Politikusok hirdetései marketinges szemmel

Politikusok hirdetései marketinges szemmel

Publikálva:
2024-07-16
Olvasási idő:
6
perc

Disclaimer: a cikk nem tükrözi a politikai véleményemet, a politikusok kiválasztása során marketinges szempontok alapján választottam. A politikusok ABC sorrendben szerepelnek.

Nem ez az első cikkem a mostani politikai kampányról, arról, hogy hogyan lehetne jobban csinálni ezt, és mire hasonlít egy politikai plakátkampány - arról itt írtam korábban.

Miért készült ez a cikk?

Mindig kíváncsi voltam, hogy milyen stratégiákat használnak azok a marketinges kollégák, akik politikusok Facebook-os és egyéb PPC-s kampányait kezelik. Nyilván nem látszik minden a különböző hirdetési transzparencia eszközökben, de sok minden látszik, illetve több, mint ha nem politikai hirdetéseket néznénk. Ezeket különösen akkor ajánlom neked, ha kíváncsi vagy, hogy a versenytársaid hogyan hirdetnek.

Ezek közül talán a legismertebb a Facebook Ads Library, erről is írtam már cikket korábban.

Az egyes politikusoknál majd látni fogjuk mik ezek, vagy mik lehetnének ezek. Jellemzően lehet látni a hirdetéseknek az UTM paramétereit. Ebből már sok mindenre lehet következtetni, ha a PPC-s kolléga nem volt elég körültekintő. Ez segíthet akár abban is minket, hogy milyen célcsoporokat érdemes nekünk (is) használni. Nyilván látható, hogy kik milyen képeket és szövegeket használnak, ez is lehet segítség akkor, ha éppen most indít az adott cég új hirdtéseket, én is mindig megnézem egy új ügyfélversenytársait ezekben az eszközökben, hogy hogyan hirdetnek a versenytársai.

Emellett lehet azt is látni, hogy milyen platformokon (Facebook, Instagram, Whatsapp stb.) futnak az adott cég, vagy jelen esetben politikus hirdetései.

A politikai hirdetések Facebook Ads Library eredményei másak abban, hogy több minden látszik, egyrészt az, hogy mennyit költenek az adott platformon, másérszt milyen közönséget céloznak meg a hirdetéseikkel.

Karácsony Dávid hirdetései

Az elmúlt 90 nap költése:

15 359 662 Forint

614 különböző hirdetés

Ha megnézed ezen a linken látható, hogy a célzások tekintetében, sem kor szerint, sem más érdeklődés szerint nem voltak célozva a hirdetések.

Karácsony Gergely hirdetési
Karácsony Gergely hirdetési 2024-es választás során

Érdekes megnézni, hogy az egyes hirdetéseket külön-külön is meg lehet vizsgálni, hogy hány emberhez milyen költséggel juttaták el azokat. Illetve azt is végig lehet követni, hogy milyen más Facebook oldalak futtattak vele kapcsolatban hirdetéseket, péládul Karácsony Gergely esetében ilyen a Párbeszéd Magyarországért vagy a Budapest Főváros Önkormányzat oldala.

Magyar Péter hirdetései

Az elmúlt 90 nap költése:

0 Forint

0 különböző hirdetés

Magyar Péter többször elmondta az interjúk során, hogy nem hirdetnek. Ezt meg tudom erősíteni a Facebook-os adatok alapján. Az Ads Transparency eszközt a profiljából is el lehet érni. Ez ebben az esetben azért fontos, mert elsőre nem igazán dobja ki a profilját a rendszer.

Ads Library elérése publikus profilból
Ads Library elérése publikus profilból

Szentkirályi Alexandra hirdetései

Az elmúlt 90 nap költése:

108 272 004

612 különböző hirdetés

Szentkirályi Alexandra Facebook hirdetései
Szentkirályi Alexandra Facebook hirdetései

Itt mr láthtjuk, hogy leglább a korosztályt tekintve a költések különbözőek az egyes korosztályokban. Az 55 feletti korosztályra szignifikánsan kevesebbet költöttek a többi korosztályhoz képest.

Vitézy Dávid hirdetései

Az elmúlt 90 nap költése:

42 937 610 Forint

299 különböző hirdetés

Vitézy Dávid hirdetései a Facebookon
Vitézy Dávid hirdetései a Facebookon

Vitézy Dávid stábja tette a legtöbb energiát a hirdetésekbe. Itt látszik, hogy különféle célzásokat használtak, volt amikor külön csak a nőket célozták a hirdetésekkel, illetve az is, hogy itt is külön céloztak a különböző célcsoportokra.

Összefoglaló

Mire lehet ebből következtetni? Nos a politikai hirdetések a legtöbb esetben elérés célúak, nem kapcsolódik hozzájuk landing oldal - én jelenleg nem találtam ilyen hirdetést. Így UTM paraméterekre nem tudunk következtetni, ahogy az adott landing oldal felépítésére, az ott található további követőkódok, azok megfelelő, jogszerű működésére sem.

Az elmondható, hogy a poltikai hirdetések kevéssé célzottak még itthon, a kampányokat kezelő PPC-s szakemberek - ha szakemberek - nem szánnak energiát a különböző célcsoportokra szabott üzenetek célbajuttatására. De természetesen az is lehet, hogy korábban már tesztelték a szofisztikáltabb célzást Facebook-on és az eredménytelenség miatt felhagytak vele.

Gyakori kérdések

Miért érdemes figyelni a politikai kampányok hirdetéseire a marketinges szakembereknek?

A politikai kampányok hirdetései sok szempontból hasznosak lehetnek a marketinges szakemberek számára, mivel ezek a kampányok gyakran nagy költségvetéssel és alapos stratégiai tervezéssel zajlanak. Az ilyen kampányok elemzése révén a marketingesek betekintést nyerhetnek a célzási technikákba, kreatív megoldásokba és a kampányok hatékonyságának mérési módszereibe. Ezenkívül a politikai hirdetések által használt platformok és eszközök is segíthetnek abban, hogy megértsék, hogyan érhetnek el nagyobb elérést és interakciót saját kampányaikban.

Milyen különbségek figyelhetők meg a politikai és a kereskedelmi hirdetések között?

A politikai hirdetések és a kereskedelmi hirdetések között több jelentős különbség is megfigyelhető. A politikai hirdetések gyakran nagyobb hangsúlyt fektetnek az elérésre és a láthatóságra, míg a kereskedelmi hirdetések inkább a konverziókra, például vásárlásokra vagy lead generálásra koncentrálnak. Ezenkívül a politikai hirdetések célzása általában kevésbé specifikus, és inkább széles közönséget próbálnak megszólítani. A kereskedelmi hirdetések viszont gyakran pontosabban célzottak, és specifikus demográfiai csoportokat vagy érdeklődési köröket céloznak meg.

Hogyan hatnak a politikai kampányok a PPC hirdetések költségeire?

A politikai kampányok jelentős hatással lehetnek a PPC hirdetések költségeire. Mivel a politikai kampányok során a hirdetők gyakran nagy költségvetéssel dolgoznak, és intenzíven versenyeznek a hirdetési helyekért, ez megnöveli a hirdetési költségeket a platformokon. Ennek következtében a nem politikai hirdetők is magasabb költségekkel szembesülhetnek ugyanazon célcsoportok elérésében. Ez különösen igaz a választási időszakokra, amikor a hirdetési piac telítettsége miatt a CPC (Cost Per Click) és CPM (Cost Per Mille) értékek emelkedhetnek.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm