Hol tart ma az AI és mire számíthatunk 2024-ben?

Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
8
perc
ChatGPT 5 használata magyarul

Mi jön 2024-ben és 2025-ben?

2023 arról szólt, hogy mindenki elkezdte használi a különböző megoldásokat, azonban a következő években az AI programok még inkább a mindennapjaink részét fogják képezni, egyre különfélébb módon és egyre mélyebben átitatják majd azokat. Összegyűjtöttünk pár eszközt és gondolatot, hogy mikre érdemes figyelni idén. Íme néhány:

Perplexity

A Perplexity egy mesterséges intelligencia alapú eszköz, amit használhatsz a mindennapi kérdéseid megválaszolására, ugyanúgy, mint a ChatGPT-t. Azonban ez abban különbözik, hogy minőségi adatbázisokban és szakmai oldalakon keres válaszokat és adatot a kérdéseid megválaszolásához, és ezeket szépen le is hivatkozza. Ez azoknak nyújthat segítséget, akiknek részletes, forrásalapú információra van szükségük kutatási vagy tudományos célokra.

Az oldal nem csak angolul tud válaszolni kérdéseidre, így ha csak magyarul beszélsz, nem kell fordító alkalmazásokat használnod a program kezeléséhez.

Emellett a Perplexity AI lehetőséget kínál a személyre szabásra és testreszabásra is. Szabadon beállíthatod a generált tartalom hosszát, stílusát és még a kulcsszavakat is, amelyek alapján a mesterséges intelligencia dolgozik. 

Descript

A Descript alapvetően egy videóvágó eszköz, azonban teljesen máshogy működik, mint ahogy korábban egy vágóprogramot, például a Premier Pro-t használtuk. Itt nem az elkészült videós anyagot, hanem a szöveget vághatjuk. A rendszer ugyanis a felvett anyagban található beszédet szöveggé alakítja, scripteli, és ezt a szöveges anyagot vághatjuk.

Ez sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszi a podcast-ek és YouTube-csatornák gyártását, szerkesztését.

Ennek köszönhetően a rendszer nagyon precízen dolgozik a hanggal és jól tudja értelmezni is azt, így könnyen generálhatunk vele mi is saját hanganyagokat, mesterségesen. Ehhez elég "csak" a saját hangmintánkat röggzítni a rendszerben, majd ez alapján már könnyen generálhatunk hanganyagokat a saját hangunkkal, akár különböző nyelveken is.

ChatGPT

A ChatGPT 2022 végén terjedt el szélesebb körben és 2023-ban kezdték el nagymértékben használni nemzetközi és hazai szinten is. Ha még nem kezdted el használni, akkor itt van egy gyorstalpaló, magyar nyelvű és gyakorlatorientált kurzus, ezzel megismerheted a ChatGPT-t olyan szinten, hogy az a mindennapokban segítse a munkádat. 

A ChatGPT NEM használata, szerintem hatalmas hátrányt okozhat számodra a versenytársaiddal szemben, egy ilyen kurzus, vagy legalábbis a program megfelelő használata viszont versenyelőnyt biztosíthat a számodra.

Fontos megérteni a használat során azt is, hogy mi is pontosan a ChatGPT. Ez egy nagy nyelvi modell, aminek a használatát egyszerűen úgy lehet elmagyarázni, hogy letöltötték az internetet, ezt megtanították a ChatGPT-nek, ő pedig nagyon pontosan meg tudja mondani ez alapján, hogy az adott szövegben mi lesz a következő szó.

Emellett a program, amely az intelligens gépi tanulás erejét ötvözi az emberi beszélgetésekkel, ami annyit tesz, hogy a ChatGPT-vel életszerű és értelmes beszélgetéseket folytathatsz, miközben az internet segítségével minden információt meg tud neked adni, amire szükséged lehet. S eközben a program folyamatosan tanul a felhasználókkal folytatott beszélgetésekből, hogy jobban és jobban emberibbnek tűnjön a beszélgetés ember és gép között.

De van még pár fontos kérdés ezzel kapcsolatban:

Mi a különbség az OpenAI és a ChatGPT között?

  • Az OpenAI egy mesterséges intelligenciára szakosodott kutatóintézet, melynek több különböző projektje és terméke van. Ezen projektek közé tartozik a GPT (Generative Pre-trained Transformer) sorozat, amelyekről hamarosan beszélni fogunk.
  • A ChatGPT pedig egy konkrét program, amely az előbb leírtak alapján arra lett kialakítva, hogy a felhasználók egy mesterséges intelligenciával segítségével tudjanak szöveges és/vagy beszédalapú kommunikációban feladatokat, utasításokat adni ennek a mesterséges intelligenciának. 

ChatGPT Plus

A ChatGPT Plus, a ChatGPT előfizetéses megoldása. Ez havi 20 dollárba kerül, ezért pedig jobb, pontosabb válaszokat kaphatunk, vagy akár gyorsabban, mint a ChatGPT felletén keresztül. Emellett fontos még, hogy az API használata, csak így érhető el, ez pedig remek lehetőségeket nyit meg nekünk. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasnod, hogyan optimalizáltuk le egy közepes webshop 5000 oldalát ennek segítségével, itt pedig egy korábbi, hasonló esettanulmány, több mint egy éves adatokkal, utánkövetéssel.

Fontos megérteni, miért kér ezért pénzt a ChatGPT mögött álló OpenAI, hogy ezért miért kell fizetnünk. Azok a kérdések, feladatok, amiket oda adunk a ChatGPT-nek, sokkal nagyobb számítási kapacitást igényel a megválaszolásuk, mint amit a Google tesz a találati listája összeállításához. Ez pénzbe kerül, és ezért készült el a fizetős verzió a ChatGPT-hez, ahogy szinte valamennyi mesterséges intelligencia megoldás fizetős. 

ChatGPT 4

Ez az újabb verziója a ChatGPT-nek, egy új, még fejlettebb algoritmust használ, amely lehetővé teszi a rendszer számára, hogy még érzékenyebb és kontextusban értelmezett válaszokat adjon a felhasználóknak. Az előző modellekkel szemben már interneten is kereshetünk vele, illetve önmagában is sokkal nagyobb és aktuálisabb adatbázissal rendelkezik, mint a 3.5.

Csak előfizetéssel érhető el.

ChatGPT 5

A ChatGPT 5 még egy megjelent verzió. Előreláthatóan 2024 nyarán jelenik meg, azonban azt még nem lehet tudni, hogy publikusan is elérhető lesz, vagy csak kevesek számára lesz hozzáférhető. Valószínűleg egyre több ilyen megoldás érkezik majd, ami csak cégek, vagy cégek egy szűk csoportja számára lesz licencelhető, és publikusan nem lesz elérhető.

A ChatGPT 5 kapcsán, és idén egyre több olyan kifejezéssel fogunk majd találkozni mint a RAG vagy az AGI - ezekkel kapcsolatban is írtunk má cikkeket:

Mesterséges intelligencia megoldások cégeknek

Ha még nem sikerült beépítened a céges folyamataidba, marketingedbe a különböző mesterséges intelligencia megoldásokat, akkor nézd meg a különböző AI alapú marketinges esettanulmányaimat. Ezekből biztosan te is meríthetsz inspirációt, utána pedig nyugodtan keress fel LinkedIn üzenetben, ha valamelyik megoldás felkeltette az érdeklődésedet!

Gemini

A Gemini (korábban Bard) a Google által kifejlesztett, nagy nyelvi modellekre épülő program. Célja, hogy a mesterséges intelligencia erejét kihasználva segítse az embereket a mindennapi feladataikban és céljaik elérésében, hasonlóan ChatGPT-hez.

Amikor telefont vásárolunk, mindig a nagyobb megapixeles telefont választjuk, legyen jó a kamera, a képernyő, legyen minden minél nagyobb. A ChatGPT és a Gemini között is lehet különböző metrikákban pozitívakat és negatívakat találni egyik rendszerre vagy a másikra. Azt érdemes használnod, amelyik jobban "kézre esik".

Amennyiben a céged "Google"-ös környezetben dolgozik, és hosszabb távon terveztek különböző folyamatokat tervezni a mesterséges intelligenciával, akkor érdeme megfontolni ez előtt, hogy melyik modellt, melyik előfizetési konstrukciót kezditek el használni, melyik szolgáltatónál. Microsoft-os környezetben, érdemes lehet a Bing/CoPilot verziót is számításba venni. Ahogy azt is, hogy külön klasszikus fejlesztést, vagy "csak" digiális marketinget, AI programozást irgényel a rendszer felépítése.

TwelveLabs

A TwelveLabs egy olyan programon dolgozik, amely a videók mély, AI alapú elemzésére specializálódott. Külön modellt hoztak létre arra, hogy tetszőleges videókban, tetszőleges kérdéseket tudjon megválaszolni a rendszer, mindezt nagyon hatékonyan. Ennek az alkalmazása nagyon messzire vezet, példaként azt szoktam említeni, hogy meg lehet tőle kérdezni (a videós anyagok betáplálása után, mondjuk egy Forma 1-es futam esetében), hogy melyik körben rontotta el a Ferrari a stratégiáját. Vagy hogy ki zuhant bele a Végzet hegyébe a Gyűrűk Ura harmadik részében, vagy ez hanyadik percben történt?

‍Rewind

A ReWind egy régi és általános problémára hozza be a mesterséges intelligenciát megoldásul, ez pedig a személyi asszisztencia. A ReWind ugyanis "ránk kötve" képes arra, hogy megválaszoljon olyan kérdéseket, hogy mikorra is kellett volna foglalnom asztalt XY ügyféllel és hova. A rendszer ugyanis rögzíti, értelmezi és kereshetővé teszi a mindennapjainkat, így könnyen meg tudja mondani majd, hogy mi volt az a kellemes heavy metal szám, amit a barátokkal a Ligetben piknikezés közben hallgattunk a hétvégén. De ugyan így - megfelelő jogosultságok megadása mellett -, hozzáférhet és támogathat minket a különböző online megbeszéléseken, és azokat követően is.

Synthesia

A Synthesia egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver, amely videókat hoz létre valósághű avatárokkal. A programot a londoni székhelyű Synthesia AI fejlesztette ki.

Ezzel a programmal 3D avatárokat hozhatsz létre, amiket testreszabhatunk, hogy a számunkra kívánt megjelenést és hangzást érhessük el. Valamint animációt is készíthetünk ezeknek az avatároknak a felhasználásával.

Ezen túl a Synthesia bármilyen szöveget hanggá, valamint videóvá tudja neked alakítani,magyar nyelven is.

Sora

A Sora a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI egyik legújabb projektje. Ebben - a YouTube adataid, videóit felhasználva - készítettek egy olyan modellt, amivel promptokkal generáltathatunk videókat. Ezt még nem tudjuk kipróbálni, és ahogy fent is írtuk, előfordulhat, hogy nem is válik publikussá, legalábbis esély van erre is. Azonban érdemes tudatában lenni annak, hogy mire képes már a mesterséges intelligencia.

Claude II

A Claude II a Google saját képgenerálásra kifejlesztett eszköze - ahogy az OpenAI-nak a Dall-e. Ezt használva sokféle művészeti stílusban tudsz képeket létrehozni, többek között klasszikus festmény formájában, vagy akár modern grafikaként. Valamint különböző hangulatokat is képes festeni a képekre békéstől a titokzatosan keresztül a vidám légkörben.

Összefoglalás

Manapság a mesterséges intelligencia korában rengeteg féleképpen megkímélheted magad egyes munkafolyamattól. Ezekkel a programokkal időt spórolhatsz, produktívabb lehetsz a mindennapi feladatok rengetegében, valamint pár kattintással meg is növelheted a forgalmad. Az AI platformokat arra is használhatod, hogy olyan problémákat oldj meg, amelyek egy embernek nem, vagy több idő alatt sikerülne. Valamint azt fontos megjegyezni, hogy az AI programok sem tökéletesek, így néha előfordulhat,hogy hibát véthetnek. Ezért is fontos, hogy az AI-t felelősségteljesen használjuk és emberi felügyelet mellett alkalmazzuk.

A mesterséges intelligencia használata a mindennapokban

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy milyen módon tudja gyorsítani és hatékonyabbá tenni a mindennapjaidat a mesterséges intelligencia, akkor érdemes megnézned a ChatGPT magyarul kurzusomat. Vagy követned a LinkedIn oldalamat, ahol rendszeresen írok mesterséges intelligencia témákról is. Ha pedig többet olvasnál ebben a témában, nézd meg a kreatív SEO AI alapú megoldások oldalamat, illetve a vállalatoknak szóló mesterséges intelligenciával foglalkozó gyűjtőoldalamat.

- -✁- - - - - -  - - - - - 

‍Gyakori kérdések

Miben segíthet egy mesterséges intelligencia alapú eszköz, mint a Perplexity vagy a ChatGPT?

Egy mesterséges intelligencia alapú eszköz képes a felhasználók kérdéseire részletes, forrásalapú válaszokat adni, segítve ezzel a kutatást, tanulást és a szakmai tartalom előállítását. Emellett lehetőséget nyújtanak a személyre szabásra és a testreszabásra, így a felhasználók beállíthatják a generált tartalom hosszát, stílusát és a kulcsszavakat, amelyek alapján az AI rendszer dolgozik. Ezen eszközök használata időtakarékosságot és hatékonyságnövekedést eredményezhet a munkafolyamatokban.

Hogyan tudok hozzáférni és használni AI alapú eszközöket, mint a Descript vagy a Synthesia?

Az AI alapú eszközöket általában a fejlesztők weboldaláról lehet elérni, ahol regisztráció és előfizetés után azonnal használhatóvá válnak. Sok eszköz ingyenes próbaverziót kínál, így a felhasználók kipróbálhatják a szolgáltatást vásárlás előtt. Az eszközök használata általában intuitív, a felhasználói interfész és a segédanyagok, útmutatók segítségével könnyen elsajátítható a kezelésük.

Milyen előnyökkel és kihívásokkal jár az AI eszközök használata?

Az AI eszközök használatának számos előnye van, többek között az időmegtakarítás, a munkafolyamatok automatizálása, és a kreatív tartalomgyártás új lehetőségeinek megnyitása. Azonban kihívásokkal is járhat, mint például a pontos és releváns válaszok megtalálása specifikus kérdésekre, vagy a mesterséges intelligencia által generált tartalom etikai és jogi kérdései. Fontos, hogy a felhasználók felelősségteljesen használják ezeket az eszközöket, és tudatosak legyenek a generált tartalom hitelességével és pontosságával kapcsolatos korlátokról.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
No items found.
Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján
Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján

Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján

Videós segítséggel és rögtön használható akciótervvel kapsz kézhez egy SEO auditot, amivel így rögtön javíthatod a weboldalad SEO-ját!
Érdekel / Letöltöm