Influencer Marketing statisztika 2024

31 Influencer Marketing statisztika 2024-as stratégiádhoz

Publikálva:
2024-04-08
Olvasási idő:
7
perc

Kik az influencerek?

Az influencerek olyan személyek, akik rendelkeznek a képességgel, hogy befolyásolják a vásárlási döntéseit az specifikus csoportnak, akik követik ezen személyeket. Ezen influencereknek általában nagyobb követőtáboruk van a közösségi platformjaikon, pl. Instagram, YouTube, TikTok, vagy Facebook. 

Gyakran hoznak létre a saját niche-ükhöz kapcsolódó tartalmat, úgy mint termék kritika, tutorialok, lifestye posztot, videót, valamint szponzorált kontentet, amiket aztán megosztanak a követőikkel.

Mi az az influencer marketing? 

Az influencer marketing egy olyan marketing forma, amely olyan kulcsszemélyek felhasználására összpontosít, akik erős hatással vannak egy adott célpiac vásárlási döntéseire. Ezek az influencerekként ismert személyek közösségi média platformjaikat arra használják, hogy termékeiket vagy szolgáltatásaikat népszerűsítsék követőiknek.

Az influencer marketing remek eleme lehet a marketing stratégiánknak.

Az influencer marketing célja, hogy kihasználja az influencer hírnevét, bizalmát és a követőikkel való kapcsolatát a márkaismertség és az eladások növelése érdekében. A márkák úgy működnek együtt az influencerekkel, hogy termékeket, kompenzációt vagy mindkettőt biztosítanak nekik cserébe azért, hogy márkájukat népszerűsítsék követőik körében. Az influencer marketing hatékonysága abban rejlik, hogy képes elérni egy adott célközönséget és ösztönözni az elköteleződést, valamint abban, hogy képes elősegíteni az organikus szájról szájra terjedő promóciót.

Az influencerek típusai

Az influencerek a „híresség” különböző szintjeibe esnek, jellemzően közönségük mérete alapján. A három leggyakoribb típus a makro, mikro és nano. Nézzük meg mindegyiket közelebbről.

Makro influencerek 

A makró influencerek egy lépést jelentenek a hagyományos hírességekhez és mega-influencerekhez képest. Kiemelkedő online jelenléttel rendelkeznek, 100 000 és 1 millió követő között. Ezen kívül szélesebb közönségük van, mint a mikro- és nano-influencereknek, mivel számos témát fednek le (ahelyett, hogy szűkölködnének).

Mikro influencerek

Az influencer marketingbe befektető marketingszakemberek több mint fele mikro-influencerekkel dolgozik együtt. Egy mikro-influencernek 1000-100 000 követője van. Tartalmuk jellemzően egy adott téma, szenvedély vagy rés körül forog, így szakterületük elismert szakértőivé válnak.

Nano influencerek

A nano influencereknek van a legkisebb közönsége a három közül, de jellemzően a legnagyobb elkötelezettséget váltják ki. Ezeknek az influencereknek kevesebb mint 1000 követője van, és egy szuper niche közösségen belül működnek. Aktív és lojális közösséget építettek fel, akik érzékenyek az ajánlásokra.

A nano-influencerek általában csekély fizetés ellenében dolgoznak a márkákkal, ehelyett ingyenes termékeket kapnak a közösségi médiában történő értékelésért vagy jóváhagyásért cserébe.

31 Influencer marketing Statisztika 2023-ban

Az Influencer marketing helyzete 2023-ban

1. 2023-ban az Egyesült Államokban az influencer piac értéke rekord 16,4 milliárd volt.

2. Jelenleg 4 marketingesből 1 használja az influencer marketinget, tehát még van időd csatlakozni, ez az arány Magyarországon biztosan még alacsonyabb!

3. A Z generáció és a 2000 után születettek 72%-a követi az influencereket a közösségi médiában.

4. A jelenleg influencer marketinggel foglalkozó marketingszakemberek 89%-a növeli vagy fenntartja költéseit 2024-ban is.

5. A marketingesek 17%-a 2024-ban tervez először költeni az influencer marketingre.

6. A marketingszakemberek 38%-a szerint 2023-ban az influencer marketing legfontosabb célja az eladások generálása volt.

Az influencer marketing hatékonysága

7. A 2000 után születettek 50%-a megbízik az influencerektől származó termékajánlásokban. Ez 38%-ra csökken a hírességek termékajánlásakor.

8. A marketingesek 92%-a úgy gondolja, hogy az influencer marketing hatékony marketingforma.

9. A Z generációsok 33%-a az elmúlt három hónapban influencer ajánlása alapján vásárolt terméket.

Mikro infuencerek statisztika

10. A mikroinfuenszerek akár 60%-kal nagyobb elkötelezettséget generálnak, mint a makroinfuenszerek.

11. A marketingszakemberek 44%-a szerint a mikro infuenszerek való együttműködés legnagyobb előnye, hogy olcsóbb.

12. Az influencer marketingbre költő marketingesek 56%-a dolgozik mikro-influencerekkel.

Influencer Marketing az Instagramon

13. 2023-ban az Instagram volt a leggyakrabban használt influencer marketing platform az Egyesült Államokban.

14. A marketingszakemberek 72%-a használta az Instagramot influencer kampányokhoz 2023-ban. Ez a szám az előrejelzések szerint 4,1%-kal fog növekedni 2023-ban.

15. 2023-ban 3,8 millió bejegyzés volt #ad címkével az Instagramon.

16. Az életmód és a szépség volt a legnépszerűbb kategória a globális Instagram influencerek körében 2023-ban.

17. 2023-ban az egyesült államokbeli marketingszakemberek 86%-a engedélyezte a vásárlási funkciókat influencer marketing kampányaiban az Instagramon.

Infuencer marketing a TikTokon

18. A marketingszakemberek 45%-a használta a TikTokot influencer marketingkampányokhoz 2023-ban. Ez a szám az előrejelzések szerint 4%-kal fog növekedni 2023-ban.

19. Egy makro infuenszertől származó TikTok (valaki 100 000-1 millió követővel) átlagosan 38 517 megtekintést kap.

Influencer marketing a YouTube-on

20. Az Egyesült Államokból származó fogyasztók 28%-a számol be arról, hogy legalább egy virtuális celebeket követ a YouTube-on.

21. 2023-ban a tánc, a zene és a játékok voltak a legnépszerűbb kategóriák a YouTube influencerek számára.

22. A YouTube mikro-influenceri (akik 100 000-1 millió követővel rendelkeznek) rendelkeznek a legmagasabb elkötelezettségi rátával a platformon.

23. 2023-ban a YouTube volt a legnépszerűbb platform a játékokhoz kapcsolódó influencerek megtekintésére az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Influencer marketing a Facebookon

24. A marketingszakemberek 52%-a használta a Facebookot influencer marketing kampányokhoz 2023-ban.

25. Az Egyesült Államokban 2023-ban a Facebookon a videomegtekintések 60%-át influencer videók tették ki.

Influencer marketing költségvetések

26. 2023-ben a marketingesek 39%-a marketing költségvetésének 10-20 százalékát fektette be influencer marketingbe.

27. A vállalkozások átlagosan 6,50 dollár bevételt termelnek minden influencer marketingbe fektetett 1 dollár után.

28. 2023-ben az influencer marketingre fordított kiadások 3,69 milliárdról 4,14 milliárdra ugrottak az Egyesült Államokban.

29. A TikTok mega-influencer (valaki több mint 1 millió követővel világszerte) bejegyzésenkénti ára 1034 dollár volt 2022-ben.

30. Egy Instagram mega-influencer(valaki több mint 1 millió követővel rendelkezik világszerte) bejegyzésenkénti ára átlagosan 1200 dollár volt 2022-ben.

31. Egy YouTube mega-influencer (valaki több mint 1 millió követővel világszerte) szponzorált videónkénti ára 2022-ben minimum 2500 dollár volt.

Vágj bele 2024-ban!

Reméljük, hogy ez a körkép jobb képet ad a 2024-as influencer marketing környezetről, valamint bepillantást enged azokra a platformokra, amelyek az influencer kampányait a következő szintre emelhetik. [1]

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg ezt az esettanulmányomat, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések

Milyen típusú influencereket különböztetünk meg az influencer marketingben?

Az influencereket általában három fő típusba soroljuk: makro-, mikro- és nano- influencerek. A makro-influencereknek nagyobb a követőbázisuk (általában 100 000 és 1 millió között), míg a mikro-influencereknek 1000-100 000 követőjük van, és a nano-influencereknek kevesebb mint 1000 követőjük van.

Miért lehet előnyös egy márkának mikro- vagy nano-influencerekkel együttműködni?

A mikro- és nano-influencerek gyakran elkötelezettebb és hitelesebb kapcsolatot építenek követőikkel, és mivel szűkebb közösségeket céloznak meg, könnyebben elérhetik a célcsoportot. Emellett az együttműködés velük általában költséghatékonyabb is lehet.

Milyen platformok a legnépszerűbbek az influencer marketing kampányokhoz?

Az Instagram, a TikTok, a YouTube és a Facebook a leggyakrabban használt platformok az influencer marketing számára, mivel ezeken a felületeken nagyobb az elérés és nagyobb az interakció a követőkkel.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tanácsok TikTok tartalomgyártáshoz
Tanácsok TikTok tartalomgyártáshoz

Tanácsok TikTok tartalomgyártáshoz

Remélem erről az 5 dologról nem feledkeztél el TikTok tartalomkészítőként! Ezekkel hatékonyabbá tudod tenni a TikTok marketingedet!
Érdekel / Letöltöm
TikTok tippek, nem csak kezdőknek
TikTok tippek, nem csak kezdőknek

TikTok tippek, nem csak kezdőknek

Fejleszd fel a TikTok-os jelenlétedet ezzel a 25 tippel, és kerülj a versenytársaid elé!
Érdekel / Letöltöm