Wordpress vs. Webflow
Főoldal
>>
Blog
>>
WordPress és a kiberbiztonsági kockázatok
Olvasási idő:
3
perc
Publikálva:
2023-09-17

WordPress és a kiberbiztonsági kockázatok

A WordPress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer a világon, amelyet milliók használnak a weboldalak létrehozására és kezelésére. Azonban a WordPress is szembesülhet biztonsági kihívásokkal, amelyeket a felhasználóknak és a weboldal tulajdonosoknak figyelembe kell venniük. Ebben a cikkben bemutatjuk a WordPress kiberbiztonsági problémáit és megvizsgáljuk, hogyan lehet ezeket kezelni és minimalizálni.

A Wordpresszel szemben én általában a Webflow-t szoktam javasolni, webshopoknál pedig Spotify-t vagy az igényektől függően UNAS-t vagy Shoprentert. Ha többet szeretnél tudni a megfelelő digitális ökoszisztéma felépítéséről, vagy szeretnél egy átfogó, teljes képet kapni arról, milyen sok múlik azon, hogy megfelelő digitális ökoszisztémát alakíts ki a márkád, webshopod számára, akkor nézd meg a képzésemet a The Bright Academy oldalán!

1. Elavult verziók és bővítmények

Az egyik leggyakoribb biztonsági kockázat a WordPress verziók és a bővítmények elavultsága. Az elavult verziók és bővítmények sérülékenységeket hagyhatnak a rendszerben, amelyeket a hackerek kihasználhatnak. Ezért fontos a WordPress rendszer, valamint a bővítmények és sablonok rendszeres frissítése. A frissítések tartalmazhatnak biztonsági javításokat és védelmet nyújthatnak a legújabb kiberfenyegetések ellen.

2. Gyenge jelszavak és biztonsági beállítások

A gyenge jelszavak és a hiányos biztonsági beállítások könnyű célpontot jelenthetnek a hackerek számára. Fontos erős, egyedi jelszavakat használni az adminisztrációs fiókokhoz és a webhelyhez való belépéshez. Emellett ajánlott a kétfaktoros azonosítás beállítása és az alapvető biztonsági beállítások aktiválása, például a blokkolás ismert IP-címekről vagy a fájlok és adatbázis védelme.

3. Biztonsági mentés hiánya

A biztonsági mentés hiánya súlyos problémát jelenthet, ha a weboldal megtámadás vagy adatvesztés következik be. Mindig fontos rendszeres biztonsági mentéseket készíteni a weboldalról, hogy esetleges incidens esetén vissza tudjuk állítani a tartalmakat és az adatokat. A biztonsági mentések lehetőleg külső helyen vagy felhőszolgáltatásokban tárolódjanak, hogy védve legyenek a helyi támadásoktól vagy hardverhiba esetén.

4. Bővítmények és sablonok kockázata

A WordPress sok bővítményt és sablont kínál, amelyek segítenek a weboldalak testreszabásában és funkcionalitásának bővítésében. Azonban nem minden bővítmény vagy sablon megbízható. Válasszunk minőségi és megbízható forrásokból származó bővítményeket és sablonokat, és ellenőrizzük, hogy rendszeresen frissítik-e azokat a fejlesztők.

5. Hibás jogosultságok és túlzott felhasználói hozzáférés

A túlzott felhasználói jogosultságok és hozzáférés a weboldal kockázatát növelhetik. Csak a szükséges jogosultságokat adjuk meg a felhasználóknak, és korlátozzuk a hozzáférést az adminisztratív funkciókhoz. Rendszeresen ellenőrizzük és frissítsük a felhasználói fiókokat, és távolítsuk el az inaktív vagy fölösleges felhasználókat.

6. Weboldal monitorozás és biztonsági bővítmények

A weboldal monitorozása és biztonsági bővítmények használata segíthet a potenciális támadások vagy biztonsági problémák azonosításában és megelőzésében. A biztonsági bővítmények képesek figyelmeztetéseket küldeni a rendszerről vagy gyanús tevékenységekről, és képesek megakadályozni a támadásokat vagy automatikusan korrigálni a problémákat.

Összegzés

A WordPress remek lehetőséget nyújt a weboldalak létrehozására és kezelésére, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk a kiberbiztonsági kihívásokat. Fontos a WordPress rendszer és bővítmények rendszeres frissítése, erős jelszavak és biztonsági beállítások használata, rendszeres biztonsági mentések készítése, megbízható bővítmények és sablonok választása, a felhasználói jogosultságok korlátozása, valamint a weboldal monitorozása és biztonsági bővítmények használata. A megfelelő kiberbiztonsági gyakorlatok betartása lehetővé teszi számunkra, hogy biztonságban tartsuk weboldalunkat és megvédjük az értékes tartalmakat és adatokat.

Vagy válasz biztonságos, intgrált rendszert, mint a Webflow.

Ha pedig többet szeretnél tudni arról, hogyan építhetsz fel egészséges digitális ökoszisztémát a vállalkozásod köré, nézd meg a képzésemet a The Bright Academy oldalán!

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémával keresnek meg. Erre keresek megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on és a LinkedIn oldalalamon! 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Szólj hozzá te is a cikkhez!
Megnézem a kommenteket!
Kérdésed lenne? Írj nekem LinkedInen vagyfoglalj konzultációt most!
Igen, érdekel!
Kérdésed lenne? Írj nekem LinkedInen vagyfoglalj konzultációt most!
Konzultációt foglalok!
Ezeken a platformokon is megtalálsz:

👋Kapcsolat

Ha többet szeretnél tudni rólam, olvasd el ez azt oldalt, vagy dobj rám egy üzentet Linkedin-en, olvasd el a CV-m, készítettem egy saját "Linktree" oldalt is, itt minden fontos és friss anyagot megtalálsz!

Itt pedig meg találod a kötelező részt: Privacy Policy, Terms of Conditions, Impressum. Itt is megtalálsz még: Shoprenter, Clutch, Contra.
For English homepage please click here.

Török Balázs
Balázs Török
👨𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐠𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐬🚀
Eötvös Loránd University
View profile