Termékleírások tömeges SEO optimalizáció AI-jal, emberi minőségbiztosítással

Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
4
perc
Termékoldalak SEO optimalizációja

Ezzel a céggel már régebb óta dolgozom együtt. Sokat beszélgettünk arról, hogy milyen irányokban lehetne fejleszteni a cég marketinges aktivitásait. Sajnos az utóbbi időben egyáltalán nem foglalkoztak komolyabban a SEO-val, ezért viszonylag egyszerű volt őket meggyőznöm, hogy ezen a téren, ezzel a megoldással könnyen és gyorsan előre tudnánk lépni, és be tudnánk hozni a lemaradásukat.

UNAS-os környezet

Az UNAS egy közkedvelt és népszerű webshopmotor itthon. Sokan nemzetközi eladásokhoz is használják. Számomra kicsit elmaradott volt a felülete, amikor először találkoztam vele, szerintem ma már vannak sokkal intuitívabb felületek is. Ez sok magyar IT termék esetében elmondható, de talán nem is várható el, hogy olyan gyorsan reagáljanak a nemzetközi trendekre, mint a nemzetközi eszközök, például a Webflow webmotorja vagy az ActiveCampaign CRM rendszrere. Webshopmotor alternatíva lehet a Klaviyo is, egy ilyen webshop felépítéséről itt olvashatsz esettanulmányt.

A kihívás: Évek bepótolása SEO szempontból

Mint említettem, ennél a webshopnál, a korábbi migráció során sem került külön hangsúly a SEO-ra. Így a rosszban is megtalálva a jót, remekül és gyorsan tudtuk pótolni a hiányosságokat. Ennek egy része a közös munka óta folyt, folyik jelenleg is. Ugyanis sok tartalmuk van, amik SEO-ban is jól teljesítenek, azonban ezekben is voltak hiányosságok, amiket fokozatosan javítottunk a cikkek esetében, azonban a webshop méretéből adódóan, a terméklés kategória- , valamint márkaleírások tekintetében erre csak erősen korlátozott módon került sor korábban.

Termékek újratöltése SEO optimalizált szövegekkel

Kategória leírások optimalizációja

Először a kategória leírásokkal kezdtünk, mert ezek mennyisége elsőre értelmezhető volt emberi léptékkel. Körülbelül 300-400 kategórialeírást optimalizáltunk az oldalon. Szeretek valamelyest lépésről-lépésre haladni, így ugyanis az ügyfél is megismeri a folyamatot, lépéseket, másrészt én is kiismerem az adott rendszert mélységében.

Márkák optimalizációja

A márkák optimalizációja mivel UNAS-os rendszerben voltunk, ezért tulajdonképpen a kategóriákkal együtt történt meg. Itt bizonyos esetekben a meglévő tartalmakat irattuk újra a rendszerrel, és csak az erősen hiányos, vagy nem létező leírásokat készítettük el teljesen a nulláról mesterséges intelligencia segítségével. Ehhez ChatGPT-t használtam, annak is az előfizetéses verzióját, API -n keresztül.

Termékek optimalizációja

A termékek optimalizációja volt a legösszetettebb, itt több részletben, álltunk neki a folyamatnak. Ezekre nagyobb kategóriánként külön-külön egyedibb megoldások készültek, hogy minél nagyobb százalékban minél pontosabb eredmények születhessenek. Fontos megjegyezni, hogy ezeknél a tömeges megoldásoknál mindig előfordul hiba, ez a megoldás velejárója, és pontosan ezért fontos az, hogy az elkészlt tartalmak azért emberi ellenőrzésen is átessenek.

Minőségbiztosítás

Ahogy előzőleg is említettem, nagyon fontos az, hogy ezek a mesterséges intelligencia által, tömegesen előállított tartalmak mindig tartalmaznak hibákat, ezért különösen szükséges az, hogy megfelelő emberi kontroll alatt, mellett fussanak. Az elkészült anyagokat mindig ellenőrizni kell. Ez általam az adott prompt beállításáig tart, ezt követően, amennyiben a prompt már helyes eredményeket ad, az ügyfél feladata.

Első eredmények

Közepes webshop SEO adatok Sitechecker
Hamarosan a részletes adatokat is közzétesszük Search Console-ból

Összefoglalás

A vállalat korábban nem fordított kellő figyelmet a keresőoptimalizálásra, így az elsődleges cél a SEO terén felhalmozódott lemaradások behozatala volt. Az UNAS webshop motort használva – mely bár népszerű a magyar piacon, de felhasználóbarát felülete elmarad a nemzetközi trendektől – több lépésben javítottuk a webshop SEO teljesítményét.

A fejlesztés során különös figyelmet fordítottunk a kategória leírások, a márkák optimalizációjára, valamint a termékleírásokra. Fontos eleme volt a projektnek a minőségbiztosítás is, amely biztosította, hogy a mesterséges intelligencia által generált tartalmak megfeleljenek a minőségi elvárásoknak.

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg ezt az esettanulmányomat, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a Linkedin oldalamra!

Ha pedig most tervezgeted új weboldaladat mindenképp nézd meg ezeket a tartalmaimat, amik biztosan segíteni fognak neked abban, hogy gyorsabb, jobb weboldalad legyen, mint a versenytársaidnak:

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések

Miért fontos a SEO a webshopok számára?

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás elengedhetetlen a webshopok számára, mivel javítja az online láthatóságot, növeli a weboldal forgalmát, és hozzájárul a magasabb konverziós ráta eléréséhez. Egy jól optimalizált webshop könnyebben megtalálható a keresőmotorokban, így több potenciális vásárlóhoz juthat el.

Milyen előnyei vannak az UNAS webshop motor használatának?

Az UNAS webshop motor népszerűsége részben annak köszönhető, hogy könnyen kezelhető, számos beépített funkcióval rendelkezik, és jól integrálható a magyar piaci sajátosságokhoz. Bár a felhasználói felülete nem mindig tűnik a legmodernebbnek, stabil és megbízható megoldást nyújt a hazai e-kereskedők számára.

Hogyan kezelhetők a mesterséges intelligencia által generált tartalmak minőségbiztosítása?

A mesterséges intelligencia által generált tartalmak minőségbiztosítása érdekében fontos az emberi ellenőrzés és felülvizsgálat. Ez magában foglalhatja a generált szövegek átolvasását, a pontatlanságok és hibák javítását, valamint a tartalom relevanciájának és pontosságának biztosítását. Az emberi beavatkozás biztosítja, hogy a tartalom ne csak a keresőmotorok számára, hanem az olvasók számára is értékes és érthető legyen.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
No items found.
Növeljük meg a weboldalad organikus látogatói számát
Növeljük meg a weboldalad organikus látogatói számát

Növeljük meg a weboldalad organikus látogatói számát

Pörgessük fel a weboldalad organikus forgalmát, ami az egyik legjobb forgalomterelési csatorna.
Érdekel / Letöltöm