Mik azok a vezető és lemaradó mutatók? (leading and lagging metrics)

Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
8
perc
 Leading mutatók és lagging mutatók

Mik azok a leading metrics?

A leading metrics fogalma a vállalati teljesítménymérés egyik fontos eleme. Ezek előrejelző jellegű metrikák. Tehát abban segítenek a szervezeteknek,hogy a jövőbeli eredményeket előrejelezzék. Ezek a mutatók olyan előzetes indikátorok, amelyek megmutatják, hogy egy adott területen, például értékesítés, marketing vagy ügyfélkapcsolatok, milyen teljesítmény várható a jövőben.

A leading metrics-ek ellentétben állnak a lagging metrics-ekkel, amelyek a múltbeli teljesítményt mérő mutatókkal, ez utóbbiak csak akkor állnak rendelkezésre, amikor már a tevékenységek megtörténtek. A lagging metrics-ek segítenek megérteni, hogy mit ért el a szervezet, míg a leading metrics-ek azt jelzik, hogy a jövőben mire számíthatunk.

Példák a leading metrics-ekre:

Fontos megjegyezni, hogy a leading metrics-ek hatékonysága nagyban függ azok relevanciájától. A vállalatoknak érdemes ügyenesen kiválasztaniuk és rendszeresen felül vizsgálniuk ezeket a mutatókat, hogy biztosítsák, hogy azok valóban jó előrejelzést nyújtanak a jövőbeli teljesítményre vonatkozóan.

Fontos marketinges metrikák
Fontos marketinges metrikák

Mik azok a lagging metrics?

A lagging metrics, vagy magyarul utólagos vagy lemaradó mutatók, olyan teljesítménymérő számok, amelyek a múltbeli eredményeket tükrözik, és azt mutatják meg, hogy egy szervezet, projekt vagy kampány mennyire volt sikeres a meghatározott célok elérésében. Ezek a mutatók fontosak a teljesítményértékelés és a stratégiai tervezés szempontjából, mert konkrét adatokat szolgáltatnak a már megtörtént eseményekről és tevékenységekről.

A lagging metrics-ek jellemzője, hogy csak a tevékenységek befejezése után állnak rendelkezésre, így segítenek megérteni, hogy a korábban meghatározott célokhoz képest milyen eredmények születtek. Ezek a mutatók kritikus visszajelzést nyújtanak a menedzsment számára, amely alapján kiértékelhetik a folyamatok hatékonyságát és szükség esetén módosíthatják a jövőbeli stratégiákat.

Példák a lagging metrics-ekre:

  • Bevétel és nyerseég: Például miután megnéztem, milyen fix kiadásaim vannak az évben, készítettem egy táblázatot annak is, hogy milyen bevételeket tervezek, illetve most, az első hónap után végig is "könyveltem" mindent akkurátusan.
  • Ügyfélelégedettségi index (CSI): Ezzel még kevésbé foglalkoztam mélységében, lévén eddig leginkább klasszikus szabadúszói módban dolgoztam, de így is sok viszajelzést kaptam a LinkedIn-en, emellett pedig a saját mindmap-emben (Törcí' mind place-nak a hívom), van benne minden ügyfélelégedettség mérési terv, folyamat.
  • Munkavállalói elkötelezettség: Ez ugye nálam még nem aktuális. De sokat gondolkozom azon, hogy ki és milyen skillset-tel lesz az első munkavállalóm, ha meg szeretnéd nézni a DreamJobs céges profilomat, tedd meg bátran, ha lesz nyitott pozíció, itt biztos megtalálod majd.

A lagging és leading metrics-ek együttes használata lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy teljes körű képet kapjanak a jelenlegi teljesítményükről és a jövőbeli eredmények előrejelzésére is képesek legyenek. Ezáltal hatékonyabban tudják irányítani a vállalatot, optimalizálni a folyamatokat és javítani a teljesítményt.

- - - - - - -

Ha jobban szeretnéd érteni, használni a meglévő statisztikáidat, könnyebben szeretnéd kezelni őket, nézd meg a LookerStudio-s blog cikkemet, amiből kiderül, hogy mire tudod használni ezt, vagy bármilyen más hasonló adatvizualizációs eszközt, mint a PowerBI vagy a Tableau.

Ha pedig már tudod, hogy szeretnél ilyen eszközt jobban hasznáni, akkor pedig ajánlom neked a LookerStudio-s gyorstalpalómat!

- - - - - - -

Hogyan válasszunk marketing stratégiánkhoz metrikákat?

A marketingstratégia sikerének méréséhez kritikus fontosságú a megfelelő metrikák kiválasztása. Érdemes SMART célokat kitűzni, erről itt írtam korábban. De íme néhány további szempont:

Azonosítsd a célokat és a KPI-okat

  • Célkitűzések meghatározása: Tisztázd, mi a marketingstratégia fő célja valójában. Ez lehet márkaismeret növelése, értékesítési volumen bővítése, vásárlói bázis növelése, vagy ügyfélelégedettség javítása. Melyik aktivitásnak mi a pontos célja, és eszerint válassz hozzá metrikát, KPI-t!
  • KPI-ok kiválasztása: Válassz specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időben meghatározott SMART KPI-okat, amelyek összhangban állnak a célokkal.

Válassz megfelelő Leading és Lagging Metrics-eket

  • Leading metrics: Válassz előrejelző mutatókat, amelyek előre mutatnak és segítenek előre látni a jövőbeli teljesítményt. Nekem most ilyen a weboldalam látogatottsága,a SEO forgalom aránya.
  • Lagging metrics: Válassz utólagos mutatókat, amelyek a már megtörtént események eredményeit mutatják. Nekem ilyenek lesznek a mindmap-ben rögzített minőségbiztosításhoz, elégedettséghez, újravásárláshoz kapcsolódó metrikák.

Elemzés és kapcsolat

  • Összefüggések azonosítása: Keress kapcsolatot a leading és lagging metrics között. Ez segít megérteni, hogy mely tevékenységek vezetnek a kívánt eredményekhez. Nézd meg melyik mozog együtt melyikkel, így előrejelzéseket is tudsz csinálni, továbbá előbb fel tudsz készülni valamilyen problémra, vagy akár fokozott érdeklődésre és eszerint tudod csoportosítani az erőforrásaidat.

Monitorozás és optimalizálás

  • Rendszeres ellenőrzés: Monitorozd rendszeresen a kiválasztott metrikákat, hogy nyomon követhesd a haladást és az eredményeket.
  • Kiigazítás: Ha szükséges, végezz kiigazításokat a marketingstratégiában az alapján, hogy a leading metrics milyen előrejelzéseket adnak, és hogyan teljesítenek a lagging metrics-ek.

Integráció és kommunikáció

  • Eredmények integrálása: Integráld az eredményeket a döntéshozatali folyamatba, használj LookerStudio-t vagy más adatvizualizációs eszközt, ha pedig nem ismered még ezeket nézd meg az alapozó LookerStudio képzésemet!
  • Kommunikáció: Kommunikáld az eredményeket és a tanulságokat az érintett csapatokkal és döntéshozókkal.

A megfelelő metrikák kiválasztása és alkalmazása lehetővé teszi, hogy pontosabban mérjük a marketingtevékenységek hatékonyságát, előre jelezzük a jövőbeli teljes

KPI-ok vagy Nort Star metrikák

A north star mterikák, vagy magyarul "Sark Csillag mutató", egy vállalat vagy szervezet által kiválasztott egyetlen kulcsfontosságú mutató, amely leginkább tükrözi a vállalat hosszú távú sikerét, misszióját és a vásárlói értéket. Ez a mutató segít összpontosítani a cég erőfeszítéseit, irányítani a döntéshozatalt és mérni a fő cél elérésének hatékonyságát. A north star metric megválasztása kulcsfontosságú lépés, mivel ez irányítja a vállalat stratégiai döntéseit és prioritásait.

Ez a mutató különbözik az üzleti teljesítménymutatóktól (KPI-októl) abban az értelemben, hogy míg a KPI-ok számos területen mérhetők és több különböző célt szolgálhatnak, a north star metric egyetlen, központi mutató, amely a vállalat teljes stratégiáját és tevékenységét összefogja. A célja, hogy egy világos irányt adjon a vállalatnak, amely minden döntést és tevékenységet a végfelhasználó számára teremtett értéken keresztül értékel.

Például egy mobilalkalmazás fejlesztő cég esetében a north star metric lehet az aktív felhasználók napi vagy havi száma, egy előfizetéses szolgáltatást nyújtó cég esetében pedig az előfizetők visszatérő havi bevételének (MRR) növekedése. Ezen mutatók fókuszálása segít a vállalatoknak abban, hogy az ügyfeleik igényeire összpontosítsanak, és így hosszú távon fenntartható növekedést érjenek el.

A north star metric kiválasztásakor fontos, hogy az jól tükrözze a vállalat alapvető értékeit és céljait, valamint képes legyen inspirálni a csapatot a közös cél elérésére. Ez a mutató segíthet abban is, hogy a vállalat egészében egységes nézőpont és megértés alakuljon ki azon tevékenységek kapcsán, amelyek a legnagyobb hatással vannak a sikerre.

Sark csillag mutatók a marketingben

- - - - - - -

Ha jobban szeretnéd érteni, használni a meglévő statisztikáidat, könnyebben szeretnéd kezelni őket, nézd meg a LookerStudio-s blog cikkemet, amiből kiderül, hogy mire tudod használni ezt, vagy bármilyen más hasonló adatvizualizációs eszközt, mint a PowerBI vagy a Tableau.

Ha pedig már tudod, hogy szeretnél ilyen eszközt jobban hasznáni, akkor pedig ajánlom neked a LookerStudio-s gyorstalpalómat!

- - - - - - -

Összefoglaló

A marketinges célszámok kiválasztása elengedhetetlen a stratégia s a cégünk sikeréhez. Ehhez érdemes SMART kritériumok alapján meghatározni a célszámainkat, e emellett fontos a leading (előrejelző) és lagging (múltbeli teljesítményt mérő) metrikák közötti különbség ismerete. Szuper, ha ehhez választhatunk North Star metrikákat is, ezek az egész vállalat vagy szervezet stratégiai irányát határozzák meg. A célszámoknak csak akkor van eredménye, ha azokat rendszeresen mérni és értékelni tudjuk, alkalmazkodva a változásokhoz, és integrálni a teljes marketingstratégiába, elkerülve a gyakori hibákat, mint a nem realisztikus célok és a rossz kommunikáció.

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha további esettanulmányokra lennél kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Te is szereted a Facebook csoportokat? Oszd meg véleményed témáinkról a Facebook csoportunkban!

Ha pedig semmiről nem szeretnél lemaradni, csatlakozz hozzánk a Telegram csatornánkon!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Hogyan határozzuk meg a megfelelő marketinges célszámokat?

A megfelelő célszámok meghatározása a vállalat céljaival, erőforrásaival és a piacon elfoglalt helyzetével kezdődik. Fontos, hogy azok SMART (Specifikus, Mérhető, Elérhető, Releváns, Időben meghatározott) célok legyenek, amelyek összhangban állnak a vállalati stratégiával és elősegítik a hosszú távú növekedést.

Milyen különbség van a leading és lagging metrics között?

A leading metrics előrejelző jellegű mutatók, amelyek segítenek előre látni a jövőbeli teljesítményt, míg a lagging metrics múltbeli teljesítményt mérő mutatók, amelyek az eredményeket mutatják. A leading metrics segít a gyors alkalmazkodásban, míg a lagging metrics a teljesítményértékelés alapját képezi.

Mi a north star metric és hogyan válasszuk ki?

A north star metric egyetlen, kulcsfontosságú mutató, amely a vállalat hosszú távú sikerének iránytűjeként szolgál. Kiválasztása során fontos, hogy az tükrözze a vállalat legfontosabb célját és az ügyfelek számára teremtett értéket. A választásnál figyelembe kell venni a vállalat küldetését, a vásárlói élményt és a fenntartható növekedési potenciált.

Hogyan mérjük és értékeljük a marketinges teljesítményt?

A marketinges teljesítmény méréséhez és értékeléséhez különböző analitikai eszközöket és metódusokat kell alkalmazni. Ezek magukban foglalhatják a webanalitikát, a vásárlói visszajelzések elemzését, a kampány ROI (Return on Investment) számítását és a KPI-ok rendszeres nyomon követését.

Mikor kell módosítani a marketinges célszámokat?

A marketinges célszámokat akkor kell módosítani, amikor a piaci körülmények, a vállalati stratégia vagy a teljesítményértékelés eredményei ezt indokolják. Fontos, hogy a vállalatok rugalmasak maradjanak és képesek legyenek gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, hogy maximalizálják marketingtevékenységük hatékonyságát.

Hogyan integráljuk a célszámokat a teljes marketingstratégiába?

A célszámokat úgy kell integrálni a marketingstratégiába, hogy azok összhangban álljanak a vállalat átfogó céljaival és támogassák a stratégiai döntéshozatali folyamatot. Ez magában foglalhatja a célszámok rendszeres felülvizsgálatát, a csapatok közötti kommunikációt és az eredmények alapján történő stratégiai kiigaz

ításokat.

Milyen gyakori hibákat kell elkerülni a marketinges célszámok meghatározásakor?

A leggyakoribb hibák közé tartozik a nem realisztikus célok kitűzése, a nem megfelelő metrikák kiválasztása, a változásokhoz való alkalmazkodás hiánya és a belső kommunikáció hiányosságai. Ezek elkerülése érdekében fontos a folyamatos elemzés, a realisztikus célok kitűzése és a csapaton belüli átlátható kommunikáció.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg még többet arról, hogyan tudod javítani a webshopod hatékonyságát és bevételtermelő képességét!
Érdekel / Letöltöm