Hol tart ma az AI és mire számíthatunk 2024-ben?

Publik√°lva:
2024-04-29
Olvas√°si idŇĎ:
8
perc
ChatGPT 5 haszn√°lata magyarul

Mi jön 2024-ben és 2025-ben?

2023 arr√≥l sz√≥lt, hogy mindenki elkezdte haszn√°li a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ megold√°sokat, azonban a k√∂vetkezŇĎ √©vekben az AI programok m√©g ink√°bb a mindennapjaink r√©sz√©t fogj√°k k√©pezni, egyre k√ľl√∂nf√©l√©bb m√≥don √©s egyre m√©lyebben √°titatj√°k majd azokat. √ĖsszegyŇĪjt√∂tt√ľnk p√°r eszk√∂zt √©s gondolatot, hogy mikre √©rdemes figyelni id√©n. √ćme n√©h√°ny:

Perplexity

A Perplexity egy mesters√©ges intelligencia alap√ļ eszk√∂z, amit haszn√°lhatsz a mindennapi k√©rd√©seid megv√°laszol√°s√°ra, ugyan√ļgy, mint a ChatGPT-t. Azonban ez abban k√ľl√∂nb√∂zik, hogy minŇĎs√©gi adatb√°zisokban √©s szakmai oldalakon keres v√°laszokat √©s adatot a k√©rd√©seid megv√°laszol√°s√°hoz, √©s ezeket sz√©pen le is hivatkozza. Ez azoknak ny√ļjthat seg√≠ts√©get, akiknek r√©szletes, forr√°salap√ļ inform√°ci√≥ra van sz√ľks√©g√ľk kutat√°si vagy tudom√°nyos c√©lokra.

Az oldal nem csak angolul tud válaszolni kérdéseidre, így ha csak magyarul beszélsz, nem kell fordító alkalmazásokat használnod a program kezeléséhez.

Emellett a Perplexity AI lehetŇĎs√©get k√≠n√°l a szem√©lyre szab√°sra √©s testreszab√°sra is. Szabadon be√°ll√≠thatod a gener√°lt tartalom hossz√°t, st√≠lus√°t √©s m√©g a kulcsszavakat is, amelyek alapj√°n a mesters√©ges intelligencia dolgozik.¬†

Descript

A Descript alapvetŇĎen egy vide√≥v√°g√≥ eszk√∂z, azonban teljesen m√°shogy mŇĪk√∂dik, mint ahogy kor√°bban egy v√°g√≥programot, p√©ld√°ul a Premier Pro-t haszn√°ltuk. Itt nem az elk√©sz√ľlt vide√≥s anyagot, hanem a sz√∂veget v√°ghatjuk. A rendszer ugyanis a felvett anyagban tal√°lhat√≥ besz√©det sz√∂vegg√© alak√≠tja, scripteli, √©s ezt a sz√∂veges anyagot v√°ghatjuk.

Ez sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszi a podcast-ek és YouTube-csatornák gyártását, szerkesztését.

Ennek k√∂sz√∂nhetŇĎen a rendszer nagyon prec√≠zen dolgozik a hanggal √©s j√≥l tudja √©rtelmezni is azt, √≠gy k√∂nnyen gener√°lhatunk vele mi is saj√°t hanganyagokat, mesters√©gesen. Ehhez el√©g "csak" a saj√°t hangmint√°nkat r√∂ggz√≠tni a rendszerben, majd ez alapj√°n m√°r k√∂nnyen gener√°lhatunk hanganyagokat a saj√°t hangunkkal, ak√°r k√ľl√∂nb√∂zŇĎ nyelveken is.

ChatGPT

A ChatGPT 2022 v√©g√©n terjedt el sz√©lesebb k√∂rben √©s 2023-ban kezdt√©k el nagym√©rt√©kben haszn√°lni nemzetk√∂zi √©s hazai szinten is. Ha m√©g nem kezdted el haszn√°lni, akkor itt van egy gyorstalpal√≥, magyar nyelvŇĪ √©s gyakorlatorient√°lt kurzus, ezzel megismerheted a ChatGPT-t olyan szinten, hogy az a mindennapokban seg√≠tse a munk√°dat.¬†

A ChatGPT NEM haszn√°lata, szerintem hatalmas h√°tr√°nyt okozhat sz√°modra a versenyt√°rsaiddal szemben, egy ilyen kurzus, vagy legal√°bbis a program megfelelŇĎ haszn√°lata viszont versenyelŇĎnyt biztos√≠that a sz√°modra.

Fontos meg√©rteni a haszn√°lat sor√°n azt is, hogy mi is pontosan a ChatGPT. Ez egy nagy nyelvi modell, aminek a haszn√°lat√°t egyszerŇĪen √ļgy lehet elmagyar√°zni, hogy let√∂lt√∂tt√©k az internetet, ezt megtan√≠tott√°k a ChatGPT-nek, ŇĎ pedig nagyon pontosan meg tudja mondani ez alapj√°n, hogy az adott sz√∂vegben mi lesz a k√∂vetkezŇĎ sz√≥.

Emellett a program, amely az intelligens g√©pi tanul√°s erej√©t √∂tv√∂zi az emberi besz√©lget√©sekkel, ami annyit tesz, hogy a ChatGPT-vel √©letszerŇĪ √©s √©rtelmes besz√©lget√©seket folytathatsz, mik√∂zben az internet seg√≠ts√©g√©vel minden inform√°ci√≥t meg tud neked adni, amire sz√ľks√©ged lehet. S ek√∂zben a program folyamatosan tanul a felhaszn√°l√≥kkal folytatott besz√©lget√©sekbŇĎl, hogy jobban √©s jobban emberibbnek tŇĪnj√∂n a besz√©lget√©s ember √©s g√©p k√∂z√∂tt.

De van még pár fontos kérdés ezzel kapcsolatban:

Mi a k√ľl√∂nbs√©g az OpenAI √©s a ChatGPT k√∂z√∂tt?

  • Az OpenAI egy mesters√©ges intelligenci√°ra szakosodott kutat√≥int√©zet, melynek t√∂bb k√ľl√∂nb√∂zŇĎ projektje √©s term√©ke van. Ezen projektek k√∂z√© tartozik a GPT (Generative Pre-trained Transformer) sorozat, amelyekrŇĎl hamarosan besz√©lni fogunk.
  • A ChatGPT pedig egy konkr√©t program, amely az elŇĎbb le√≠rtak alapj√°n arra lett kialak√≠tva, hogy a felhaszn√°l√≥k egy mesters√©ges intelligenci√°val seg√≠ts√©g√©vel tudjanak sz√∂veges √©s/vagy besz√©dalap√ļ kommunik√°ci√≥ban feladatokat, utas√≠t√°sokat adni ennek a mesters√©ges intelligenci√°nak.¬†

ChatGPT Plus

A ChatGPT Plus, a ChatGPT elŇĎfizet√©ses megold√°sa. Ez havi 20 doll√°rba ker√ľl, ez√©rt pedig jobb, pontosabb v√°laszokat kaphatunk, vagy ak√°r gyorsabban, mint a ChatGPT fellet√©n kereszt√ľl. Emellett fontos m√©g, hogy az API haszn√°lata, csak √≠gy √©rhetŇĎ el, ez pedig remek lehetŇĎs√©geket nyit meg nek√ľnk. Ezzel kapcsolatban √©rdemes elolvasnod, hogyan optimaliz√°ltuk le egy k√∂zepes webshop 5000 oldal√°t ennek seg√≠ts√©g√©vel, itt pedig egy kor√°bbi, hasonl√≥ esettanulm√°ny, t√∂bb mint egy √©ves adatokkal, ut√°nk√∂vet√©ssel.

Fontos meg√©rteni, mi√©rt k√©r ez√©rt p√©nzt a ChatGPT m√∂g√∂tt √°ll√≥ OpenAI, hogy ez√©rt mi√©rt kell fizetn√ľnk. Azok a k√©rd√©sek, feladatok, amiket oda adunk a ChatGPT-nek, sokkal nagyobb sz√°m√≠t√°si kapacit√°st ig√©nyel a megv√°laszol√°suk, mint amit a Google tesz a tal√°lati list√°ja √∂ssze√°ll√≠t√°s√°hoz. Ez p√©nzbe ker√ľl, √©s ez√©rt k√©sz√ľlt el a fizetŇĎs verzi√≥ a ChatGPT-hez, ahogy szinte valamennyi mesters√©ges intelligencia megold√°s fizetŇĎs.¬†

ChatGPT 4

Ez az √ļjabb verzi√≥ja a ChatGPT-nek, egy √ļj, m√©g fejlettebb algoritmust haszn√°l, amely lehetŇĎv√© teszi a rendszer sz√°m√°ra, hogy m√©g √©rz√©kenyebb √©s kontextusban √©rtelmezett v√°laszokat adjon a felhaszn√°l√≥knak. Az elŇĎzŇĎ modellekkel szemben m√°r interneten is kereshet√ľnk vele, illetve √∂nmag√°ban is sokkal nagyobb √©s aktu√°lisabb adatb√°zissal rendelkezik, mint a 3.5.

Csak elŇĎfizet√©ssel √©rhetŇĎ el.

ChatGPT 5

A ChatGPT 5 m√©g egy megjelent verzi√≥. ElŇĎrel√°that√≥an 2024 nyar√°n jelenik meg, azonban azt m√©g nem lehet tudni, hogy publikusan is el√©rhetŇĎ lesz, vagy csak kevesek sz√°m√°ra lesz hozz√°f√©rhetŇĎ. Val√≥sz√≠nŇĪleg egyre t√∂bb ilyen megold√°s √©rkezik majd, ami csak c√©gek, vagy c√©gek egy szŇĪk csoportja sz√°m√°ra lesz licencelhetŇĎ, √©s publikusan nem lesz el√©rhetŇĎ.

A ChatGPT 5 kapcsán, és idén egyre több olyan kifejezéssel fogunk majd találkozni mint a RAG vagy az AGI - ezekkel kapcsolatban is írtunk má cikkeket:

Mesterséges intelligencia megoldások cégeknek

Ha m√©g nem siker√ľlt be√©p√≠tened a c√©ges folyamataidba, marketingedbe a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mesters√©ges intelligencia megold√°sokat, akkor n√©zd meg a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ AI alap√ļ marketinges esettanulm√°nyaimat. EzekbŇĎl biztosan te is mer√≠thetsz inspir√°ci√≥t, ut√°na pedig nyugodtan keress fel LinkedIn √ľzenetben, ha valamelyik megold√°s felkeltette az √©rdeklŇĎd√©sedet!

‚Äć

Gemini

A Gemini (kor√°bban Bard) a Google √°ltal kifejlesztett, nagy nyelvi modellekre √©p√ľlŇĎ program. C√©lja, hogy a mesters√©ges intelligencia erej√©t kihaszn√°lva seg√≠tse az embereket a mindennapi feladataikban √©s c√©ljaik el√©r√©s√©ben, hasonl√≥an ChatGPT-hez.

Amikor telefont v√°s√°rolunk, mindig a nagyobb megapixeles telefont v√°lasztjuk, legyen j√≥ a kamera, a k√©pernyŇĎ, legyen minden min√©l nagyobb. A ChatGPT √©s a Gemini k√∂z√∂tt is lehet k√ľl√∂nb√∂zŇĎ metrik√°kban pozit√≠vakat √©s negat√≠vakat tal√°lni egyik rendszerre vagy a m√°sikra. Azt √©rdemes haszn√°lnod, amelyik jobban "k√©zre esik".

Amennyiben a c√©ged "Google"-√∂s k√∂rnyezetben dolgozik, √©s hosszabb t√°von terveztek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ folyamatokat tervezni a mesters√©ges intelligenci√°val, akkor √©rdeme megfontolni ez elŇĎtt, hogy melyik modellt, melyik elŇĎfizet√©si konstrukci√≥t kezditek el haszn√°lni, melyik szolg√°ltat√≥n√°l. Microsoft-os k√∂rnyezetben, √©rdemes lehet a Bing/CoPilot verzi√≥t is sz√°m√≠t√°sba venni. Ahogy azt is, hogy k√ľl√∂n klasszikus fejleszt√©st, vagy "csak" digi√°lis marketinget, AI programoz√°st irg√©nyel a rendszer fel√©p√≠t√©se.

TwelveLabs

A TwelveLabs egy olyan programon dolgozik, amely a vide√≥k m√©ly, AI alap√ļ elemz√©s√©re specializ√°l√≥dott. K√ľl√∂n modellt hoztak l√©tre arra, hogy tetszŇĎleges vide√≥kban, tetszŇĎleges k√©rd√©seket tudjon megv√°laszolni a rendszer, mindezt nagyon hat√©konyan. Ennek az alkalmaz√°sa nagyon messzire vezet, p√©ldak√©nt azt szoktam eml√≠teni, hogy meg lehet tŇĎle k√©rdezni (a vide√≥s anyagok bet√°pl√°l√°sa ut√°n, mondjuk egy Forma 1-es futam eset√©ben), hogy melyik k√∂rben rontotta el a Ferrari a strat√©gi√°j√°t. Vagy hogy ki zuhant bele a V√©gzet hegy√©be a GyŇĪrŇĪk Ura harmadik r√©sz√©ben, vagy ez hanyadik percben t√∂rt√©nt?

‚ÄćRewind

A ReWind egy r√©gi √©s √°ltal√°nos probl√©m√°ra hozza be a mesters√©ges intelligenci√°t megold√°sul, ez pedig a szem√©lyi asszisztencia. A ReWind ugyanis "r√°nk k√∂tve" k√©pes arra, hogy megv√°laszoljon olyan k√©rd√©seket, hogy mikorra is kellett volna foglalnom asztalt XY √ľgyf√©llel √©s hova. A rendszer ugyanis r√∂gz√≠ti, √©rtelmezi √©s kereshetŇĎv√© teszi a mindennapjainkat, √≠gy k√∂nnyen meg tudja mondani majd, hogy mi volt az a kellemes heavy metal sz√°m, amit a bar√°tokkal a Ligetben piknikez√©s k√∂zben hallgattunk a h√©tv√©g√©n. De ugyan √≠gy - megfelelŇĎ jogosults√°gok megad√°sa mellett -, hozz√°f√©rhet √©s t√°mogathat minket a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ online megbesz√©l√©seken, √©s azokat k√∂vetŇĎen is.

‚Äć

Synthesia

A Synthesia egy mesters√©ges intelligenci√°n alapul√≥ szoftver, amely vide√≥kat hoz l√©tre val√≥s√°ghŇĪ avat√°rokkal. A programot a londoni sz√©khelyŇĪ Synthesia AI fejlesztette ki.

Ezzel a programmal 3D avat√°rokat hozhatsz l√©tre, amiket testreszabhatunk, hogy a sz√°munkra k√≠v√°nt megjelen√©st √©s hangz√°st √©rhess√ľk el. Valamint anim√°ci√≥t is k√©sz√≠thet√ľnk ezeknek az avat√°roknak a felhaszn√°l√°s√°val.

Ezen t√ļl a Synthesia b√°rmilyen sz√∂veget hangg√°, valamint vide√≥v√° tudja neked alak√≠tani,magyar nyelven is.

Sora

A Sora a ChatGPT-t is fejlesztŇĎ OpenAI egyik leg√ļjabb projektje. Ebben - a YouTube adataid, vide√≥it felhaszn√°lva - k√©sz√≠tettek egy olyan modellt, amivel promptokkal gener√°ltathatunk vide√≥kat. Ezt m√©g nem tudjuk kipr√≥b√°lni, √©s ahogy fent is √≠rtuk, elŇĎfordulhat, hogy nem is v√°lik publikuss√°, legal√°bbis es√©ly van erre is. Azonban √©rdemes tudat√°ban lenni annak, hogy mire k√©pes m√°r a mesters√©ges intelligencia.

Claude II

A Claude II a Google saj√°t k√©pgener√°l√°sra kifejlesztett eszk√∂ze - ahogy az OpenAI-nak a Dall-e. Ezt haszn√°lva sokf√©le mŇĪv√©szeti st√≠lusban tudsz k√©peket l√©trehozni, t√∂bbek k√∂z√∂tt klasszikus festm√©ny form√°j√°ban, vagy ak√°r modern grafikak√©nt. Valamint k√ľl√∂nb√∂zŇĎ hangulatokat is k√©pes festeni a k√©pekre b√©k√©stŇĎl a titokzatosan kereszt√ľl a vid√°m l√©gk√∂rben.

√Ėsszefoglal√°s

Manaps√°g a mesters√©ges intelligencia kor√°ban rengeteg f√©lek√©ppen megk√≠m√©lheted magad egyes munkafolyamatt√≥l. Ezekkel a programokkal idŇĎt sp√≥rolhatsz, produkt√≠vabb lehetsz a mindennapi feladatok rengeteg√©ben, valamint p√°r kattint√°ssal meg is n√∂velheted a forgalmad. Az AI platformokat arra is haszn√°lhatod, hogy olyan probl√©m√°kat oldj meg, amelyek egy embernek nem, vagy t√∂bb idŇĎ alatt siker√ľlne. Valamint azt fontos megjegyezni, hogy az AI programok sem t√∂k√©letesek, √≠gy n√©ha elŇĎfordulhat,hogy hib√°t v√©thetnek. Ez√©rt is fontos, hogy az AI-t felelŇĎss√©gteljesen haszn√°ljuk √©s emberi fel√ľgyelet mellett alkalmazzuk.

A mesterséges intelligencia használata a mindennapokban

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - -¬†

Ha t√∂bbet szeretn√©l tudni arr√≥l, hogy milyen m√≥don tudja gyors√≠tani √©s hat√©konyabb√° tenni a mindennapjaidat a mesters√©ges intelligencia, akkor √©rdemes megn√©zned a ChatGPT magyarul kurzusomat. Vagy k√∂vetned a LinkedIn oldalamat, ahol rendszeresen √≠rok mesters√©ges intelligencia t√©m√°kr√≥l is. Ha pedig t√∂bbet olvasn√°l ebben a t√©m√°ban, n√©zd meg a kreat√≠v SEO AI alap√ļ megold√°sok oldalamat, illetve a v√°llalatoknak sz√≥l√≥ mesters√©ges intelligenci√°val foglalkoz√≥ gyŇĪjtŇĎoldalamat.

- -‚úĀ- - - - - -¬† - - - - -¬†

‚Äć

‚ÄćGyakori k√©rd√©sek

Miben seg√≠thet egy mesters√©ges intelligencia alap√ļ eszk√∂z, mint a Perplexity vagy a ChatGPT?

Egy mesters√©ges intelligencia alap√ļ eszk√∂z k√©pes a felhaszn√°l√≥k k√©rd√©seire r√©szletes, forr√°salap√ļ v√°laszokat adni, seg√≠tve ezzel a kutat√°st, tanul√°st √©s a szakmai tartalom elŇĎ√°ll√≠t√°s√°t. Emellett lehetŇĎs√©get ny√ļjtanak a szem√©lyre szab√°sra √©s a testreszab√°sra, √≠gy a felhaszn√°l√≥k be√°ll√≠thatj√°k a gener√°lt tartalom hossz√°t, st√≠lus√°t √©s a kulcsszavakat, amelyek alapj√°n az AI rendszer dolgozik. Ezen eszk√∂z√∂k haszn√°lata idŇĎtakar√©koss√°got √©s hat√©konys√°gn√∂veked√©st eredm√©nyezhet a munkafolyamatokban.

Hogyan tudok hozz√°f√©rni √©s haszn√°lni AI alap√ļ eszk√∂z√∂ket, mint a Descript vagy a Synthesia?

Az AI alap√ļ eszk√∂z√∂ket √°ltal√°ban a fejlesztŇĎk weboldal√°r√≥l lehet el√©rni, ahol regisztr√°ci√≥ √©s elŇĎfizet√©s ut√°n azonnal haszn√°lhat√≥v√° v√°lnak. Sok eszk√∂z ingyenes pr√≥baverzi√≥t k√≠n√°l, √≠gy a felhaszn√°l√≥k kipr√≥b√°lhatj√°k a szolg√°ltat√°st v√°s√°rl√°s elŇĎtt. Az eszk√∂z√∂k haszn√°lata √°ltal√°ban intuit√≠v, a felhaszn√°l√≥i interf√©sz √©s a seg√©danyagok, √ļtmutat√≥k seg√≠ts√©g√©vel k√∂nnyen elsaj√°t√≠that√≥ a kezel√©s√ľk.

Milyen elŇĎny√∂kkel √©s kih√≠v√°sokkal j√°r az AI eszk√∂z√∂k haszn√°lata?

Az AI eszk√∂z√∂k haszn√°lat√°nak sz√°mos elŇĎnye van, t√∂bbek k√∂z√∂tt az idŇĎmegtakar√≠t√°s, a munkafolyamatok automatiz√°l√°sa, √©s a kreat√≠v tartalomgy√°rt√°s √ļj lehetŇĎs√©geinek megnyit√°sa. Azonban kih√≠v√°sokkal is j√°rhat, mint p√©ld√°ul a pontos √©s relev√°ns v√°laszok megtal√°l√°sa specifikus k√©rd√©sekre, vagy a mesters√©ges intelligencia √°ltal gener√°lt tartalom etikai √©s jogi k√©rd√©sei. Fontos, hogy a felhaszn√°l√≥k felelŇĎss√©gteljesen haszn√°lj√°k ezeket az eszk√∂z√∂ket, √©s tudatosak legyenek a gener√°lt tartalom hiteless√©g√©vel √©s pontoss√°g√°val kapcsolatos korl√°tokr√≥l.

‚Äć

Ezt a cikket elsŇĎk√©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

T√∂r√∂k Bal√°zsnak h√≠vnak, azt szoktam mondani, hogy digit√°lis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az √ľgyfeleimnek jellemzŇĎen valamilyen marketing-sales probl√©m√°juk van √©s emiatt keresnek meg. Erre k√≠n√°lok nekik megold√°st, fejlesztem a digit√°lis √∂kosziszt√©m√°jukat, megold√°saikat. Olvasd el az esettanulm√°nyaimat, vagy n√©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy √≠rj nekem a LinkedIn oldalalamon!¬†

N√©zd meg let√∂lthetŇĎ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
No items found.
Mesterségse intelligencia audit
Mesterségse intelligencia audit

Mesterségse intelligencia audit

M√©rj√ľk fel, milyen ter√ľleteken lehets√©ges bevezhetni az MI megold√°sokat a te c√©gedben is!
√Črdekel / Let√∂lt√∂m