A generatív AI lehetséges hatåsai az online hirdetsekben

PublikĂĄlva:
2024-04-29
Olvasási idƑ:
7
perc
AI szerepe az online hirdetésekben

A generatĂ­v mestersĂ©ges intelligencia (MI) jelentƑs figyelmet kapott a ChatGPT, az OpenAI ĂĄltal fejlesztett nyelvi modell megjelenĂ©se Ăłta, amely kĂ©pes emberihez hasonlĂł vĂĄlaszokat generĂĄlni. Az egyik iparĂĄg, amely gyorsan kĂ­sĂ©rletezik a generatĂ­v MI-vel, az online hirdetĂ©s. Az iparĂĄg szakĂ©rtƑi felismertĂ©k az MI transzformĂĄlĂł potenciĂĄljĂĄt a hirdetĂ©sek kĂŒlönbözƑ terĂŒletein, az adatszöveg generĂĄlĂĄsĂĄtĂłl a lenyƱgözƑ vizuĂĄlisok lĂ©trehozĂĄsĂĄig. Ebben a blogbejegyzĂ©sben felfedezzĂŒk a generatĂ­v MI hatĂĄsĂĄt az online hirdetĂ©si iparĂĄgra, Ă©s hogy hogyan vĂĄltoztatja meg a hirdetƑk szĂĄmĂĄra az adatkĂ©szĂ­tĂ©st Ă©s optimalizĂĄlĂĄst.

Rengeteg ingyenes tudĂĄsanyag, marketinges Ă©s sales-es kurzus, valamint letölthetƑ friss tudĂĄsanyag talĂĄlhatĂł az oldalon, nĂ©zz körĂŒl te is! 

Hirdetési készítési folyamatok egyszerƱsítése

HagyomĂĄnyosan a hirdetĂ©si kampĂĄnyok lĂ©trehozĂĄsa jelentƑs idƑt Ă©s erƑfeszĂ­tĂ©st igĂ©nyelt. Azonban a generatĂ­v MI jelentƑsen csökkentette az adattartalom elƑállĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges idƑt. Shane Rasnak, egy digitĂĄlis marketing veterĂĄn, szemĂ©lyes tapasztalatkĂ©nt Ă©lte meg ezt. MegĂĄllapĂ­totta, hogy a feladatok, amelyeket korĂĄbban 30 perctƑl egy ĂłrĂĄig tartott elvĂ©gezni, most mĂĄr csak 15 perc alatt kĂ©szĂŒlnek el a generatĂ­v MI eszközök segĂ­tsĂ©gĂ©vel. Az MI ĂĄltal nyĂșjtott hatĂ©konysĂĄg Ășj lehetƑsĂ©geket teremtett a marketingesek szĂĄmĂĄra, hogy kevesebb idƑ alatt több tartalmat hozzanak lĂ©tre.

AI-generålt hirdetési szövegek

A generatĂ­v MI eszközök kĂŒlönösen Ă©rtĂ©kesek lettek a hirdetĂ©si szöveg generĂĄlĂĄsĂĄban olyan platformokhoz, mint a Facebook. A marketingesek beĂ­rhatjĂĄk a promptokat vagy kulcsszavakat, Ă©s az MI modell gyorsan lĂ©trehozza a meggyƑzƑ hirdetĂ©si szöveget. Ez kikĂŒszöböli a marketingesek szĂĄmĂĄra a tĂșlzott idƑtartamĂș ötletelĂ©s Ă©s a nullĂĄrĂłl törtĂ©nƑ szövegĂ­rĂĄs szĂŒksĂ©gessĂ©gĂ©t. BĂĄr van mĂ©g hely a nagyon szemĂ©lyre szabott Ă©s mĂĄrka-specifikus tartalom elƑállĂ­tĂĄsĂĄban törtĂ©nƑ fejlƑdĂ©sre, az MI-generĂĄlt hirdetĂ©si szöveg mĂĄr bizonyĂ­totta az Ă­gĂ©retĂ©t a lebilincselƑ Ă©s meggyƑzƑ ĂŒzenetek lĂ©trehozĂĄsĂĄban.

AI-generålt képek

GeneratĂ­v MI eszközök, mint pĂ©ldĂĄul a Midjourney, segĂ­tsĂ©gĂ©vel a marketingesek lĂ©trehozhatnak vizuĂĄlisokat hirdetĂ©seikhez. Ezek az eszközök kĂ©pesek szövegalapĂș promptokat ĂĄtalakĂ­tani kĂ©pekbe, lehetƑvĂ© tĂ©ve a grafikai tervezĂ©ssel nem rendelkezƑ marketingesek szĂĄmĂĄra a lenyƱgözƑ vizuĂĄlisok generĂĄlĂĄsĂĄt. BĂĄr lehetnek korlĂĄtai a valĂłsĂĄghƱ kĂ©pek lĂ©trehozĂĄsĂĄban, a vizuĂĄlisan vonzĂł Ă©s relevĂĄns dizĂĄjnok generĂĄlĂĄsĂĄnak kĂ©pessĂ©ge mĂĄr Ă©rtĂ©ket bizonyĂ­tott, kĂŒlönösen a kisebb ĂŒgyfelek szĂĄmĂĄra.

A szemĂ©lyre szabott hirdetĂ©sek lehtƑsĂ©gei

A generatĂ­v MI Ășj lehetƑsĂ©geket nyitott a szemĂ©lyre szabott hirdetĂ©sek szĂĄmĂĄra nagy mĂ©retben. A hirdetƑk testre szabhatjĂĄk kampĂĄnyaikat a demogrĂĄfiai adatok, Ă©rdeklƑdĂ©si kör Ă©s viselkedĂ©s alapjĂĄn. Ez a szemĂ©lyre szabĂĄs lehetƑvĂ© teszi a relevĂĄnsabb Ă©s magĂĄval ragadĂłbb hirdetĂ©seket, amelyek az egyĂ©ni felhasznĂĄlĂłkkal rezonĂĄlnak. PĂ©ldĂĄul egy kerĂ©kpĂĄr vĂĄllalat AI-generĂĄlt grafikĂĄkat jelenĂ­thet meg az emberekrƑl, akik a sivatagi szurdokokon bicikliznek a Facebook fel

hasznĂĄlĂłinak Utah-ban, mĂ­g a San FranciscĂł-i felhasznĂĄlĂłk kerĂ©kpĂĄrosokat lĂĄthatnak, akik a Golden Gate hĂ­don bicikliznek. Az hirdetĂ©si szöveg is testre szabhatĂł a szemĂ©ly Ă©letkorĂĄhoz Ă©s Ă©rdeklƑdĂ©sĂ©hez igazĂ­tva. Ez a szemĂ©lyre szabĂĄs Ă©rtelmesebb kapcsolĂłdĂĄst teremt a közönsĂ©ggel Ă©s növeli a konverziĂłk esĂ©lyĂ©t.

NagyvĂĄllalatok elfogadjĂĄk a generatĂ­v AI-t

Az online hirdetĂ©s nagy szereplƑi, beleĂ©rtve a Meta (korĂĄbban a Facebook), az Alphabet Ă©s az Amazon, felismertĂ©k a generatĂ­v MI potenciĂĄljĂĄt, Ă©s elkezdtĂ©k befektetni annak fejlesztĂ©sĂ©be. A Meta kifejezetten olyan termĂ©keket vezetett be, mint az AI Sandbox tesztelƑ rendszer Ă©s a Meta Advantage szolgĂĄltatĂĄs, hogy lehetƑvĂ© tegye a hirdetƑk szĂĄmĂĄra a generatĂ­v MI kihasznĂĄlĂĄsĂĄt kampĂĄnyaikban. Ezek az eszközök a gĂ©pi tanulĂĄs Ă©s az MI-generĂĄlt tartalom felhasznĂĄlĂĄsĂĄval javĂ­tjĂĄk a hirdetĂ©sek teljesĂ­tmĂ©nyĂ©t Ă©s hatĂ©konysĂĄgĂĄt.

BĂĄr a generatĂ­v MI eszközök mĂ©g mindig a kĂ­sĂ©rleti fĂĄzisban vannak, ezek az erƑfeszĂ­tĂ©sek jelentƑs vĂĄltozĂĄst jeleznek az iparĂĄg cĂ©lzott hirdetĂ©seinek megközelĂ­tĂ©sĂ©ben.

KihĂ­vĂĄsok Ă©s megfontolandĂł gondolatok

BĂĄr a generatĂ­v MI lehetƑsĂ©ge az online hirdetĂ©sben Ă­gĂ©retes, mĂ©g mindig vannak kihĂ­vĂĄsok, amelyeket le kell kĂŒzdeni. A mĂĄrka biztonsĂĄga elsƑdleges aggĂĄly, mivel a generatĂ­v MI vĂ©letlenĂŒl olyan tartalmat generĂĄlhat, amely tĂŒkrözi a torzĂ­tĂĄsokat vagy sĂ©rtƑ. Emellett jogi problĂ©mĂĄk is felmerĂŒlhetnek, ha az internetrƑl összegyƱjtött adatokon kĂ©pzett MI modelleket hasznĂĄljĂĄk.

TovĂĄbbĂĄ, a kimeneti minƑsĂ©g korlĂĄtai Ă©s a jellegzetes mĂĄrka hangja kihĂ­vĂĄst jelent a generatĂ­v MI szĂĄmĂĄra. A jelenlegi technolĂłgia nem biztosĂ­t hosszĂș, rĂ©szletes tartalmat vagy hatĂ©konyan rögzĂ­ti a mĂĄrka egyedi hangvĂ©telĂ©t Ă©s nĂ©zƑpontjĂĄt. Azonban a technolĂłgia folyamatos fejlƑdĂ©se sorĂĄn ezeket a korlĂĄtokat valĂłszĂ­nƱleg kezelni fogjĂĄk.

A generatĂ­v AI jövƑje a hirdetĂ©sben

A generatĂ­v MI forradalmasĂ­thatja az online hirdetĂ©si tĂĄjat. HabĂĄr a nagy hirdetĂ©si ĂŒgynöksĂ©gek Ă©s vĂĄllalatok jelenleg generatĂ­v MI-t hasznĂĄlnak pilotprojektekhez, a technolĂłgia mĂ©g mindig fejlƑdik. Ahogy az MI modellek javulnak, Ă©s egyre szemĂ©lyre szabottabb Ă©s mĂĄrka-specifikusabb tartalmat generĂĄlnak, az iparĂĄg valĂłszĂ­nƱleg szĂ©lesebb körben fogja alkalmazni a generatĂ­v MI-t a hirdetĂ©si tartalom elƑállĂ­tĂĄsĂĄban Ă©s optimalizĂĄlĂĄsĂĄban.

A generatĂ­v MI-t alkalmazĂłk Ă©rtĂ©ket talĂĄlnak az adatkĂ©szĂ­tĂ©si folyamatok egyszerƱsĂ­tĂ©sĂ©ben Ă©s a skĂĄlĂĄzhatĂłsĂĄg Ă©s szemĂ©lyre szabĂĄs nyĂșjtotta elƑnyökben. HabĂĄr kihĂ­vĂĄsokkal kell szembenĂ©zni, a generatĂ­v MI folyamatos fejlesztĂ©sei formĂĄlni fogjĂĄk a digitĂĄlis hirdetĂ©s jövƑjĂ©t, lehetƑvĂ© tĂ©ve a marketingesek szĂĄmĂĄra, hogy mĂ©g vonzĂłbb Ă©s hatĂ©konyabb kampĂĄnyokat hozzanak lĂ©tre.

Tudjon meg többet kedvenc marketinges Ă©s sales-es eszközeimrƑl, a 101 kedvenc marketinges Ă©s sales eszköz cikkembƑl! Ha kĂ©rdĂ©se lenne, keressen bĂĄtran a LinkedIn (Török BalĂĄzs) oldalamon keresztĂŒl!

Összefoglaló

A generatĂ­v mestersĂ©ges intelligencia cĂ©geknek (MI) jelentƑs vĂĄltozĂĄsokat hozott az online hirdetĂ©si iparĂĄgban. Az MI lehetƑvĂ© teszi a gyors Ă©s hatĂ©kony hirdetĂ©skĂ©szĂ­tĂ©st, a szemĂ©lyre szabott ĂŒzenetek generĂĄlĂĄsĂĄt, valamint lenyƱgözƑ vizuĂĄlisok lĂ©trehozĂĄsĂĄt. NagyvĂĄllalatok, mint pĂ©ldĂĄul a Meta Ă©s az Alphabet, mĂĄr befektetnek az MI fejlesztĂ©sĂ©be, Ă©s Ășj lehetƑsĂ©geket nyitnak a hirdetƑk szĂĄmĂĄra. BĂĄr mĂ©g vannak kihĂ­vĂĄsok, pĂ©ldĂĄul a tartalom minƑsĂ©ge Ă©s a jogi aggĂĄlyok, az MI folyamatos fejlƑdĂ©se jelentƑs vĂĄltozĂĄsokat Ă­gĂ©r az online hirdetĂ©si tĂĄjban.

A mesterséges intelligencia hasznålata a mindennapokban

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha többet szeretnĂ©l tudni arrĂłl, hogy milyen mĂłdon tudja gyorsĂ­tani Ă©s hatĂ©konyabbĂĄ tenni a mindennapjaidat a mestersĂ©ges intelligencia, akkor Ă©rdemes megnĂ©zned a ChatGPT magyarul kurzusomat. Vagy követned a LinkedIn oldalamat, ahol rendszeresen Ă­rok mestersĂ©ges intelligencia tĂ©mĂĄkrĂłl is. Ha pedig többet olvasnĂĄl ebben a tĂ©mĂĄban, nĂ©zd meg a kreatĂ­v SEO AI alapĂș megoldĂĄsok oldalamat, illetve a vĂĄllalatoknak szĂłlĂł mestersĂ©ges intelligenciĂĄval foglalkozĂł gyƱjtƑoldalamat.

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Hogyan segíthet az MI a hirdetések hatékonyabb létrehozåsåban?

Az MI gyors Ă©s hatĂ©kony mĂłdon kĂ©pes generĂĄlni hirdetĂ©si szövegeket Ă©s vizuĂĄlisokat, csökkentve a hirdetĂ©sek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ges idƑt Ă©s erƑfeszĂ­tĂ©st. Ez lehetƑvĂ© teszi a marketingesek szĂĄmĂĄra, hogy több tartalmat hozzanak lĂ©tre rövidebb idƑ alatt, javĂ­tva a kreativitĂĄst Ă©s a hatĂ©konysĂĄgot.

Milyen módon lehet személyre szabni az MI åltal generålt hirdetéseket?

Az MI lehetƑvĂ© teszi a hirdetƑk szĂĄmĂĄra, hogy testre szabhassĂĄk kampĂĄnyaikat a demogrĂĄfiai adatok, Ă©rdeklƑdĂ©si kör Ă©s viselkedĂ©s alapjĂĄn. Ez segĂ­t abban, hogy a hirdetĂ©sek relevĂĄnsak legyenek az egyĂ©ni felhasznĂĄlĂłk szĂĄmĂĄra, növelve ezzel a konverziĂłs arĂĄnyokat.

Milyen kihívåsokkal kell szembenézni az MI hasznålatakor a hirdetési iparågban?

Az MI hasznĂĄlata sorĂĄn felmerĂŒlhetnek kihĂ­vĂĄsok, pĂ©ldĂĄul a tartalom minƑsĂ©ge Ă©s a jogi aggĂĄlyok. Az MI vĂ©letlenĂŒl olyan tartalmat is generĂĄlhat, amely sĂ©rtƑ vagy tĂŒkrözi a torzĂ­tĂĄsokat. Emellett fontos figyelembe venni a mĂĄrka hangjĂĄt Ă©s stĂ­lusĂĄt, valamint az adatvĂ©delmi szempontokat az MI-generĂĄlt tartalom lĂ©trehozĂĄsakor.

‍

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
No items found.
AlapozĂł, gyakorlatorientĂĄlt mini tanfolyam magyarul
AlapozĂł, gyakorlatorientĂĄlt mini tanfolyam magyarul

AlapozĂł, gyakorlatorientĂĄlt mini tanfolyam magyarul

DigitĂĄlis marketingeskĂ©nt Ă©n Ă­gy hasznĂĄlom a ChatGPT-t, Ă©s hasonlĂł LLM alapĂș mestersĂ©ges intelligencia megoldĂĄsokat.
Érdekel / Letöltöm