Legnépszerűbb online termékem

Melyik a legnépszerűbb online termékem? - Az előkészítés

Publikálva:
2024-04-05
Olvasási idő:
4
perc

Mi történik?

Ez a cikk, a marketinges napló sorozatom része, amiben a saját szakmai jelenlétem, márkaépítésemről számolok be. Ezeket a cikkeket a Marketinges Naplóm sorozatban találod meg, de ha többre lennél kíváncsi, akkor nézd meg az esettanulmányaimat, ha pedig a napi szakmai életemre lennél kíváncsi, nézz fel hozzám a Linkedin-en!

Röviden

  • 2022-ben váltottam a szabadúszói éltere, kényszerből, mostmár kicsit bánom, hogy nem előbb.
  • 2023 elején sokat gondolkotam azon, hogy belevágjak-e az építkezésbe.
  • 2023 nyarán építettem újra a weboldalamat Webflow alapokon, felkerült rengteg blog poszt, újabb esettanulmányok.
  • 2023 végén felkerültek az első termékeim, majd egy nagyobb SEO audit és SEO optimalizáció következett.
  • 2024 elején (ekkor készül ez a cikk), tehát az volt a kérdés, azok közül a termékek közül, amiket meg szeretnék csinálni, melyek a leginkább érdekesek az emberek, potenciális vevők számára.

Milyen termékeken dolgozom?

2023 nyarán meghatároztam, hogy melyek azok a területek, amelyeken a legtöbb tapasztalatom van, melyek azok, amikben amúgyis segítem az ügyfeleimet, partnereimet.

Mivel ekkor már több weboldal és CRM bevezetésen is túl voltam, valamint ezek közül többhöz készült is már videó, adódott az ötlet, hogy ezeket a videókat, illetve ezt a tudást, miért nem készítem el "dobozos" formában is, tehát úgy, hogy azok készen úgymond leemelhetőek legyenek a polcról, és ne kelljen újra és újra elkészítenem.

Ebből indult a termékek fejelsztése, az ötletelés.

Ehhez természetesen először is elkezdtem gondolkodni, hogy milyen struktúrákra lesz szükségem a weboldalam kapcsán, majd azon, hogy hogy teszem azokat elérhetővé, milyen módon lehet megvásárolni őket. Illetve az is kérdés volt, mi az a tudásszint, amin a célcsoportom van.

Így született meg egy előzetes táblázat, amibe felvittem a terveztt árakat, az idő és erőforrás allokációkat az egyes termékek elkészítése kapcsán, illetve azt, hogy az egyes termékek miképp csatlakoznak a masterplan-be, azaz hogy alkotnak egységes egészt, hogyan egészítik ki mindazt, amit építek magam köré.

A termékeim eredeti listája*:

*azért nem mind.

  • 5 Költségcsökkentő tipp CRM-ekhez
  • 5 Facebook PPC költség csökkentő tipp
  • 5 Tipp a sikeres YouTube csatornádhoz
  • 5 Tipp a versenytársaid lecsekkolásához
  • 5 TikTok tipp a hatékony növekedésért
  • 5 Egyszerű tipp webshop tulajdonosoknak
  • 25 Költségcsökkentő tipp CRM-ekhez
  • 25 Facebook PPC költség csökkentő tipp
  • 25 Tipp a sikeres YouTube csatornádhoz
  • 25 Tipp a versenytársaid lecsekkolásához
  • 25 TikTok tipp a hatékony növekedésért
  • 25 Egyszerű tipp webshop tulajdonosoknak
  • 50 SEO-s tipp webshop és weboldal tulajdonosoknak
  • 50 CRO (konverzió optimalizáció) tipp webshop tulajdonosoknak
  • Versenytárs workshop fizetős
  • KKV mentorálás / Interim marketing manager (2 heti 3 óra)
  • EXTRA KKV mentorálás / Interim marketing manager
  • YouTube csatorna menedzsment és YouTube SEO kuzus
  • Hatékony CRM rendszer építés kurzus (általános, alapozó - Active Campaign alapon)
  • Marketing funnel gyakorlati, általános felépítése [🧩mindmap]
  • Tartalommarketing folyamatok hatékony felépítése [🧩mindmap]
  • Sales folyamtok gyakorlati, általános felépítése [🧩mindmap]
  • B2B Marketing és Sales folyamatok gyakorlati, általános felépítése [🧩mindmap]
  • Email marketing folyamatok gyakorlati, általános felépítése [🧩mindmap]
  • Weboldal és Webshop felépítése és mérése [🧩mindmap]

Ezek nagyrészt megvalósultak és az ingyenes termékek, a letölthető tudásanyagok, az online kurzusok és a marketinges és sales mindmap-ek közül te is eléred ezeket mostmár!

Mire voltam kíváncsi?

Miután felkerültek ezek a termékek az oldalra, és elkészültek hozzá a sales-es oldalak, illetve a termékek oldalai is SEO optimalizáltak lettek, nem volt más hátra, el kellett készíteni őket.

Igen ám, azonban melyikkel érdemes elkezdenem? Mi lesz, ha rosszul választok. Egy-egy anyag elkészítése akár 100-120 óra is lehet, ezért fontossá vált, hogy valahogy felmérjem, milyen termékek iránt van kereslet a piacon.

Hogyan néztem meg?

Ehhez egy rövid Facebook-os kampányt készítettem, amihez elkészültek természetesen a hirdetések kreatívjai, amik a termékoldalakra vitték az érdeklődőket az oldalamon.

Ennek a százalékos megoszlását láthatjátok az alábbi diagrammon. Látszik, hogy a ChatGPT és a TikTok mindent visz, illetve a webshopos tartalmak iránt nagyobb az érdeklődés.

Sajnos.

Termékeim iránti érdeklődés egy Facebook kampány alapján
Termékek iránti kereslet

Azért sajnos, mert szerintem ezek ugyan fontos területek, de jól mutatja azt, hogy azért a közönség a tucat megoldásokat keresi, semmint az akár nagyobb értékteremtő erővel bíró tartalmakat, mint a CRO, a YouTube SEO vagy a különböző Mindmap-ek, hogy az automatizált és AI alapú megoldásokat ne is említsem, amik szerintem egyrészt unikálisak is a piacon valamelyest, másrészt sokkal kézelfoghatóbb megoldásokat adnak át.

Összefoglaló

Ezek szerintem fontos lépések legyen szó bármilyen termékről, vagy bármilyen márkáról. Természetesen van még egy csomó apróság, amit itt nem biztos, hogy megosztanék a nagyérdeművel, illetve rengeteg meló is van még a termékekkel, és itt nem csak az elkészítésükre gondolok. De minden egész jól halad. Az organikus keresésekből pedig már jön forgalom ezekre a termékekre, ami külön öröm, illetve elég jó visszajelzés.

Ahogy az is, hogy mind a kampány ideje alatt, mind pedig ezekből az orgnaikus kereséseknek és találatoknak köszönhetően jönnek érdeklődők is, akiknek még egy picit várniuk kell az első megvásárolható termékekre.

Dolgozzunk együtt!

Ha tetszenek a módszereim, a gondolkodás módom, írd meg nekem Linkedin-en milyen marketinges elakadásod van!

Gyakori kérdések

Hogyan legyek jobb a versenytársaimnál?

A hazai KKV szektorban szerintem a legtöbb területen hatalmas potenciál van, könnyen lehet a versenytársak elé kerülni. A YouTube vagy éppen az AI olyan lehetőségeket kínál sok cégnek, amikben a versenytársak még nem ügyesek. Ilyen terület lehet a CRM, azaz a különböző hírlevélküldő és ügyfélkezelő rendszerek is, ahol könnyen lehet jobb eredményeket elérni.

Milyen új marketinges csatornák vannak?

Itthon csak most kezd értékesítési platformmá, és valódi marketinges csatornává vállni a YouTube, köszönhetően az egyre több podcastnek és márkacsatornának. Emellett nagy lehetőség van a különböző csatornák közti szingergiák jobb kiaknázására is.

Hogyan kezdjem el a digitális marketinget a vállalkozásom számára?

A digitális marketingbe való belépés előtt fontos, hogy tisztában legyél a vállalkozásod céljaival és a célcsoportoddal. Kezd azzal, hogy megérted, ki a célközönséged, és hol töltenek időt online. Ezután válassz ki egy vagy több digitális marketing csatornát – mint például a közösségi média, az email marketing vagy a keresőmotor-optimalizálás –, amelyek a legalkalmasabbak a céljaid elérésére. Készíts stratégiát, állíts fel célokat, és használj mérőeszközöket a tevékenységeid nyomon követéséhez és finomításához.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Most nem találtam ilyet!
Most nem találtam ilyet!