Leading mutatók és lagging mutatók

Mik azok a vezetŇĎ √©s lemarad√≥ mutat√≥k? (leading and lagging metrics)

Publik√°lva:
2024-07-15
Olvas√°si idŇĎ:
8
perc

Mik azok a leading metrics?

A leading metrics fogalma a v√°llalati teljes√≠tm√©nym√©r√©s egyik fontos eleme. Ezek elŇĎrejelzŇĎ jellegŇĪ metrik√°k. Teh√°t abban seg√≠tenek a szervezeteknek,hogy a j√∂vŇĎbeli eredm√©nyeket elŇĎrejelezz√©k. Ezek a mutat√≥k olyan elŇĎzetes indik√°torok, amelyek megmutatj√°k, hogy egy adott ter√ľleten, p√©ld√°ul √©rt√©kes√≠t√©s, marketing vagy √ľgyf√©lkapcsolatok, milyen teljes√≠tm√©ny v√°rhat√≥ a j√∂vŇĎben.

A leading metrics-ek ellent√©tben √°llnak a lagging metrics-ekkel, amelyek a m√ļltbeli teljes√≠tm√©nyt m√©rŇĎ mutat√≥k, ez ut√≥bbiak csak akkor √°llnak rendelkez√©sre, amikor m√°r a tev√©kenys√©gek megt√∂rt√©ntek. A lagging metrics-ek seg√≠tenek meg√©rteni, hogy mit √©rt el a szervezet, m√≠g a leading metrics-ek azt jelzik, hogy a j√∂vŇĎben mire sz√°m√≠thatunk.

Példák a leading metrics-ekre:

Fontos megjegyezni, hogy a leading metrics-ek hat√©konys√°ga nagyban f√ľgg azok relevanci√°j√°t√≥l. A v√°llalatoknak √©rdemes √ľgyenesen kiv√°lasztaniuk √©s rendszeresen fel√ľlvizsg√°lniuk ezeket a mutat√≥kat, hogy biztos√≠ts√°k, hogy azok val√≥ban j√≥ elŇĎrejelz√©st ny√ļjtanak a j√∂vŇĎbeli teljes√≠tm√©nyre vonatkoz√≥an.

Fontos marketinges metrik√°k
Fontos marketinges metrik√°k

Mik azok a lagging metrics-ek?

A lagging metrics, vagy magyarul ut√≥lagos, lemarad√≥ mutat√≥k, olyan teljes√≠tm√©nym√©rŇĎ sz√°mok, amelyek a m√ļltbeli eredm√©nyeket t√ľkr√∂zik √©s azt mutatj√°k meg, hogy egy szervezet, projekt vagy kamp√°ny mennyire volt sikeres a meghat√°rozott c√©lok el√©r√©s√©ben. Ezek a mutat√≥k fontosak a teljes√≠tm√©ny√©rt√©kel√©s √©s a strat√©giai tervez√©s szempontj√°b√≥l, mert konkr√©t adatokat szolg√°ltatnak a m√°r megt√∂rt√©nt esem√©nyekrŇĎl √©s tev√©kenys√©gekrŇĎl.

A lagging metrics-ek jellemzŇĎje, hogy csak a tev√©kenys√©gek befejez√©se ut√°n √°llnak rendelkez√©sre, √≠gy seg√≠tenek meg√©rteni, hogy a kor√°bban meghat√°rozott c√©lokhoz k√©pest milyen eredm√©nyek sz√ľlettek. Ezek a mutat√≥k kritikus visszajelz√©st ny√ļjtanak a menedzsment sz√°m√°ra, amely alapj√°n ki√©rt√©kelhetik a folyamatok hat√©konys√°g√°t √©s sz√ľks√©g eset√©n m√≥dos√≠thatj√°k a j√∂vŇĎbeli strat√©gi√°kat.

Példák a lagging metrics-ekre:

 • Bev√©tel √©s nyerse√©g: P√©ld√°ul miut√°n megn√©ztem, milyen fix kiad√°saim vannak az √©vben, k√©sz√≠tettem egy t√°bl√°zatot annak is, hogy milyen bev√©teleket tervezek, illetve most, az elsŇĎ h√≥nap ut√°n v√©gig is "k√∂nyveltem" mindent akkur√°tusan.
 • √úgyf√©lel√©gedetts√©gi index (CSI): Ezzel m√©g kev√©sb√© foglalkoztam m√©lys√©g√©ben, l√©v√©n eddig legink√°bb klasszikus szabad√ļsz√≥i m√≥dban dolgoztam, de √≠gy is sok viszajelz√©st kaptam a LinkedIn-en, emellett pedig a saj√°t mindmap-emben (T√∂rc√≠' mind place-nak a h√≠vom), van benne minden √ľgyf√©lel√©gedetts√©g m√©r√©si terv, folyamat.
 • Munkav√°llal√≥i elk√∂telezetts√©g: Ez ugye n√°lam m√©g nem aktu√°lis. De sokat gondolkozom azon, hogy ki √©s milyen skillset-tel lesz az elsŇĎ munkav√°llal√≥m, ha meg szeretn√©d n√©zni a DreamJobs c√©ges profilomat, tedd meg b√°tran, ha lesz nyitott poz√≠ci√≥, itt biztos megtal√°lod majd.

A lagging √©s leading metrics-ek egy√ľttes haszn√°lata lehetŇĎv√© teszi a v√°llalatok sz√°m√°ra, hogy teljes k√∂rŇĪ k√©pet kapjanak a jelenlegi teljes√≠tm√©ny√ľkrŇĎl √©s a j√∂vŇĎbeli eredm√©nyek elŇĎrejelz√©s√©re is k√©pesek legyenek. Ez√°ltal hat√©konyabban tudj√°k ir√°ny√≠tani a v√°llalatot, optimaliz√°lni a folyamatokat √©s jav√≠tani a teljes√≠tm√©nyt.

- - - - - - -

Ha jobban szeretn√©d √©rteni, haszn√°lni a megl√©vŇĎ statisztik√°idat, k√∂nnyebben szeretn√©d kezelni ŇĎket, n√©zd meg a LookerStudio-s blog cikkemet, amibŇĎl kider√ľl, hogy mire tudod haszn√°lni ezt, vagy b√°rmilyen m√°s hasonl√≥ adatvizualiz√°ci√≥s eszk√∂zt, mint a PowerBI vagy a Tableau.

Ha pedig már tudod, hogy szeretnél ilyen eszközt jobban hasznáni, akkor pedig ajánlom neked a LookerStudio-s gyorstalpalómat!

- - - - - - -

Hogyan válasszunk marketing stratégiánkhoz metrikákat?

A marketingstrat√©gia siker√©nek m√©r√©s√©hez kritikus fontoss√°g√ļ a megfelelŇĎ metrik√°k kiv√°laszt√°sa. √Črdemes SMART c√©lokat kitŇĪzni, errŇĎl itt √≠rtam kor√°bban. De √≠me n√©h√°ny tov√°bbi szempont:

Azonosítsd a célokat és a KPI-okat

 • C√©lkitŇĪz√©sek meghat√°roz√°sa: Tiszt√°zd, mi a marketingstrat√©gia fŇĎ c√©lja val√≥j√°ban. Ez lehet m√°rkaismeret n√∂vel√©se, √©rt√©kes√≠t√©si volumen bŇĎv√≠t√©se, v√°s√°rl√≥i b√°zis n√∂vel√©se, vagy √ľgyf√©lel√©gedetts√©g jav√≠t√°sa. Melyik aktivit√°snak mi a pontos c√©lja, eszerint v√°lassz hozz√° metrik√°t, KPI-t!
 • KPI-ok kiv√°laszt√°sa: V√°lassz specifikus, m√©rhetŇĎ, el√©rhetŇĎ, relev√°ns √©s idŇĎben meghat√°rozott SMART KPI-okat, amelyek √∂sszhangban √°llnak a c√©lokkal.

V√°lassz megfelelŇĎ Leading √©s Lagging Metrics-eket

 • Leading metrics: V√°lassz elŇĎrejelzŇĎ mutat√≥kat, amelyek elŇĎre mutatnak √©s seg√≠tenek elŇĎre l√°tni a j√∂vŇĎbeli teljes√≠tm√©nyt. Nekem most ilyen a weboldalam l√°togatotts√°ga, a SEO forgalom ar√°nya.
 • Lagging metrics: V√°lassz ut√≥lagos mutat√≥kat, amelyek a m√°r megt√∂rt√©nt esem√©nyek eredm√©nyeit mutatj√°k. Nekem ilyenek lesznek a mindmap-ben r√∂gz√≠tett minŇĎs√©gbiztos√≠t√°shoz, el√©gedetts√©ghez, √ļjrav√°s√°rl√°shoz kapcsol√≥d√≥ metrik√°k.

Elemzés és kapcsolat

 • √Ėsszef√ľgg√©sek azonos√≠t√°sa: Keress kapcsolatot a leading √©s lagging metrics k√∂z√∂tt. Ez seg√≠t meg√©rteni, hogy mely tev√©kenys√©gek vezetnek a k√≠v√°nt eredm√©nyekhez. N√©zd meg melyik mozog egy√ľtt melyikkel, √≠gy elŇĎrejelz√©seket is tudsz csin√°lni, tov√°bb√° elŇĎbb fel tudsz k√©sz√ľlni valamilyen probl√©mra, vagy ak√°r fokozott √©rdeklŇĎd√©sre √©s eszerint tudod csoportos√≠tani az erŇĎforr√°saidat.

Monitorozás és optimalizálás

 • Rendszeres ellenŇĎrz√©s: Monitorozd rendszeresen a kiv√°lasztott metrik√°kat, hogy nyomon k√∂vethesd a halad√°st √©s az eredm√©nyeket.
 • Kiigaz√≠t√°s: Ha sz√ľks√©ges, v√©gezz kiigaz√≠t√°sokat a marketingstrat√©gi√°ban az alapj√°n, hogy a leading metrics milyen elŇĎrejelz√©seket adnak √©s hogyan teljes√≠tenek a lagging metrics-ek.

Integráció és kommunikáció

 • Eredm√©nyek integr√°l√°sa: Integr√°ld az eredm√©nyeket a d√∂nt√©shozatali folyamatba, haszn√°lj LookerStudio-t vagy m√°s adatvizualiz√°ci√≥s eszk√∂zt, ha pedig nem ismered m√©g ezeket n√©zd meg az alapoz√≥ LookerStudio k√©pz√©semet!
 • Kommunik√°ci√≥: Kommunik√°ld az eredm√©nyeket √©s a tanuls√°gokat az √©rintett csapatokkal √©s d√∂nt√©shoz√≥kkal.

A megfelelŇĎ metrik√°k kiv√°laszt√°sa √©s alkalmaz√°sa lehetŇĎv√© teszi, hogy pontosabban m√©rj√ľk a marketingtev√©kenys√©gek hat√©konys√°g√°t, elŇĎre jelezz√ľk a j√∂vŇĎbeli teljes folyamatot.

KPI-ok vagy Nort Star metrik√°k

A north star mterik√°k, vagy magyarul "Sark Csillag mutat√≥", egy v√°llalat vagy szervezet √°ltal kiv√°lasztott egyetlen kulcsfontoss√°g√ļ mutat√≥, amely legink√°bb t√ľkr√∂zi a v√°llalat hossz√ļt√°v√ļ siker√©t, misszi√≥j√°t √©s a v√°s√°rl√≥i √©rt√©ket. Ez a mutat√≥ seg√≠t √∂sszpontos√≠tani a c√©g erŇĎfesz√≠t√©seit, ir√°ny√≠tani a d√∂nt√©shozatalt √©s m√©rni a fŇĎ c√©l el√©r√©s√©nek hat√©konys√°g√°t. A north star metric megv√°laszt√°sa kulcsfontoss√°g√ļ l√©p√©s, mivel ez ir√°ny√≠tja a v√°llalat strat√©giai d√∂nt√©seit √©s priorit√°sait.

Ez a mutat√≥ k√ľl√∂nb√∂zik az √ľzleti teljes√≠tm√©nymutat√≥kt√≥l (KPI-okt√≥l) abban az √©rtelemben, hogy m√≠g a KPI-ok sz√°mos ter√ľleten m√©rhetŇĎk √©s t√∂bb k√ľl√∂nb√∂zŇĎ c√©lt szolg√°lhatnak, a north star metric egyetlen, k√∂zponti mutat√≥, amely a v√°llalat teljes strat√©gi√°j√°t √©s tev√©kenys√©g√©t √∂sszefogja. A c√©lja, hogy egy vil√°gos ir√°nyt adjon a v√°llalatnak, amely minden d√∂nt√©st √©s tev√©kenys√©get a v√©gfelhaszn√°l√≥ sz√°m√°ra teremtett √©rt√©ken kereszt√ľl √©rt√©kel.

P√©ld√°ul egy mobilalkalmaz√°s-fejlesztŇĎ c√©g eset√©ben a north star metric lehet az akt√≠v felhaszn√°l√≥k napi vagy havi sz√°ma, egy elŇĎfizet√©ses szolg√°ltat√°st ny√ļjt√≥ c√©g eset√©ben pedig az elŇĎfizetŇĎk visszat√©rŇĎ havi bev√©tel√©nek (MRR) n√∂veked√©se. Ezen mutat√≥k f√≥kusz√°l√°sa seg√≠t a v√°llalatoknak abban, hogy az √ľgyfeleik ig√©nyeire √∂sszpontos√≠tsanak √©s √≠gy hossz√ļ t√°von fenntarthat√≥ n√∂veked√©st √©rjenek el.

A north star metric kiv√°laszt√°sakor fontos, hogy az j√≥l t√ľkr√∂zze a v√°llalat alapvetŇĎ √©rt√©keit √©s c√©ljait, valamint k√©pes legyen inspir√°lni a csapatot a k√∂z√∂s c√©l el√©r√©s√©re. Ez a mutat√≥ seg√≠thet abban is, hogy a v√°llalat eg√©sz√©ben egys√©ges n√©zŇĎpont √©s meg√©rt√©s alakuljon ki azon tev√©kenys√©gek kapcs√°n, amelyek a legnagyobb hat√°ssal vannak a sikerre.

Sark csillag mutatók a marketingben

- - - - - - -

Ha jobban szeretn√©d √©rteni, haszn√°lni a megl√©vŇĎ statisztik√°idat, k√∂nnyebben szeretn√©d kezelni ŇĎket, n√©zd meg a LookerStudio-s blog cikkemet, amibŇĎl kider√ľl, hogy mire tudod haszn√°lni ezt, vagy b√°rmilyen m√°s hasonl√≥ adatvizualiz√°ci√≥s eszk√∂zt, mint a PowerBI vagy a Tableau.

Ha pedig már tudod, hogy szeretnél ilyen eszközt jobban hasznáni, akkor pedig ajánlom neked a LookerStudio-s gyorstalpalómat!

- - - - - - -

‚Äć

√Ėsszefoglal√≥

A marketinges c√©lsz√°mok kiv√°laszt√°sa elengedhetetlen a strat√©gia, s a c√©g√ľnk siker√©hez. Ehhez √©rdemes SMART krit√©riumok alapj√°n meghat√°rozni a c√©lsz√°mainkat, emellett fontos a leading (elŇĎrejelzŇĎ) √©s lagging (m√ļltbeli teljes√≠tm√©nyt m√©rŇĎ) metrik√°k k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©g ismerete. Szuper, ha ehhez v√°laszthatunk North Star metrik√°kat is, ezek az eg√©sz v√°llalat vagy szervezet strat√©giai ir√°ny√°t hat√°rozz√°k meg. A c√©lsz√°moknak csak akkor van eredm√©nye, ha azokat rendszeresen m√©rni √©s √©rt√©kelni tudjuk, alkalmazkodva a v√°ltoz√°sokhoz √©s integr√°lni a teljes marketingstrat√©gi√°ba, elker√ľlve a gyakori hib√°kat, mint a nem realisztikus c√©lok √©s a rossz kommunik√°ci√≥.

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - -¬†

Ha további esettanulmányokra lennél kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Te is szereted a Facebook csoportokat? Oszd meg véleményed témáinkról a Facebook csoportunkban!

Ha pedig semmirŇĎl nem szeretn√©l lemaradni, csatlakozz hozz√°nk a Telegram csatorn√°nkon!

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - -¬†

Gyakori kérdések

Hogyan hat√°rozzuk meg a megfelelŇĎ marketinges c√©lsz√°mokat?

A megfelelŇĎ c√©lsz√°mok meghat√°roz√°sa a v√°llalat c√©ljaival, erŇĎforr√°saival √©s a piacon elfoglalt helyzet√©vel kezdŇĎdik. Fontos, hogy azok SMART (Specifikus, M√©rhetŇĎ, El√©rhetŇĎ, Relev√°ns, IdŇĎben meghat√°rozott) c√©lok legyenek, amelyek √∂sszhangban √°llnak a v√°llalati strat√©gi√°val √©s elŇĎseg√≠tik a hossz√ļ t√°v√ļ n√∂veked√©st.

Milyen k√ľl√∂nbs√©g van a leading √©s lagging metrics k√∂z√∂tt?

A leading metrics elŇĎrejelzŇĎ jellegŇĪ mutat√≥k, amelyek seg√≠tenek elŇĎre l√°tni a j√∂vŇĎbeli teljes√≠tm√©nyt, m√≠g a lagging metrics m√ļltbeli teljes√≠tm√©nyt m√©rŇĎ mutat√≥k, amelyek az eredm√©nyeket mutatj√°k. A leading metrics seg√≠t a gyors alkalmazkod√°sban, m√≠g a lagging metrics a teljes√≠tm√©ny√©rt√©kel√©s alapj√°t k√©pezi.

Mi a north star metric és hogyan válasszuk ki?

A north star metric egyetlen, kulcsfontoss√°g√ļ mutat√≥, amely a v√°llalat hossz√ļ t√°v√ļ siker√©nek ir√°nytŇĪjek√©nt szolg√°l. Kiv√°laszt√°sa sor√°n fontos, hogy az t√ľkr√∂zze a v√°llalat legfontosabb c√©lj√°t √©s az √ľgyfelek sz√°m√°ra teremtett √©rt√©ket. A v√°laszt√°sn√°l figyelembe kell venni a v√°llalat k√ľldet√©s√©t, a v√°s√°rl√≥i √©lm√©nyt √©s a fenntarthat√≥ n√∂veked√©si potenci√°lt.

Hogyan m√©rj√ľk √©s √©rt√©kelj√ľk a marketinges teljes√≠tm√©nyt?

A marketinges teljes√≠tm√©ny m√©r√©s√©hez √©s √©rt√©kel√©s√©hez k√ľl√∂nb√∂zŇĎ analitikai eszk√∂z√∂ket √©s met√≥dusokat kell alkalmazni. Ezek magukban foglalhatj√°k a webanalitik√°t, a v√°s√°rl√≥i visszajelz√©sek elemz√©s√©t, a kamp√°ny ROI (Return on Investment) sz√°m√≠t√°s√°t √©s a KPI-ok rendszeres nyomon k√∂vet√©s√©t.

Mikor kell módosítani a marketinges célszámokat?

A marketinges c√©lsz√°mokat akkor kell m√≥dos√≠tani, amikor a piaci k√∂r√ľlm√©nyek, a v√°llalati strat√©gia vagy a teljes√≠tm√©ny√©rt√©kel√©s eredm√©nyei ezt indokolj√°k. Fontos, hogy a v√°llalatok rugalmasak maradjanak √©s k√©pesek legyenek gyorsan alkalmazkodni a v√°ltoz√°sokhoz, hogy maximaliz√°lj√°k marketingtev√©kenys√©g√ľk hat√©konys√°g√°t.

Hogyan integráljuk a célszámokat a teljes marketingstratégiába?

A c√©lsz√°mokat √ļgy kell integr√°lni a marketingstrat√©gi√°ba, hogy azok √∂sszhangban √°lljanak a v√°llalat √°tfog√≥ c√©ljaival √©s t√°mogass√°k a strat√©giai d√∂nt√©shozatali folyamatot. Ez mag√°ban foglalhatja a c√©lsz√°mok rendszeres fel√ľlvizsg√°lat√°t, a csapatok k√∂z√∂tti kommunik√°ci√≥t √©s az eredm√©nyek alapj√°n t√∂rt√©nŇĎ strat√©giai kiigaz√≠t√°sokat.

Milyen gyakori hib√°kat kell elker√ľlni a marketinges c√©lsz√°mok meghat√°roz√°sakor?

A leggyakoribb hib√°k k√∂z√© tartozik a nem realisztikus c√©lok kitŇĪz√©se, a nem megfelelŇĎ metrik√°k kiv√°laszt√°sa, a v√°ltoz√°sokhoz val√≥ alkalmazkod√°s hi√°nya √©s a belsŇĎ kommunik√°ci√≥ hi√°nyoss√°gai. Ezek elker√ľl√©se √©rdek√©ben fontos a folyamatos elemz√©s, a realisztikus c√©lok kitŇĪz√©se √©s a csapaton bel√ľli √°tl√°that√≥ kommunik√°ci√≥.

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg m√©g t√∂bbet arr√≥l, hogyan tudod jav√≠tani a webshopod hat√©konys√°g√°t √©s bev√©teltermelŇĎ k√©pess√©g√©t!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m