befektető keresése

Hogyan keressek befektetőt?

Publikálva:
2024-07-24
Olvasási idő:
8
perc

Hogyan keressek befektetőt?

A vállalkozások növekedéséhez és fejlődéséhez gyakran szükség van külső forrásokra és egy jó befektető megtalálása lehet az egyik legfontosabb lépés a siker felé vezető úton. Magyarországon számos lehetőség áll rendelkezésre a cégek számára befektetők megtalálására, azonban fontos megérteni a folyamatot és azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a befektetői döntéseket.

Mire érdemes figyelni befektető keresése során?

  1. Üzleti Terv és Cégteljesítmény: Mielőtt megkeresnénk potenciális befektetőket, fontos kidolgozni egy átfogó üzleti tervet és bemutatni a cég eddigi teljesítményét. A befektetők érdeklődnek a vállalkozás jövőbeli kilátásai iránt, ezért fontos bizonyítani a cég potenciálját és növekedési lehetőségeit.
  2. Cégérték Számítása: A cég értékének meghatározása kulcsfontosságú a befektetők számára. Általában a vállalkozások értékét befolyásolja több tényező, például a bevétel, a nyereségesség, az iparági verseny és a jövőbeli kilátások. Érdemes lehet szakértővel együttműködni a cég értékének meghatározásához.
  3. Kiválasztott Befektetési Stratégia: Fontos megérteni, hogy milyen típusú befektetőket keresünk és milyen feltételekkel vagyunk hajlandóak együttműködni. Lehetnek kockázati tőkebefektetők, üzleti angyalok, vagy akár hagyományos banki hitelek is.

Kik fektethetnek be a cégembe?

  1. Kockázati Tőkebefektetők: Ezek a befektetők általában készpénzt vagy tőkét biztosítanak a vállalkozásoknak cserébe részvények vagy részesedések formájában. Magyarországon számos kockázati tőkealap és befektetési vállalat működik, amelyek kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat célozzák meg.
  2. Üzleti Angyalok: Az üzleti angyalok olyan magánszemélyek vagy csoportok, akik saját vagyonukból fektetnek be kezdő vagy növekedési stádiumú vállalkozásokba. Sok esetben nemcsak pénzt, hanem szakértelmet és kapcsolatokat is kínálnak a vállalkozásoknak.
  3. Befektetési Alapok: Ezen alapok olyan szervezetek, amelyek tőkét gyűjtenek össze és befektetnek különböző vállalkozásokba. Ezek lehetnek kockázati tőkealapok, ingatlanbefektetési alapok, vagy akár befektetési alapok az új technológiák területén.
  4. Befektetési Bankok: Néhány bank különleges vállalkozásfinanszírozási programokat kínál kis- és középvállalkozásoknak, amelyek lehetővé teszik a hitelezési lehetőségek kihasználását különböző célokra, például beruházásokra vagy növekedési tervekre.

Milyen cégekbe fektetnek a befektetők?

Befektetők széles körű vállalatokba és iparágakba fektethetnek, attól függően, hogy milyen befektetési stratégiát követnek és milyenek a befektetési célok. Néhány általánosan kedvelt befektetési terület a következőkben foglalható össze:

  1. Technológiai vállalkozások: A technológiai iparágban működő startupok és növekedési stádiumú vállalkozások vonzó befektetési célpontok lehetnek a befektetők számára. Ezek az innovatív vállalatok gyakran nagy potenciállal rendelkeznek a növekedés és a nyereségesség terén.
  2. Egészségügyi és biotechnológiai vállalatok: Az egészségügyi és biotechnológiai iparágakban tevékenykedő vállalatok olyan területeken működhetnek, mint a gyógyszerfejlesztés, az egészségmegőrzés és a biotechnológiai kutatások. Ezek a vállalkozások fontos szerepet játszhatnak az egészségügyi ágazat fejlesztésében és innovációjában.
  3. Ingatlanbefektetések: Az ingatlanbefektetések hosszú távú és stabil hozamot nyújthatnak a befektetők számára. Ezek lehetnek lakóingatlanok, kereskedelmi ingatlanok, irodaházak vagy akár ipari ingatlanok is.
  4. Pénzügyi szolgáltatók: A pénzügyi szolgáltatók, mint például a bankok, biztosítók és befektetési alapok, befektetési célpontok lehetnek a befektetők számára. Ezek a vállalatok széles körű szolgáltatásokat nyújtanak és gyakran stabil hozamot biztosítanak a befektetőknek.
  5. Fogyasztói termékek és szolgáltatások: A fogyasztói termékek és szolgáltatások területén működő vállalatok vonzó befektetési célpontok lehetnek, különösen olyan vállalkozások, amelyek erős márkaértékkel rendelkeznek és képesek a fogyasztói igényekre reagálni.

Ezenkívül számos más iparág és vállalkozástípus is vonzhatja a befektetők figyelmét, attól függően, hogy milyen befektetési stratégiát követnek és milyen kockázatot vállalnak. Fontos azonban megfelelően elemzőmunkát végezni és alaposan megfontolni a befektetési döntéseket az adott vállalat és iparág jelenlegi helyzetét figyelembe véve.

Tőkealapok és befektetők

Magyarországon számos befektető és tőkealap működik, amelyek különböző iparágakba és vállalkozásokba fektetnek. Néhány közülük:

  1. Portfolion Ventures: Ez a tőkealap a kockázatitőke-befektetések terén tevékenykedik, és számos magyar startupot támogatott már, például a Prezi-t és a LogMeIn-t.
  2. Day One Capital: Ez a befektetési vállalat a technológiai és az internetes iparágakban tevékenykedik. Többek között befektettek az AImotive, a Shapr3D és a Codecool nevű vállalkozásokba.
  3. OxO Investments: Ez a magyar tőkealap elsősorban közép-kelet-európai tech startupokba fektet. Például befektettek az Automizy, a Tresorit és az AImotive nevű vállalatokba.
  4. Lead Ventures: Ez a tőkealap különböző iparágakban fektet be, többek között a technológiai és egészségügyi szektorokban. Például befektettek az AImotive, a Shapr3D és a Funzi nevű vállalkozásokba.
  5. Richter Gedeon Nyrt.: A Richter Gedeon Nyrt. egy magyar gyógyszeripari vállalat, amely az egészségügyi és farmakológiai kutatások terén végez befektetéseket és innovációkat.

Ezek a magyar befektetők és tőkealapok csak néhány példa a sok közül, amelyek a hazai és a nemzetközi vállalkozások fejlesztését és növekedését támogatják Magyarországon. A befektetéseikről általában a vállalatok hivatalos közleményeikben vagy a média útján lehet tájékozódni.

Milyen további befektők és befetetési alapok vannak?

  • Primus Capital: Szintén hazai székhelyű tőkealap, amely befektetéseivel segíti a technológiai és innovatív vállalkozásokat, a piaci pozíciójuk megerősítésében.
  • Conor Seed Capital Fund: Magyar induló vállalkozásokat támogató alap, amely elsősorban a korai fázisban lévő projekteknek nyújt befektetést és mentorálást.
  • Buran Venture Capital: Nemzetközi szinten is jelenlévő kockázati tőkealap, amely befektetéseivel hozzájárul a kezdő és középgazdaságú vállalkozások növekedéséhez.
  • Drukka Startup Studio: Magyarországi startup inkubátor, amely vállalkozásfejlesztéssel, mentorálással és finanszírozással segíti a fiatal vállalkozásokat.
  • Euroventures Capital Advisory: Kelet-Közép-Európában tevékenykedő kockázati tőkealap, amely a régióban működő középgazdaságú vállalkozásokat támogatja.
  • iCatapult: Nemzetközi tőkealap, amely elsősorban a közép-európai régióban működő technológiai vállalkozásokat segíti a globális piacra lépésben és a növekedésben.
  • Andgo Partners: Magyarországi kockázati tőkealap, amely az élelmiszeriparban és a fogyasztási cikkek területén tevékenykedő vállalkozásokat támogatja.
  • Perion Investment Fund: Nemzetközi befektetési alap, amely különböző iparágakban tevékenykedő vállalkozásoknak nyújt tőkebefektetést és stratégiai támogatást.
Balogh Petya és a Cápák között
Balogh Petya és a Cápák között 7. évadának befektetői Forrás: rtl.hu

STRT és Balogh Péter

A STRT egy új befektetési alap, részvénytársaság, amit Balogh Péter hozott létre. A tőkealapnak 2023. december 12-től elérhetők a részvényei a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformján, a BÉT Xtenden.

Összefoglaló

A befektetők felkutatása elengedhetetlen egy vállalkozás növekedéséhez. Első lépésként egy átfogó üzleti tervet kell kidolgozni, amely bemutatja a cég eddigi teljesítményét és jövőbeli kilátásait. A cég értékének meghatározása szintén kulcsfontosságú, melyhez érdemes szakértőt igénybe venni. Tisztában kell lenni azzal is, hogy milyen típusú befektetőket keresünk, legyen szó kockázati tőkebefektetőkről, üzleti angyalokról vagy banki finanszírozásról. Magyarországon számos befektetési lehetőség áll rendelkezésre, így a vállalkozások széles spektrumát érinthetik az ilyen típusú támogatások.

Ezekben a startupokban dolgoztam már:

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg az esettanulmányokat az oldalon, vagy például ezt, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketingmenedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálásra is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra.

De lehetőséged van ingyenes tudásanyagok letöltésére is. Ha pedig TikTok kampányokban keresnél támogatást, nézz körül ezen az oldalon!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Milyen információkat tartalmazzon az üzleti terv?

Az üzleti tervnek részletesen kell tárgyalnia a cég jelenlegi helyzetét, piacelemzést, pénzügyi előrejelzéseket, a vállalat stratégiáját és növekedési tervét.

Hogyan határozhatom meg a cég értékét?

A cég értékének meghatározásához figyelembe kell venni a vállalat bevételét, nyereségességét, piaci pozícióját és jövőbeli növekedési kilátásait. Ajánlott szakértővel, például értékelési tanácsadóval együttműködni.

Milyen típusú befektetőket érdemes megcélozni?

A céltól és az igényektől függően választhatunk kockázati tőkebefektetőket, üzleti angyalokat, vagy akár hagyományos banki finanszírozást is, attól függően, hogy milyen feltételekkel kívánunk együttműködni.

Milyen előnyökkel jár egy üzleti angyal befektetése?

Az üzleti angyalok nem csak pénzügyi támogatást nyújtanak, hanem gyakran bevonják saját szakértelmüket, iparági kapcsolataikat és mentorálást is kínálnak, amely segíthet a vállalkozás gyorsabb növekedésében és piaci pozíciójának erősítésében.

Hol találhatok befektetőket Magyarországon?

Befektetőket találhatunk különböző hálózati eseményeken, szakmai konferenciákon, valamint kockázati tőkealapok és befektetési vállalatok közvetlen megkeresésével. Emellett számos online platform is létezik, amelyek összekötik a startupokat a potenciális befektetőkkel.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm