Politikusok hirdetései marketinges szemmel

PublikĂĄlva:
2024-06-11
Olvasási idƑ:
6
perc
Politikusok hirdetései marketinges szemmel

‍Disclaimer: a cikk nem tĂŒkrözi a politikai vĂ©lemĂ©nyemet, a politikusok kivĂĄlasztĂĄsa sorĂĄn marketinges szempontok alapjĂĄn vĂĄlasztottam. A politikusok ABC sorrendben szerepelnek.

Nem ez az elsƑ cikkem a mostani politikai kampĂĄnyrĂłl, arrĂłl, hogy hogyan lehetne jobban csinĂĄlni ezt, Ă©s mire hasonlĂ­t egy politikai plakĂĄtkampĂĄny - arrĂłl itt Ă­rtam korĂĄbban.

MiĂ©rt kĂ©szĂŒlt ez a cikk?

Mindig kĂ­vĂĄncsi voltam, hogy milyen stratĂ©giĂĄkat hasznĂĄlnak azok a marketinges kollĂ©gĂĄk, akik politikusok Facebook-os Ă©s egyĂ©b PPC-s kampĂĄnyait kezelik. NyilvĂĄn nem lĂĄtszik minden a kĂŒlönbözƑ hirdetĂ©si transzparencia eszközökben, de sok minden lĂĄtszik, illetve több, mint ha nem politikai hirdetĂ©seket nĂ©znĂ©nk. Ezeket kĂŒlönösen akkor ajĂĄnlom neked, ha kĂ­vĂĄncsi vagy, hogy a versenytĂĄrsaid hogyan hirdetnek.

Ezek közĂŒl talĂĄn a legismertebb a Facebook Ads Library, errƑl is Ă­rtam mĂĄr cikket korĂĄbban.

Az egyes politikusoknĂĄl majd lĂĄtni fogjuk mik ezek, vagy mik lehetnĂ©nek ezek. JellemzƑen lehet lĂĄtni a hirdetĂ©seknek az UTM paramĂ©tereit. EbbƑl mĂĄr sok mindenre lehet következtetni, ha a PPC-s kollĂ©ga nem volt elĂ©g körĂŒltekintƑ. Ez segĂ­thet akĂĄr abban is minket, hogy milyen cĂ©lcsoporokat Ă©rdemes nekĂŒnk (is) hasznĂĄlni. NyilvĂĄn lĂĄthatĂł, hogy kik milyen kĂ©peket Ă©s szövegeket hasznĂĄlnak, ez is lehet segĂ­tsĂ©g akkor, ha Ă©ppen most indĂ­t az adott cĂ©g Ășj hirdtĂ©seket, Ă©n is mindig megnĂ©zem egy Ășj ĂŒgyfĂ©lversenytĂĄrsait ezekben az eszközökben, hogy hogyan hirdetnek a versenytĂĄrsai.

Emellett lehet azt is låtni, hogy milyen platformokon (Facebook, Instagram, Whatsapp stb.) futnak az adott cég, vagy jelen esetben politikus hirdetései.

A politikai hirdetések Facebook Ads Library eredményei måsak abban, hogy több minden låtszik, egyrészt az, hogy mennyit költenek az adott platformon, måsérszt milyen közönséget céloznak meg a hirdetéseikkel.

Karåcsony Dåvid hirdetései

Az elmĂșlt 90 nap költĂ©se:

15 359 662 Forint

614 kĂŒlönbözƑ hirdetĂ©s

Ha megnĂ©zed ezen a linken lĂĄthatĂł, hogy a cĂ©lzĂĄsok tekintetĂ©ben, sem kor szerint, sem mĂĄs Ă©rdeklƑdĂ©s szerint nem voltak cĂ©lozva a hirdetĂ©sek.

Karåcsony Gergely hirdetési
Karåcsony Gergely hirdetési 2024-es vålasztås sorån

Érdekes megnĂ©zni, hogy az egyes hirdetĂ©seket kĂŒlön-kĂŒlön is meg lehet vizsgĂĄlni, hogy hĂĄny emberhez milyen költsĂ©ggel juttatĂĄk el azokat. Illetve azt is vĂ©gig lehet követni, hogy milyen mĂĄs Facebook oldalak futtattak vele kapcsolatban hirdetĂ©seket, pĂ©lĂĄdul KarĂĄcsony Gergely esetĂ©ben ilyen a PĂĄrbeszĂ©d MagyarorszĂĄgĂ©rt vagy a Budapest FƑvĂĄros ÖnkormĂĄnyzat oldala.

Magyar Péter hirdetései

Az elmĂșlt 90 nap költĂ©se:

0 Forint

0 kĂŒlönbözƑ hirdetĂ©s

Magyar PĂ©ter többször elmondta az interjĂșk sorĂĄn, hogy nem hirdetnek. Ezt meg tudom erƑsĂ­teni a Facebook-os adatok alapjĂĄn. Az Ads Transparency eszközt a profiljĂĄbĂłl is el lehet Ă©rni. Ez ebben az esetben azĂ©rt fontos, mert elsƑre nem igazĂĄn dobja ki a profiljĂĄt a rendszer.

Ads Library elérése publikus profilból
Ads Library elérése publikus profilból

‍

‍

Szentkirålyi Alexandra hirdetései

Az elmĂșlt 90 nap költĂ©se:

108 272 004

612 kĂŒlönbözƑ hirdetĂ©s

Szentkirålyi Alexandra Facebook hirdetései
Szentkirålyi Alexandra Facebook hirdetései

Itt mr lĂĄthtjuk, hogy leglĂĄbb a korosztĂĄlyt tekintve a költĂ©sek kĂŒlönbözƑek az egyes korosztĂĄlyokban. Az 55 feletti korosztĂĄlyra szignifikĂĄnsan kevesebbet költöttek a többi korosztĂĄlyhoz kĂ©pest.

Vitézy Dåvid hirdetései

Az elmĂșlt 90 nap költĂ©se:

42 937 610 Forint

299 kĂŒlönbözƑ hirdetĂ©s

Vitézy Dåvid hirdetései a Facebookon
Vitézy Dåvid hirdetései a Facebookon

VitĂ©zy DĂĄvid stĂĄbja tette a legtöbb energiĂĄt a hirdetĂ©sekbe. Itt lĂĄtszik, hogy kĂŒlönfĂ©le cĂ©lzĂĄsokat hasznĂĄltak, volt amikor kĂŒlön csak a nƑket cĂ©loztĂĄk a hirdetĂ©sekkel, illetve az is, hogy itt is kĂŒlön cĂ©loztak a kĂŒlönbözƑ cĂ©lcsoportokra.

Összefoglaló

Mire lehet ebbƑl következtetni? Nos a politikai hirdetĂ©sek a legtöbb esetben elĂ©rĂ©s cĂ©lĂșak, nem kapcsolĂłdik hozzĂĄjuk landing oldal - Ă©n jelenleg nem talĂĄltam ilyen hirdetĂ©st. Így UTM paramĂ©terekre nem tudunk következtetni, ahogy az adott landing oldal felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©re, az ott talĂĄlhatĂł tovĂĄbbi követƑkĂłdok, azok megfelelƑ, jogszerƱ mƱködĂ©sĂ©re sem.

Az elmondhatĂł, hogy a poltikai hirdetĂ©sek kevĂ©ssĂ© cĂ©lzottak mĂ©g itthon, a kampĂĄnyokat kezelƑ PPC-s szakemberek - ha szakemberek - nem szĂĄnnak energiĂĄt a kĂŒlönbözƑ cĂ©lcsoportokra szabott ĂŒzenetek cĂ©lbajuttatĂĄsĂĄra. De termĂ©szetesen az is lehet, hogy korĂĄbban mĂĄr teszteltĂ©k a szofisztikĂĄltabb cĂ©lzĂĄst Facebook-on Ă©s az eredmĂ©nytelensĂ©g miatt felhagytak vele.

Gyakori kérdések

Miért érdemes figyelni a politikai kampånyok hirdetéseire a marketinges szakembereknek?

A politikai kampĂĄnyok hirdetĂ©sei sok szempontbĂłl hasznosak lehetnek a marketinges szakemberek szĂĄmĂĄra, mivel ezek a kampĂĄnyok gyakran nagy költsĂ©gvetĂ©ssel Ă©s alapos stratĂ©giai tervezĂ©ssel zajlanak. Az ilyen kampĂĄnyok elemzĂ©se rĂ©vĂ©n a marketingesek betekintĂ©st nyerhetnek a cĂ©lzĂĄsi technikĂĄkba, kreatĂ­v megoldĂĄsokba Ă©s a kampĂĄnyok hatĂ©konysĂĄgĂĄnak mĂ©rĂ©si mĂłdszereibe. EzenkĂ­vĂŒl a politikai hirdetĂ©sek ĂĄltal hasznĂĄlt platformok Ă©s eszközök is segĂ­thetnek abban, hogy megĂ©rtsĂ©k, hogyan Ă©rhetnek el nagyobb elĂ©rĂ©st Ă©s interakciĂłt sajĂĄt kampĂĄnyaikban.

Milyen kĂŒlönbsĂ©gek figyelhetƑk meg a politikai Ă©s a kereskedelmi hirdetĂ©sek között?

A politikai hirdetĂ©sek Ă©s a kereskedelmi hirdetĂ©sek között több jelentƑs kĂŒlönbsĂ©g is megfigyelhetƑ. A politikai hirdetĂ©sek gyakran nagyobb hangsĂșlyt fektetnek az elĂ©rĂ©sre Ă©s a lĂĄthatĂłsĂĄgra, mĂ­g a kereskedelmi hirdetĂ©sek inkĂĄbb a konverziĂłkra, pĂ©ldĂĄul vĂĄsĂĄrlĂĄsokra vagy lead generĂĄlĂĄsra koncentrĂĄlnak. EzenkĂ­vĂŒl a politikai hirdetĂ©sek cĂ©lzĂĄsa ĂĄltalĂĄban kevĂ©sbĂ© specifikus, Ă©s inkĂĄbb szĂ©les közönsĂ©get prĂłbĂĄlnak megszĂłlĂ­tani. A kereskedelmi hirdetĂ©sek viszont gyakran pontosabban cĂ©lzottak, Ă©s specifikus demogrĂĄfiai csoportokat vagy Ă©rdeklƑdĂ©si köröket cĂ©loznak meg.

Hogyan hatnak a politikai kampånyok a PPC hirdetések költségeire?

A politikai kampĂĄnyok jelentƑs hatĂĄssal lehetnek a PPC hirdetĂ©sek költsĂ©geire. Mivel a politikai kampĂĄnyok sorĂĄn a hirdetƑk gyakran nagy költsĂ©gvetĂ©ssel dolgoznak, Ă©s intenzĂ­ven versenyeznek a hirdetĂ©si helyekĂ©rt, ez megnöveli a hirdetĂ©si költsĂ©geket a platformokon. Ennek következtĂ©ben a nem politikai hirdetƑk is magasabb költsĂ©gekkel szembesĂŒlhetnek ugyanazon cĂ©lcsoportok elĂ©rĂ©sĂ©ben. Ez kĂŒlönösen igaz a vĂĄlasztĂĄsi idƑszakokra, amikor a hirdetĂ©si piac telĂ­tettsĂ©ge miatt a CPC (Cost Per Click) Ă©s CPM (Cost Per Mille) Ă©rtĂ©kek emelkedhetnek.

‍

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmåt! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
KonverziĂł optimalizĂĄlĂĄs gyakorlati tippek
KonverziĂł optimalizĂĄlĂĄs gyakorlati tippek

KonverziĂł optimalizĂĄlĂĄs gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedĂ©n hasznĂĄt veheted akkor is, ha cĂ©ges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm