Olvasási idő:
2
perc
Publikálva:
2024-02-06
Címkék:

ESG ellenőrzőlista vállalatok számára | 2024

Az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) tényezők fontossága ma már vitathatatlan a vállalati világban. Az Európai Unió 2023-ban elfogadott Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) irányelvvel új szintre emeli a vállalati fenntarthatósági jelentéstételt, amely 2024-től kötelezi a nagyvállalatokat és tőzsdei vállalatokat, hogy átfogóan riportoljanak ESG tevékenységeikről.

A CSRD és a fenntarthatósági jelentéstétel alapjai

A CSRD célja, hogy növelje a vállalati átláthatóságot azáltal, hogy részletes jelentéstételi követelményeket állít fel a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítmény területén.

Kulcsfontosságú ESG követelmények és előírások

  • Széleskörű hatály: A CSRD több mint 50 000 vállalatot érint világszerte, beleértve az EU-n kívüli vállalatokat is.
  • Átfogó jelentéstétel: A vállalatoknak nem csak a klímaváltozáshoz kapcsolódó információkat kell közölniük, hanem 12 különböző ESG témakörben kell adatokat szolgáltatniuk.

Gyakorlati lépések a CSRD követelményeinek megfeleléshez

  1. Adatgyűjtés: A vállalatoknak szisztematikusan kell adatokat gyűjteniük ESG tevékenységeikről.
  2. Beszállítói lánc bevonása: A jelentéstétel kiterjed a beszállítói láncra is, ami közvetett jelentési kötelezettségeket is magával hoz.
  3. Auditálás: Az adatok hitelesítése érdekében auditálásra van szükség.

Az ESG jelentéstétel hatása a vállalatokra

A CSRD bevezetése jelentős változásokat hoz a vállalatok számára, amelyek nemcsak a jogszabályi megfelelésre, hanem a vállalati imázsra és a piaci pozícióra is hatással lesznek.

Az ESG jelentéstétel előnyei

  • Növelt átláthatóság: Az ESG adatok nyilvános közzététele javítja a vállalati átláthatóságot.
  • Befektetői és fogyasztói bizalom: A fenntartható működés iránti elkötelezettség növeli a befektetői és fogyasztói bizalmat.
  • Versenyelőny: A fenntarthatóság egyre inkább alapvető tényező a piaci versenyben.

Összefoglaló gondolatok

A 2024-re szóló ESG ellenőrzőlista nem csupán egy újabb adminisztratív teher a vállalatok számára, hanem egy lehetőség arra, hogy átfogóan felülvizsgálják és javítsák fenntarthatósági gyakorlataikat. A CSRD megköveteli a vállalatoktól, hogy lépést tartsanak a fenntarthatóság iránti növekvő társadalmi és gazdasági igényekkel, miközben hozzá

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Megnézem