Adatlekérésre alapozott mesterséges intellgienciák

Mi az a RAG? - Adatlekérésre alapozott mesterséges intellgienciák

Publikálva:
2024-07-24
Olvasási idő:
5
perc

Az adatlekérésre alapozott generálás, más néven RAG, egy olyan technika, amely kiterjeszti a generatív mesterséges intelligencia modellek pontosságát és megbízhatóságát külső forrásokból származó tények felhasználásával. Ez a módszer úgy működik, mint egy digitális kutatóasszisztens, amely releváns információkat gyűjt és integrál a mesterséges intelligencia válaszaiba, ezzel növelve azok tartalmi értékét és hitelességét.

A RAG alapjai

A RAG, vagyis az adatlekérésre alapozott generálás, egy újszerű módszer a generatív mesterséges intelligencia modellek fejlesztésére, amely külső adatforrásokból származó információk felhasználásával javítja azok teljesítményét. Ezáltal a modellek képesek pontosabb és megbízhatóbb válaszokat generálni, ami különösen hasznos, amikor specifikus, aktuális vagy mélyebb tudást igénylő témákban kérdeznek meg.

AI megoldások

Ha még nem sikerült beépítened a céges folyamataidba, marketingedbe a különböző mesterséges intelligencia megoldásokat, akkor nézd meg a különböző AI alapú marketinges esettanulmányaimat. Ezekből biztosan te is meríthetsz inspirációt, utána pedig nyugodtan keress fel LinkedIn üzenetben, ha valamelyik megoldás felkeltette az érdeklődésedet!

Így működik

A RAG technika lehetővé teszi a generatív mesterséges intelligencia szolgáltatások számára, hogy külső forrásokhoz csatlakozzanak, különösen azokhoz, amelyek gazdagok a legújabb műszaki részletekben. Ez a módszer forradalmasítja, hogy a mesterséges intelligencia modellek hogyan kezelik és integrálják az információkat, lehetővé téve számukra, hogy hiteles forrásokra hivatkozzanak, így növelve a felhasználók bizalmát.

Alkalmazása és előnyei

A RAG technika számos előnnyel rendelkezik, többek között könnyen implementálható, költséghatékony és lehetővé teszi a források gyors cseréjét. Ezek az előnyök új lehetőségeket nyitnak meg a vállalatok számára, hogy kihasználják a mesterséges intelligencia képességeit, például ügyféltámogatás, munkatársak képzése vagy fejlesztői produktivitás terén.

Hogyan tudok egy RAG -ot létrehozni?

Egy Retrieval-Augmented Generation (RAG) modell létrehozásához több lépést és technikai kompetenciát igényel. Az alábbiakban egy egyszerűsített útmutatót találhatsz a folyamatról:

1. Lépés: Meghatározás és tervezés

Először is tisztáznod kell, hogy milyen típusú kérdésekre szeretnéd, hogy a RAG modell válaszoljon és milyen adatforrásokat fog használni. Ez magában foglalhatja a belső adatbázisokat, nyílt hozzáférésű tudományos cikkeket, vagy bármilyen releváns információgyűjteményt.

2. Lépés: Adatforrások gyűjtése

Szerezd be és készítsd elő azokat az adatforrásokat, amelyeket a RAG modell használni fog. Ez magában foglalhatja az adatok tisztítását, előfeldolgozását és strukturálását egy olyan formátumban, amelyet a modell könnyen feldolgozhat.

3. Lépés: Eszközök és technológiák kiválasztása

Döntsd el, melyik mesterséges intelligencia és gépi tanulási keretrendszereket, könyvtárakat és eszközöket fogod használni. A RAG modellek létrehozásához gyakran használt eszközök közé tartozik a PyTorch, TensorFlow, valamint a Hugging Face Transformers könyvtár.

4. Lépés: Modell kialakítása

Alakítsd ki a generatív modellt, amely képes lesz a felhasználói kérdésekre válaszolni. Integráld a kiválasztott adatforrásokat, hogy a modell képes legyen információkat lekérni ezekből az adatbázisokból.

5. Lépés: Tanítás és finomhangolás

Tanítsd be a modellt a rendelkezésre álló adatokon. Ez magában foglalhatja a generatív modell előzetes tanítását egy nagy adathalmazon, majd finomhangolását a konkrét feladatra. A tanítási folyamat során teszteld a modell teljesítményét és hangold finomra az adatlekérési logikát.

6. Lépés: Tesztelés és értékelés

Értékeld a modell teljesítményét a relevancia, pontosság és megbízhatóság szempontjából. Végezz teszteket valós felhasználói kérdésekkel, hogy láthasd, milyen jól teljesít a modell az információlekérésben és válaszgenerálásban.

7. Lépés: Implementáció és továbbfejlesztés

Implementáld a RAG modellt a célrendszerbe és teszteld annak integrációját. Gyűjts visszajelzéseket a felhasználóktól és folyamatosan fejleszd tovább a modellt a jobb teljesítmény érdekében.

Összefoglaló

Az adatlekérésre alapozott generálás, vagy RAG, egy innovatív technika, amely jelentősen javítja a generatív mesterséges intelligencia modellek pontosságát és megbízhatóságát külső adatforrások felhasználásával. Ennek köszönhetően a modellek képesek pontosabb, részletesebb és hitelesebb válaszokat adni, ami növeli a felhasználók bizalmát és elégedettségét. A RAG alkalmazása széles körű lehetőségeket nyit meg különböző iparágakban és tevékenységekben.

SEO megoldások AI segítségével

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha érdekelnek kreatív SEO AI alapú megoldások, amik valódi értéket adnak a te webshopod számára is, ne hagyd ki ezt az adatokat is tartalmazó AI SEO esettanulmányomat! Ha pedig a ChatGPT-t szeretnéd jobban megismerni, hogy miben segítheti a te vállalkozásodat is, nézd meg a ChatGPT magyarul kurzusomat!

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnál nekem, jelölj be LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Miért fontos a RAG a generatív mesterséges intelligenciában?

A RAG fontossága abban rejlik, hogy lehetővé teszi a mesterséges intelligencia modellek számára, hogy hiteles és aktuális információkat integráljanak válaszaikba, ezzel növelve a válaszok pontosságát és megbízhatóságát.

Hogyan működik az adatlekérésre alapozott generálás?

A RAG folyamat során a mesterséges intelligencia modell külső adatbázisokból kér le információkat, amelyek relevánsak a felhasználó által feltett kérdésre. Ezeket az információkat integrálja a generált válaszokba, ezzel növelve azok tartalmi értékét.

Milyen előnyökkel jár a RAG alkalmazása?

A RAG alkalmazásának előnyei közé tartozik a válaszok megbízhatóságának és pontosságának növelése, a felhasználói bizalom erősítése, valamint a modellek rugalmasságának és adaptív képességének javítása külső források dinamikus integrálásával.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Most nem találtam ilyet!
Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján
Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján

Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján

Videós segítséggel és rögtön használható akciótervvel kapsz kézhez egy SEO auditot, amivel így rögtön javíthatod a weboldalad SEO-ját!
Érdekel / Letöltöm