HR automatiz√°l√°s egyszerŇĪen

HR folyamatok fel√©p√≠t√©se ATS n√©lk√ľl, automatiz√°ltan

Publik√°lva:
2024-07-11
Olvas√°si idŇĎ:
5
perc

Az ATS, vagyis az Applicant Tracking System (JelentkezŇĎk nyomonk√∂vet√©si rendszere) a toborz√°s √©s kiv√°laszt√°s digit√°lis zsenije. Egy olyan szoftveres megold√°s, amely forradalmas√≠tja a HR folyamatokat, megk√∂nny√≠tve a v√°llalatok √©let√©t a jelentkezŇĎk kezel√©s√©ben, az √°ll√°shirdet√©sek kezel√©s√©tŇĎl a kiv√°laszt√°sig.

Hogyan mŇĪk√∂dik az ATS?

Az ATS rendszerek automatiz√°lj√°k a jelentkezŇĎk adatainak gyŇĪjt√©s√©t, szŇĪr√©s√©t √©s rendez√©s√©t, lehetŇĎv√© t√©ve a HR szakemberek sz√°m√°ra, hogy gyorsabban √©s hat√©konyabban azonos√≠ts√°k a legmegfelelŇĎbb jel√∂lteket. Ezek a rendszerek integr√°lhat√≥k a v√°llalatok karrieroldalaival, ahol a jelentkezŇĎk felt√∂lthetik √∂n√©letrajzaikat, amelyeket az ATS rendszer elemez, kulcsszavak √©s krit√©riumok alapj√°n szŇĪrve.

Az ATS-rendszerek elŇĎnyei

  • IdŇĎmegtakar√≠t√°s: Automatiz√°lja a jelentkez√©si folyamatot, √≠gy a HR munkat√°rsak t√∂bb idŇĎt ford√≠thatnak a jelentkezŇĎkkel val√≥ foglalkoz√°sra, nem pedig adminisztrat√≠v feladatokra.
  • Hat√©konys√°g: Seg√≠t szŇĪrni a jelentkezŇĎket, kiemelve a legrelev√°nsabb jel√∂lteket az adott poz√≠ci√≥ra.
  • JelentkezŇĎi √©lm√©ny: Egy j√≥ ATS rendszer jav√≠thatja a jelentkezŇĎi √©lm√©nyt is, mivel gyorsabb visszajelz√©st √©s √°tl√°that√≥bb folyamatot k√≠n√°l.
  • JelentkezŇĎi adatb√°zis: Az ATS lehetŇĎv√© teszi a jelentkezŇĎi adatok hat√©kony t√°rol√°s√°t √©s keres√©s√©t, √≠gy egy k√©sŇĎbbi idŇĎpontban is k√∂nnyed√©n visszat√©rhet√ľnk a kor√°bbi jelentkezŇĎkh√∂z.

N√©pszerŇĪ ATS rendszerek

A toborz√°si vil√°gban az Applicant Tracking Systemek (ATS) alapvetŇĎ szerepet j√°tszanak a jelentkezŇĎk kezel√©s√©ben. Ezek a rendszerek nem csak megk√∂nny√≠tik a HR munkat√°rsak dolg√°t, de optimaliz√°lj√°k a jelentkez√©si folyamatot is. N√©zz√ľnk n√©h√°ny n√©pszerŇĪ ATS-t, amelyek kiemelkednek a piacon.

Taleo

Az Oracle Taleo az egyik legismertebb ATS a nagyv√°llalatok k√∂r√©ben. Komplex megold√°st k√≠n√°l, amely mag√°ban foglalja a toborz√°st, a jelentkezŇĎk nyomon k√∂vet√©s√©t √©s a teljes√≠tm√©ny√©rt√©kel√©st is. Egyedi jelent√©sk√©sz√≠t√©si funkci√≥ival √©s testreszabhat√≥s√°g√°val kiemelkedik a t√∂megbŇĎl.

Workday

A Workday egy integr√°lt p√©nz√ľgyi √©s emberi erŇĎforr√°s menedzsment rendszer, amely egy erŇĎs ATS funkci√≥t is k√≠n√°l. K√ľl√∂n√∂sen az√©rt kedvelt, mert a teljes munkaerŇĎ-kezel√©si folyamatot lefedi, bele√©rtve a toborz√°st, a k√©pz√©st √©s a fejleszt√©st.

Greenhouse

A Greenhouse azon ATS-ek k√∂z√© tartozik, amelyeket kifejezetten a felhaszn√°l√≥bar√°t fel√ľlet √©s az adatvez√©relt d√∂nt√©shozatal jellemzi. A jelentkezŇĎi √©lm√©ny jav√≠t√°s√°ra √©s a soksz√≠nŇĪs√©g, egyenlŇĎs√©g, befogad√°s (DE&I) elŇĎmozd√≠t√°s√°ra √∂sszpontos√≠t.

Lever

A Lever egy modern, intuit√≠v ATS, amely a jelentkezŇĎk √©s a toborz√≥k k√∂z√∂tti interakci√≥ra helyez nagy hangs√ļlyt. Egyedi jellemzŇĎje, hogy integr√°lja a toborz√°st a jel√∂ltkapcsolat-kezel√©ssel, √≠gy seg√≠tve a v√°llalatokat abban, hogy hossz√ļ t√°v√ļ tehets√©gtartal√©kot √©p√≠tsenek fel.

SmartRecruiters:

A SmartRecruiters egy felhaszn√°l√≥bar√°t, teljes k√∂rŇĪ toborz√°si platform, amely arra t√∂rekszik, hogy minden m√©retŇĪ v√°llalat sz√°m√°ra egyszerŇĪv√© tegye a tehets√©g felv√©tel√©t. ErŇĎss√©ge a k√∂nnyŇĪ integr√°lhat√≥s√°g m√°s HR eszk√∂z√∂kkel √©s a hat√©kony jel√∂lt√©lm√©ny.

Magyar ATS rendszerek

Indivizó ATS
Az Indivizó rendszere Forrás: Indivizo.com

Indivizó

Az Indivizo egy innovat√≠v, technol√≥gia-alap√ļ toborz√°si platform, amely automatiz√°lt eszk√∂z√∂kkel √©s adatvez√©relt megold√°sokkal seg√≠ti a v√°llalatokat a tehets√©gkutat√°s √©s a toborz√°si folyamatok optimaliz√°l√°s√°ban. C√©lja, hogy a toborz√°s hat√©konyabb, gyorsabb √©s objekt√≠v m√≥don t√∂rt√©njen, mik√∂zben jav√≠tja a jelentkezŇĎk √©lm√©ny√©t √©s t√°mogatja a d√∂nt√©shozatali folyamatokat.

Az Indivizo szolg√°ltat√°sai k√∂z√© tartoznak az automatiz√°lt videointerj√ļk, az online tesztel√©s, a munkav√°llal√≥i referenci√°k ellenŇĎrz√©se √©s az adatvez√©relt jel√∂lt kiv√°laszt√°s. Ezen eszk√∂z√∂k seg√≠ts√©g√©vel a v√°llalatok k√©pesek hat√©konyabban szŇĪrni a jelentkezŇĎket, idŇĎt √©s erŇĎforr√°sokat megtakar√≠tva, mik√∂zben n√∂velik a toborz√°si folyamat √°tl√°that√≥s√°g√°t √©s m√©lt√°nyoss√°g√°t.

HR Master

A HRmaster egy √°tfog√≥, integr√°lt HR-szoftverrendszer, amely az emberi erŇĎforr√°sok kezel√©s√©nek minden aspektus√°t lefedi, √≠gy seg√≠tve a v√°llalatokat a HR folyamataik hat√©konyabb√° √©s g√∂rd√ľl√©kenyebb√© t√©tel√©ben. Modul√°ris fel√©p√≠t√©s√©nek √©s sk√°l√°zhat√≥ teljes√≠tm√©ny√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√©retŇĪ szervezetek sz√°m√°ra is ide√°lis v√°laszt√°s, mivel alkalmazkodik a c√©g specifikus ig√©nyeihez.

A HRmaster nem csak a napi munkav√©gz√©st t√°mogatja a legfontosabb riportok √©s munk√°ltat√≥i nyilv√°ntart√°sok kezel√©s√©vel, hanem a pap√≠r n√©lk√ľli adminisztr√°ci√≥t is elŇĎseg√≠ti, lehetŇĎv√© t√©ve ezzel, hogy a HR szakemberek √©s a v√°llalatvezetŇĎk a munkaerŇĎre, mint legfontosabb erŇĎforr√°sra koncentr√°lhassanak. Az automatiz√°l√°s √©s a szoftveres megold√°sok r√©v√©n a HRmaster kulcsfontoss√°g√ļ eszk√∂z a v√°llalati hum√°nerŇĎforr√°s strat√©gia hat√©kony v√©grehajt√°s√°hoz.

Az ATS-ekrŇĎl r√∂viden

Ezek az ATS-ek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√©retŇĪ √©s ipar√°g√ļ v√°llalatok sz√°m√°ra k√≠n√°lnak megold√°sokat, seg√≠tve ŇĎket a tehets√©gek hat√©kony felkutat√°s√°ban √©s bevon√°s√°ban, mik√∂zben jav√≠tj√°k a jelentkezŇĎi √©lm√©nyt √©s a toborz√°si folyamatok hat√©konys√°g√°t.

Hogyan építhetsz saját kiválasztási folyamatot?

Konkr√©t ATS n√©lk√ľl, megl√©vŇĎ vagy kisebb, egyszerŇĪbb rendszerekkel is k√∂nnyen √©p√≠thetsz atuomatiz√°ci√≥kat √©s tudod JELENTŇźSEN cs√∂kkenteni az √©lŇĎmunka-ig√©ny√©t egy-egy toborz√°si folyamatnak. A cikknek ebben a r√©sz√©ben, egy ilyen folyamatot mutatok be neked r√∂viden.

[VIDE√ďS¬†√ĖSSZEFOGLAL√ď]

Pozíció kiírása

A poz√≠ci√≥ ki√≠r√°sa √∂nmag√°ban tudja szelekt√°lni a jelentkezŇĎket pozit√≠v √©s negat√≠v ir√°nyba! Annak megfelelŇĎen, hogy VAL√ďJ√ĀBAN milyen c√©ges kult√ļr√°nk van, vagy hogy milyen t√≠pus√ļ jelentkezŇĎket (kor, digit√°lis k√©szs√©gek, nyitotts√°g, stb.) v√°runk a poz√≠ci√≥ra, √©rdemes m√≥dos√≠tani a poz√≠ci√≥ ki√≠r√°s√°t.

√Črdemes lehet az unalmas, megszokott fr√°zisokat mellŇĎzni, ha olyan poz√≠ci√≥ra vagy olyan skill-set-tel keres√ľnk valakit, akitŇĎl innovat√≠v d√∂nt√©seket, folyamatokat v√°runk el.

Jelentkezés menete

A jelentkez√©s menet√©t m√°r az elej√©n √©rdemes √°tgondolni, vagy ak√°r √ļrjagondolni, hiszen ha a folyamat megfelelŇĎen v√©gig van gondolva, akkor k√∂nnyen ki tudunk k√ľsz√∂b√∂lni felesleges sok √©lŇĎmunk√°t ig√©nylŇĎ folyamatot.

Kiv√°laszt√°s l√©pcsŇĎi

√Črdemes a k√ľl√∂n

Vide√≥s interj√ļ a jelentkezŇĎvel

Ha van lehetŇĎs√©g√ľnk, √©rdemes r√∂vid vide√≥s interj√ļt k√©sz√≠ten√ľnk a jelentkezŇĎvel, hiszen √≠gy k√∂nnyen √©s gyorsan fel tudjuk m√©rni a skilljeit, sokkal k√∂nnyebben mint egy telefonos besz√©lget√©s sor√°n.

R√°ad√°sul a fiatalabb gener√°ci√≥k kev√©sb√© szeretnek telefon√°lni, ez√©rt √©rdemesebb lehet √ļjabb ezk√∂z√∂ket √©s m√≥dszereket kital√°lni a jelentkezŇĎkkel val√≥ interakci√≥ra. Erre j√≥ megol√°s lehet a Vide√≥Ask √©s az azzal fel√©p√≠tett automatizmus. Ezt az eszk√∂zt √©n is haszn√°lom az √ļj √ľgyfelekkel val√≥ kommunik√°ci√≥n√°l.

IdŇĎpont egyeztet√©s √°ll√°sinterj√ļra

A m√°sik k√∂nnyebbs√©g lehet, ha a klasszikus email vagy telefon alap√ļ idŇĎpontegyeztet√©s helyett valamilyen online megold√°st haszn√°lunk. Erre ma m√°r a legt√∂bb CRM rendszer k√©pes, ak√°r a HubSpot CRM, ak√°r az ActiveCampaign rendszere is. Emellett rengeteg tov√°bbi megold√°s is van. A Calendly rendszer√©t √©n is haszn√°lom. De van magyar idŇĎpont egyeztetŇĎ alkalmaz√°s is.

√ćgy n√©z ki az √©n kiv√°laszt√°si rendszerem

[VIDE√ď a kiv√°laszt√°si rendszeremrŇĎl]

Rengeteg ingyenes tud√°sanyag, marketinges √©s sales-es kurzus, valamint let√∂lthetŇĎ friss tud√°sanyag tal√°lhat√≥ az oldalon, n√©zz k√∂r√ľl te is!¬†

Tudj meg t√∂bbet kedvenc marketinges √©s sales-es eszk√∂zeimrŇĎl, a 101 kedvenc marketinges √©s sales eszk√∂z cikkembŇĎl! Ha k√©rd√©sed lenne, keressen b√°tran a LinkedIn (T√∂r√∂k Bal√°zs) oldalamon kereszt√ľl!

Ha további esettanulmányokra lennél kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

√Ėsszefoglal√≥

Az Applicant Tracking System (ATS), vagyis a JelentkezŇĎk NyomonK√∂vet√©si Rendszere, a HR technol√≥gia egyik leg√©rt√©kesebb eszk√∂ze, amely forradalmas√≠tja a toborz√°si √©s kiv√°laszt√°si folyamatokat. Egy ATS lehetŇĎv√© teszi a v√°llalatok sz√°m√°ra, hogy automatiz√°lj√°k a jelentkezŇĎk adatainak gyŇĪjt√©s√©t, szŇĪr√©s√©t √©s rendez√©s√©t, √≠gy jelentŇĎsen megk√∂nny√≠tve a HR szakemberek munk√°j√°t. Az ATS rendszerek elŇĎnyei k√∂z√© tartozik az idŇĎmegtakar√≠t√°s, a hat√©konys√°g jav√≠t√°sa, a jelentkezŇĎi √©lm√©ny javul√°sa, valamint a jelentkezŇĎi adatb√°zis hat√©kony kezel√©se.

√Ėsszefoglalva, az ATS rendszerek kulcsfontoss√°g√ļak a modern toborz√°si strat√©gi√°kban, mivel k√©pesek automatiz√°lni √©s optimaliz√°lni a jelentkezŇĎk kezel√©s√©t, ezzel idŇĎt √©s erŇĎforr√°sokat megtakar√≠tva a v√°llalatok sz√°m√°ra. Az ATS haszn√°lata nem csak a HR munkat√°rsaknak k√≠n√°l megk√∂nnyebb√ľl√©st, hanem a jelentkezŇĎk sz√°m√°ra is egy √°tl√°that√≥ √©s gyorsabb kiv√°laszt√°si folyamatot biztos√≠t.

Gyakori kérdések

Mi az az ATS?

Az ATS rendszerek automatiz√°lj√°k a jelentkezŇĎk adatainak gyŇĪjt√©s√©t, szŇĪr√©s√©t √©s rendez√©s√©t, lehetŇĎv√© t√©ve a HR szakemberek sz√°m√°ra, hogy gyorsabban √©s hat√©konyabban azonos√≠ts√°k a legmegfelelŇĎbb jel√∂lteket.

Milyen ATS rendszerek vannak?

Ilyen nemzetk√∂zi platformok a Taleo vagy √©ppen a Greenhouse, de itthon is mŇĪk√∂dnek ilyenek, p√©ld√°ul a HRMasters. Az¬†ATS rendszerek sokban hasonl√≠tanak a CRM rendszerekhez, amiket korl√°tozottan, az ATS-ek helyett is haszn√°lhatunk.

Hogyan seg√≠thet egy ATS rendszer jav√≠tani a jelentkezŇĎi √©lm√©nyt?

Egy j√≥l megtervezett ATS rendszer jelentŇĎsen jav√≠thatja a jelentkezŇĎi √©lm√©nyt az√°ltal, hogy egyszerŇĪs√≠ti √©s gyors√≠tja a jelentkez√©si folyamatot. Automatiz√°lt visszajelz√©sekkel √©s √©rtes√≠t√©sekkel t√°j√©koztathatja a jelentkezŇĎket √°llapotukr√≥l √©s √°tl√°that√≥bb√° teheti a kiv√°laszt√°si folyamatot. Ez n√∂veli a jelentkezŇĎk el√©gedetts√©g√©t √©s seg√≠t abban, hogy pozit√≠v k√©pet alak√≠tsanak ki a v√°llalatr√≥l.

‚Äć

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

√ćme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de k√∂nnyed√©n haszn√°t veheted akkor is, ha c√©ges weboldalad van.
√Črdekel / Let√∂lt√∂m