Védjegy bejelentése - Hogyan? Mi a folyamata?

Címkék:
Publikálva:
2024-05-07
Olvasási idő:
6
perc
Védjegy bejelentése

A védjegyek fontos szerepet játszanak a márkák védelmében, és bejelentésükhöz kapcsolódóan számos tényezőt kell figyelembe venni, ideértve a költségeket és a bejelentés folyamatát is.

Mennyibe kerül egy védjegy?

A védjegyek bejelentésekor felmerülő költségek jelentős tényezők lehetnek. Magyarországon és az Európai Unióban különböző díjakat kell fizetni a védjegy bejelentéséért. A magyar nemzeti védjegy esetében például az áruosztályok számától függően változnak a bejelentési díjak. Az EU-s védjegy bejelentésekor is számolnunk kell további díjakkal az osztályok számától függően.

Hol és hogyan kell bejelenteni a védjegyet?

A védjegyek bejelentéséhez különböző szervezetekhez kell fordulni. Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához kell fordulni a nemzeti védjegy bejelentéséhez. Az EU-s védjegy bejelentésekor az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához kell fordulni. Nemzetközi védjegy esetén a bejelentést a World Intellectual Property Organization (WIPO) végzi.

Tippek a védjegy bejelentéséhez

Amikor védjegyet kívánunk bejelenteni, fontos figyelembe venni néhány dolgot:

 • Ellenőrizzük, hogy a kiválasztott márkanév ne ütközzön más márkanévvel.
 • Ha nem vagyunk jártasak a folyamatban, érdemes lehet ügyvédet vagy szakértőt bevonni.
 • Átgondoltan válasszuk ki az áruosztályokat, mert ez befolyásolja a bejelentési díjat.

Védjegy bejelentésének folyamata

A védjegy bejelentése időt és türelmet igényel. Az átfutási idő általában 6-8 hónap Magyarországon, illetve 4-6 hónap az EU-s védjegy esetében. Fontos megjegyezni, hogy az első kérelmezőé lesz a védjegy, így minél hamarabb benyújtjuk a kérelmet, annál jobb.

A védjegy bejelentése fontos lépés a márkavédelem terén, és megfelelő odafigyeléssel és szakértelemmel hatékonyan biztosíthatjuk a márkánk hosszú távú sikerét.

formatervezési minta oltalom
Forrás: sztnh.hu

Mi az a formatervezésiminta oltalom?

A formatervezési minta oltalom egy olyan jogi mechanizmus, amely lehetővé teszi egy termék külsejének, alakjának vagy ornamentikájának védelmét. Ennek a védelemnek a célja, hogy megakadályozza másokat abban, hogy jogtalanul másolják vagy utánozzák az adott termék formatervezését. A formatervezési minta oltalom kiterjedhet például bútorokra, konyhai eszközökre, elektronikai eszközökre, járművekre és egyéb tárgyakra. A termék külsejének jellemzőit, mint például az alakot, a díszítést vagy a színkombinációkat, lehet oltalmazni ezen a jogi alapon.

A formatervezési minta oltalmat általában a szellemi tulajdonvédelmi hatóságoknál lehet igényelni, és a bejelentett mintaoltalom biztosítja a jogosultnak a kizárólagos jogot a minta felhasználására és terjesztésére. Ezáltal a formatervezési minta oltalom segíthet a termék eredetiségének és egyediségének megőrzésében, valamint a versenyképesség növelésében a piacon.

Költségek:

Magyar Nemzeti védjegy:

 • Egy áruosztály esetén: 60.000 Ft
 • Két áruosztály esetén: 80.000 Ft
 • Három áruosztály esetén: 110.000 Ft
 • Négy áruosztály esetén: 150.000 Ft
 • Minden további osztály után: 40.000 Ft/osztály

Európai Uniós Védjegy:

 • Az alapdíj egy osztályra: 850 EUR
 • Az áruk és szolgáltatások második osztályára vonatkozó díj: 50 EUR
 • Három vagy több osztály díja osztályonként: 150 EUR

Védjegy típusok:

 1. Magyar Nemzeti védjegy: Ez a védjegy kizárólag Magyarországra vonatkozik, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kell benyújtani.
 2. Európai Uniós védjegy: Az EU egész területén érvényes védjegy, amelyet az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához kell benyújtani.
 3. Nemzetközi védjegy: Ez a védjegy a World Intellectual Property Organization (WIPO) által kiadott nemzetközi védjegy, amely több országban is érvényes lehetőséget biztosít a márkavédelemre.

Ezek a védjegy típusok és a velük kapcsolatos költségek segítenek eligazodni a márkavédelmi folyamatban és kiválasztani a legmegfelelőbb lehetőséget a saját márkád védelmére.

Mikor és miért érdemes ügyvédhez fordulni?

Ügyvédhez fordulni érdemes akkor, amikor:

 1. Nem vagy jártas a védjegybejelentési folyamatban: Ha nem vagy biztos a védjegybejelentés lépéseiben vagy a szükséges dokumentumokban, érdemes lehet ügyvéd segítségét kérni. Az ügyvéd tapasztalata és szakértelme biztosíthatja, hogy a bejelentés helyesen történjen.
 2. Ütközés merül fel más márkákkal: Ha az általad kiválasztott márkanév vagy logó hasonlít egy már meglévő márkára, az ügyvéd segíthet felmérni a jogi kockázatokat és tanácsot adhat az esetleges konfliktusok elkerülésére.
 3. Bonyolultabb jogi kérdések merülnek fel: Ha olyan speciális esetek vagy jogi kérdések merülnek fel, amelyek megértése és kezelése szakértelmet igényel, az ügyvéd segítséget nyújthat a helyes döntések meghozatalában.
 4. Megfelelő képviseletet szeretnél: Az ügyvéd képviselhet téged a védjegybejelentési folyamat során, és jogi tanácsot adhat a márkád védelmére vonatkozóan.

Az ügyvéd segítségével biztosíthatod, hogy védjegyed bejelentése hatékony legyen, és megfelelő védelmet nyújtson márkád számára a jövőben.

Összefoglaló

A védjegyek fontos szerepet játszanak a márkák védelmében, és bejelentésükhöz kapcsolódóan számos tényezőt kell figyelembe venni, ideértve a költségeket és a bejelentés folyamatát is. Magyarországon és az Európai Unióban különböző díjakat kell fizetni a védjegy bejelentéséért, és különböző szervezetekhez kell fordulni a bejelentéshez. Fontos tippekkel és tudnivalókkal érdemes felkészülni a védjegybejelentés előtt, és ügyvéd segítségét is érdemes kérni, ha bizonytalanok vagyunk a folyamatban vagy jogi kérdések merülnek fel.

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg az esettanulmányokat az oldalon, vagy például ezt, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra.

De lehetőséged van ingyenes tudásanyagok letöltésére is. Ha pedig TikTok kampányokban keresnél támogatást, nézz körül ezen az oldalon!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Miért fontos a védjegybejelentés?

A védjegybejelentés fontos lépés a márkavédelemben, amely segít megőrizni a márkád egyediségét és elkerülni, hogy mások jogtalanul használják azt.

Milyen típusú védjegyek léteznek?

Magyar Nemzeti védjegy, Európai Uniós védjegy és Nemzetközi védjegy a leggyakoribb típusok, amelyek különböző területeken nyújtanak védelmet.

Mennyibe kerül egy védjegybejelentés?

A költségek változhatnak az országtól és a védjegy típusától függően, például Magyarországon és az EU-ban más-más díjakat kell fizetni.

Hol és hogyan kell bejelenteni a védjegyet?

Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához, az EU-ban az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához kell fordulni a bejelentéshez, míg a nemzetközi védjegyet a World Intellectual Property Organization (WIPO) kezeli.

Mikor és miért érdemes ügyvédhez fordulni?

Ügyvéd segítségét érdemes kérni, ha bizonytalanok vagyunk a védjegybejelentés folyamatában, ütközés merül fel más márkákkal vagy bonyolultabb jogi kérdések merülnek fel. Az ügyvéd segítségével biztosíthatjuk a hatékony és megfelelő védelmet márkánk számára.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm