ESG-tudatos ügyfélkapcsolatok

Az ESG-tudatos ügyfélkapcsolatok új korszaka

Címkék:
Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
4
perc

A fenntarthatóság és az ESG (Environmental, Social, Governance - Környezetvédelmi, Szociális, Vállalatirányítási) tényezők nem csak a befektetői döntéseket befolyásolják, hanem az üzleti ügyfélkapcsolatok dinamikáját is átalakítják. Az ESG elveinek integrálása a vállalati stratégiába és a napi működésbe egyre inkább elvárás az ügyfelek részéről, ami jelentős változásokat hoz a B2B (Business-to-Business) tranzakciókban és a beszállítói láncokban.

ESG kötelezettségek a beszállítói láncban

Az ESG jelentéstételre kötelezett vállalatok egyre gyakrabban várják el beszállítóiktól, hogy szolgáltassanak adatokat fenntarthatósági gyakorlataikról. Ez a trend nem csak az adatszolgáltatás iránti növekvő igényt tükrözi, hanem azt is, hogy a fenntarthatóság ma már kulcsfontosságú szempont az üzleti döntésekben és a partnerkapcsolatok kialakításában.

Az ESG adatok és a B2B tranzakciók

Az ESG adatok egyre fontosabbá válnak a B2B tranzakciók során, mivel az ajánlatkérések és ügyfél-kérdőívek egyre gyakrabban tartalmaznak ESG-rel kapcsolatos elemeket. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak nem csak a saját, hanem beszállítóik ESG teljesítményére is figyelmet kell fordítaniuk, hogy megfeleljenek az ügyfelek elvárásainak.

Szerződéses kötelezettségek és ESG intézkedések

A beszállítók ESG-adatszolgáltatási kötelezettsége egyre inkább átalakul szerződéses kötelezettséggé, amelyet az ügyfelek szigorúan előírnak. Egyes ügyfelek konkrét ESG intézkedéseket is követelhetnek, mint például a karbonemisszió csökkentésére irányuló célok meghatározása. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak proaktívan kell kezelniük és fejleszteniük kell fenntarthatósági gyakorlataikat, hogy megőrizzék piaci pozíciójukat és ügyfélkörüket.

Az áralkuk és a bersenyképesség

Az ESG adatok hiánya vagy alacsony szintű ESG teljesítmény jelentős versenyhátrányt jelenthet a vállalatok számára. Az ügyfelek egyre inkább hajlandóak többet fizetni azokért a termékekért és szolgáltatásokért, amelyek megfelelnek a fenntarthatósági elvárásoknak, így az ESG tudatosság egyre fontosabbá válik az áralkuk és a piaci versenyképesség szempontjából.

Összefoglalás

Az ESG-tudatos ügyfélkapcsolatok és a fenntarthatósági elvek integrálása a vállalati működésbe elengedhetetlen a jövőbeli sikerhez. A vállalatok számára kulcsfontosságú, hogy felismerjék az ESG adatok és intézkedések üzleti értékét, és hogy aktívan dolgozzanak fenntarthatósági céljaik elérésén, nem csak saját érdekükben, hanem ügyfeleik és a szélesebb társadalom érdekében is. Az ESG tudatosság növelése nem csupán etikai kötelesség, hanem stratégiai szükséglet is, amely hozzájárul a vállalat hosszú távú versenyképességéhez és sikeréhez.

Rengeteg ingyenes tudásanyag, marketinges és sales-es kurzus, valamint letölthető friss tudásanyag található az oldalon, nézz körül te is! 

Gyakori kérdések

Mi az ESG és miért fontos a vállalatok számára?

Az ESG  tényezők olyan kritériumokat jelentenek, amelyeket a vállalatok a fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalásuk értékelésére használnak. Fontosak, mert segítik a vállalatokat abban, hogy hosszú távú értéket teremtsenek, miközben figyelembe veszik a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási hatásokat. Az ESG elveinek integrálása javítja a vállalatok hírnevét, csökkenti a kockázatokat és növeli a befektetői vonzalom mellett az ügyfelek bizalmát is.

Hogyan befolyásolja az ESG a B2B tranzakciókat?

Az ESG tényezők egyre nagyobb szerepet kapnak a B2B (Business-to-Business) tranzakciókban, mivel az ügyfelek és a befektetők egyre inkább elvárják a vállalatoktól, hogy működjenek fenntartható és társadalmilag felelős módon. Ez azt jelenti, hogy az ESG-teljesítményt egyre gyakrabban értékelik az ajánlatkérések, szerződések és ügyfél-kérdőívek során, befolyásolva ezzel a beszállítóválasztást és a partnerkapcsolatokat.

Miért van szükség a beszállítói lánc ESG kötelezettségeire?

A beszállítói lánc ESG kötelezettségei biztosítják, hogy a vállalatok ne csak saját tevékenységeik során, hanem beszállítóikon keresztül is fenntartható módon járjanak el. Ez segít csökkenteni az ökológiai lábnyomot, javítani a társadalmi hatásokat és biztosítani a jó vállalatirányítást. A beszállítóktól való ESG adatszolgáltatás növeli a transzparenciát, elősegíti a fenntartható gyakorlatok terjedését, és hozzájárul a szektorok átfogó fenntarthatóságának javításához, miközben erősíti a vállalatok piaci pozícióját és ügyfélkörüket.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg még többet arról, hogyan tudod javítani a webshopod hatékonyságát és bevételtermelő képességét!
Érdekel / Letöltöm