Hogyan keressek befektetŇĎt?

Címkék:
Publik√°lva:
2024-05-07
Olvas√°si idŇĎ:
8
perc
befektetŇĎ keres√©se

Hogyan keressek befektetŇĎt?

A v√°llalkoz√°sok n√∂veked√©s√©hez √©s fejlŇĎd√©s√©hez gyakran sz√ľks√©g van k√ľlsŇĎ forr√°sokra, √©s egy j√≥ befektetŇĎ megtal√°l√°sa lehet az egyik legfontosabb l√©p√©s a siker fel√© vezetŇĎ √ļton. Magyarorsz√°gon sz√°mos lehetŇĎs√©g √°ll rendelkez√©sre a c√©gek sz√°m√°ra befektetŇĎk megtal√°l√°s√°ra, azonban fontos meg√©rteni a folyamatot √©s azokat a t√©nyezŇĎket, amelyek befoly√°solj√°k a befektetŇĎi d√∂nt√©seket.

Mire √©rdemes figyelni befektetŇĎ keres√©se sor√°n?

 1. √úzleti Terv √©s C√©gteljes√≠tm√©ny: MielŇĎtt megkeresn√©nk potenci√°lis befektetŇĎket, fontos kidolgozni egy √°tfog√≥ √ľzleti tervet √©s bemutatni a c√©g eddigi teljes√≠tm√©ny√©t. A befektetŇĎk √©rdeklŇĎdnek a v√°llalkoz√°s j√∂vŇĎbeli kil√°t√°sai ir√°nt, ez√©rt fontos bizony√≠tani a c√©g potenci√°lj√°t √©s n√∂veked√©si lehetŇĎs√©geit.
 2. C√©g√©rt√©k Sz√°m√≠t√°sa: A c√©g √©rt√©k√©nek meghat√°roz√°sa kulcsfontoss√°g√ļ a befektetŇĎk sz√°m√°ra. √Āltal√°ban a v√°llalkoz√°sok √©rt√©k√©t befoly√°solja t√∂bb t√©nyezŇĎ, p√©ld√°ul a bev√©tel, a nyeres√©gess√©g, az ipar√°gi verseny √©s a j√∂vŇĎbeli kil√°t√°sok. √Črdemes lehet szak√©rtŇĎvel egy√ľttmŇĪk√∂dni a c√©g √©rt√©k√©nek meghat√°roz√°s√°hoz.
 3. Kiv√°lasztott Befektet√©si Strat√©gia: Fontos meg√©rteni, hogy milyen t√≠pus√ļ befektetŇĎket keres√ľnk, √©s milyen felt√©telekkel vagyunk hajland√≥ak egy√ľttmŇĪk√∂dni. Lehetnek kock√°zati tŇĎkebefektetŇĎk, √ľzleti angyalok, vagy ak√°r hagyom√°nyos banki hitelek is.

Kik fektethetnek be a cégembe?

 1. Kock√°zati TŇĎkebefektetŇĎk: Ezek a befektetŇĎk √°ltal√°ban k√©szp√©nzt vagy tŇĎk√©t biztos√≠tanak a v√°llalkoz√°soknak cser√©be r√©szv√©nyek vagy r√©szesed√©sek form√°j√°ban. Magyarorsz√°gon sz√°mos kock√°zati tŇĎkealap √©s befektet√©si v√°llalat mŇĪk√∂dik, amelyek kifejezetten a kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sokat c√©lozz√°k meg.
 2. √úzleti Angyalok: Az √ľzleti angyalok olyan mag√°nszem√©lyek vagy csoportok, akik saj√°t vagyonukb√≥l fektetnek be kezdŇĎ vagy n√∂veked√©si st√°dium√ļ v√°llalkoz√°sokba. Sok esetben nemcsak p√©nzt, hanem szak√©rtelmet √©s kapcsolatokat is k√≠n√°lnak a v√°llalkoz√°soknak.
 3. Befektet√©si Alapok: Ezen alapok olyan szervezetek, amelyek tŇĎk√©t gyŇĪjtenek √∂ssze √©s befektetnek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ v√°llalkoz√°sokba. Ezek lehetnek kock√°zati tŇĎkealapok, ingatlanbefektet√©si alapok, vagy ak√°r befektet√©si alapok az √ļj technol√≥gi√°k ter√ľlet√©n.
 4. Befektet√©si Bankok: N√©h√°ny bank k√ľl√∂nleges v√°llalkoz√°sfinansz√≠roz√°si programokat k√≠n√°l kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°soknak, amelyek lehetŇĎv√© teszik a hitelez√©si lehetŇĎs√©gek kihaszn√°l√°s√°t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ c√©lokra, p√©ld√°ul beruh√°z√°sokra vagy n√∂veked√©si tervekre.

‚Äć

Milyen c√©gekbe fektetnek a befektetŇĎk?

BefektetŇĎk sz√©les k√∂rŇĪ v√°llalatokba √©s ipar√°gakba fektethetnek, att√≥l f√ľggŇĎen, hogy milyen befektet√©si strat√©gi√°t k√∂vetnek, √©s milyen a befektet√©si c√©lok. N√©h√°ny √°ltal√°nosan kedvelt befektet√©si ter√ľlet a k√∂vetkezŇĎkben foglalhat√≥ √∂ssze:

 1. Technol√≥giai v√°llalkoz√°sok: A technol√≥giai ipar√°gban mŇĪk√∂dŇĎ startupok √©s n√∂veked√©si st√°dium√ļ v√°llalkoz√°sok vonz√≥ befektet√©si c√©lpontok lehetnek a befektetŇĎk sz√°m√°ra. Ezek az innovat√≠v v√°llalatok gyakran nagy potenci√°llal rendelkeznek a n√∂veked√©s √©s a nyeres√©gess√©g ter√©n.
 2. Eg√©szs√©g√ľgyi √©s biotechnol√≥giai v√°llalatok: Az eg√©szs√©g√ľgyi √©s biotechnol√≥giai ipar√°gakban tev√©kenykedŇĎ v√°llalatok olyan ter√ľleteken mŇĪk√∂dhetnek, mint a gy√≥gyszerfejleszt√©s, az eg√©szs√©gmegŇĎrz√©s √©s a biotechnol√≥giai kutat√°sok. Ezek a v√°llalkoz√°sok fontos szerepet j√°tszhatnak az eg√©szs√©g√ľgyi √°gazat fejleszt√©s√©ben √©s innov√°ci√≥j√°ban.
 3. Ingatlanbefektet√©sek: Az ingatlanbefektet√©sek hossz√ļ t√°v√ļ √©s stabil hozamot ny√ļjthatnak a befektetŇĎk sz√°m√°ra. Ezek lehetnek lak√≥ingatlanok, kereskedelmi ingatlanok, irodah√°zak vagy ak√°r ipari ingatlanok is.
 4. P√©nz√ľgyi szolg√°ltat√≥k: A p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√≥k, mint p√©ld√°ul a bankok, biztos√≠t√≥k √©s befektet√©si alapok, befektet√©si c√©lpontok lehetnek a befektetŇĎk sz√°m√°ra. Ezek a v√°llalatok sz√©les k√∂rŇĪ szolg√°ltat√°sokat ny√ļjtanak, √©s gyakran stabil hozamot biztos√≠tanak a befektetŇĎknek.
 5. Fogyaszt√≥i term√©kek √©s szolg√°ltat√°sok: A fogyaszt√≥i term√©kek √©s szolg√°ltat√°sok ter√ľlet√©n mŇĪk√∂dŇĎ v√°llalatok vonz√≥ befektet√©si c√©lpontok lehetnek, k√ľl√∂n√∂sen olyan v√°llalkoz√°sok, amelyek erŇĎs m√°rka√©rt√©kkel rendelkeznek √©s k√©pesek a fogyaszt√≥i ig√©nyekre reag√°lni.

Ezenk√≠v√ľl sz√°mos m√°s ipar√°g √©s v√°llalkoz√°st√≠pus is vonzhatja a befektetŇĎk figyelm√©t, att√≥l f√ľggŇĎen, hogy milyen befektet√©si strat√©gi√°t k√∂vetnek √©s milyen kock√°zatot v√°llalnak. Fontos azonban megfelelŇĎen elemzŇĎmunk√°t v√©gezni, √©s alaposan megfontolni a befektet√©si d√∂nt√©seket az adott v√°llalat √©s ipar√°g jelenlegi helyzet√©t figyelembe v√©ve.

TŇĎkealapok √©s befektetŇĎk

Magyarorsz√°gon sz√°mos befektetŇĎ √©s tŇĎkealap mŇĪk√∂dik, amelyek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ipar√°gakban √©s v√°llalkoz√°sokban fektetnek. N√©h√°ny k√∂z√ľl√ľk:

 1. Portfolion Ventures: Ez a tŇĎkealap a kock√°zatitŇĎke-befektet√©sek ter√©n tev√©kenykedik, √©s sz√°mos magyar startupot t√°mogatott m√°r, p√©ld√°ul a Prezi-t √©s a LogMeIn-t.
 2. Day One Capital: Ez a befektet√©si v√°llalat a technol√≥giai √©s az internetes ipar√°gakban tev√©kenykedik. T√∂bbek k√∂z√∂tt befektettek az AImotive, a Shapr3D √©s a Codecool nevŇĪ v√°llalkoz√°sokba.
 3. OxO Investments: Ez a magyar tŇĎkealap elsŇĎsorban k√∂z√©p-kelet-eur√≥pai tech startupokba fektet. P√©ld√°ul befektettek az Automizy, a Tresorit √©s az AImotive nevŇĪ v√°llalatokba.
 4. Lead Ventures: Ez a tŇĎkealap k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ipar√°gakban fektet be, t√∂bbek k√∂z√∂tt a technol√≥giai √©s eg√©szs√©g√ľgyi szektorokban. P√©ld√°ul befektettek az AImotive, a Shapr3D √©s a Funzi nevŇĪ v√°llalkoz√°sokba.
 5. Richter Gedeon Nyrt.: A Richter Gedeon Nyrt. egy magyar gy√≥gyszeripari v√°llalat, amely az eg√©szs√©g√ľgyi √©s farmakol√≥giai kutat√°sok ter√©n v√©gez befektet√©seket √©s innov√°ci√≥kat.

Ezek a magyar befektetŇĎk √©s tŇĎkealapok csak n√©h√°ny p√©lda a sok k√∂z√ľl, amelyek a hazai √©s a nemzetk√∂zi v√°llalkoz√°sok fejleszt√©s√©t √©s n√∂veked√©s√©t t√°mogatj√°k Magyarorsz√°gon. A befektet√©seikrŇĎl √°ltal√°ban a v√°llalatok hivatalos k√∂zlem√©nyeikben vagy a m√©dia √ļtj√°n lehet t√°j√©koz√≥dni.

Milyen tov√°bbi befektŇĎk √©s befetet√©si alapok vannak?

 • Primus Capital: Szint√©n hazai sz√©khelyŇĪ tŇĎkealap, amely befektet√©seivel seg√≠ti a technol√≥giai √©s innovat√≠v v√°llalkoz√°sokat a piaci poz√≠ci√≥juk megerŇĎs√≠t√©s√©ben.
 • Conor Seed Capital Fund: Magyar indul√≥ v√°llalkoz√°sokat t√°mogat√≥ alap, amely elsŇĎsorban a korai f√°zisban l√©vŇĎ projekteknek ny√ļjt befektet√©st √©s mentor√°l√°st.
 • Buran Venture Capital: Nemzetk√∂zi szinten is jelenl√©vŇĎ kock√°zati tŇĎkealap, amely befektet√©seivel hozz√°j√°rul a kezdŇĎ √©s k√∂z√©pgazdas√°g√ļ v√°llalkoz√°sok n√∂veked√©s√©hez.
 • Drukka Startup Studio: Magyarorsz√°gi startup inkub√°tor, amely v√°llalkoz√°sfejleszt√©ssel, mentor√°l√°ssal √©s finansz√≠roz√°ssal seg√≠ti a fiatal v√°llalkoz√°sokat.
 • Euroventures Capital Advisory: Kelet-K√∂z√©p-Eur√≥p√°ban tev√©kenykedŇĎ kock√°zati tŇĎkealap, amely a r√©gi√≥ban mŇĪk√∂dŇĎ k√∂z√©pgazdas√°g√ļ v√°llalkoz√°sokat t√°mogatja.
 • iCatapult: Nemzetk√∂zi tŇĎkealap, amely elsŇĎsorban a k√∂z√©p-eur√≥pai r√©gi√≥ban mŇĪk√∂dŇĎ technol√≥giai v√°llalkoz√°sokat seg√≠ti a glob√°lis piacra l√©p√©sben √©s a n√∂veked√©sben.
 • Andgo Partners: Magyarorsz√°gi kock√°zati tŇĎkealap, amely az √©lelmiszeriparban √©s a fogyaszt√°si cikkek ter√ľlet√©n tev√©kenykedŇĎ v√°llalkoz√°sokat t√°mogatja.
 • Perion Investment Fund: Nemzetk√∂zi befektet√©si alap, amely k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ipar√°gakban tev√©kenykedŇĎ v√°llalkoz√°soknak ny√ļjt tŇĎkebefektet√©st √©s strat√©giai t√°mogat√°st.
Balogh Petya és a Cápák között
Balogh Petya √©s a C√°p√°k k√∂z√∂tt 7. √©vad√°nak befektetŇĎi Forr√°s:¬†rtl.hu

STRT és Balogh Péter

A STRT egy √ļj befektet√©si alap, r√©zsv√©nyt√°rsas√°g, amit Balogh P√©ter hozott l√©tre. A tŇĎkealapnak 2023. december 12-tŇĎl el√©rhetŇĎk a r√©szv√©nyei a Budapesti √Črt√©ktŇĎzsde k√∂z√©pv√°llalati platformj√°n, a B√ČT Xtenden.

√Ėsszefoglal√≥

A befektetŇĎk felkutat√°sa elengedhetetlen egy v√°llalkoz√°s n√∂veked√©s√©hez. ElsŇĎ l√©p√©sk√©nt egy √°tfog√≥ √ľzleti tervet kell kidolgozni, amely bemutatja a c√©g eddigi teljes√≠tm√©ny√©t √©s j√∂vŇĎbeli kil√°t√°sait. A c√©g √©rt√©k√©nek meghat√°roz√°sa szint√©n kulcsfontoss√°g√ļ, melyhez √©rdemes szak√©rtŇĎt ig√©nybe venni. Tiszt√°ban kell lenni azzal is, hogy milyen t√≠pus√ļ befektetŇĎket keres√ľnk, legyen sz√≥ kock√°zati tŇĎkebefektetŇĎkrŇĎl, √ľzleti angyalokr√≥l vagy banki finansz√≠roz√°sr√≥l. Magyarorsz√°gon sz√°mos befektet√©si lehetŇĎs√©g √°ll rendelkez√©sre, √≠gy a v√°llalkoz√°sok sz√©les spektrum√°t √©rinthetik az ilyen t√≠pus√ļ t√°mogat√°sok.

Ezekben a startupokban dolgoztam m√°r:

Marketing √©s √ľzletfejleszt√©s tan√°csad√°s

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - -¬†

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tov√°bb a marketinged, n√©zd meg az esettanulm√°nyokat az oldalon, vagy p√©ld√°ul ezt, hogy milyen elŇĎny√∂kkel j√°rhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetŇĎs√©g van egy√©ni KKV mentor√°l√°s√°ra is, ezzel kapcsolatban √≠rj b√°tran a LinkedIn oldalamra.

De lehetŇĎs√©ged van ingyenes tud√°sanyagok let√∂lt√©s√©re is. Ha pedig TikTok kamp√°nyokban keresn√©l t√°mogat√°st, n√©zz k√∂r√ľl ezen az oldalon!

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - -¬†

Gyakori kérdések

Milyen inform√°ci√≥kat tartalmazzon az √ľzleti terv?

Az √ľzleti tervnek r√©szletesen kell t√°rgyalnia a c√©g jelenlegi helyzet√©t, piacelemz√©st, p√©nz√ľgyi elŇĎrejelz√©seket, a v√°llalat strat√©gi√°j√°t √©s n√∂veked√©si terv√©t.

Hogyan határozhatom meg a cég értékét?

A c√©g √©rt√©k√©nek meghat√°roz√°s√°hoz figyelembe kell venni a v√°llalat bev√©tel√©t, nyeres√©gess√©g√©t, piaci poz√≠ci√≥j√°t √©s j√∂vŇĎbeli n√∂veked√©si kil√°t√°sait. Aj√°nlott szak√©rtŇĎvel, p√©ld√°ul √©rt√©kel√©si tan√°csad√≥val egy√ľttmŇĪk√∂dni.

Milyen t√≠pus√ļ befektetŇĎket √©rdemes megc√©lozni?

A c√©lt√≥l √©s az ig√©nyektŇĎl f√ľggŇĎen v√°laszthatunk kock√°zati tŇĎkebefektetŇĎket, √ľzleti angyalokat, vagy ak√°r hagyom√°nyos banki finansz√≠roz√°st is, att√≥l f√ľggŇĎen, hogy milyen felt√©telekkel k√≠v√°nunk egy√ľttmŇĪk√∂dni.

Milyen elŇĎny√∂kkel j√°r egy √ľzleti angyal befektet√©se?

Az √ľzleti angyalok nem csak p√©nz√ľgyi t√°mogat√°st ny√ļjtanak, hanem gyakran bevonj√°k saj√°t szak√©rtelm√ľket, ipar√°gi kapcsolataikat √©s mentor√°l√°st is k√≠n√°lnak, amely seg√≠thet a v√°llalkoz√°s gyorsabb n√∂veked√©s√©ben √©s piaci poz√≠ci√≥j√°nak erŇĎs√≠t√©s√©ben.

Hol tal√°lhatok befektetŇĎket Magyarorsz√°gon?

BefektetŇĎket tal√°lhatunk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ h√°l√≥zati esem√©nyeken, szakmai konferenci√°kon, valamint kock√°zati tŇĎkealapok √©s befektet√©si v√°llalatok k√∂zvetlen megkeres√©s√©vel. Emellett sz√°mos online platform is l√©tezik, amelyek √∂sszek√∂tik a startupokat a potenci√°lis befektetŇĎkkel.

‚Äć

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m
Juttassuk √ļj szintre a podcastedet, csatorn√°dat!
Juttassuk √ļj szintre a podcastedet, csatorn√°dat!

Juttassuk √ļj szintre a podcastedet, csatorn√°dat!

A kurzus segítségével megértheted, hogy juttathatod el még több emberhez a podcast vagy YouTube csatornádat!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m