Hol kezdődik a marketing és hol a sales?

A marketing és a sales kapcsolata

Publikálva:
2024-05-17
Olvasási idő:
6
perc

Hol kezdődik a marketing és hol a sales?

A marketing és a sales közötti határvonal sokszor homályosnak tűnhet, de a két terület alapvetően különböző funkciókat lát el egy vállalat működésében. Megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a vállalatok hatékonyan tudják megszólítani és kiszolgálni ügyfeleiket.

Mi a marketing szerepe?

A marketing fő célja az, hogy felkeltse a potenciális ügyfelek érdeklődését, és megteremtse a keresletet a termékek vagy szolgáltatások iránt. A marketingtevékenységek közé tartozik a piackutatás, a márkaépítés, a reklámok, a közösségi média menedzsment, az email marketing, a tartalomkészítés és az ügyfélélmény javítása.

Főbb marketingtevékenységek:

  1. Piackutatás: Az ügyféligények, preferenciák és viselkedések megértése.
  2. Márkaépítés: A márka ismertségének növelése és pozitív imázs kialakítása.
  3. Reklám: Olyan kampányok tervezése és lebonyolítása, amelyek célja a potenciális ügyfelek figyelmének felkeltése.
  4. Közösségi média: Aktív jelenlét a közösségi média platformokon, közönségépítés és elköteleződés.
  5. Tartalomkészítés: Blogok, videók, infografikák és egyéb tartalmak készítése, amelyek értéket nyújtanak az ügyfeleknek.

Ideiglenes marketing vezető

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha úgy érzed, hogy rövidtávon segítségre van szüksége a cégednek a marketingben, akkor lehet épp interim marketing menedzsert keresel, csak még nem tudsz róla.

Ha többet szeretnél tudni egy korábbi interim marketing menedzser projektemről olvasd el az esettanulmányt. Ebből kiderül, miért érdemes, részidőben foglalkoztatni egy nagy tapasztalattal rendelkező marketing vezetőt a cégednél. 

Ha pedig rögtön konzultációt szeretnél, itt tudsz időpontot foglalni, vagy ha többet szeretnél tudni ezekről a megoldásokról, írj LinkedIn-en!

Vagy válasz a KKV-knak szóló

- -✁- - - - - -  - - - - -

Mi a sales szerepe?

A sales fő célja az, hogy a marketingtevékenységek által generált érdeklődést konkrét értékesítéssé alakítsa. Ez magában foglalja a potenciális ügyfelek megkeresését, az értékesítési tárgyalások lebonyolítását, az ajánlatok elkészítését és a szerződések megkötését. A sales csapat közvetlen kapcsolatban áll az ügyfelekkel, és segít nekik megtalálni a legjobb megoldást a problémáikra.

Főbb sales tevékenységek:

  1. Lead generálás: Azonosítani és kapcsolatba lépni a potenciális ügyfelekkel.
  2. Értékesítési tárgyalások: Bemutatni a termékeket vagy szolgáltatásokat, és meggyőzni az ügyfeleket a vásárlásról.
  3. Ajánlatok készítése: Testreszabott ajánlatok és árajánlatok készítése az ügyfelek igényei alapján.
  4. Szerződéskötés: A végső megállapodások megkötése és az értékesítési folyamat lezárása.
  5. Ügyfélkapcsolatok ápolása: Az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartás és az elégedettség biztosítása.

Sales automatizáció marketinges támogatással

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha sikeresen szeretnénk értékesíteni, nem lehet elválasztani a sales-t a marketingtől. Erről azonban sok sales, és sajnos sok marketinges is megfeledkezik. Különböző sales automatizációkkal könnyen gyorsíthatunk a sales folyamatokon, ilyen lehet egy HubSpot vagy ActiveCampaign CRM és a benne lévő automatizációk is. De ugyan ilyen fontos, hogy megfelelő LinkedIn automatizációkat is használjunk.

Ha többet szeretnél tudni ezekről a megoldásokról, olvass bele az esettanulmányokba az oldalon, vagy beszéljünk LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Hol kezdődik a marketing és hol a sales?

A marketing és a sales közötti határvonal ott húzódik, ahol az érdeklődés konkrét vásárlási szándékká alakul. Ez a folyamat a következő lépéseken keresztül zajlik:

  1. Érdeklődés felkeltése (Marketing): A marketingkampányok célja, hogy minél több potenciális ügyfél figyelmét felkeltsék. Ezt különböző eszközökkel érik el, mint például reklámok, közösségi média bejegyzések, tartalommarketing stb.
  2. Lead generálás (Marketing és Sales): Amikor az érdeklődők kifejezik az érdeklődésüket (pl. feliratkoznak egy hírlevélre, letöltenek egy e-könyvet), ezek az információk átkerülnek a sales csapathoz. Itt kezdődik az együttműködés a marketing és a sales között.
  3. Kapcsolatfelvétel és értékesítési tárgyalások (Sales): A sales csapat feladata, hogy kapcsolatba lépjen ezekkel a lead-ekkel, bemutassa a terméket vagy szolgáltatást, és meggyőzze őket a vásárlásról.
  4. Szerződéskötés és lezárás (Sales): A végső szakaszban a sales csapat megköti a szerződést és lezárja az értékesítési folyamatot.

Összefoglalás

A marketing és a sales közötti határvonal meghatározása segíti a vállalatokat abban, hogy hatékonyan szervezzék meg erőforrásaikat és optimalizálják folyamataikat. A marketing felelős az érdeklődés felkeltéséért és a lead generálásért, míg a sales feladata az érdeklődés konkrét vásárlássá alakítása. Az együttműködés és a folyamatos kommunikáció a két terület között elengedhetetlen a sikeres értékesítési stratégia kialakításához és megvalósításához.

HubSpot és CRM tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha szeretnél hatékonyabb sales és marketing folyamatokat, akkor érdemes tájékozódnod a CRM rendszerekről. Hasznos tartalmakat találhatsz a HubSpot Sales és Marketing rendszerrel kapcsolatban. Ha még csak most ismerkedsz a rendszerrel, próbáld ki magyar nyelvű HubSpot-os bevezető minikurzusomat! Ha pedig most tervezed újra a sales és marketing folyamataidat ez az anyagom lesz hasznos számodra!

Ha szeretnél hatékonyabb CRM rendszert, vagy most gondolkozol ilyenen, és lenne kérdésed, írd meg LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések

Hol kezdődik a marketing és hol a sales?

A marketing ott kezdődik, ahol a potenciális ügyfelek figyelmének felkeltésére és az érdeklődés generálására koncentrálunk. A sales ott kezdődik, ahol az érdeklődés konkrét vásárlási szándékká alakul, és a sales csapat kapcsolatba lép ezekkel az érdeklődőkkel, hogy lezárja az értékesítést.

Mi a marketing szerepe?

A marketing fő célja az, hogy felkeltse a potenciális ügyfelek érdeklődését, és megteremtse a keresletet a termékek vagy szolgáltatások iránt. A marketingtevékenységek közé tartozik a piackutatás, márkaépítés, reklámok, közösségi média menedzsment, email marketing, tartalomkészítés és az ügyfélélmény javítása.

Mi a sales szerepe?

A sales fő célja az, hogy a marketingtevékenységek által generált érdeklődést konkrét értékesítéssé alakítsa. Ez magában foglalja a potenciális ügyfelek megkeresését, az értékesítési tárgyalások lebonyolítását, ajánlatok készítését és szerződések megkötését.

Hogyan működik a lead generálás a marketing és a sales között?

A lead generálás a marketing és a sales közös tevékenysége. A marketing feladata az érdeklődés felkeltése és a potenciális ügyfelek bevonzása (pl. hírlevélre való feliratkozás, e-könyv letöltése). Ezek a lead-ek ezután átkerülnek a sales csapathoz, amely kapcsolatba lép velük és megpróbálja értékesítéssé alakítani az érdeklődést.

Miért fontos a marketing és a sales együttműködése?

A marketing és a sales közötti együttműködés elengedhetetlen a sikeres értékesítési stratégia kialakításához. A marketing felelős az érdeklődés felkeltéséért és a lead generálásért, míg a sales feladata az érdeklődés konkrét vásárlássá alakítása. A folyamatos kommunikáció és együttműködés segít optimalizálni a folyamatokat és maximalizálni a bevételt.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm