A blogolás jelentősége a marketing stratégiánkban

Publikálva:
2024-03-17
Olvasási idő:
5
perc
A blogolás helye a marketing stratégiánkban

A digitális világban, csak úgy mint korábban is bármikor, a szavaknak, és a tartalomnak nagyon nagy szerepe van. Azok akik többet szeretnének tudni, jobban meg szeretnék érteni a világot, azoknak ismeretekre van szükségük, és egy blog ebben segítheti őket. 

Egy blog akkor működik jól, ha értéket ad az olvasónak, ha segíti megoldani a problémáját. De az ismeret anyag mellett fontos a szókincs, a stílus is, egy jó blog - vagy lehet szó más tartalomról is, videóról a TikTokon vagy a YouTube-on, akár egy bejegyzésről a LinkedIn-en - rendelkezik ezekkel. 

Ha te is még profibb szeretnél lenni, érdemes lehet megnézni az ingyenes tudásanyagokat az oldalon, vagy akár belenézni egy-két kurzusomba, esetleg letölthető mindmap-ekbe, ezek mind segítségedre lehetnek, akár akkor, ha egy új blogot szeretnél indítani, akár akkor is, ha egy új sikeres YouTube-csatornát

A blogolás célja

A blogolás a tartalom létrehozásának és közzétételének gyakorlata a weboldaladon cikkek, betekintések, elbeszélések vagy más jellegű blogposztok formájában. Ez az eszköz, amelyen keresztül megosztod a szakértelmedet, kapcsolatba lépsz a közönségeddel, és kialakítod a márkád hangját valamint irányítod annak életútját. A blogolás túlmutat a monológokon; ez egy párbeszéd, amely ápolja a kapcsolatokat és beszélgetéseket generál.

Lehetőségek a blogolásban

Egy olyan világban, amely információval telített, a blogolás egy menedéket kínál. Ez a digitális találkozási hely, ahol ötletek cserélődnek, nézőpontok megosztásra kerülnek, és betekintések születnek. A hatékony blogolás egy csatorna a tekintély kiépítésére, a bizalom erősítésére, és egy olyan lojális olvasótábor kialakítására, amely rezonál a márka értékeivel, személyiségével.

Stratégia egy sikeres bloghoz

  1. Közönség megértése: Ismerd meg a közönséged preferenciáit, fájdalmas pontjait és érdeklődési köreit. Szabd személyre a tartalmadat, hogy felkeltsd a figyelmüket és lebilincseld őket a mondanivalóddal.
  2. Egyedi stílus: Alakíts ki egy különleges hangnemet, amely tükrözi a márka személyiségét. Engedd, hogy az eredeti hangvétel ragyogjon az írásodon keresztül.
  3. Értékvezérelt tartalom: Készíts olyan tartalmat, amely értéket nyújt a közönségednek. Legyenek azok tájékoztató cikkek, “hogyan csináld” útmutatók vagy gondolatvezérelt darabok, összpontosíts a problémák megoldására vagy betekintések nyújtására.
  4. Megragadó címek: Készíts figyelemfelkeltő címeket, amelyek arra ösztönzik az olvasókat, hogy belemerüljenek a tartalmadba.
  5. Értelemszerű struktúra: Szervezd meg a tartalmadat fejlécek, alfejezetek és felsorolások segítségével a könnyű olvashatóság érdekében.
  6. Vizuális vonzerő: Illessz be képeket, infografikákat és videóka a szöveg széttörésére és az elkötelezettség fokozására. A szövegtömb szerkesztése is sokat segíthet az átláthatóságon és az érdeklődés fokozása tekintetében.
  7. Cselekvésre való felszólítás (CTA): Tegyél egy releváns CTA-t a blog poszt végére, hogy felhívd az olvasóid figyelmét és ösztönözd őket a következő cikkedre.
  8. Konzisztencia: Tartsd be a rendszeres közzétételi ütemtervet, hogy az olvasóid lekötve maradjanak és visszatérjenek továbbiakért.

Egy blog felépítésének folyamata

Egy sikeres bloghoz sok minden kell, ezeket szedtem össze, pár gondolatban, ezek mellett azonban kifejezetten fontos a következetesség, és még valami, amit a lista végén árulok el.

  1. Ötletelés: Törd a fejed olyan témákon, amelyek összhangban vannak a közönséged érdeklődésével, az iparági trendekkel vagy kihívásokkal.
  2. Kutatás: Gyűjts információt, statisztikákat és hivatkozásokat, hogy hitelességet és mélységet adj a tartalmadnak.
  3. Vázlatkészítés: Készíts vázlatot a tartalmadnak egyértelmű struktúrával, beleértve a bevezetést, a fő pontokat és a következtetést, amiket újra tudsz majd használni hasonló témakörökben.
  4. Írás: Készítsd el a blog posztokat meggyőző narratívával, vonzó hangnemmel és pontos információval, amiket alá tudsz támasztani forrással.
  5. Szerkesztés: Tekintsd át és szerkeszd a tartalmadat nyelvtan, tisztaság és koherencia szempontjából.
  6. Vizuális elemek: Adj hozzá releváns képeket, diagramokat vagy videókat, hogy fokozd a tartalmad vizuális vonzerejét.
  7. SEO Optimalizálás: Illessz be természetesen releváns kulcsszavakat a blogod keresőmotor-láthatóságának javítása érdekében.
  8. Promóció: Oszd meg a posztot a közösségi médiában, e-mail hírlevelekben és releváns online közösségekben.

Az utolsó, és talán a legritkább esetben megfelelő módon kezelt rész a disztribúció, azaz a már elkészült tartalmak megosztása, eljuttatása az emberekhez. Ebbe bele tartozik a SEO is, hiszen, ha a blogunknak jó a SEO-ja, akkor könnyebben és több emberhez jut el, de ugyanígy ide tartozik a hírlevél, mint marketinges eszköz, vagy a közösségi média, vagy akár a hirdetések.

Összefoglalás

A blogolás tehát még 2024-ben is fontos alapja kell hogy legyen a marketingünknek, és valószínűleg ez a jövőben is így marad. Ezek a cikkek alapjául szolgálhatnak további videós anyagoknak, legyen szó rövid vagy hosszú formátumokról, támogathatják az oldalunk SEO-ját, további landing oldalakat, egyszóval megkerülhetetlenek és hasznosak.

A blogunk felépítése és az adott blogcikkek megírása lehet egyszerű feladat, de csak akkor van ez így, ha nem szentelünk neki elég időt, vagy ha nem optimalizáltak a folyamataink. Itt is, ha hosszabb távra tervezünk érdemes rendszerben gondolkodni, és folyamatra optimalizálni a tartalomelőállítást. Ebben egyébként segíthetnek letölthető anyagaim is, próbáld ki őket te is!

Tudj meg többet kedvenc marketinges és sales-es eszközeimről, a 101 kedvenc marketinges és sales eszköz cikkemből! Ha kérdésed lenne, keress bátran a LinkedIn (Török Balázs) oldalamon keresztül!

Gyakori kérdések

Mi a blogolás?

‍A blogolás a tartalom létrehozásának és közzétételének gyakorlata a weboldaladon, tipikusan cikkek, betekintések vagy elbeszélések formájában.

Miért fontos a blogolás a vállalkozások számára?

‍A blogolás lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy megosszák a szakértelmüket, kapcsolatba lépjenek a közönséggel, tekintélyt alapítsanak és bizalmat építsenek.

Hogyan válasszak blogtémákat?

‍Válassz témákat a közönséged érdeklődési körére, az iparági trendekre, a gyakran feltett kérdésekre vagy az általuk felvetett kihívásokra alapozva.

Hogyan tehetem vonzóvá a blog bejegyzéseim?

‍Készíts meggyőző címeket, használj egyedi stílust, nyújts értéket, illessz be vizuális elemeket, és ösztönözz interakciót a CTA-en keresztül.

A blogolás még mindig releváns a videótartalom korában?

‍Igen, a blogolás továbbra is releváns, mivel mélyreható információt kínál, különböző tanulási stílusokhoz igazodik, és hozzájárul a keresőmotorok láthatóságához.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Pörgesd fel a hírleveleid!
Pörgesd fel a hírleveleid!

Pörgesd fel a hírleveleid!

Töltsd le ezt az öt ingyenes automatizmust a CRM-edhez. Kifejezetten kezdőknek ajánlott, a dokumentumban egy rövid magyarázó videót és 5 különböző, több lépcsőből álló automatizmus vár rád.
Érdekel / Letöltöm
25 szuper tipp CRM-ekhez
25 szuper tipp CRM-ekhez

25 szuper tipp CRM-ekhez

MailerLite, ActiveCampaign vagy éppen HubSpot? Javítsd a CRM rendszered hatékonyságát ezekkel a tippekkel!
Érdekel / Letöltöm