ESG ellenŇĎrzŇĎlista v√°llalatok sz√°m√°ra | 2024

Címkék:
Publik√°lva:
2024-04-29
Olvas√°si idŇĎ:
2
perc
ESG ellenŇĎrzŇĎlista

Az ESG (k√∂rnyezeti, t√°rsadalmi √©s v√°llalatir√°ny√≠t√°si) t√©nyezŇĎk fontoss√°ga ma m√°r vitathatatlan a v√°llalati vil√°gban. Az Eur√≥pai Uni√≥ 2023-ban elfogadott Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) ir√°nyelvvel √ļj szintre emeli a v√°llalati fenntarthat√≥s√°gi jelent√©st√©telt, amely 2024-tŇĎl k√∂telezi a nagyv√°llalatokat √©s tŇĎzsdei v√°llalatokat, hogy √°tfog√≥an riportoljanak ESG tev√©kenys√©geikrŇĎl.

A CSRD és a fenntarthatósági jelentéstétel alapjai

A CSRD c√©lja, hogy n√∂velje a v√°llalati √°tl√°that√≥s√°got az√°ltal, hogy r√©szletes jelent√©st√©teli k√∂vetelm√©nyeket √°ll√≠t fel a k√∂rnyezeti, t√°rsadalmi √©s v√°llalatir√°ny√≠t√°si teljes√≠tm√©ny ter√ľlet√©n.

Kulcsfontoss√°g√ļ ESG k√∂vetelm√©nyek √©s elŇĎ√≠r√°sok

  • Sz√©lesk√∂rŇĪ hat√°ly: A CSRD t√∂bb mint 50 000 v√°llalatot √©rint vil√°gszerte, bele√©rtve az EU-n k√≠v√ľli v√°llalatokat is.
  • √Ātfog√≥ jelent√©st√©tel: A v√°llalatoknak nem csak a kl√≠mav√°ltoz√°shoz kapcsol√≥d√≥ inform√°ci√≥kat kell k√∂z√∂lni√ľk, hanem 12 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ESG t√©mak√∂rben kell adatokat szolg√°ltatniuk.

Gyakorlati lépések a CSRD követelményeinek megfeleléshez

  1. AdatgyŇĪjt√©s: A v√°llalatoknak szisztematikusan kell adatokat gyŇĪjteni√ľk ESG tev√©kenys√©geikrŇĎl.
  2. Beszállítói lánc bevonása: A jelentéstétel kiterjed a beszállítói láncra is, ami közvetett jelentési kötelezettségeket is magával hoz.
  3. Audit√°l√°s: Az adatok hiteles√≠t√©se √©rdek√©ben audit√°l√°sra van sz√ľks√©g.

Az ESG jelentéstétel hatása a vállalatokra

A CSRD bevezet√©se jelentŇĎs v√°ltoz√°sokat hoz a v√°llalatok sz√°m√°ra, amelyek nemcsak a jogszab√°lyi megfelel√©sre, hanem a v√°llalati im√°zsra √©s a piaci poz√≠ci√≥ra is hat√°ssal lesznek.

Az ESG jelent√©st√©tel elŇĎnyei

  • N√∂velt √°tl√°that√≥s√°g: Az ESG adatok nyilv√°nos k√∂zz√©t√©tele jav√≠tja a v√°llalati √°tl√°that√≥s√°got.
  • BefektetŇĎi √©s fogyaszt√≥i bizalom: A fenntarthat√≥ mŇĪk√∂d√©s ir√°nti elk√∂telezetts√©g n√∂veli a befektetŇĎi √©s fogyaszt√≥i bizalmat.
  • VersenyelŇĎny: A fenntarthat√≥s√°g egyre ink√°bb alapvetŇĎ t√©nyezŇĎ a piaci versenyben.

√Ėsszefoglal√≥ gondolatok

A 2024-re sz√≥l√≥ ESG ellenŇĎrzŇĎlista nem csup√°n egy √ļjabb adminisztrat√≠v teher a v√°llalatok sz√°m√°ra, hanem egy lehetŇĎs√©g arra, hogy √°tfog√≥an fel√ľlvizsg√°lj√°k √©s jav√≠ts√°k fenntarthat√≥s√°gi gyakorlataikat. A CSRD megk√∂veteli a v√°llalatokt√≥l, hogy l√©p√©st tartsanak a fenntarthat√≥s√°g ir√°nti n√∂vekvŇĎ t√°rsadalmi √©s gazdas√°gi ig√©nyekkel, mik√∂zben hozz√°

Gyakori kérdések

Mikor lép hatályba a CSRD, és mely vállalatokat érinti?

A CSRD 2024-tŇĎl l√©p hat√°lyba, √©s t√∂bb mint 50 000 v√°llalatot √©rint Eur√≥p√°ban √©s azon k√≠v√ľl, bele√©rtve a nagyv√°llalatokat √©s tŇĎzsdei v√°llalatokat.

Milyen t√≠pus√ļ inform√°ci√≥kat kell megosztaniuk a v√°llalatoknak a CSRD alapj√°n?

A v√°llalatoknak 12 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ESG t√©mak√∂rben kell r√©szletes adatokat szolg√°ltatniuk, bele√©rtve a k√∂rnyezeti hat√°sokat, t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°st √©s a v√°llalatir√°ny√≠t√°si gyakorlatokat.

Milyen l√©p√©seket kell tenni√ľk a v√°llalatoknak a CSRD k√∂vetelm√©nyeinek megfelel√©s √©rdek√©ben?

A v√°llalatoknak szisztematikusan kell adatokat gyŇĪjteni√ľk ESG tev√©kenys√©geikrŇĎl, bevonniuk kell besz√°ll√≠t√≥i l√°ncukat a jelent√©st√©telbe, √©s audit√°ltatniuk kell az adatokat a hiteles√≠t√©s √©rdek√©ben.

‚Äć

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg m√©g t√∂bbet arr√≥l, hogyan tudod jav√≠tani a webshopod hat√©konys√°g√°t √©s bev√©teltermelŇĎ k√©pess√©g√©t!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m