Képméretezés - a jobb SEO érdekében
Főoldal
>>
Blog
>>
Képméretezés - a jobb SEO érdekében
Olvasási idő:
3
perc
Publikálva:
2023-09-17

Képméretezés - webshopoknak, weboldalaknak a jobb SEO érdekében

A képméretezés elengedhetetlen része a modern weboldal- és webshopfejlesztésnek. Az online értékesítés növekedésével és a tartalomfogyasztás egyre nagyobb hangsúlyával a képek minősége és mérete kulcsfontosságúvá vált. Az alábbi cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy miért is fontos a képméretezés, és milyen eszközökkel végezhető el hatékonyan.

Miért fontos a képméretezés?

1. Oldalbetöltési sebesség:

A nagy méretű képek jelentősen lassíthatják az oldal betöltési idejét, ami ronthatja a felhasználói élményt és a konverziós arányokat. Az optimalizált képek gyorsabban töltődnek be, így javítják az oldal teljesítményét.

2. SEO:

A keresőmotorok, mint a Google, figyelembe veszik az oldal betöltési sebességét a rangsorolásnál. A gyorsabban betöltődő oldalak jobb pozíciókat érhetnek el a keresési eredményekben, így növelhetik a láthatóságot és a forgalmat.

3. Mobilbarát design:

A mobil felhasználók számára a betöltési sebesség még fontosabb. A megfelelő méretű képek garantálják, hogy az oldal mobil eszközökön is gyorsan betöltődjön, és vonzó maradjon a felhasználók számára.

Hogyan végezhetjük el a képméretezést?

1. Grafikai Szoftverek:

Programok mint a Photoshop vagy a GIMP lehetővé teszik a képek méretének és minőségének precíz beállítását.

2. Online Eszközök:

Olyan webes alkalmazások, mint a TinyPNG vagy a Compressor.io, egyszerű és gyors megoldást kínálnak a képek méretezésére anélkül, hogy minőséget veszítenénk.

3. CMS bővítmények és pluginek:

WordPress, Shopify, és más CMS rendszerek kínálnak bővítményeket és plugineket, amelyek automatikusan méretezik a képeket.

Legjobb gyakorlatok a képméretezéshez

1. Célra szabott méret:

Mindig ismerd meg a célfelület méretét, ahol a kép megjelenik, és méretezd úgy a képet, hogy az illeszkedjen.

2. Megőrzés a minőségben:

A méretezés során figyelj a minőség megőrzésére. Túlzott tömörítés rombolhatja a képminőséget.

3. Formátumok használata:

Használj a célhoz megfelelő formátumokat, például JPG-t általános képekhez, PNG-t átlátszó háttérhez.

4. Reszponzív képek:

Használj reszponzív képtechnikákat, hogy biztosítsd a képek megfelelő megjelenését különböző eszközökön és képernyőméretekben.

Összefoglalás

A képméretezés nem csak a vizuális megjelenés javítása, hanem a SEO, a konverzió, és a felhasználói élmény szempontjából is kritikus. A megfelelő eszközökkel és gyakorlatokkal a webshopok és weboldalak jelentős előnyöket élvezhetnek, és versenyelőnyt szerezhetnek az online térben.

Tudj meg többet kedvenc marketinges és sales-es eszközeimről, a 101 kedvenc marketinges és sales eszköz cikkemből! Ha kérdésed lenne, keressen bátran a LinkedIn (Török Balázs) oldalamon keresztül!

Gyakran ismételt kérdések

1. Miért van szükség a képméretezésre?

A képméretezés az oldalbetöltési sebesség javítása, jobb SEO pozíciók elérése és a mobilbarát design miatt fontos.

2. Hogyan méretezhetem újra a képeimet?

Grafikai szoftverekkel, online eszközökkel és CMS bővítményekkel/pluginekkel méretezheted a képeket.

3. Melyik a legjobb formátum a képekhez?

A célhoz megfelelő formátumot kell választani. Általános képekhez JPG, átlátszó hátterekhez PNG ajánlott.

4. Mit jelent a reszponzív képtechnika?

A reszponzív képek automatikusan alkalmazkodnak a különböző képernyőméretekhez és eszközökhöz, így mindig optimális minőségben jelennek meg.

5. Elveszítem a képminőséget a méretezés során?

Ha megfelelő eszközöket és beállításokat használsz, a méretezés nem rontja a kép minőségét. Túlzott tömörítés azonban rombolhatja a minőséget.

6. Milyen online eszközöket ajánlasz a képméretezéshez?

Népszerű online eszközök a képméretezéshez a TinyPNG és a Compressor.io.

7. Mik a legjobb gyakorlatok a képméretezéshez?

Célra szabott méret, minőség megőrzése, megfelelő formátumok használata és reszponzív képek használata a legjobb gyakorlatok közé tartozik.

Ezekkel az alapvető információkkal és gyakorlatokkal bárki képes lehet optimalizálni a képeit, és javítani webshopja vagy weboldala teljesítményét.

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémával keresnek meg. Erre keresek megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on és a LinkedIn oldalalamon! 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Szólj hozzá te is a cikkhez!
Megnézem a kommenteket!
Ezeken a platformokon is megtalálsz:

👋Kapcsolat

Ha többet szeretnél tudni rólam, olvasd el ez azt oldalt, vagy dobj rám egy üzentet Linkedin-en, olvasd el a CV-m, készítettem egy saját "Linktree" oldalt is, itt minden fontos és friss anyagot megtalálsz!

Itt pedig meg találod a kötelező részt: Privacy Policy, Terms of Conditions, Impressum. Itt is megtalálsz még: Shoprenter, Clutch, Contra.
For English homepage please click here.

Török Balázs
Balázs Török
👨𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐠𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐬🚀
Eötvös Loránd University
View profile