HR folyamatok felépítése ATS nélkül, automatizáltan

Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
5
perc
HR automatizálás egyszerűen

Az ATS, vagyis az Applicant Tracking System (Jelentkezők nyomon követési rendszere) a toborzás és kiválasztás digitális zsenije. Egy olyan szoftveres megoldás, amely forradalmasítja a HR folyamatokat, megkönnyítve a vállalatok életét a jelentkezők kezelésében, az álláshirdetések kezelésétől a kiválasztásig.

Hogyan működik az ATS?

Az ATS rendszerek automatizálják a jelentkezők adatainak gyűjtését, szűrését és rendezését, lehetővé téve a HR szakemberek számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban azonosítsák a legmegfelelőbb jelölteket. Ezek a rendszerek integrálhatók a vállalatok karrieroldalaival, ahol a jelentkezők feltölthetik önéletrajzaikat, amelyeket az ATS rendszer elemez, kulcsszavak és kritériumok alapján szűrve.

Az ATS-rendszerek előnyei

  • Időmegtakarítás: Automatizálja a jelentkezési folyamatot, így a HR munkatársak több időt fordíthatnak a jelentkezőkkel való foglalkozásra, nem pedig adminisztratív feladatokra.
  • Hatékonyság: Segít szűrni a jelentkezőket, kiemelve a legrelevánsabb jelölteket az adott pozícióra.
  • Jelentkezői élmény: Egy jó ATS rendszer javíthatja a jelentkezői élményt is, mivel gyorsabb visszajelzést és átláthatóbb folyamatot kínál.
  • Jelentkezői adatbázis: Az ATS lehetővé teszi a jelentkezői adatok hatékony tárolását és keresését, így egy későbbi időpontban is könnyedén visszatérhetünk a korábbi jelentkezőkhöz.

Népszerű ATS rendszerek

A toborzási világban az Applicant Tracking Systemek (ATS) alapvető szerepet játszanak a jelentkezők kezelésében. Ezek a rendszerek nem csak megkönnyítik a HR munkatársak dolgát, de optimalizálják a jelentkezési folyamatot is. Nézzünk néhány népszerű ATS-t, amelyek kiemelkednek a piacon.

Taleo

Az Oracle Taleo az egyik legismertebb ATS a nagyvállalatok körében. Komplex megoldást kínál, amely magában foglalja a toborzást, a jelentkezők nyomon követését, és a teljesítményértékelést is. Egyedi jelentéskészítési funkcióival és testreszabhatóságával kiemelkedik a tömegből.

Workday

A Workday egy integrált pénzügyi és emberi erőforrás menedzsment rendszer, amely egy erős ATS funkciót is kínál. Különösen azért kedvelt, mert a teljes munkaerő-kezelési folyamatot lefedi, beleértve a toborzást, a képzést és a fejlesztést.

Greenhouse

A Greenhouse azon ATS-ek közé tartozik, amelyeket kifejezetten a felhasználóbarát felület és az adatvezérelt döntéshozatal jellemzi. A jelentkezői élmény javítására és a sokszínűség, egyenlőség, befogadás (DE&I) előmozdítására összpontosít.

Lever

A Lever egy modern, intuitív ATS, amely a jelentkezők és a toborzók közötti interakcióra helyez nagy hangsúlyt. Egyedi jellemzője, hogy integrálja a toborzást a jelöltkapcsolat-kezeléssel, így segítve a vállalatokat abban, hogy hosszú távú tehetségtartalékot építsenek fel.

SmartRecruiters:

A SmartRecruiters egy felhasználóbarát, teljes körű toborzási platform, amely arra törekszik, hogy minden méretű vállalat számára egyszerűvé tegye a tehetség felvételét. Erőssége a könnyű integrálhatóság más HR eszközökkel és a hatékony jelöltélmény.

Magyar ATS rendszerek

Indivizó ATS
Az Indivizó rendszere Forrás: Indivizo.com

Indivizó

Az Indivizo egy innovatív, technológia-alapú toborzási platform, amely automatizált eszközökkel és adatvezérelt megoldásokkal segíti a vállalatokat a tehetségkutatás és a toborzási folyamatok optimalizálásában. Célja, hogy a toborzás hatékonyabb, gyorsabb és objektív módon történjen, miközben javítja a jelentkezők élményét és támogatja a döntéshozatali folyamatokat.

Az Indivizo szolgáltatásai közé tartoznak az automatizált videointerjúk, az online tesztelés, a munkavállalói referenciák ellenőrzése és az adatvezérelt jelölt kiválasztás. Ezen eszközök segítségével a vállalatok képesek hatékonyabban szűrni a jelentkezőket, időt és erőforrásokat megtakarítva, miközben növelik a toborzási folyamat átláthatóságát és méltányosságát.

HR Master

A HRmaster egy átfogó, integrált HR-szoftverrendszer, amely az emberi erőforrások kezelésének minden aspektusát lefedi, így segítve a vállalatokat a HR folyamataik hatékonyabbá és gördülékenyebbé tételében. Moduláris felépítésének és skálázható teljesítményének köszönhetően különböző méretű szervezetek számára is ideális választás, mivel alkalmazkodik a cég specifikus igényeihez.

A HRmaster nem csak a napi munkavégzést támogatja a legfontosabb riportok és munkáltatói nyilvántartások kezelésével, hanem a papír nélküli adminisztrációt is elősegíti, lehetővé téve ezzel, hogy a HR szakemberek és a vállalatvezetők a munkaerőre, mint legfontosabb erőforrásra koncentrálhassanak. Az automatizálás és a szoftveres megoldások révén a HRmaster kulcsfontosságú eszköz a vállalati humán erőforrás stratégia hatékony végrehajtásához.

Az ATS-ekről röviden

Ezek az ATS-ek különböző méretű és iparágú vállalatok számára kínálnak megoldásokat, segítve őket a tehetségek hatékony felkutatásában és bevonásában, miközben javítják a jelentkezői élményt és a toborzási folyamatok hatékonyságát.

Hogyan építhetsz saját kiválasztási folyamatot?

Konkrét ATS nélkül, meglévő vagy kisebb, egyszerűbb rendszerekkel is könnyen építhetsz atuomatizációkat és tudod JELENTŐSEN csökkenteni az élőmunka-igényét egy-egy toborzási folyamatnak. A cikknek ebben a részében, egy ilyen folyamatot mutatok be neked röviden.

[VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓ]

Pozíció kiírása

A pizíció kiíírása önmagában tudja szelektálni a jelentkezőket pozitív és negatív irányba! Annak megfelelően, hogy VALÓJÁBAN milyen céges kultúránk van, vagy hogy milyen típusú jelentkezőket (kor, digitális készségek, nyitottság, stb.) várunk a pozícióra, érdemes módosítani a pozíció kiírását.

Érdemes lehet az unalmas, megszokott frázisokat mellőzni, ha olyan pozícióra vagy olyan skill-set-tel keresünk valakit, akitől innovatí döntéseket, folyamatokat várunk el.

Jelentkezés menete

A jelentkezés menetét már az elején érdemes átgondolni, vagy akár úrjagondolni, hiszen ha a folyamat megfelelően végig van gondolva, akkor könnyen ki tudunk küszöbölni felesleges sok élőmunkát igénylő folyamatokat.

Kiválasztás lépcsői

Érdemes a külön

Videós interjú a jelentkezővel

Ha an lehetőségünk, érdemes rövid videós interjút készítenünk a jelentkezővel, hiszen így könnyen és gyorsan fel tudjuk mérni a skilljeit, sokkal könnyebben mint egy telefonos beszélgetés során.

Ráadásul a fiatalabb generációk kevésbé szeretnek telefonálni, ezért érdemesebb lehet újabb ezközöket, és módszereket kitalálni a jelentkezőkkel való interakcióra. Erre jó megolás lehet a VideóAsk, és az azzal felépített automatizmus. Ezt az eszközt én is használom az új ügyfelekkel való kommunikációnál.

Időpont egyeztetés állásinterjúra

A másik könnyebbség lehet, ha a klasszikus email vagy telefon alapú időpont egyeztetés helyett valamilyen online megoldást használunk. Erre ma már a legtöbb CRM rendszer képes, akár a HubSpot CRM, akár az ActiveCampaign rendszere is. Emellett rengeteg további megoldás is van. A Calendly rendszerét én is használom. De van magyar időpont egyeztető alkalmazás is.

Így néz ki az én kiválasztási rendszerem

[VIDEÓ a kiválasztási rendszeremről]

Rengeteg ingyenes tudásanyag, marketinges és sales-es kurzus, valamint letölthető friss tudásanyag található az oldalon, nézz körül te is! 

Tudj meg többet kedvenc marketinges és sales-es eszközeimről, a 101 kedvenc marketinges és sales eszköz cikkemből! Ha kérdésed lenne, keressen bátran a LinkedIn (Török Balázs) oldalamon keresztül!

Ha további esettanulmányokra lennél kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Összefoglaló

Az Applicant Tracking System (ATS), vagyis a Jelentkezők Nyomon Követési Rendszere, a HR technológia egyik legértékesebb eszköze, amely forradalmasítja a toborzási és kiválasztási folyamatokat. Egy ATS lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy automatizálják a jelentkezők adatainak gyűjtését, szűrését, és rendezését, így jelentősen megkönnyítve a HR szakemberek munkáját. Az ATS rendszerek előnyei közé tartozik az időmegtakarítás, a hatékonyság javítása, a jelentkezői élmény javulása, valamint a jelentkezői adatbázis hatékony kezelése.

Összefoglalva, az ATS rendszerek kulcsfontosságúak a modern toborzási stratégiákban, mivel képesek automatizálni és optimalizálni a jelentkezők kezelését, ezzel időt és erőforrásokat megtakarítva a vállalatok számára. Az ATS használata nem csak a HR munkatársaknak kínál megkönnyebbülést, hanem a jelentkezők számára is egy átlátható és gyorsabb kiválasztási folyamatot biztosít.

Gyakori kérdések

Mi az az ATS?

Az ATS rendszerek automatizálják a jelentkezők adatainak gyűjtését, szűrését és rendezését, lehetővé téve a HR szakemberek számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban azonosítsák a legmegfelelőbb jelölteket.

Milyen ATS rendszerek vannak?

Ilyen nemzetközi platformok a Taleo vagy éppen a Greenhouse, de itthon is működnek ilyenek, például a HRMasters. Az ATS rendszerek sokban hasonlítanak a CRM rendszerekhez, amiket korlátozottan, az ATS-ek helyett is használhatunk.

Hogyan segíthet egy ATS rendszer javítani a jelentkezői élményt?

Egy jól megtervezett ATS rendszer jelentősen javíthatja a jelentkezői élményt azáltal, hogy egyszerűsíti és gyorsítja a jelentkezési folyamatot. Automatizált visszajelzésekkel és értesítésekkel tájékoztathatja a jelentkezőket állapotukról, és átláthatóbbá teheti a kiválasztási folyamatot. Ez növeli a jelentkezők elégedettségét és segít abban, hogy pozitív képet alakítsanak ki a vállalatról.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

A kurzus segítségével megértheted, hogy juttathatod el még több emberhez a podcast vagy YouTube csatornádat!
Érdekel / Letöltöm