Podcast SEO, mi az? Miért hasznos a csatornádnak?

Publikálva:
2024-04-30
Olvasási idő:
7
perc
podcast marketing

Minden sikeres podcast mögött erős SEO stratégia áll (de nem minden rovar bogár). Mielőtt azonban elkezdenéd feltérképezni a podcast keresőmotor-optimalizálását (SEO), fontos megérteni, hogyan működik a keresési folyamat. A podcastok a műsorhoz kapcsolódó metaadatokra támaszkodnak - epizód- és műsorcímek, leírások.

A könnyen felfedezhető podcast létrehozásának kulcsa ezeknek az elemeknek az optimalizálása, valamint néhány kreatív szempont figyelembe vétele a keresőmotorok, a podcast platformok és az új hallgatók számára, hogy rátaláljanak. Mesterien űzd a podcast SEO-t ezekkel a nyolc egyszerű SEO tippel, hogy növeld közönségedet, építsd márkádat és felfedezzenek a Spotify-on.

Az alapok: Címek és leírások

A meta leírások (az audio tartalmadhoz kapcsolódó összes szöveg) az SEO kulcsfontosságú elemei, mivel ezeken keresztül találnak rád a keresőmotorok, osztályoznak be, és jelenítenek meg a keresőmotorok találati oldalain (SERP). A legtöbb keresőmotor rendelkezik egy külön podcast szekcióval a találati oldalain, és a cél, hogy bekerülj az áhított első oldalra, így a hallgatók nagyobb valószínűséggel kattintanak a tiédre.

Készíts figyelemfelkeltő műsorcímet

Nem neveznéd el a gyermekedet X Æ A-12-nek (kivéve, ha egy bizonyos rakétakedvelő milliárdos vagy, mint Elon Musk), mert a nevek számítanak a valós világban. A podcast műsorod címe kritikus döntés, mivel egyedinek kell lennie ahhoz, hogy a keresőmotorok megtaláljanak, miközben elég figyelemfelkeltőnek kell lennie a hallgatók számára.

A podcast neve, az epizód címe

Amikor agyalasz a podcast nevén, kerüld a következőket:

  • Közönséges vagy összeütköző nevek
  • Egyedi helyesírások és speciális karakterek
  • Hosszú címek
  • Általános szavak

Tegyük fel, hogy létre akarsz hozni egy receptekre és ételre fókuszáló podcastot, és azt hívod „The Cooking $how Podcast with Steve and Alicia”. Ez a cím nem működik, mert túl hosszú, tartalmaz közönséges vagy általános szavakat, és van benne egy speciális karakter. Ehelyett tartsd be ezeket az irányelveket:

  • Tartsd röviden (három-négy szó).
  • Kerüld a rövidítéseket, a központozást, és a helytelenül írt szavakat, amelyek összezavarják az algoritmust.
  • Foglalj bele egy kulcsszót, ami tükrözi a tartalmad.
  • Légy kreatív.

Olivia Lopez „The Art of Travel” címe nagyszerű példa egy olyan névre, ami működik a keresőmotorok és a hallgatók számára is. Az adás általános témája az utazás (a címbe belefoglalt kulcsszó), de gyakran felmerülnek szélesebb témák is, mint a személyes fejlődés és a fenntarthatóság. Olivia nem szorította magát egy tipikus „utazás” niche-be olyan cím választásával, mint a „Travel Destinations”. A cím rövid, könnyen megjegyezhető és jól működik az SEO irányelvekkel.

Írj vonzó műsorleírást

Ki olvassa el egyáltalán a műsorleírást? A keresőmotorok és a podcast platformok igen, ezért fontos, hogy a tiéd tökéletesen optimalizált legyen a megfelelő információk megadásához. Három elemet kell tartalmaznia a műsorleírásodnak:

  • A podcast műsorvezetőjének neve
  • A műsoron tárgyalt témák
  • A műsor nevének rövidítései

Ezek az elemek kulcsfontosságúak, mivel az új hallgatók gyakran a műsor témái vagy a podcast neve alapján találnak rá a podcastokra. Emellett a leírást az alábbi SEO irányelvek figyelembevételével kell megfogalmaznod:

  • Maradj száz karakteren belül.
  • Mutasd be magad.
  • Foglalj bele egy kulcsszót.
  • Szórj bele néhány kapcsolódó másodlagos kulcsszót.
  • Linkeld a közösségi médiád.

Inspirálódj a „Beyond the Screenplay” tájékoztató és tömör leírásából: „A ‘Lessons from the Screenplay’ alkotója, Michael Tucker és az LFTS csapat mélyebbre ás az egyes filmek történetmesélésében és beszélget a filmek mögött álló kreatívokkal.” Itt megvan a műsorvezető neve, a podcast neve, és kulcsszavak, mint a történetmesélés, filmek, amelyek segítenek a keresőmotoroknak megtalálni, indexelni és célzottan kiszolgálni a podcastot.

Podcast és YouTube stratégia és tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha szeretnél te is sikeres YouTube és Podcast csatornát, töltsd le a 25 YouTube tippemet, vagy próbáld ki az ingyenes 5 tippet tartalmazó verziót! Vagy tanuld meg a YouTube kézpésem videóiból, hogyan érhetsz el még több emberhez tartalmaiddal a YouTube-on!

Több emberhez szeretnéd ejuttatni a podcast-edet? Nézz körül ezen az oldalamon!

Ha érdekelnek hasonló megoldások, írj nekem vagy jelölj be LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Indíts podcast weboldalt

Egy dedikált podcast weboldal a kapcsolattartás központja az új hallgatókkal, itt oszthatod meg a beharangozókat, és futtathatsz egy webáruházat, de ez egy alternatív módja is annak, hogy megtaláljanak a keresőmotorok. Az RSS feededen túl a weboldalad is indexelhetővé válik a webes keresőrobotok (azaz a weben információkat gyűjtő robotok) számára, így megduplázódik az esélyed arra, hogy potenciális hallgatók rád találjanak.

Egy podcast weboldal további előnyöket is kínál, és lehetőséget biztosít az email marketingen és hírlevél feliratkozásokon keresztül elérni a közönséget. A Spotify for Podcasters integrációja a WordPress-szel megkönnyíti és gyorsítja a weboldal építését; programozási készségek nem szükségesek.

Összefoglaló

Minden sikeres podcast mögött hatékony SEO stratégia húzódik meg. A metaadatok, mint a műsor- és epizódcímek, valamint leírások, elengedhetetlenek a keresőmotorokban való fellelhetőség szempontjából. Ezen információk megfelelő optimalizálása kulcsfontosságú a podcastek könnyű megtalálhatósága és a hallgatottság növelése érdekében. Fontos, hogy a címek rövidek, egyediek és figyelemfelkeltők legyenek, a leírások pedig tartalmazzák a műsorvezető nevét, a tárgyalt témákat, és legyenek SEO-barátok. Ezenkívül, a dedikált podcast weboldal létrehozása segíthet az új hallgatók elérésében és a tartalom jobb személyre szabásában.

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg az esettanulmányokat az oldalon, vagy például ezt, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra.

De lehetőséged van ingyenes tudásanyagok letöltésére is. Ha pedig TikTok kampányokban keresnél támogatást, nézz körül ezen az oldalon!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Miért fontos a SEO a podcastok számára?

A SEO segít abban, hogy a podcastek jobban fellelhetők legyenek a keresőmotorokban és a podcast platformokon, így növelve az esélyt, hogy új hallgatókra találjanak.

Hogyan válasszunk hatékony címet a podcastunkhoz?

Válassz rövid, egyedi és figyelemfelkeltő címet, amely tartalmaz kulcsszavakat, de kerüli a túl általános vagy összetett kifejezéseket és speciális karaktereket.

Milyen elemeket kell tartalmaznia egy jó podcast leírásnak?

Egy jó leírás tartalmazza a műsorvezető nevét, a podcast témáját, és lehetőség szerint kulcsszavakat és kapcsolódó másodlagos kulcsszavakat, amelyek segítenek a keresőmotoroknak a releváns tartalom azonosításában.

Miért érdemes létrehozni egy dedikált podcast weboldalt?

Egy dedikált weboldal segít a hallgatók közvetlenebb elérésében, tartalmak megosztásában és az email marketing lehetőségének kihasználásában, valamint javítja a podcast keresőmotorokban való láthatóságát.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Jutassuk el a YouTube csatornádat még több emberhez!
Jutassuk el a YouTube csatornádat még több emberhez!

Jutassuk el a YouTube csatornádat még több emberhez!

Íme pár ingyenes tipp, hogy miként szerezhetsz még több nézőt a podcast-edhez vagy YouTube-csatornádhoz!
Érdekel / Letöltöm
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

A kurzus segítségével megértheted, hogy juttathatod el még több emberhez a podcast vagy YouTube csatornádat!
Érdekel / Letöltöm