvéd segítségét kérni. Az ügyvéd tapasztalata és szakértelme biztosíthatja, hogy a bejelentés helyesen történjen.
  2. Ütközés merül fel más márkákkal: Ha az általad kiválasztott márkanév vagy logó hasonlít egy már meglévő márkára, az ügyvéd segíthet felmérni a jogi kockázatokat és tanácsot adhat az esetleges konfliktusok elkerülésére.
  3. Bonyolultabb jogi kérdések merülnek fel: Ha olyan speciális esetek vagy jogi kérdések merülnek fel, amelyek megértése és kezelése szakértelmet igényel, az ügyvéd segítséget nyújthat a helyes döntések meghozatalában.
  4. Megfelelő képviseletet szeretnél: Az ügyvéd képviselhet téged a védjegybejelentési folyamat során, és jogi tanácsot adhat a márkád védelmére vonatkozóan.

Az ügyvéd segítségével biztosíthatod, hogy védjegyed bejelentése hatékony legyen, és megfelelő védelmet nyújtson márkád számára a jövőben.

Összefoglaló

A védjegyek fontos szerepet játszanak a márkák védelmében, és bejelentésükhöz kapcsolódóan számos tényezőt kell figyelembe venni, ideértve a költségeket és a bejelentés folyamatát is. Magyarországon és az Európai Unióban különböző díjakat kell fizetni a védjegy bejelentéséért, és különböző szervezetekhez kell fordulni a bejelentéshez. Fontos tippekkel és tudnivalókkal érdemes felkészülni a védjegybejelentés előtt, és ügyvéd segítségét is érdemes kérni, ha bizonytalanok vagyunk a folyamatban vagy jogi kérdések merülnek fel.

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg az esettanulmányokat az oldalon, vagy például ezt, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra.

De lehetőséged van ingyenes tudásanyagok letöltésére is. Ha pedig TikTok kampányokban keresnél támogatást, nézz körül ezen az oldalon!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Miért fontos a védjegybejelentés?

A védjegybejelentés fontos lépés a márkavédelemben, amely segít megőrizni a márkád egyediségét és elkerülni, hogy mások jogtalanul használják azt.

Milyen típusú védjegyek léteznek?

Magyar Nemzeti védjegy, Európai Uniós védjegy és Nemzetközi védjegy a leggyakoribb típusok, amelyek különböző területeken nyújtanak védelmet.

Mennyibe kerül egy védjegybejelentés?

A költségek változhatnak az országtól és a védjegy típusától függően, például Magyarországon és az EU-ban más-más díjakat kell fizetni.

Hol és hogyan kell bejelenteni a védjegyet?

Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához, az EU-ban az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához kell fordulni a bejelentéshez, míg a nemzetközi védjegyet a World Intellectual Property Organization (WIPO) kezeli.

Mikor és miért érdemes ügyvédhez fordulni?

Ügyvéd segítségét érdemes kérni, ha bizonytalanok vagyunk a védjegybejelentés folyamatában, ütközés merül fel más márkákkal vagy bonyolultabb jogi kérdések merülnek fel. Az ügyvéd segítségével biztosíthatjuk a hatékony és megfelelő védelmet márkánk számára.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg még többet arról, hogyan tudod javítani a webshopod hatékonyságát és bevételtermelő képességét!
Érdekel / Letöltöm