Wordpress vs. Webflow

WordPress és a kiberbiztonsági kockázatok

Publikálva:
2024-02-25
Olvasási idő:
4
perc

A WordPress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer a világon, amelyet milliók használnak a weboldalak létrehozására és kezelésére. Azonban a WordPress is szembesülhet biztonsági kihívásokkal, amelyeket a felhasználóknak és a weboldal tulajdonosoknak figyelembe kell venniük. Ebben a cikkben bemutatjuk a WordPress kiberbiztonsági problémáit és megvizsgáljuk, hogyan lehet ezeket kezelni és minimalizálni.

Rengeteg ingyenes tudásanyag, marketinges és sales-es kurzus, valamint letölthető friss tudásanyag található az oldalon, nézz körül te is! 

A Wordpresszel szemben én általában a Webflow-t szoktam javasolni, webshopoknál pedig Spotify-t vagy az igényektől függően UNAS-t vagy Shoprentert. Ha többet szeretnél tudni a megfelelő digitális ökoszisztéma felépítéséről, vagy szeretnél egy átfogó, teljes képet kapni arról, milyen sok múlik azon, hogy megfelelő digitális ökoszisztémát alakíts ki a márkád, webshopod számára, akkor nézd meg a képzésemet a The Bright Academy oldalán!

1. Elavult verziók és bővítmények

Az egyik leggyakoribb biztonsági kockázat a WordPress verziók és a bővítmények elavultsága. Az elavult verziók és bővítmények sérülékenységeket hagyhatnak a rendszerben, amelyeket a hackerek kihasználhatnak. Ezért fontos a WordPress rendszer, valamint a bővítmények és sablonok rendszeres frissítése. A frissítések tartalmazhatnak biztonsági javításokat és védelmet nyújthatnak a legújabb kiberfenyegetések ellen.

2. Gyenge jelszavak és biztonsági beállítások

A gyenge jelszavak és a hiányos biztonsági beállítások könnyű célpontot jelenthetnek a hackerek számára. Fontos erős, egyedi jelszavakat használni az adminisztrációs fiókokhoz és a webhelyhez való belépéshez. Emellett ajánlott a kétfaktoros azonosítás beállítása és az alapvető biztonsági beállítások aktiválása, például a blokkolás ismert IP-címekről vagy a fájlok és adatbázis védelme.

3. Biztonsági mentés hiánya

A biztonsági mentés hiánya súlyos problémát jelenthet, ha a weboldal megtámadás vagy adatvesztés következik be. Mindig fontos rendszeres biztonsági mentéseket készíteni a weboldalról, hogy esetleges incidens esetén vissza tudjuk állítani a tartalmakat és az adatokat. A biztonsági mentések lehetőleg külső helyen vagy felhőszolgáltatásokban tárolódjanak, hogy védve legyenek a helyi támadásoktól vagy hardverhiba esetén.

4. Bővítmények és sablonok kockázata

A WordPress sok bővítményt és sablont kínál, amelyek segítenek a weboldalak testreszabásában és funkcionalitásának bővítésében. Azonban nem minden bővítmény vagy sablon megbízható. Válasszunk minőségi és megbízható forrásokból származó bővítményeket és sablonokat, és ellenőrizzük, hogy rendszeresen frissítik-e azokat a fejlesztők.

5. Hibás jogosultságok és túlzott felhasználói hozzáférés

A túlzott felhasználói jogosultságok és hozzáférés a weboldal kockázatát növelhetik. Csak a szükséges jogosultságokat adjuk meg a felhasználóknak, és korlátozzuk a hozzáférést az adminisztratív funkciókhoz. Rendszeresen ellenőrizzük és frissítsük a felhasználói fiókokat, és távolítsuk el az inaktív vagy fölösleges felhasználókat.

6. Weboldal monitorozás és biztonsági bővítmények

A weboldal monitorozása és biztonsági bővítmények használata segíthet a potenciális támadások vagy biztonsági problémák azonosításában és megelőzésében. A biztonsági bővítmények képesek figyelmeztetéseket küldeni a rendszerről vagy gyanús tevékenységekről, és képesek megakadályozni a támadásokat vagy automatikusan korrigálni a problémákat.

Összegzés

A WordPress remek lehetőséget nyújt a weboldalak létrehozására és kezelésére, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk a kiberbiztonsági kihívásokat. Fontos a WordPress rendszer és bővítmények rendszeres frissítése, erős jelszavak és biztonsági beállítások használata, rendszeres biztonsági mentések készítése, megbízható bővítmények és sablonok választása, a felhasználói jogosultságok korlátozása, valamint a weboldal monitorozása és biztonsági bővítmények használata. A megfelelő kiberbiztonsági gyakorlatok betartása lehetővé teszi számunkra, hogy biztonságban tartsuk weboldalunkat és megvédjük az értékes tartalmakat és adatokat.

Vagy válasz biztonságos, intgrált rendszert, mint a Webflow.

Ha pedig többet szeretnél tudni arról, hogyan építhetsz fel egészséges digitális ökoszisztémát a vállalkozásod köré, nézd meg a képzésemet a The Bright Academy oldalán!

Tudjon meg többet kedvenc marketinges és sales-es eszközeimről, a 101 kedvenc marketinges és sales eszköz cikkemből! Ha kérdése lenne, keressen bátran a LinkedIn (Török Balázs) oldalamon keresztül!

Gyakori kérdések

Miért olyan fontos a WordPress rendszer és bővítmények frissítése?

A WordPress rendszer és bővítmények frissítése nélkül sérülékenyek lehetnek a weboldalak a hackerek számára. A frissítések tartalmazhatnak biztonsági javításokat, amelyek segítenek megvédeni a webhelyet a kiberfenyegetések ellen.

Hogyan válasszak erős jelszavakat és aktiváljam a kétfaktoros azonosítást a WordPress weboldalamhoz?

Fontos erős és egyedi jelszavakat használni az adminisztrációs fiókokhoz, és aktiválni a kétfaktoros azonosítást a további védelem érdekében. Ez megnehezíti a hackerek számára a bejutást a weboldalhoz.

Miért fontos rendszeres biztonsági mentéseket készíteni a WordPress weboldalamról?

A rendszeres biztonsági mentések készítése lehetővé teszi számunkra, hogy esetleges incidens esetén visszaállítsuk a weboldalunkat, és megőrizzük az értékes tartalmakat és adatokat.

Hogyan válasszak megbízható bővítményeket és sablonokat a WordPress weboldalamhoz?

Mindig válasszunk minőségi és megbízható forrásokból származó bővítményeket és sablonokat, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy frissítik-e azokat a fejlesztők.

Miért fontos korlátozni a felhasználói jogosultságokat a WordPress weboldalamon?

A túlzott felhasználói jogosultságok növelhetik a weboldal kockázatát. Csak a szükséges jogosultságokat adjuk meg a felhasználóknak, hogy minimalizáljuk a potenciális támadási felületeket.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Saját weboldal, plugin-ek nélkül
Saját weboldal, plugin-ek nélkül

Saját weboldal, plugin-ek nélkül

Építsd fel a saját weboldaladat egyszerűen, pluginek és kompromiszumok nélkül!
Érdekel / Letöltöm